Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přihlášení auta po 25 letech

Od: toyota

Dobrý den, máme v rodině starší Toyotu registrovanou v Německu (máme v rodině Němce), které přibližně před 25 lety při jízdě bezdůvodně zhasnul motor a již nešel nastartovat. Jelikož jsme v té době měli ještě jiné auto, tak se to nikdy neřešilo a jen se odstavilo do garáže, kde stojí doteď. Jelikož auto nemá najeto zas tak moc kilometrů a je stále v celkem hezkém stavu, tak mě napadlo, že bych si jej dal do pořádku a měl jej jako své první auto, protože se může (ale samozřejmě nemusí) jednat jen o banální závadu. Je mi jasné, že zprovoznění po tolika letech bude něco stát, myslím si ale, že by se to stále i tak vyplatilo. Jenomže je zde problém, protože se k vozidlu nedochovaly žádné doklady (dochovala se jen tovární dokumentace, návod k autorádiu a původní Německé RZ), mám pocit, že to auto papírově snad již ani "neexistuje". Co jsem tak zjišťoval na internetu, tak bez původních dokladů to vypadá, že je auto nemožné přihlásit. Chci se tudíž zeptat, zda to je opravdu pravda, nebo je zde nějaká možnost jak auto legálně přihlásit? Myslím si, že by byla škoda stále relativně hezké auto poslat na vrakoviště jen kvůli ztraceným dokladům.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x

Nejdřív musíš vyřídit doklady v Dojčlandu, tj. vlastník a vyřídit duplikáty techničáku, odhlásit v D a pak tady přihlásit.. Jak tam fungujou si musíš zjistit...

Jestli nejede tak je otázka kolik by stálo zprovoznění, i kdyby jelo tak je nutná výměna všech náplní, pneu atd., solidní starou káru na rozježdění seženeš už od 20k (když trošku hledáš..)

kolo1

Pokud auto neplní alespoň normu Euro 3, zaplatíte jednorázovou ekologickou daň, což u aut z 90. let bývá 3 000 až 10 000 Kč a ještě plno vyřizování v Německu(asi i v archivech).

Jen návrh Jestli o to auto moc stojíte, počkejte 5 let(až mu bude 30let), potom auto půjde v Česku celkem bez větších problémů přihlásit jako veterán. Klubové testování na historickou původnost posoudí technický a vizuální stav auta. K tomu MUSÍTE předložit historii a doklady k původu vozidla. Ve vašem případě to ovšem usnadňuje dochovaná tovární dokumentace, VIN a původní německé RZ. Udělá se spec. tech. prohlídka na STK a auto se zapíše do registru historických vozidel (je to bez ekologické daně). Předpokládá to samozřejmě opravu auta a stav, aby prošlo STK.

toyota
hodnocení

Je vůbec po takové době ještě duplikáty možné vyřídit? Jak majitel dokáže, že je skutečně vlastník vozidla? RZ se k autu sice dochovaly, pochybuji ale, že k ním budou mít po 25 letech v Německu v databázi stále informace. Vlastně ani nechápu, jak je možné, že je auto přihlášené, ale naplatí se za něj poplatky za povinné ručení, atd. Odhláit bez potvrzení o ekologické likvidaci (pokud vím) také nejde. To by navíc ani nemělo RZ, ne? Možná to v Německu mají jinak, já opravdu nevím. Je to celé nějaké divné, budu se na to muset zeptat.

toyota
hodnocení

Přihlásit auto jako veterána mě už také napadlo, přes 30 let už staré je. Dle informací z internetu to vypadá, že by to ani nebylo tak složité. Jenomže to by auto poté nešlo používat pro běžnou, každodenní potřebu, ke které ho já chci. Pokud by s tím bylo opravdu takových problémů a komplikací, tak sice nerad, ale asi bych auto opravdu poslal na vrakoviště a místo něj jako své první auto koupil jiné (jak už zde někdo psal). Vypadá to opravdu, že to auto snad papírově již ani neexistuje, ačkoliv odhlášené téměř jistě není, což je divné, že se o auto tím pádem nikdo nezajímá. Třeba to v Německu opravdu mají jinak.

kolo1

To už asi opravdu to vrakoviště...

asd1

V Německý databázi to bude, tam mají pořádek a dohledat jde prakticky všechno.. Otázka jestli by nevyskočil dluh na pojištění, nebo tam může být dávno odhlášený (značky sice má, ale můžou být nahlášený jako ztracený). Nebo i jako ukradený apod. - to by mohl vyskočit i pojistný podvod, když se zjistí že mu to nešlohli ale nechat to ve stodole u námýho..

V CZ veterán a D neřešit - To by šlo nejspíš celkem v pohodě, "běžnou jízdu" s tim by tu asi nikdo moc neřešil.. Ale do Německa bych s tim radši nejezdil, mohlo by vyskočit jako zrušený nebo s dluhem za pojištění, ukradený... To bych si nejdřív ověřil v Německu jestli je OK...

Detaily neznám, řešil jsem tam zatim jen nákup a dovoz do ČR u běžných aut max. 10 let starých...

toyota
hodnocení

Pokud bych zde sdílel RZ toho auta, dokázel by někdo o něm zjistit více informací? Zda někde v Německu nemá například ten dluh za pojištění, nebo není nahlášeno jako kradené (i když není), atd. Co si tak vzpomínám, tak jsme od toho auta měli kdysy papíry doma, jenomže se bohužel ztratily. Ještě jednou podotýkám, že RZ jsou Německé. Také se trochu bojím, že kdyby z RZ šlo zjistit něco nepěkného, tak mě zde udá nějaký udavač a já nebo můj příbuzný na kterého je auto pravděpodobně stále registrované bude platit desítky tisíc za dluhy nebo bude vyšetřován za podvody.

kolo1

Z německých značek nejde zjistit v ČR nic, jen z vin kódu.

asd1

To bych si zavolal přímo na úřad (KFZ zulassungstelle) nebo polizei jestli to neni v databázi, nejlíp z anonymního telefonu *smich*... Za prachy by to tu mohla zjistit cebia a podobný ověřovači aut..

CZ policajti by taky mohli mít přístup do D databáze aut..(?)

Hledat nejen podle RZ ale spíš VIN...

hodnocení

0x
Možná špatně čtu,omlouvám se..Ale ten váš příbuzný neví? Neví,jestli byl v Reichu na úřadě? To by dost pomohlo.Jestli nežije,tak se omluvám..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]