Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Způsoby řazení u manuálních převodovek

Od: jenyk®

Před chvílí jsem narazil na tento článek

centrum.cz/...

Řadíte tak, nebo klasicky po kvaltu? Já mám tedy automat, a ten řadí dost dobře. Ovšem má lepší polovička má klasiku a ten pořád radí kdy řadit. Většinou chce řadit nahoru už lehce pod dva tisíce otáček.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

4x

Většinou normálně po kvaltu někde mezi 2-3 tisíce otáčkami podle situace, ale když je potřeba tak klidně nechám 3 až na 120km/h a pak dám rovnou 6. Té ušetřené spotřebě podle těch expertů nevěřím, protože by mi dle těch výpočtů musela v nádrži ta nafta začít přibývat *smich*

hodnocení

4x

Původně jsem myslel, že jde o klasický článek počínající okurkové sezóny, kdy autoři vymýšlí dávno vymyšlené a vyzkoušené, pravděpodobně za účelem nějakého zisku toho mrzkého tolaru. Ovšem reklama vložená do středu toho článku mě objasnila, o jakou cílovou skupinu zřejmě jde *smich*

Přitom je to taaak jednoduché - stačí trochu citu pro stroj, ideálně pokud řidič dokáže sluchem vnímat. Jak už jsem tu psal, řídil jsem skutečně velmi širokou paletu všeho možného co jezdí a vždy jsem řadil dle ucha. Ano, někdy lze i nějaký kvalt přeskočit, ale většinou to není potřeba. Ale vždy se řazení odvíjí od toho čím jedu a kudy jedu.

Způsoby řazení u manuálních převodovek

hodnocení

4x

U traktoru pravidelne klidne z N rovnou na 4.

U motorky ne a ne se zadarit.

Preskakuju. Nekdy. Podle potreby. Urcite ne ale kvuli spotrebe.

hodnocení

3x
Řadím dle potřeby. Většinou postupně, ale nemám problém roztáhnout trojku do kila, když se potřebuju rychle rozjet a zařadit do provozu a pak tam rovnou hodit šestku.
Moje pracovní auto radí když mám přeřadit a překvapivě ještě docela rozumně, žádné podtáčení (ročník 2018).
V soukromém mám DSG automat.

hodnocení

3x
Využívám dle citu celý rozsah otáček, od volnobehu po 6t, podle potřebného výkonu. Jak jedničku do 50, dvojku do 80, trojku do 120, tak 40 na pětku, když jen udržuju rychlost po rovině. 1,6ka atmo benzín/lpg.

hodnocení

3x
U staré O1 tdi běžně auto roztáhnu na 3, a pak dám 5 (6 bohužel nemá).
Ona ta 5 nebo 6 je svým způsobem relativní. Jsem jsem hlavně z O1 1,6 zvyklej, že po rovině není problém pětka od čtyřicítky, tak proti tomu pracovní Ducato valník 2,3jtd je nebe a dudy, tam mezi 4 a 5 snad chybí další 3 kvalty, pětka je totální rychloběh, pod 80 nepoužitelná (pokud bych nebyl od vibrací auta izolován hluchátky, zimními rukavicemi, silnými kalhotami a sněhulemi :) Prostě mezi 4 a 5 otáčky spadnou skoro na půlku, místo pětky tam snad omylem nasypali kola tak ze sedmičky :) Nejde o podtačení pětky do kopce, nejde na ni držet ani ustálenou rychlost pod cca 80 po ideální rovině.

hodnocení

2x

Řadím dle dopravní situace, zkušenosti a sluchu. Většinou ze 4 na 6. Jelikož jsem i liný, často vyřazuji i řadím bez sešlápnutí spojky.

hodnocení

2x

Normalne podle okolnosti, kdyz jeduzy kopce tak 2 4 6...a opacne...proste jak slysim motor no...

hodnocení

1x

Článek o ... navíc cca před půl rokem? na tom samém serveru psali, že tímto způsobem, tedy přeskakováním rychl. stupňů se více opotřebuje auto.

hodnocení

0x
Článok napísaný slohovou úpravou moderného generátora slov AI. Radím podľa potreby. Spotrebu nesledujem. Sledujem vplyv na opotrebovanie súčastí motoru a prevodovky. Za studena skôr kombinácia lenivejšej jazdy a vyšších otáčok. Po zahriatí už radím vyššie o niečo skôr. Sledujem a predvídam predovšetkým vibrácie. Ak by mal motor začať po preradení dunieť ako dieselová lokomotíva pri rozjazde do kopca a snažil sa spolu s prevodovkou vyskočiť z auta, tak neradím. Držím sa toho aj u automatu. Za studena buď predovku prepnem do športového režimu (ale idem pozvoľna) alebo s ňou v kopci manuálne podraďujem.
Rýchlostné stupne preskakujem málokedy. Snáď len na diaľnici alebo ceste 1. triedy v rozbiehajúcej sa kolóne dole kopcom po konci stúpania.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]