Nejste přihlášen/a.
Ve vedlejší vesnici probíhá stavba století a už od loňska objížďka stíhá objížďku. Už sice nenajedu o 10 km víc na jedné cestě, ale zato je objížďka jízdou zručnosti a zkouškou nervů - vede cestou - necestou. Takže jsem si včera někde najel do roztaveného asfaltu, spíš téru. Na autě mám naštěstí zimní gumy na dojetí, ovšem když jsem najel na silnici první třídy a zrchlil na devadesát, auto se málem samo rozebralo. Půl hodiny jsem z gumy dloubal vrstvu asfaltu a přilepených kamínků, než jsem mohl vůbec pokračovat. Ovšem úspěch je částečný a do zbytku se pořád lepí suvenýry ze silnice. Co s tím? Je to skoro na třetině obvodu kola. Kdybych měl záruku, že se mi to nestane znovu, přezuju na letní a gumy vyhodím. Mejt to dolů benzínem bude zážitek a guma dostane ránu z milosti...
doplněno 11.07.26 12:07:
Pro představu foto. Na první dobrou šlo na benzínce dolů snad půl kila asfaltu a štěrku.
0x
Vydloubat asfalt a zkusit se vyhýbat těm asfaltovým loužím. Benzínem to jakž-takž pouští, ale hrozná práce. Šlo by si stěžovat i na ŘSD, KSÚS nebo podobně, ať s tím něco udělaj a poslat foto pneumatiky+cesty po které si jel, kde ten čistý asfalt je
JJ, díky. Tak nějak je to v plánu. Ovšem problém je, že fakt nevím, kde jsem ten asfalt nabral. Může to bejt kdekoliv na asi 2 km a terén je značně nepřehledný. Většina jsou místní komunikace, ale ne vše. Jezdím tam i 4x denně a nikdy nic, až včera. V daném úseku a v bezprostředním okolí probíhají snad 4 stavby současně, takže stěžovat si můžu, ale pokud nevím, kde jsem to nabral, budu jen za potížistu.
@amper nemáte ve vlastním pojištění zastoupení ve vyřízení pojistné události? Asi 2 roky zpátky se mi stalo něco obdobného. Ve městě firma stříkala pruhy na silnici. Tehdy jsem měl nové auto pár měsíců a když jsem přijel k baráku, zjistil jsem, že mám celý pravý bok a podběhy od bílé barvy. Na svojí pojišťovnu jsem poslal podnět k projednání poškození s popisem toho co se stalo. Pojišťovna si sama již dohledala firmu co to dělala a nakonec to šlo z jejich pojištění. Auto jsem pak dával do smluvního servisu, který zajistil vyčištění a náhradní auto. Kdybych to měl řešit sám, asi bych nepochodil.
0x
Já bych to nechal být a normálně jezdil.
doplněno 11.07.26 12:16:
Po doplnění fotky, opravdu bych s tím nic nedělal, nechal to být, až se to ojede. V minulém tisíceletí se to stával často...
Pamatuji si, že takhle běžně vypadaly pneumatiky naší škodovky, když jsme v létě jezdili po venkovských okreskách. Nikdo to neřešil.
O podrážkách bot ani nemluvě. Dodnes cítím tu vůni žárem rozměklého asfaltu, vidím, jak se můj dětský prst zvědavě boří do té měkké černé a na povrchu zaprášené plastelíny, a slyším ten mlaskavý zvuk, jak se podrážky odlepují od vozovky. Ani ty boty nikdo neřešil, i když to byly světlé podrážky kecek nebo tenisek.
0x
Dle toho bych to očistil mechanicky pomocí pravého či prostředního pedálu, kór u gum na dojetí.
Ty, kdo si myslí, že by se s tím dalo jezdit nebo to šlo obrzdit, tak zklamu. Vzorku zbývá poměrně dost a guma byla plná asfaltu. Při nalepení štěrku byl problém ve větších rychlostech držet volant. Na fotkách: Orvaný asfalt (asi ne všechen), guma po čištění na cestě a finální stav.
Díky všem za rady, doufám, že už je nevyužiju. Použil jsem špachli, šroubovák a tak 3 dl benzínového čističe. Dohromady asi 2,5 hodiny práce, vzorek jsem musel v podstatě znovu vydlabat.
Jiný způsob než jsi použil moc není... nezávidím a snad jednou stačilo.
A já jsem se domníval, že to má po obvodě pláště jen pár dekagramů. A ono to je půl kila na jednom místě. To opravdu pak hází kolem, do doby, nežli se to otěrem sjede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.