Nejste přihlášen/a.
Jsou řidiči automobilů nejapní? Vysvětlím situaci, která se mi stala : chodci. Ve městě jdu okrajovou silnicí kolem usedlostí, kde začíná příroda = tedy na dohled není jiná silnice, mírně z kopce, na konci se silnice stáčí na můstek, po levé straně vrata nebo stěny domů, po pravé keřový porost. Já jdu dolu z kopce a o auto za mnou asi 50m vím., rychlost tak asi 20. Proti mě běží slečna (všichni na stejné straně silnice) všímám si jím 3 metry předemnou, tak uhnu o půl metru doleva, aby se nemusela prodírat tím keřovím, auto je za mnou tak10nebo 20 metrů a já stále jdu klidnou chůzí v stále rovně a za 4 sekundy na mě řidič troubí, Proč? Vždyť on je za mnou a musí celé zjevení chodce a běžce před sebou vidět...
Můstek začíná asi až za dalších 40m.
2x
2x
Chodí se po levé straně vozovky. Tedy protisměrem při krajnici, aby chodec očima před sebou viděl přijíždějící auto, kdyby řidič neviděl chodce, tak chodec díky tomu vidí řidiče.
Nejnebezpečnější je mít auta v zádech. Chodec nemá oči zezadu hlavy a auto může hlavně v noci přehlédnout a pozdě reagovat.
A to že troubí? On nemusí troubit, že je někdo blb. On může troubit i z bezpečnostních důvodů, aby jsi o něm věděl. On ti totiž do hlavy nevidí a neví z pozice za volantem, zda vnímáš, zda nejsi zdrogovanej nebo ožralej či duševně vadnej. Proto může troubit.
Troubení není o aroganci,a le o upozornění a odvrácení nehodi či střetu.
To si spousta lidí neuvědomuje. Asi proto, že nejapní řidiči troubí na kde co i jen tak či k vůli egu.
To je celý problém.
Zbytek lze posoudit jen s lépe popsané či přímo zažité nebo na video natočené situace a místa, kde se to přesně stalo. Jinak je to jen spekulace.
![]()
Hlavně reflexní prvky noste jako chodci. Nebo alespoň rozsvícený mobil a mávat s ním při chůzi.
Lidi by si měli uvědomit, že moc možností jak komunikovat řidiči nemají a že ne všechno je o vzteku.
0x
Jaká byla viditelnost? Často se setkávám s tím, že když se šeří, tak chodec, nebo cyklista mají pocit, že "je ještě vidět dost", tedy není potřeba svítit, mít reflexní prvky, nebo prostě se chovat obezřetněji. Neuvědomují si, že že řidič z auta přes sklo a třeba i proti světlu protijedoucího auta či zapadajícímu slunce, vidí někdy o dost hůř, než oni. I proto, že se pohybuje rychleji, než chodec a obraz se mu za šera dřív "rozmazává."
Takže na chodce, či nesvítící cyklisty, kteří za tmy, nebo šera zbytečně ohrožují svůj život, taky někdy zatroubím, aby pochopili, že chovají nebezpečně.
0x
Přesně jak píše milancukrar, řidič si nemusel být jist, že o něm chodec na pravé straně silnice ví, a proto když udělal nebezpečný manévr a vstoupil více do vozovky, tak pro jistotu zatroubil, aby na sebe upozornil. To není nic proti ničemu.
Posouvat se více do vozovky při chůzi na pravé straně není moc rozumné, rozumnější by bylo zastavit a ustoupit blíž ke křoví, aby slečna mohla proběhnout, jistě nerostlo až do silnice. Případně oba chodci mohou zastavit a vyhnout se až auto projede.
0x
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.