Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mam dotaz, stavim si malinkou hifi sestavu do garaze na 12V autobaterii, pro zkousce autoradia jestli vubec funguje jsem zapojil pres pojistku autoradio na baterku - cerny minus a cerveny na ktery je napojeny zluty na plus(tam je mezi batedkou a radiem pojistka). Bohuzel pokazde mi to vypali pojistku (10)
Baterka ma 12,5V, jine spotrebice normalne funguji.
Muze byt autoradio KO nebo delam nekde chybu v zapojeni a jeste tam neco patri ![]()
diky
0x
No tak když ti vypálí pojistku, tak musíš zkusit připojit pouze červený a černý. Když se přepálí pojistka, tak je asi rádio vadné,
Když se pojistka nepřepálí, tak připojíš i další (žlutý) vodič.
Pro zapojení autorádia by bylo lepší, kdybys měl elektrické schéma.
0x
Pokud to vypálí desítku pojistku, tak to asi bude dost velký proud.
Podle mě hlavní chyba je připojování nevyzkoušeného autorádia na baterku. No aspoň že přes pojistku, která zabránila větším škodám. Já bych začal doma na stole s laboratorním zdrojem. Tam bych zjistil, jestli maká (a kolik bere) a pak bych pokračoval s autobaterkou.
Ne že bych měl nějaké extra zkušenosti s autoelektrikou, ale ty dva plusy byly protože jeden se napojoval přímo (držel hodiny případně paměť stanic apod) druhý až za klíčkem a ten napájel celé rádio. Takže zapojení takto by mělo být v pořádku.
Napadá mě ještě nabíjecí proud, ale ten podle mě nemůže přepálit pojistku (10A je docela dost a aby přepálila okamžitě musí tam téct mnohem víc). Co by mě ještě napadlo je, jestli někam nezapadnul nějaký šroubek nebo tak a nedělá tam zkrat (už jsem to v životě řešil několikrát u různých spotřebičů, třeba taková žehlička, která občas vyhazovala pojistky a jinak fungovala).
Jestli rádio bere přes 10A (tj. předpoklad že je správně zapojeno), tak tam není co řešit, to je ve zkratu a mrtvý. Takže šrot, leda že by to byla nějaká úžasná vzácnost, aby to stálo za to spravit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.