Nejste přihlášen/a.
2x
Přesně jak uvedl servisák, dokud netečou a maj vlastnosti tlumiče tak neměnit, ale hlídat alespoň každý měsíc stav, jestli se neobjeví mastnota/olej. Pokud to jsou originály, neměnil bych určitě. I na "blbou" Felicii stojí lepší (jeden a to i zadní i přední) tlumič 2000,-Kč a nikdo neví, jestli neodejde v záruce, protože druhovýroba není originál. Minulý rok jsem yndaval z Felicie z roku 1999 zadní originální tlumič, milimetrová dírka na boku a mastnota, druhý už je "na spadnutí"
Sice to garážujete, ale nemejete podběhy a prostory za kolem wapkou. Pak celou zimu máte v těchto místech sůl a korozivní břečku a vše zhnije na šrot.
Tohle je na výměnu.
1x
Vyměnit.
Ta trubka je úplně shnilá a klidně se to vylomí, celá ta horní hrana. Tlumič stojí ca litr a výměna je na půl hodiny (obě strany, takže 2k a hodina... + rovnou nový péra a horní uložení = materiál do 5k a práce na hodinu (ovšem v servisu bude úplně jiná cena...)
Ta brzdová trubka! je taky v hajzlu, s výměnou bych nečekal až rupne - taky se u toho můžeš opřít o auto před tebou, + odtah protože když chcípne jeden okruh, tak druhý sice brzdí, ale jen dokud nevyteče celá nádobka ![]()
Ty trubky budou v hajzlu na víc místech...
Otázka ekonomiky - pokud nejsi schopný dělat svépomocí za cenu dílů, tak pár takových "drobností" snadno převýší hodnotu vozu..
1x
Někdy k tomu stačí i jedna díra v silnici
Já bych to vyměnil a to tlumič i uložení tlumiče
Pouvažoval bych i nad pružinou nevypadá úplně zle leč pokud by byla utahaná a auto by sedělo níž tedy mezera mezi kolem a blatníkem je malá tak bych měnil i pružiny
Přesně, podobně konzervuju víc dílů na podvozku každý přezouvání pomalu od nova.
Po deseti letech bych povolil všechno jak za nova…
doutnak: nevím nakolik ta nafta nebo olej v misce pomůže, když se tam dostane prach, ten se nalepí na olej a při dešti se to vyplaví do přírody, protože olej/nafta "plave na vodě". Asi to máš vyzkoušený, osobně bych tam snad kromě vosku ze spreje nic nedával i ten vosk se nabalí špínou a postupně zmizí
Na Feldách/Favoritech většinou pružina "stáhla" tu misku dolů a takhle urvanou trubku/plášť pístnice jsem ještě neviděl. Hugon: kdo ten tlumič vyrobil(firma)?
Takhle se ulomi kdyz se rozlomi vršek, pistnice se kousne a zalomi se to..
Shnilý jak na první fotce jsem viděl vic kusu od Monroe.. a i když ( jeste)nehnily tak po 50kkm většinou hyn.
Ale na ty kare bych ještě dřív řešil brzdový trubky.. holt garáž= teplo a vlhko + podbehy plný slany brecky...
Dobře, děkuji moc za názory. Té trubky jsem si v návalu rzi tlumiče ani nevšiml. Nechám pro začátek vyměnit ty brzdové trubky (vzadu mi to dělali minulý rok před stk, nechápu, že předek nechali být, hlavně že nadávali, jak to nešlo povolit a že se to nepovedlo odvzdušnit, či co). A ty tlumiče, mám dojem, že to je 50/50. Někde věřím, že mi řeknou, že je to na výměnu a jinde to, co řekli kde jezdím, že dokud to neteče (první fotka s vysunutým tlumičem je focena ještě na heveru a kolo ve vzduchu, druhá už je kolo na zemi) a auto tlumí, ať to neřeším. Druhá pravda je, že 16 leté auto už má tak cca poslední 4 roky života a je otázka, jestli např. ty tlumiče už to nedotlučou do vrakáče. Nechci ale zabít sebe ani nikoho jiného tím, že se mi tam něco urve. Achjo, no, zkusím zajet jinde..
Tak s tímhle přístupem zákazníka je servis vždy opatrnej a nemění nic komplet (co se týče příběhu brzd).
Pak akorát hrozí, že jsi to nechtěl.
Nejlepší zákazník je ten, který ti nechá volnou ruku a jeho podmínka je jedna. Aby to bylo spolehlivé a udělané pořádně na dalších x let.
Nejhorší zákazník je naopak ten, který potřebuje udělat jen nutné věci né z krzd bezpečí a spolehlivost, ale skrz STK a ustavičně se optává, co to bude stát a špekuluje u toho.
Dle toho už známe co auta opravujeme defakto od prvního pohledu.
Reaguji tedy na dotaz, že nechápete, že předek necahli být. Já si myslím, že právě k vůli tomuhle a nebo se jim do toho prostě nechtělo, pokud je to celkově vrak (když viděli zbytek podvozku).
Viz foto od hugona - nejde o to jestli tlumí nebo ne, ale že je totálně shnilej a může se rozlomit. Obvykle když najedeš na větší hrb a ve větší rychlosti, takže riziko že to bude příčina bouračky..
Ad brzdový trubky - nechtělo se jim do toho tak to nechali, oni s tim nejezdí... Btw "nešlo povolit", "nešlo odvzdušnit" = vyměnit servis.
Nechat servisu volnou ruku - 90% servisů to zneužije, zákazníka použijou jako hejla a už se účtuje. To jde jen když je vzájemná důvěra. Třeba gumídkovi bych to tak klidně dal, do průměrnýho servisu ani náhodou, to je jak v nejmenovaným bazaru věřit tomu co o autě říkaj ![]()
Starej pekáč - je velká otázka jestli to rovnou neposlat z domu. Investovat tísíce (tady přes servis spíš desítky tisíc) a mít pořád starej pekáč... Líbí se mi řešení sehnat stejný auto s dobrou kastlí a chcíplým motorem (tj za levno), přehodit si motory a mít funkční káru bez koroze. Z druhýho si oholit různý čidla, když je místo na uskladnění tak i světla, dveře atd. a zbytek poslat do hutí.
Bear: můj přístup je takový, že jezdím každý rok měnit olej a slušně je poprosím, ať zkontrolují celkový stav a opraví co je třeba (nad částku opravy 20k ať mi zavolají o potvrzení). Zrovna před tou stk jsem tam jel s olej, kontrola, stk.. A nechal jsem jim tam mnou odsouhlasených asi 27k (přední brzdy kotouče i destičky, nějaké ramena co když se urvou, tak se prý totálně vykřiví kolo, zadní pružiny, nějaká ta brzdová trubka co vede vzadu pod autem, ten olej, filtry, práce, provedení stk. Přijde mi, že při tomto přístupu mohli udělat i hadice vpředu. Nebo se báli, že když řeknou ještě to + tlumiče a pružiny vpředu a budeme na nějakých 50k, že bych zakázku stáhl a auto dal sešrotovat. Stejně bych pak k nim ale jezdil s jiným (koupím vždy něco za 100k od prvního majitele a kontaktem na servis, kde auto jezdilo a auto mám jako poslední majitel další dvě, tři stk a pak vrakáč). Což ale neznamená, že stav auta neřeším, když jsem stejně poslední majitel. Stále se snažím mít to bezpečné - jen s vědomím, že jsem koupil použité auto, které při dále nastaveném servisu je v 70% životnosti.
P.S.: Nevím, jestli to tu padlo, ale pokud chcete mít trochu vyšší jistotu, co servis dělal či ne, tak doporučím: staré díly do krabice(je to de facto váš šrot) + všechny krabičky a obaly od nových dílů k tomu. Slušný servis to udělá.
Ano, to je taky správná úvaha, kdy se mohli bát, že se rozhodneš sešrotovat a seženeš nové a příjdou o zakázku. Nicméně pokud ví, že koupíš zas nějakou ojetinu a oni budou opět tvojí mechoši, tak obava není na místě. Ale to je otázka vztahů, jak je znáš a jak je máš dlouho a zda případně ještě třeba trávíš s některým i volnočasové aktivity nebo se znají rodiny, atd...
Ale je i možné, že předek a zbytek prostě nedělali, protože by to časově blokovalo dlouho zvedák na dílně a pro firmu je lepší dělat víc aut a víc klientů. Na jednom, který tam bude měsíc toho moc nepoplatí.
I když to se dá řešit na více návštěv.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.