Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mazda CX-3 diesel – jak poznat regeneraci DPF?

Od: eva

Ahoj,
mám Mazdu CX-3 diesel (2017/2019) a řeším DPF regeneraci. V autě nemám žádnou kontrolku, která by ukazovala, že zrovna probíhá vypalování filtru.

Jak poznáte, že se DPF právě regeneruje?
Existuje nějaký indikátor / LED kontrolka / OBD zařízení přímo pro Mazdu, které by to umělo zobrazit?

Mám totiž problém s tím, že se mi zřejmě dostává nafta do oleje. Neustále mi svítí kontrolka klíče / vysoká hladina oleje v motoru, i když byl olej měněn. Přes diagnostiku to nešlo vypnout.

Četla jsem, že u některých Mazd jde něco resetovat manuálně, ale zatím nevím, jestli je to i můj případ.

Děkuji za každou radu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Měl bys to poznat okamžitou spotřebou při volnoběhu - bude vyšší než normál..

Ředění oleje naftou (kvůli vstřikování přebytku nafty do válců při regeneraci - má hořet až v DPF a tím ho vypálit, ovšem kruhy jí stírají do oleje. To je tak když výrobce ušetří pátý vstřik do výfuku..) je u Mazdy známý problém, právě proto zavedli snímání vysoké hladiny oleje; pokud se rozsvítí tak nečekat a olej vyměnit (jinak riskuješ že motor brzy zakuká)..

Pokud vim tak Mazda se k tomu postavila po česku - tj. dělá mrtvýho brouka a reklamace zamítá.

Obecně máš dvě rozumný možnosti, buď měnit olej pokaždé když se hladina zvedne nad limit (= hláška vysoká hladina oleje), nebo se auta zbavit..

asd1
PS druhá moznost je že při výměně olej prelili nad maximum a vysoká hladina je tam i bez naredeni naftou... tam by řešení bylo olej odsat.
eva
hodnocení

Nene, opravdu se tam dostává nafta. Jen nevím, co ta kontrolka, která svítí i když byl teď ten olej vyměn a nejde vypnout. Asi prostě kontrolovat hladinu co? :D

asd1
Coasi... buď je opravdu vysoká hladina nebo je vadné snimani hladiny tj.cidlo (včetně kabeláže k nemu)

To je celkem obvyklý nešvar na mnoha autech různých výrobců, ne jen u Mazdy, myslím tedy - nafta do oleje tam kde se používá. tento systém.. (Ford, Renault...) Proto u nich vnitřní diagnostika hlídá urputně "kvalitu oleje"

bozeboze
hodnocení

1x
Neni to k Mazde, ale ja to poznam hlavne tak, ze se zvedne volnobeh o cca 200 otacek, a pak dal uz to vic duni, vic to smrdi a spina sahara.

mathew
hodnocení

0x

Já to v mém autě nepoznám žádná kontrolka tam taky není. Přes diagnostiku by to jít zjistit mělo. To, že diesel Mazdy ředí naftu olejem je dlouhodobě známý fakt a jediné co se s tím dá dělat je prodat to a koupit si benzínovou verzi. Pokud chcete naftu tak pak koupit jedině auto s evropským motorem.

hodnocení

0x

Nevím jak poznat regeneraci DPF. Je tam hodně podmínek, které musí nastat, aby se regenerace spustila.

Ale s tím ředěním oleje nafrou - to je problém. Zředěný olej hůře maže a pokud tak budeš motor provozovat déle, tak ho možná uvnitř poškodíš tak, že už to nepůjde opravit a nebo to bude oprava za cenu nového auta.

Chtělo by to vysledovat jak moc rychle se zvyšuje hladina oleje v motoru. Jak dlouho je tam olej? Kolik je na ten olej najeto kilometrů? V každém případě provést výměnu oleje a začít plánovat v podstatě generálku motoru (výměnu pístních kroužků a stíracích koroužků.

A resetovat chybu bez odstranění příčiny je trochu blbost. Napřed musíš snížit hladinu oleje v motoru a pak teprve můžeš resetovat chybu.

eva
hodnocení

Olej byl měněn před rokem a v teď v úterý 12.5. stále kontrolka svítí a svítila i předtím, zkoušelo se to vymazat několika diagnostikama a nelze. Zda se hladina bude zvyšovat budu kontrolovat po 100km, myslíme si, že je to zapříčeněno právě tím špatným vypalováním DPF, nebo jak píšete je problém ve střiku, ale to budu řešit, zda se bude hladina oleje zvyšovat. Potřebovala bych vědět, právě kdy se to DPF vypaluje, aby nedošlo k zbytečnému vstřikování nafty do oleje. Hledám DPF indikátor, ale na mazdu to tak vypadá neseženu.

To máš nějak domotaný. K vstřikování nafty dochází do válců a nikoliv do oleje. A ty nedokážeš ovlivnit průběh regenerace. Pokud motor zastavíš, tak se prostě regenerace zastaví a bude čekat zase na vhodný okamžik, kdy se regenerace znovu spustí.

Nafta se do oleje může dostávat z válců přes špatné pístní kroužky (které těsní tlak ve válci) a špatné stírací kroužky - i když ty mají primárně stírat olej, aby se nedostával do spalovacího prostoru.

Při častých krátkých nájezdech není provoz DPF v kondici a olej degraduje. Třeba u takového Ford Galaxy se prostě musí vyměnit olej, aby hláška zmizla... A hláška vypisuje něco ve smyslu o degradeaci oleje... A to třeba i po 9 měsících provozu...

hodnocení

0x

Je to 1,6 původem HDí od PSA? Pokud ano, nevím sice zda u Mazdy je to možné, ale v peu a ctr si dodatečně dělají kontrolku . je to relativně jednoduché, ale nemaje motor s tímto ekokurvítkem, tak jsem se nezajímal. Ale dá se to nalézt na peu clubu nebo na citroen clubu. Ovšem u těchot ředění oleje naftou? Tam se toto neděje. Nebo ne tak rapidně jako u motoru PSA-BMW v benálu.

eva
hodnocení

Mazda 1.8 skyactiv D 85kW

el
hodnocení

0x
Stav zaplnění dpf by měla naskenovat i základní diagnostika s appkou v mobilu. Tedy sehnat něco do zásuvky obd s BT a stáhnout car scanner apod.
Pak si hlídat kdy má přijít k regeneraci.
Stejně si myslím že častější výměna oleje i tak bude třeba, asi to vždy neuhlidate nebo vás to časem přestane bavit.
Bratranci maji Mazdy v dieselu a mění olej co 6-8tkm. Jinak jsou s auty spokojeni až na tohle.
Bývalý soused měl stejný problém i s úplně novou CX5.
Nebo se auta zbavit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]