Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou zvolit cestu

Od: jarin®

Čau chlapi, potřebuju poradit. Dneska jsem dal auto do autorizáku, kde jsem byl auto projet s mechanikem co na autě bude dělat? Týpek sáhl na kotouč, řekl, že je lehce zvlněný, pak jsme to byly projet a řekl, že ty vibrace cití při brzdění, ani si nemusel sahat na volant. Teatrálně jsem mu děkoval, protože ANO nebylo to mnou, nebo něčím, co bych pociťoval jen já.

Teď si to teda nechali na dílně s tím, že zítra mrknou na to, jestli ten kotouč byl vadný z výroby a nebo je přidřený brzdič. S tím, že jsem se ptal jestli dělají repas brzdiče a ten prý nedělají, že to někam posílají. Je tedy otázka, jestli se vyplatí dělat repas a nebo dát nové brzdiče ale protože to je Brembo tak to je beztak raketa. To jsem řešil s mechanikem. Pan přijimací technik se spíš tvářil na to, že by zjistili závadu, napsal by mi krásný papír s potvrzením závady co tomu je, že to servis podělal a mají to opravit na záruku.

Nabízí se tedy otázka, jak se k tomu postavit. Jestli požadovat po servisu opravu na záruku, což s nima mám dobrý zkušenosti, že vrchní uložení tlumiče, co se po týdnu začalo ozývat tak vyměnili bez řečí a rychle...no ale samozřejmě je to takový hořkosladký, udělali na autě spoustu věcí, udělali je správně ale tohle posrali. Už když se měnily ty kotouče a destičky tak jsem říkal, že jestli je potřeba udělat repas brzdiče at ho udělají a nedopadlo to. A nebo teda to nechat udělat ten autorizák celý a po tom předešlým servisu požadovat prachy minimálně za materiál kotoučů a destiček...teď mám s panem servisním technikem nadstandardní vztahy a to by asi skončilo no :D

Problém je ten, že servis kde to do ted servisuju, tak má 14 dní dovolenou, v pondělí třetího otevírají ale já jedu s přítelkyní 4. v uterý do maďarska na 3 dny na výlet, takže to bych chtěl po nich nekompromisně a bezplatně zapůjčit auto na tu dobu.

Chci zvolit takovou cestu, že auto bude opravený a že ideálně si to nerozházím ve svým lokálním servisu, jak jsem psal, udělali spostu věcí a top za mě..ale tohle teda fakt hrubě podcenili a hlavy mi nebere, že to ten týpek nepoznal. A je to teda normální velkej Bosch servis s mechanikama, přijimacíma technikama a tak, není to žádnej franta s horní dolní.

Dík

doplněno 25.07.26 10:20:

Hodil jsem auto do autorizáku. Mimo jiné teda mechanik tam se mnou šel auto projet a ty vibrace cítil taky z pozice spolujezdce. Tak to rozebrali...brzdičům nic není, chodí volně a promazali je. Ale destičky po 3000 km kaput, ta jedna část je totálně rozpadlá a drolí se a střed je rozpraskanej, samozřejmě se díky tomu trochu zvlnil kotouč.

Tak mi bylo řečeno autorizákem, že to mám reklamovat u toho servisu co to dělal, že ten předek je komplet na výměnu a zadek by udělali taky...mám normálně papír od nich + foto dokumentaci jako důkaz. Bylo mi teda řečeno, že je to vadný díl z výroby, ne špatná montáž (kotouče i destičky ATE).

Jednu reklamaci už jsem s tím svým servisem řešil a byla top, ale teď mám trochu obavy, taky proto, protože z mé strany v tom hrají emoce - nepřišli na závadu, vyměnili dobrej díl a komplikují mi život, protože mají dovolenou, fungují od 2.8 a 3.8 jsme měli jet do Budapeště na dovolenou.

No mám trochu obavy, že v rámci reklamace budou zkoušet, že vymění jen destičky, protože kotouč je celkem OK, nebo že budou chtít udělat jen pravou stranu i když autorizák doporučil udělat obě (to tam nenapsali, ale logicky se to asi tak dělá). To by pak přátelské vztahy skončily, protože by mi ruplo v kuli.

Taky by mě zajímalo jaká je šance z nich dostat na cestu do Maďarska náhradní auto, bezplatně pochopitelně. Protože asi bych mohl tam dojít hned v pondělí ráno s tím, že to chci reklamovat a mohli by to za den stihnout vyměnit, ale já mám obavy, že když to budou dělat ve spěchu, něco se pojebe. :D

Jinak doplním, že to není žádnej Franta z vesnice, je to regulérní servis s přijimacím technikem, mechanikama, náhradní auto půjčují za 1200 na den s limitem 100 km, takže žádná laciná hitparáda, hodnocení mají 4.7/5. A zatím jsem byl nad míru spokojen ale tohle brutálně pojebali.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x
Už ses ptal.. Ted je treba zmerit na naboji hazivost dosedaci plochy pro kotouc (nejspíš je špatně ocistena a proto kotouč smajda- zvlněný být nemusí a po očištění to může být ok.
Brzdic když neodbrzdi jak má, tak jestli repas nebo nový je na tobě. Pistek, cepy, kluzny plochy, hadice. Třmen s ruckou spíš novy, tam pokud se nevrací ručka tak se repas nevyplatí.
Ad zaruka- můžeš zkusit, ale můžou tě poslat do háje protože se v tom hrabal jiný servis (aby tě do háje poslat nemohli, tak by zjištění závady musel dělat znalec)
Jestli chceš jezdit tak necekat a předělat hned, otázka kolik si autorizak řekne- cenu si zjisti předem ať ti pak nepřiletí účet za 20k ;) brzdy se dělají parove, takže obě strany stejně...
Co má ručka společného s kopanim do volantu?Mluví pořád o předku bych řekl..
asd1

Brzdy se dělaj komplet... Poznámka je aby nemusel zakládat další téma až mu bude hřát třmen s ručkou ;)

Ovládání ručky na kotouči - tam obvykle jde bordel pod prachovku křídele, ta hřídel orezne/ zatuhne. V repas sadách ta hřídel neni, takže to repasovat jde dost blbě. Někdy pomůže prachovku opatrně odchlípnout a injekční jehlou natlačit trochu vazelíny (spešl na brzdy třeba od TRW) a rozhýbat, pak to chvíli vydrží chodit..

Btw ten popis prohlídky mechanika jak sáhl na kotouč a věděl že je zvlněný.. Tomu bych do ruky auto nedal. A už vůbec ne za autorizovaný ceny, tohle je totiž drahý i zadarmo.. Vzít úchylkoměr a měřit, o tom pan mechanik asi nikdy neslyšel *zed*

Já mám jiný zvláštní problém.U třmene vzadu,kde mechanismus ručky ovládá pístek..tak ručka brzdí bez problémů,ale provozní brzda na jednom zadním kole vždy po pár dnech stání nefunguje a vyhazuje to chybu..Po pár brzděních to ustane..Vodící čepy jsem čistil a chodí..Ford Galaxy 2001..Kdyby zatuhl písek,tak přece ručka nepůjde...Leda hadice zevnitř? Trubička zevnitř? Netuším
Jakou chybu to může vyhazovat? :) U feldy jsem kdysi dlouho hledal, proč jedna přední brzda přibrzďuje, bylo to hadičkou. Brzdila v pohodě, ale zpátky se kapalina nevracela a kolo zůstávalo viset.
Vykřičník v trojúhelníku omotaný šipkou..oranžový..Abs,ESP.. Taky to vidím poprvé a to jsem měl vraků mraky..Opravdu to souvisí s tím nebrzdícím kolem..pozoruju kotouč a osahávám ho,když se tohle stane..Jakmile kolo začne normálně brzdit,tak kontrolka zhasne při dalším startu..Naopak se rozsvítí při prvním brždění po cca týdenní odstávce auta
asd1
To bude v kostce abs..
Asd1 ..Myslíš? Jako,že je v háji? Diag.vyhodila nějaký snímač stranového zrychlení..Co by to mělo být a kde to hledat? *smich* Chyb jak máku,ale centrál se opravil sám a normálně funguje..Climatronic ještě nedávno přitápěl motoru tím bufikem pod autem,když bylo chladno..Nechladí to,ale panel jede a topí to
Jakou zvolit cestu
007cz
Tzv. G senzor, když jde auto do smyku aktivuje ESP. Je důležité a někdy pomůže ho jen kalibrovat.
asd1
Hezkej vypis :-D Tak ne kostka abs (v ni jsou ventily atd pro abs/esp) ale ten snimac bočního zrychlení...v mondeu je u saltrpaky.
Celkove ty chyby-projdi kostry, konektory, kabeláž, urcite zkontroluj dráty v pruchodce do dveri.

asd1
hodnocení

0x
Po doplneni:
Nutné je shodit kotouc a zkontrolovat dosedaci plochu pro kotouc, hazivost/ rovinnost. Tam vidím hlavní příčinu problémů a to i u minulého kotouče. Pokud bude naboj ok tak nové kotouče i desky na obě strany a po montazi zkontrolovat hazivost kotouce uchylkomerem.
Pokud brzda hřeje tak neodbrzdi jak ma, takže buď třmen nebo hadice. Třmen údajně ok (ale ok být nemusi), takze vyměnit i hadice.
Práce na dvě hodiny, tj servis ráno objedná díly, pred obědem je má na dílně a odpoledne s rezervou hotovo = časově žádný problém není, jen další kšefty kterým dají přednost.
Jestli to zatahnou oni v rámci reklamace nebo ty, to je otázka. Solidní servis by to bez keců a s omluvou zaplatil.
A ještě jednou, hlavní příčina bude kriva dosedaci plocha = kotouc smajda, následek je zvlneni kotouče a poškození desek vibracema.
Ate kotouče ok, desky dej textar nebo trw.
hodnocení

Autorizák mi taky doporučil Textar, že když zákazník nechce origo díl, tak dají Textar desky i kotouče a ATE by tam prý nikdy nedali. Já teda zvažuju, že bych tam chtěl Ferodo, protože tam byly původně a brzdily luxusně, ty ATE nebrzdí vůbec.

Jinak tomu zas až tak nerozumím, ale co se týče dosedací plochy na kotouč...není teď nová když se měnily ložiska? Nebo ložisko se vlastně lisuje dovnitř?

asd1
Nevím jak to tam máš, někde se mění jen samotny lozisko, někde cely naboj-tam by dosedaci plocha měla být ok. Ale i tak může zapadnout bordel mezi a kotouc pak smajda.. někde nejsou ty šroubky co drží kotouc na naboji a az do nasazení kola/utažení sroubu je kotouc volne, tam ten bordel zapadne snadno..
asd1
Desky textar jsou dobrý, podobný jsou trw, klidně i ty ferodo. Ate nemám dobrou zkušenost.
Kotouče tam je to celkem jedno, ate ok, poslední roky dávám trw, metelli a taky ok. Špatná zkušenost s brembo (rezly neskutečně moc, ale mozna jen smůla na páteční kus?)
U kotouče není podstatný výrobce, ale pečlivost při montáži (hazivost max pár setin) a správně zajeti-prvnich ca 200km brzdit casto/kratce/lehce a hlavně nezustat stát s deskama silou pritlacenyma na žhavý kotouc (syti se materiálem z desek, v tom miste je pak tvrdsi a časem vznikne hrb)
hodnocení

No já ty brzdy měl počátečně zajetý od servisu + jsem na ty brzdy byl opatrnej tak prvních 1000 km třeba. A fakt jsem nejel nějakou sportovní pilu, že bych ty brzdy utavil svoji vinou. Což teda ani v tom autorizáku nikdo nezpochybňoval, spíš mi bylo řečeno, že dnešní kvalita dílů stojí za hovno a bohužel i těch drahých značkových.

asd1
Dovedu si představit jak servisak ty brzdy zajizdel, aneb proč si s alfickou nezkusit trošku rallye pily... ;)
1000km solichat je zbytečný, stačí tak 200 km a můžeš jet i sportovneji, jen je dobry dodrzet nestat na místě se žhavým kotoucem a seslaplou brzdou, typicky na dálnici z kopce dobrzdis ze 150 a pak stojíš za kolonou..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]