Nejste přihlášen/a.
Dborý den,
chtěl jsem se zeptat.
Podědil jsem nedávno žigulika bez SPZ - v depozitu, ale v roce 2018 dle dlopravního inspektorátu úředně zaniknul,
protože majitel nesplnil zákonnou povinnost.
I SPZ jsou už z depozitu pryč.
Dá se nějakým způsobem vrátit na silnici? Na příklad jako veterán na zelených značkách?
To auto fyzicky existuje.
0x
Já bych si předně ujasnila pojmy, se kterými to bude složitější a já si nimi v tomhle případě vůbec jistá nejsem, protože jsem tohle nikdy neřešila, ale pokud by vážně šlo o vozidlo zaniklé, tak to už se tady na cesty nevrátí nikdy. A vlastně by tím pádem ani nebylo co dědit - takže tady se nabízí určité vodítko, jestli "podědil"znamená "našel doma", nebo "oficiálně zdědil".
Jenže já nevím a teď mi nějak nejde dohledat, co se přesně se těmi auty v depozitu dělo a jestli došlo k zániku vozidel.
Doplnění - md.gov.cz/...
@k2, na rozdíl od mnohých expertů tady, koho já matu?
Tazatel píše o zaniklém vozidle, kdy vím jistě, že zaniklé vozidlo přihlásit nejde. S výjimkou nějakých let zániku, ale jinak prostě nejde a přes to vlak nejede.
V mnou přiloženém odkazu taky píšou o tom, že "vozidlo administrativně zanikne, a již nepůjde přihlásit".
Zdědit něco, co oficiálně neexistuje, taky nejde.
Kde tedy dělám chybu já a ne ten, kdo píše, "ano, pokud je mu více než 30 let a projde veteránskou testací, nově i STK, tak dostanete veteránské doklady a značky. "?
Zcela vážně, ráda se v tomhle dozvím něco nového. ![]()
Tazatel píše o zaniklém vozidle, kdy vím jistě, že zaniklé vozidlo přihlásit nejde. S výjimkou nějakých let zániku, ale jinak prostě nejde a přes to vlak nejede.
Nejde prihlasit do registru silnicnich vozidel. Vyjimka jsou prave nejake ty roky, kdy nezanikla technicka zpusobilost->prihlasit znovu lze.
V mnou přiloženém odkazu taky píšou o tom, že "vozidlo administrativně zanikne, a již nepůjde přihlásit".
Opet. Tyka se pouze registru silnicnich vozidel.
Zdědit něco, co oficiálně neexistuje, taky nejde.
Ze neco nema (platne) doklady, neznamena, ze to oficialne neexistuje a naopak. Ze vlastnim nejake (platne) doklady nutne neznamena, ze k nim fyzicky existuje vozidlo.
Kde tedy dělám chybu já a ne ten, kdo píše, "ano, pokud je mu více než 30 let a projde veteránskou testací, nově i STK, tak dostanete veteránské doklady a značky. "?
Chybu delate v tom, ze vedle sebe existeje Registr silnicnich vozidel a Registr historickych a sportovnich vozidel. Podminky pro zapis se u obou lisi a bud je vozidlo zapsano v jenom, nebo druhem.
O tom mám pochybnosti, ale budiž, asi jde o slovíčkaření. Třeba že rok 2018 do té výjimky poněkud nespadá.
Jak píšu, já tohle vážně nikdy nepotřebovala řešit, ale tedy existují "různé druhy" zániku vozidla? Protože to, jestli jde přihlásit vozidlo ve stavu "Zánik" po ekologické likvidaci, jsem naopak (zprostředkovaně) zjišťovala. A to nejde, prostě nijak nejde.
Je tedy tenhle "administrativní zánik v depozitu" odlišný? Co tedy vysvětlit, jak je to doopravdy? ![]()
Vozidlo fyzicky existuje a tazatel s ním na základě výsledku dědického řízení může nakládat jako se svým majetkem. Může ho prodat (třeba na náhradní díly), může s ním jezdit mimo pozemní komunikace a dokonce si ho může nechat jako ozdobu na zahradě nebo předělat na kurník. A také ho může uvést do provozuschopného stavu a přihlásit jako veterána, protože zákon počítá i s případy, že někdo zdědí stodolu se starým autem, které už léta nemá papíry. A je jedno, zda se jedná o Bugatti 57 v ceně stovek milionů nebo žigulík v ceně pár desítek tisíc (vzhledem ke stáří to rozhodně není bezcenný šrot).
P. S.: Pokud vozidlo fyzicky existuje, určitě nemá doklad o ekologické likvidaci z roku 2018.
Ach jo, nic z toho já přece netvrdím. Já přece netvrdím, že auto fyzicky neexistuje, ani že s autem bez dokladů nejde nějakým způsobem disponovat, ani že by snad tazatel měl doklad o ekologické likvidaci z roku 2018.
I když se ptám - možná blbě - zcela vážně a seriózně, protože mě to zajímá, stejně dostanu odpovědi na něco, na co se nikdo neptal a nikdo o tom nenapsal ani písmenko.
"Jak píšu, já tohle vážně nikdy nepotřebovala řešit, ale tedy existují "různé druhy" zániku vozidla? Protože to, jestli jde přihlásit vozidlo ve stavu "Zánik" po ekologické likvidaci, jsem naopak (zprostředkovaně) zjišťovala. A to nejde, prostě nijak nejde.
Je tedy tenhle "administrativní zánik v depozitu" odlišný?"
@daniela1: Ano. Zjednodusene je "zanik ze zakona/z moci uredni", kdy zakonodarce/urednik neresi, zda vozidlo zaniklo i fyzicky, respektive zda vubec jeste existuje a ten spojeny s dodanim dokladu o ekologicke likvidaci.
To, ze nejde prihlasit vozidlo po ekolikvidaci, je vcelku logicke, neb urednik/zakonodarce predpoklada, ze takove vozidlo fyzicky neexistuje, tudiz neni prihlasovat co.
"Administrativní zánik v depozitu" je ve skutečnosti správní úkon, který má za následek vyřazení dopravního prostředku z registru silničních vozidel, tj. z registru vozidel způsobilých provozu na pozemních komunikací i vozidel dočasně nezpůsobilých (tzv. značky v depozitu). Odhaduji, že údaje o vozidle někde uchované jsou (například VIN pro případ, že by auto s tímto kódem bylo zachyceno v provozu), ale už bez možnosti je "vzkřísit" zpátky do "standardního" registru silničních vozidel.
Naštěstí (pro tazatele) je tu ještě registr veteránů, jehož podmínky, ač náročnější než běžné "estékáčko", jsou přece jenom mnohem jednodušší, než kdyby se někdo pokoušel uvést do silničního provozu vozidlo vlastnoručně vyrobené (i to teoreticky jde, ovšem za cenu kompletní homologace se všemi náročnými a velmi nákladnými zkouškami).
Oficiálně jsem ho zdědil. Mám k němu velký technický průkaz.
Já si myslím, že jde provozovat jako veterána na zelených značkách - přihlásit ho do Registru historických a sportovních vozidel.
Už vycházím jenom ze zdravého selského rozumu.
Když někdo najde ve stodole starou Pragovku, tak ji těžko hodí do šrotu / nechá zlikvidovat.
A tenhle žigulík je rok výroby 1978 a já ho chci zachovat a jezdit s ním legálně po silnici, protože
ho mám jako památku na dětství a i z úcty k přechozímu majiteli.
@mm Díky !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.