Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pneumatika oblepená asfaltem

Od: amper®

Ve vedlejší vesnici probíhá stavba století a už od loňska objížďka stíhá objížďku. Už sice nenajedu o 10 km víc na jedné cestě, ale zato je objížďka jízdou zručnosti a zkouškou nervů - vede cestou - necestou. Takže jsem si včera někde najel do roztaveného asfaltu, spíš téru. Na autě mám naštěstí zimní gumy na dojetí, ovšem když jsem najel na silnici první třídy a zrchlil na devadesát, auto se málem samo rozebralo. Půl hodiny jsem z gumy dloubal vrstvu asfaltu a přilepených kamínků, než jsem mohl vůbec pokračovat. Ovšem úspěch je částečný a do zbytku se pořád lepí suvenýry ze silnice. Co s tím? Je to skoro na třetině obvodu kola. Kdybych měl záruku, že se mi to nestane znovu, přezuju na letní a gumy vyhodím. Mejt to dolů benzínem bude zážitek a guma dostane ránu z milosti...

doplněno 11.07.26 12:07:

Pro představu foto. Na první dobrou šlo na benzínce dolů snad půl kila asfaltu a štěrku.

Pneumatika oblepená asfaltem

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Inspirujte se profesionáli. Řidiči co naváží balenou po složení kličkují po silnici, je krásně vidět jak s každou zatáčkou šmouha slábne.

olin
hodnocení

0x

Vydloubat asfalt a zkusit se vyhýbat těm asfaltovým loužím. Benzínem to jakž-takž pouští, ale hrozná práce. Šlo by si stěžovat i na ŘSD, KSÚS nebo podobně, ať s tím něco udělaj a poslat foto pneumatiky+cesty po které si jel, kde ten čistý asfalt je

hodnocení

JJ, díky. Tak nějak je to v plánu. Ovšem problém je, že fakt nevím, kde jsem ten asfalt nabral. Může to bejt kdekoliv na asi 2 km a terén je značně nepřehledný. Většina jsou místní komunikace, ale ne vše. Jezdím tam i 4x denně a nikdy nic, až včera. V daném úseku a v bezprostředním okolí probíhají snad 4 stavby současně, takže stěžovat si můžu, ale pokud nevím, kde jsem to nabral, budu jen za potížistu.

@amper nemáte ve vlastním pojištění zastoupení ve vyřízení pojistné události? Asi 2 roky zpátky se mi stalo něco obdobného. Ve městě firma stříkala pruhy na silnici. Tehdy jsem měl nové auto pár měsíců a když jsem přijel k baráku, zjistil jsem, že mám celý pravý bok a podběhy od bílé barvy. Na svojí pojišťovnu jsem poslal podnět k projednání poškození s popisem toho co se stalo. Pojišťovna si sama již dohledala firmu co to dělala a nakonec to šlo z jejich pojištění. Auto jsem pak dával do smluvního servisu, který zajistil vyčištění a náhradní auto. Kdybych to měl řešit sám, asi bych nepochodil.

Pokud jsou to 2km, tak si dej procházku, to máš za chvilku. Nafotit a poslat.
hodnocení

Včera jsem to projížděl autem a kde nic tu nic. Záhada. *sok*

Doufám, že to nenajdu stejným způsobem jako v pátek.

hodnocení

0x

Mi se osvědčil odstraňovač asfaltu ve spreji. Už nevím jak, ale povedlo se mi jím zas...tapec v autě a lak na karoserii a kupodivu to šlo sundat bez poškození :)

hodnocení

0x

Já bych to nechal být a normálně jezdil.

doplněno 11.07.26 12:16:

Po doplnění fotky, opravdu bych s tím nic nedělal, nechal to být, až se to ojede. V minulém tisíceletí se to stával často...

mm

Pamatuji si, že takhle běžně vypadaly pneumatiky naší škodovky, když jsme v létě jezdili po venkovských okreskách. Nikdo to neřešil.

O podrážkách bot ani nemluvě. Dodnes cítím tu vůni žárem rozměklého asfaltu, vidím, jak se můj dětský prst zvědavě boří do té měkké černé a na povrchu zaprášené plastelíny, a slyším ten mlaskavý zvuk, jak se podrážky odlepují od vozovky. Ani ty boty nikdo neřešil, i když to byly světlé podrážky kecek nebo tenisek.

Copak škodovka, ale když jste do takového horkem roztaveného asfaltu najel s bicyklem, zalepil gumu a znemožnil otáčení kola sajrajtem mezi vidlicemi nějakých 20 - 30 km od domova ...

Kluci, máte pravdu a s pláštěmi se nic nestalo..

0rion
hodnocení

0x

Tady asi nic nevymyslíme, já bych dal auto na hever, sundal kola a oškrábal špachtlí. Zbytek se ojezdí.

hodnocení

0x
Jako malý kluci, když dělali v okolí nový cesty, štěrk sypanej do polejvanýho asfaltu a hráli jsme si u toho, tak jsme samozřejmě byli od asfaltu až za ušima. Napřed jsme dostali pár pohlavků a pak nás mamka postavila do řady a použila máslo. To by člověk nevěřil jak snadno to šlo dolů.

hodnocení

0x
Na jaké nápravě to je?
Dle toho bych to očistil mechanicky pomocí pravého či prostředního pedálu, kór u gum na dojetí.

hodnocení

Ty, kdo si myslí, že by se s tím dalo jezdit nebo to šlo obrzdit, tak zklamu. Vzorku zbývá poměrně dost a guma byla plná asfaltu. Při nalepení štěrku byl problém ve větších rychlostech držet volant. Na fotkách: Orvaný asfalt (asi ne všechen), guma po čištění na cestě a finální stav.

Díky všem za rady, doufám, že už je nevyužiju. Použil jsem špachli, šroubovák a tak 3 dl benzínového čističe. Dohromady asi 2,5 hodiny práce, vzorek jsem musel v podstatě znovu vydlabat.

Pneumatika oblepená asfaltem #2
Pneumatika oblepená asfaltem #3
Pneumatika oblepená asfaltem #4
asd1
Neřeš, některým chytrakum nedojde že půl kila šutrů na jednom místě = silně nevyvazeny kolo = trepe se to jak svina.
Jiný způsob než jsi použil moc není... nezávidím a snad jednou stačilo.

A já jsem se domníval, že to má po obvodě pláště jen pár dekagramů. A ono to je půl kila na jednom místě. To opravdu pak hází kolem, do doby, nežli se to otěrem sjede.

0rion

Zimní pneumatika má široké drážky, do kterých se asfalt nacpe a sjíždět se bude jen velmi pozvolna. Přitom stačí cca 50g asfaltu na jedné straně, aby kolo začalo dělat neplechu při vyšších rychlostech. Nehledě na to, že ucpaný dezén může způsobit nežádoucí chování při silném dešti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]