Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za jak dlouho nalít olej?

Od: doutnak®
Ahoj..Na hliníkové vaně jsem si všimnul odkapů okolo vypustáku..Při vytočení šroub "vytáhl špony"..nic velkého..závit vizuálně ok..Opravdu teď nebudu sundavat vanu a řešit to lépe..Máznul jsem šroub Loctite 243..páč nic lepšího nebylo po ruce..Šroub normálně táhl..Je tam..Olej jsem zatím nelil..Za jak dlouho asi ten "loktajt" uschne natolik,abych mohl nalít motor olejem?
Za jak dlouho nalít olej?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Toto slouží k zajištění šroubu aby se nepovolil a pokud si tim obalil šroub múžeš se klidně dočkat překvapení v podobě zničenýho závitu
Pokud ti to prokapávalo měls dát nové těsnění nebo závit šroubu obalit teflonovou páskou
Pokud budeš později závit opravovat není třeba vanu vúbec sundavat prostě koupíš opravnou sadu přeřízneš závit a dáš nový šroub i s těsněním
hodnocení

Udělám to tak..jak píšeš..zajímá mně,co teda teď *smich* Asi počkat až se to projeví samo
olin

Plný souhlas s dabel. Tímhle trpí i Fábie, párkrát se povolí výpušťák a jde se pro opravnou sadu

Modrým, tedy nizkopevnostnim, tmelem, by poškodil závit tak při zajištění šroubu v nějakým mizernym plastu. Kór když závity určitě nebyly odmaštěný. Červený už z plastu jde i se závitem.
Doba vytvrzení bude delší, než uvádí návod, tmel reaguje s kovem, takže mastnota tomu bude částečně bránit.
Zrovna u fabie (1,4mpi) jsem na jednu výměnu oleje, když se asi 20x použité hliníkové těsnění, rozsypalo, úspěšně použil obyčejný gumový o-krouzek, nejspíš 14x1,78 nebo nebo něco, co mám denně v ruce. Úplně ideálně s lehkým odporem šel hlavou šroubu zatlačit do náběhu, kterým začíná závit ve vaně, prostě zrovna tak, aby kladl odpor zrovna až v poslední půlotáčce a šroub tak dosedl kov na kov a o-krouzek se celý schoval. Vydrželo to samozřejmě úplně suchý do další výměny. Určitě by to stejně, možná s jiným rozměrem, fungovalo u většiny motorů.

no pokud si jeste nedal olej tak to vytoč šroub očisti a dej teflonku

Fuj, já bych teflonku kromě krajní nouze nikdy nepoužil, trochu ji zůstane v závitu, při dalším zašroubování skončí ve vaně a následně na sacím koši ...

k2
hodnocení

0x

lepidlatmely.cz/...

Zitra rano bych se toho nebal.

hodnocení

Tohle jsem chtěl-potřeboval slyšet-číst;) *smich*

hodnocení

0x

Pominu způsob opravy. Obavu mám z odmaštění, ale co se týká doby vytvrzení, manipulační pevnost je uváděna v řádu desítek minut, plná pak v rozsahu cca 6-72 hodin v závislosti na spáře, materiálu a teplotě. Ale co se budu vypisovat:

lepidlatmely.cz/...

doplněno 04.05.26 20:57:

Koukám, že než jsem přišel zpět ke klávesnici, jsem s technickým listem poněkud s křížkem po funuse *smich*.

hodnocení

0x
Já bych tohle naopak honem vytočil, než to zatvrdne moc a na provizorní utěsnění použil třeba tu teflonovou pásku, nebo provázek. No a tam, kde už to ani s novou hliníkovou podložkou moc netěsní, tak místo utahování závitu velkou silou a rizikem stržení se prodávají pružné O kroužky s kovovým rámečkem, kerý nedovolí O kroužku utéct zpod hlavy šroubu. Nebo měděné podložky z duté teubičky, které jsou měkčí a menším dotahovacím momentem se snadněji natvarují než origo hliníková podložka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]