Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzorek pneu vs cesta do Chorvatska

Od: ivvson

Dobrý den, mám pět let staré pneu 225/45 R17 a vzorek na předních pneu je 2-3mm. Letos se chystám na cestu do Chorvatska, jedna jízda cca 770km. Myslíte že to ty pneu ještě zvládnou? Zadní pneu jsou ok. Děkuji za odpověď

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na suchu naprosto v pohodě. Při prudším dešti to bude o hubu, tak holt budete o to víc muset přizpůsobit rychlost.

2024
hodnocení

2x

Pokiud pneumatikám nic jiného není (než jen to, že mají vzorek 2-3mm), pak cestu do Chorvatska zcela jistě zvládnou.

Na druhou stranu..., do 4tis Kč můžete ty pneumatiky obě vyměnit za nové a máte zcela po starostech.

trtr
28.05.26 14:19
*palec* a respekt

hodnocení

1x

"Myslíte že to ty pneu ještě zvládnou"... dejte je dozadu, zadní dopředu, pak to zvládnou dobře. Hlavně ale záleží na řidiči.

asd1

To mu nepomůže, naopak pokud mu zaplave zadek tak auto jde okamžitě do hodin a je v p... Zadek je lehčí, tak zaplave snadněji, přestože přední kola odhazujou vodu a dělaj pruh s menší vrstvou..

Za sucha v poho, na dálnici na hlubší vodě 2mm umí zaplavat už při 80 kmh, 3mm kolem stovky (běžný auto; těžká naložená kráva je na tom o něco líp).. Typicky když na dálnici vjedeš do bouřky se slejvákem..

= Pokud chce na vodě rychleji, tak dát nový. Dost často potkávám že jedeš v mírným deštíku po mokrým, takže v klídku 130 a najednou slejvák a vjedeš na hlubší vodu, kdo neni dokonale pozornej tak do toho vjede rychle a s 2mm gumou si pěkně zaplave *smich*

Já osobně 3mm gumy už zahazuju (jezdim dost Německo kde se valí rychle)

asd1, je to Váš názor, já se vždy učil, že lepší pneu má být na řídící a brzdící nápravě. Abych ubrzil a zatočil.

Je na dovolenou, ne na závody, aby šel zadek do smyku.

asd1

Někdy si zajeď na školu smyku kde maj simulaci aquaplanningu, abys věděl o čem je řeč.

Nejde o závody, ale o cestu do Chorvatska tedy jízda po dálnici = vyšší rychlost a kupodivu i na dálnici se může vyskytnout voda, dost často to co popisuju - bouřka, chvíli deštík a jen mokro, pan najednou vjedeš do slejváku a hluboký vody.

Stručně - když ti zaplave předek tak "jedeš rovně", když zadek tak tě předběhne prdel a jsi v řiti, při blbých 100 kmh auto v lepším případě otřískáš o svodidla. Tím dovolená končí.

bavíme se přesně o tomhle: (video, od 0:10), asi se držel tvojí rady a sliky si dal dozadu *ua*

Videoportál | Fac/...

Já jsem to popletl, máte naprostou pravdu. Učitelé a soudní znalci na každoročním školeních řidičů se mýlili. Lepší pneumatiky patří VŽDY dozadu.

asd1

Ironie? Tak si nastuduj tohle v odkazu, předpokládám že tu nechceš tvrdit že Michelin, Adac a OAMTC jsou debilové který tomu nerozumí a ti tví učitelé, znalci a i ty sám jste všichni chytřejší...

Já za zásadní považuju stabilitu auta v oblouku/ vyšší rychlosti a tam je jednoznačně lepší lepší guma vzadu.. Tady pro tazatelovo dotaz je zásadní dálnice v dešti, kde přímý směr OK (jedeš ještě kus rovně = je čas řešit) ale problém je v oblouku (okamžitě rotuješ) a lepší guma vzadu = auto je v oblouku výrazně stabilnější.

Jsou tam výhody i nevýhody, jak tě znám tak výhody zdůrazníš a nevýhody vynecháš...

Lepší pneumatiky /...

mathew

Asd1 vy si dejte lepší gumy kam chcete. Já zůstanu u toho co jsem se naučil z vlastní zkušenosti. Ustřelí předek auto skončí v příkopu. Ustřelí zadek buď to utočím volantem a nebo šlápnu na brzdu, když vidím, že by to nevyšlo každopádně narozdíl od té první varianty auto pokaždé zůstane na silnici... Navíc zadek na rovné dálnici nemá důvod ustřelit to spíš ustřelí ten předek. Jo v zatáčce už zadek ustřelit může, ale pořád je to lepší než, aby to auto jelo rovně.

cro

Ještě tu nepadlo, že chorvatské dálnice jsou dost kluzké.

trtr
Zdravím, pravda je na půl. Na takovou dovolenou má být auto, jak že škatulky, takže za mě bych koupil dvě nové pneu.
Navíc, kdo jezdí třeba Alpy a podobné trasy, kde jsou vápenaté skály a horniny, tak ví, že při dešti to klouže jak namydlené. *hi*

thetruth
hodnocení

0x

Teď mne zrovna taky vypekly pneu. Zrovna jsem měl auto na celkové prohlídce před Chorvatskem, a jediné co z toho vyběhlo je, že pneu jsou popraskané všude kde se běhoun pojí s bočnicí. Všechny a všude dokola stejně. Vzorek je úplně v pohodě, ale jak mi řekl mechanik, pro daleké cestě a navíc do většího tepla by to mohlo něco provést. Objednal jsem rovnou nové pneu. Nebudu riskovat, pět let odsloužily.

k2
28.05.26 14:18

Nokian?

thetruth

Yep. Nokiany. Ročníky kdy byly asi rok dva vyráběny v Rusku. Mechanik říkal že taky měl nejsem dvě sady co postihlo to stejné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]