Nejste přihlášen/a.
Jde o to že jsem je při tankování neměl u sebe a nalil tam požadované množství až doma. Nevím kdy se s autem pojede aby se to smíchalo, není to problém?
3x
Při první cestě bych to u nejbližší benzínky spláchnul aspoň trochou benzínu a bude jistota.
Jezdím na lpg, takže benzínu za rok padne na starty sotva jedna nádrž, a když ji zrovna tankuju a VIF v autě nemám, cvrnknu ho tam až doma a spláchnu trochou benzínu z kanystru.
2x
Tak auto nastartuj a projeď to pár kilometrů nebo na parkovišti se několikrát rychleji rozjeď a rychle zabrzdi.
Tím se rozpohybuje benzín v nádrži a promíchá se to. Pokud je nádrž plná, tak se to hůře rozpohybuje a tedy i hůře promíchá.
Tak ani omylem je poněkud silný výraz, ničemu neublíží, když si to tam naleje. Jasně, jde o placebo, jehož zásadní účinek se odehrává v duši daného řidiče ve formě pocitu, že ,,tomu dal něco extra´´ . Ale zatím nevím o nějak zásadním problému způsobeném aditivem. Jinak řečeno - ničemu to nepomůže, ale ani to neškodí. A o to jde - nejen v tomto případě, ale z podobných důvodů lidé stále kupují ,,zázračné hrnce´´ a stejně působící deky za přemrštěné ceny.
Ale kdo to netestuje a nemá srovnání, tak ten si stejně bude myslet svoje, takže nějaký vypisovani detailu a hodnot je jen ztrata času.
Btw cetanovy číslo, mazivost, filtrovatelnost, schopnost odstraňovat karbony- to vše jde přesně měřit a rozdíl bez/s vif tam je.
Zkrátka svou funkcni to plní a je to již dokázáno, není to žádná neodzkoušená kravina nebo zázrak z temu.
Ano, není to placebo, protože účinek těchto aditiv se pohybuje v rozmezí mezi ,,úžasným´´ a dá se říct, že často až k ,,neuvěřitelnému´´. ![]()
OK, nikomu neberu jeho názor, stejně tak je mi zcela ukradené, co si kdo naleje do nádrže. Nemíním nikoho o nikom přesvědčovat ani jinak ovlivňovat.
Pouze vycházím z praxe - auto je pro mě především pracovní nástroj, případně prostředek k přemísťování . Není to modla. Ale to neznamená, že auto vypadá jak vybydlená pastouška. Udržuji všechna auta v naprostém pořádku. Takže shrnuto - třeba služebák - ročně nalítám okolo 100 tkm, přičemž zaměstnavatel trvá na používání základního paliva, žádné prémiovky se netrpí. No, a když takové auto nalítá přes 300 tkm, jde z baráku do bazaru. Přičemž ani současné auta neměly nikdy problémy stran paliva. Jiná situace je s elektronikou, případně se systémy AdBlue a podobnými kurvítky.
Takže z mého pohledu - jestliže auto dokáže odlítat bezproblémově takové penzum kilometrů, pak se ještě prodá za slušný peníz, jaký je tedy důvod pro to, lít do nádrže navíc nejaký předražený srágory? Mě z toho prostě vychází jednoznačně masáž onoho úžasného pocitu z použití něčeho vyjímečného . Ovšem proč ne, když to udělá radost, i to se počítá, za dobrý pocit se často platí i víc. Ale s technikou motoru to nemá moc společného... ![]()
@promon: Co je na VIFu predrazene? Pixla 0,5l stoji cca 200 a vzhledem k davkovani "vydrzi" na 50 tankovani plne nadze. Do plne nadrze tedy "nalejete" aditiva za 4Kc.
Jinak hlavni duvod je "stabilizace" a skladovatelnost paliva, ktera je u soucasnych paliv kvuli ekoprimesim je bidna a s ni souvisejici usazeniny z paliva. Ale chapu, ze pri Vasem najezdu Vas toto hledisko opravdu netrapi.
Jinak pro zajimavost: cim se zivite? 100tkm/rok je pri 251 pracovnich dnech (2025) temer 400 km denne. Pokud to nejezdite vyhradne po dalnicich, tak pri prumeru 70km/h je to 5,75 h denne stravene v aute.
Ano, skladovatelnost paliva mě skutečně netrápí
I když - mám v garáži sněhovou frézu s nějakým čínským motorem ( tudíž žádný high tech ) a v něm je benzín určitě víc jak rok a přesto jede bez jakýchkoliv aditiv. Jasně, není to auto.
Co dělám? Servisuji stroje, najezdím toho skutečně dost, protože často jezdím po celé Evropě, zejména CZ-IT už auto jezdí snad samo od sebe
Ale jak jsem psal - skutečně nemíním nějak ,,hejtit´´ kohokoliv ani se hádat kvůli takové prkotině. Jen mi nikdo nikdy nedokázal fakticky doložit, k čemu je to dobrý. A jako servisák se řídím také heslem ,,co funguje, do toho se ne*er´´. No a když auto funguje dobře bez aditiv, tak proč je tam cpát. Ono dnes se rozmáhá takový nešvar, že po republice jezdí různí ,,vodbornící´´ a nabízí ,,průlomová technická řešení´´ - např nedávno jsem řešil případ, kdy podobný exot nakukal zákazníkovi, že jedině on rozumí mazivům, prodal mu nějaký drahý šmejd, díky čemuž dotyčný zadřel vývěvu za nějaký čtvrtmega.
Jenže toto není pojem a průjem
. Víme my, co jsme měli několikrát rozebraný karbec nebo čistili vstřiky. ![]()
= není nic divného že aditiva nepotřebuje a má je za placebo..
To asd1 - ano, nejspíš jste trefil hřebík na hlavičku. Skutečně asi provozuju ,,italskou údržbu´´ ono to ani jinak nejde a italský auto (Fiat Doblo) s megavýkonem 75kW si prostě občas vyžaduje cihlu na plyn, je pravdou, že s oblibou tu cihlu aplikuji proti kopcům (třeba Mohelničák) . Což se projevuje i tím, že jsem nikdy u žádnýho auta neměl problém s DPF
Jestli tvrdis že vif je placebo, tak určitě máš informace o testech kde to je potvrzené konkretnima hodnotama. Jinak to jsou jen kecy a fantazie..
To 007 - upřimně - jak vypadá soustava a vstřiky, to fakt nevím. Jak jsem psal, auto si bez problémů s motorem odjezdí své statisíce km a to je přesně to, co od něj chci. Přičemž jezdí i celkem svižně ( no, přiměřeně výkonu motoru) , nevím o tom, že by na některém autě měnili např vstřik, nebo cokoliv okolo motoru s výjimkou spotřebáku. Jiná píseň jsou ty euroeko kurvítka - u vícero Partnerů ve firmě se měnil celý blok AdBlue za velký peníz. Proto už firma nekupuje tyto auta.
0x
Za chvíli toto budu aplikovat, zapomněl jsem před tankováním vzít s sebou plechovku VIFu, letního do nafty. Nwn zda je to VIFem, po pořízení bylo lenivější než předchozí s identickým motorem ale o 14kW slabším motorem-jezdila s tím žena a najeto mělo cca150kkm. Des po skoro roce se to změnilo a jede jako z praku. Jen je otázka zda je to stylem jízdy syna nebo používáním VIFu.
Jinak moje auto BA+LPG VIF u me nevidělo, ani jiné aditivum . Před víc jak rokem výměna pal.čerpadla (dávalo nižší tlak než mělo). Při výměně jse si důkladně sáhnul do nádrže a benzín byl krásný čistý, žádné usazeniny, blátíčko atd . Auto namotáno přes 250kkm. Dnes musím mít v nádrži víc jak 1/4 obemu aby bylo celé čerpadlo pod hladinou a bylo chlazeno benzínem. před výměnou jsem jezdilmnohdy jen na rezervu a tankoval jen po 5l.
Určitě mu nedělá dobře ucpaný filtr, do velkého protitlaku se víc namáhá, má větší odběr, vinutí se víc hřeje a uhlíky rychleji opalují. Ale proč by mu vadilo malo benzínu v nádrži, když v celém tělese čerpadla se motorek uvnitř pořád koupe uvnitř "hrnce", kam teče zpátečka? To je jako nedávný článek někde na Seznamu, jaká že je chyba jezdit s málo paliem v nádrži, že pak čerpadlo ze dna nasaje bordel ... Jako kdyby při plné sálo z hladiny
Ano, ponorná čerpadla jsou snad všechna dvoukomorová nebo dvoustupńová, kdy benál si nasají do sebe do svého krytu a teprve z něj čerpají ven z nádrže.
Co jsem vykoumal, tak čerpadlo v uříznutém 5l kanystru dokáže benál ohřát už za půl hodiny. Jak průtokovej ohřívač.
Občas takto čerpadlo starší vymeju a zachráním pro další použití (nechám si jako náhradní k uskladnění). Staré vyndané čerpadlo totiž v regálu na 99% zaschne zbytky paliva a vrtulka se pak už neotočí.
Možná proto mu vadí málo paliva. Taky má benál tendenci více pěnit, protože čerpadlo, jak je na suchu svou horní hranou, tak vratkou vystřikuje kolem sebe, když není utopené po venku.
Asi to nebude úplně kec, nicméně na krátké pojížďky to dle mě nevadí.
Spíš to vadí bych řekl reostatu potenciometru, který je stále na suchu a tam, kde jsou verze na destičce s drátky (namotanou jakoby cívkou po které jezdí jezdec), tak je vyžší tření, jak plovák víc skáče a furt jezdcem dráhy šoupe o dráhu reostatu. Utopené v benálu to jakoby maže a snižuje tření bych řekl.
Od aditiv do paliva jsme o hezký kus jinde, byť to spolu jen okrajově souvisí.
Nevím proč to čerpadlo nedávalo správný tlak,stáří a nájezd auta? Nevím. pokud to bylo tímto, a kvalita ND identická jako původního, tak se to zřejmě stejně nedozvím páč asi dalších 20 roků a 250kkm s tím nevydržím.Jinak bral jsem to jako fakt pže je to hoodně omílané Jinak, při výměně čerpadla jsem zkoumal a vůbec jsem neviděl vratku, nakrásně na předchůdci tohoto motoru byla navstř. liště jak přívodní hadička, tak i odpadní ale na tomto to již není nebo je vracečka tak šikovně skryta? Navíc na rozkresu pal. soustavy také není uvedena vratka, navíc není ani filtr-ten je integrován do tělesa pal. čerpadla
Může být. Vratka nemusí být pod autem až k motoru. Klidně jde od třícestného filtru na nádrži ihned do nádrže. Stejně tak přímo na čerpací jednotce, kde je doživotní filtr uvnitř.
Pak jde pouze jedna hadička. Většinou má pak čerpadlo i ŘJ motorku čerpadla a reguluje mu výkon. Pak není potřeba honit zbytečně benál pod stálým tlakem "připravenosti" dokola dozblbnutí...do zdechnutí motoru a vypnutí klíčku![]()
Tak články na Seznamu s tematikou automobilismu jsou až legendární svou stupiditou
Zejména stati o devastujícím vlivu parkování s vytočenými koly do strany na vše v okolí několika světelných let okolo a pod. Ale přiznávám, že jsem netušil o problému s chlazením palivového čerpadla, to mě trochu překvapilo. Já tedy, jako starej vojenskej šofér auto před zaparkováním v ,,autoparku´´ dotankuju až po vrch, ono se to hodí, když pak člověku na poslední chvíli změní cíl cesty o stovky km, což jsem zažil x- krát.
Ale někdy před 10 lety jsem měl jako služebák Octavii v té socka verzi - myslím, že se tomu říkalo Tour, nebo tak nějak, byla to v podstatě OII ošizená kde to šlo ( i na pružinách, který se musely měnit, aby to vůbec uvezlo vercajk
) Ošizený to bylo i na motoru, protože tam byl nějaký benzíňák, snad 1.6, což v kombinaci s nákladem a pětikvaltem generovalo celkem impozantní spotřebu. To zase vyvolalo protiakci vedení, kdy nám nechali do auta namontovat LPG. A abych autu trošku odlehčil, jezdil jsem jen s pár litry v nádrži, abych netahal kufr po zemi. Auto šlo z baráku celkem brzo, po nějakých 200tkm odešlo na podpálené ventily, ale čerpadlo problém nemělo. Ovšem nevím, jestli ten provoz na plyn čerpadlo nevypne...
Tankovat plnou se snad dělalo z jiného důvodu. Šlo o to, že pokud by v nádrži převažoval vzduch, tak vlivem změn teplot přes den a pak přes noc a změně tlaku, prostě počasí, se zabraňovalo kondenzaci vodních par ze vzdušné vlhkosti, která pak stekla v nádrži do paliva a palivo znehodnocovala při dlouhodobé odstávce.
A plechové nádrže z ocele mimo jiné následně rezly.
Dnes se na kamionech používají hliníkové či nerez.
0x
@007 - píšete: "Jestli tuhle zbytečnost do paliva nalejete nebo nenalejete je úplně jedno."
Vemte si fakt že třeba Benzina - dnes Orlen - prodává aditivovaný benzín Efecta 95 za cenu 40,10,- Kč.
Orlen u tohoto benzínu používá aditivum VIF.
Já nakoupím benzín u Tank ONO nebo Petrol za 37,90,- Kč a přidám VIF. Tedy vlastním VIFem vytvořím Efecta 95 ale za cenu 38,35,- Kč - A o tom to je. A navíc mám 100% jistotu že tam ten VIF mám a kolik ho tam mám.
A i kdyby VIF nefungoval jak se uvádí tak proč brát zbytečně dražší benzín?
Jinak já sám věřím tomu že VIF je pro auto prospěšný. Především u TSI - tedy u mé Fabie 3 kombi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.