Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna oleje s proplachem a rozvody

Od: jarin®

Chci na své Giuliettě 1.8 TBI 173 kw vyměnit olej s proplachem Tec2000 a dát nový rozvody. Je to riziko, skrz variátory atd? Mechanik sice tvrdí, že Tec je šetrný, že se vypustí se starým olejem a olej se tam pak dá nový, ale já jsem poměrně opatrný a tak zvažuji, že by se udělala jen výměna oleje bez proplachu, který by se udělal až s dalším olejem.

Děkuji za názory.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

1x
Jestli to jede normálně tak bych se na proplach vykaslal, a když už tak příští výměnu oleje třeba už po 5kkm... + do paliva VIF, stačí panak na nadrz ale dlouhodobe, a obcas italskou údržbu:-D
hodnocení

V říjnu jsem měnil olej po roce a 3 500 km, teď se chystám měnit olej po 6 měsících a 5 000 km, právě s tím, že bych udělal ten proplach. Ale radši jen vyměnim olej bez proplachu. Jeden odborník z klubu doporučil před tím proplachem sundat vanu, zkontrolovat těsnění a lágry než by se člověk do něčeho takovýho pouštěl.

bear

Hlavně tu vanu je vhodné vytřít třeba benzínem. Stejně tak víka motoru.

asd1
Jedno ověřené moudro že strojariny: do fungujícího stroje se nehrabe.
S velkou pravděpodobností odobny "preventivní akce" nic nevylepsi ale spíš vyrobí problem.
hodnocení

No tak teď asi vyměním jen olej a sundání vany/proplach budu řešit u další výměny oleje, teď se sešlo dost věcí co bylo potřeba udělat a to mě ještě čekají příští týden brzdy, rozvody a původní majitel dal na auto snížený pružiny, ale nechal origo tlumiče. Chci tam vrátit původní pružiny ale tak nějak počítám s tím, že po těch tlumičích bude hovno...i když se chovají normálně, ale myslím si, že ty snížený pružiny to můžou maskovat.

bear

Jasně asd1, třeba taková zanedbaná preventivní výměna rozvodů pošle motor do smrti.

Motory se seřizují a preventivně na nich mění díly, aby vydržely.

asd1
Tlumiče - zajed na stk, na zkušební stolici ti změří přímo hodnotu útlumu.
Pokud jsi zkušený tak stav poznáš i při jízdě, horší stav má po hrbu takový druhý kopnuti, auto je ve větru min stabilní atd.
asd1
Bear je rozdíl běžná údržba tj dodrzet termíny např.tech rozvodu, pak včasná oprava/vymena když např.rozvod začne chrastit nebo je remen popraskanej, a "aktivni" hrabání v dílech který jsou ok.
Proplach - má snad zapečený kruhy, vrstvu karbonu všude atd atd aby to bylo nutny dělat?
Jestli to jede normálně tak je proplach zbytecny nesmysl a spis riziko že vyskočí problem.
hodnocení

Tak na STK nepřišli ani na to, že tam nejsou skoro destičky a začíná fialovět kotouč a dostal jsem to napoprvé bez závad :D ty pružiny chci stejně měnit a tlumič musí ven, tak řeknu mechanikovi at to zkontroluje, protože auto jinak sedí skvěle ale je to tvrdý, nizký, když vezmu nějakou nerovnost, nedejbože díru tak mám pocit, že to jde až do dorazu, že se kroutí celá kastle a já s ní. Tak ty Eibach pružiny chci pryč a dát tam seriový co tam mají bejt, abych to auto mohl používat normálně a nebál se s tím jezdit kamkoliv. Origo je QV snížená o 15mm, ale teď s těma Eibachama je to snížený o 35mm.

asd1
Stav tlumice poznáš spíš na ty stolici, na demontovanym leda jak rychle se vysouva pistnice tj. jen jestli nebyl únik plynu. Pak ještě jestli není mastné = únik oleje.. nic víc.
Péra jsou dobrý losjofors nebo kilen, tlumiče kyb nebo Sachs, lozisko ulozeni lemforder (obecně, v alfach se nehrabu)
Ramena - silentbloky v nich.
hodnocení

Jop, pružiny budu brát lesjofors, protože originály se nedochovaly a v druhovýrobě je nikdo kromě švédů nedělá, a za origo 6500 Kč/ks dávat nebudu. Přední tlumiče jestli budou KO tak to už mi nezbude nic jiného než origo dát, nikdo jiný je nedělá. Na QV jsou specifický tlumiče co se na jiný motorizace nedávaly, mají jiný zdvih atd.

Značka rozvodů je nejlepší Dayco, ale tu jsem nikde nenašel tak jestli servis nenajde, tak snad to přežije i s SKF.

Daň za auto co si kupovalo málo lidí :D

bear

asd1... na každým "starým" motoru je nějaká vrstvička karbonu. Tou tvojí italskou údržbou ho neodstraní. Akorát motor víc ohřeje a válce zaškrábe.

Proto ve vhodný moment je preventivní proplach rozhodně věc, která prodlužuje životnost.

Né každej olej to sám o sobě umí dobře jako tato aditiva a přípravky.

Pokud to někdo používá jako poslední záchranu, tak je to špatně. Dopadne jak píšeš.

bear

Od Dayco jsem měl řemen pohonu altíku a klimy. Nezkutečně pískal, když se ochladilo. Řemenice suché, odmaštěné. napínák novej.

Tak jsem Dayco zahodil a dal Continetal a naráz bylo po problému.

Po této zkušenosti bych Dayco už nikdy nekoupil a rozhodně né na pohon rozvodů.

hodnocení

No já zase slyšel, že někomu na 159tce pískal ten Continental..ale vesměs to lidi chválí. SKF i INA tuším dělají Rumuni.

No co se týče toho proplachu, tak je otázka, jestli to odložit na další výměnu oleje a nechat zkontrolovat ty lágry, sací koš a těsnění a nebo si zahrát ruskou ruletu a udělat to. Mně technik ze servisu tvrdil, že ten Tec2000 je extrémně šetrnej a musel by se asi použít víckrát aby něco uvolnil velkýho. Zároveň je ale potřeba říct, že ten proplach toho motoru jsem si vymyslel já, dokonce ten Tec2000 jsem si sám koupil, není to něco co by mi nutil servis. Když jim to dám do kufru a řeknu, že to chci tak to udělají a když řeknu, že ne, tak nic. Takže když se pak něco posere, tak to budu brát jako svoji zodpovědnost/můj výmysl :D

bear

Jak píšeš. To je tvoje věc.

S tím ne/proplachem souhlasím s asd1, pokud motor po mechanické stránce pocitově normálně šlape bez jakýchkoli nežádoucích zvukových projevů, jen bych zkrátil lhůty výměny oleje a víc neřešil.
A ještě jedna věc, obecně se setkávám s doporučením, dávat motoru olej, na kterej "je zvyklej". Mám nazor opačnej, ať se v motoru střídají oleje různýho původu s odlišným složením a aditivy, tam je podle mě větší šance na rozpuštění novým olejem něčeho, co zůstalo po předchozím oleji. Skoro do všeho dávám vždycky aktuálně nejlevnější 10w40, měním po 10, max 15tkm a víc neřeším. Můj motor aktuálně 440tkm, huntuju ho dost a jede furt, žádný klepání, hydra a pod. Totéž dávám i do sekaček a větší techniky s diesly kubota a perkins, výměny po 100mth +-autobus, filtr jen jednou za sezónu ... A i po 3500mth motor jako takový šlape jak nový bez jiné údržby.

bear
hodnocení

0x

Neznám TEC, ale znám Metabond CL a ten jednak starý hustý olej naředí a jednak usady neuvolní stylem, že by se někde něco ucpoaly, ale pomalu se rozpustí a ztratí v olejové lázni jako kapalina.

doplněno 23.04.26 15:30:

Pokud je motor ovšem vylágrovanej a žere olej, tak ho proplach nezachrání. Proplach v prvotní fázi hlavně uvolní a rozhýbe hydroštely, pokud je motor má.

Alternativou jsou pak výrobky BG.

Vše ostatní je spíše něco na bázi petroleje.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, nějak se nám tu ty Alfy množí. *smich* Poslechněte beara, pokud se to udělá šetrně, tak není důvod k obavám. Záleží ovšem, co je to za auto a co si prožilo. Něco k pobavení:

autoforum.cz/...

kubasek
hodnocení

0x

Rovnou bych to celé vyhodil a koupil si nějaké normální auto, třeba felicii.

asd1
:-D
Tak ten byl dobrej.
Jel jsi v tom někdy?
kubasek

Nejel, ale bude to lepší než Alfa.

bear

Felicie? V roce 2026?

NA gumbalkan dobrý, ale komfort nula, motor slabej a rezne to jak bejk. Díly už v originále nejsou, takže opravovat Feldu druhovýrobou je jen záhuba a topení peněz k ničemu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]