Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmena oleje za jineho vyrobce, je to možne?

Od: zvedavec

Dobrý den, prosím vás do Opel Corsa D 1,2 59kw benzin rok 2008. najeto 138000km

mohu použít třeba Valvoline Max life 5W40 - runder.cz/...

před tím jsem tam měl Shell Helix H7 5w40 - runder.cz/...

ty specifikace jsou stejne

Díky

Zmena oleje za jineho vyrobce, je to možne?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

25.07.26 09:59
hodnocení

3x

ano

asd1
hodnocení

3x
Můžeš. Ale nevidím důvod, HX7 je kvalitní olej a přitom jeden z nejlevnějších.. teda pokud druhej nemáš zadarmo ;)
zvedavec
No já jen kvůli tomu, že do dalších našich vozů v rodině Fabia 1 a Roomster používám olej Valvoline, tak když už tak bych bral olej jednoho výrobce nakonec i do Opla.
PS navíc ta pixla od Valvoline je taková designové asi nejhezčí dle mne, samozřejmě že to není vůbec důležité

hodnocení

0x

Jo, může to tam dát. Pokud je to 5W‑40 a splňuje GM‑LL‑A‑025 / ACEA A3/B4, tak je úplně jedno, jestli Valvoline nebo Shell. Důležitá je specifikace, ne značka.

zvedavec
hodnocení

a musim se taky koukat i na ty normy 500.00 a dál, nebo tady tyto neormy nejak neresit?

protoze me pripada , že nektere oleje stejne viskozity to mají ruzné ty císla 500.00 až 505.00 apod

re4zon
To jsou vw normy a u opelu te vubec nezajimaji. Navic olej muze byt ok i pokud normu nesplnuje, vyrobce ho nemusi na kazdou normu nechat testovat, stoji to dost penez
zvedavec
hodnocení

dobrá diky

Taky jsem spotřeboval několik soudků Paramo 10w-40, ve kterých dle porovnání technických listů byl olej nelišící se od Mogul 10w-40. Byl asi o třetinu levnější (v akci od Parama vycházel litr většinou pod 50 korun), ale na rozdíl od toho dražšího Mogulu "nesplňoval" normy výrobců. Když Paramo došlo, přešel jsem na různé nejlevnější "akční" 10w-40. Najeto aktuálně 444tkm a pořád spokojeně vrčí, subjektivně bez slyšitelných vůli či cvakání hydroštelů (octa 1,6 lpg). Ani do všeho ostatního, kde není vyloženě nutný nějaký specifický olej, nedávám nic jiného. Do některých strojů dokonce ani nepokládám náplně předepsané výrobcem za optimální. Nedávno jsem tady řešil sekací traktor, kde Kubota předepisuje jen svůj hydraulický olej jak do celé hydrauliky, hydropohonu a převodů (bohužel společná náplň pro vše, takže tam se to dá pochopit), ale zřejmě kvůli usnadnění údržby i do převodovky sekacích nožů, což je opravdu jen nádoba s několika zubatými koly a ložisky, kde určitě lépe poslouží výkonnější čistě převodový olej výkonově určený i pro hypoidní převody. A podle mě by tam namísto pouhých 150 motohodin vydržel po celou životnost, ale to by výrobce neprodal tolik svého jediného univerzálního unikátního oleje ...

km
hodnocení

0x
pokud zachovate stejnou specifikaci, muzete tam lit olej z ty nejdyzajnovejsi lahve, kterou na trhu sezenete *smich*
zvedavec
Takže klidně i ze sudu :-P

bear
hodnocení

0x

Shell je polosyntetic a Valvoline full syntetic.

Máš to i na obrázkách. Asi zásadnější rozdíl nežli tvar obalu a barva.

U Opela musíš plnit GM specifikaci. Valvoline GM normu neplní...

re4zon
Uz zase? Polosyntetika a plna syntetika jsou dnes jen marketingove kecy bez vlivu na cokoliv..
zvedavec
hodnocení

dobrá, v cem teda muze syntetc vs polosyntetic motoru ublízit? Mazat bude prece stejne,nebo ne?

bear

*smich*

Hlavní je specifikace a tu neplní. Výrobce tento olej neschvaluje. Tazatel si může lejt co chce a vyzkoušet, zda motoru sníží životnost tím, že ho zanese a nebo bude hůř mazat a vylágruje, že ho bude žrát po desítkách tisíc km.

Aneb proč kupovat levnější co plní specifikaci, když tu máme dražší bez schválení.

zvedavec
hodnocení

ok,radeji teda kopuim teen Shell

asd1
Tak ho můžeš lejt do vseho ;)
asd1
Bear: výrobce ne že neschvaluje, ale netestoval. To vůbec neznamená že specifikaci nesplňuje. Podle splnění ostatnich uvedených specifikaci by splnil i tu od opla.
Já osobně bych neměl dve znacky ale do všeho lil shell. Cena ok, kvalita ok a specifikace plni i ty VW... btw v reálu stačí cokoli co plní A3 a ma rozumnou viskozitu, ty motory mají prakticky stejny požadavky..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]