Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poslední os. auto v ČSR s ne-hydraulickými brzdami

Od: lmgify

Zkoušel jsem dohledat, jaké byly poslední modely osobních aut dostupné v Československu s mechanickými (lankovými, pákovými), tedy ne-hydraulickými brzdami.

Podle Wikipedie by to mohly být Škoda Popular do r.v. 1938 a Aero Minor 1938-46. Vše poválečné už má hydrauliku, a to i první Trabanty, o Wartburcích ani nemluvě.

Podle ChatGPT ale mechanické brzdy vypadly z výroby už ve 20.letech, což odporuje informacím na Wikipedii.

Možná se tady najdou znalci veteránů, kteří budou vědět více. Zajímají mě hlavně ty lankové brzdy.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pro někoho to je auto, pro někoho ne. Ale takový hadraplán se dělal do roku 1971 a měl lankový brzdy.

Naštěstí je důležité to, co se uvádí v technickém průkazu a to je kategorie L (motorová tříkolka), tedy se nejedná o osobní auto, ať si každý myslí co chce.

Když je řeč o Velorexu, napadl mě čtyřkolový (narozdíl od tříkolky M1), ale ten měl už brzdy hydraulické. Aspoň pokud mě zrak nešálí.

auta5p.eu/...

k2
hodnocení

1x

Lidove a male vozy mely mechanicke brzdy +- do konce valky. Ty 20. leta bych tipnul spise jako "masovy" rozmach hydrauliky u aut. Lankove brzdy mel i prvni VW typ 1 (brouk). Vydrzely na nem cca do 1950. Stejne tak pradedecek Wartburgu DKW F8.

Druhou otazkou je pak dostupnost techto aut v CSR. Po valce to bylo s vyrobou a dostupnosti aut v Evrope takove divoke, ale teoreticky si je mohl koupit kazdy (kdo na ne mel penize)...

Jo a pak jeste jestli za auto povazujete 3 kolovy Velorex?

lmgify
hodnocení

Musím se opravit: ne Aero Minor, ale Jawa Minor neboli Jawa 600 (Aero až po zestátnění po válce).

Na pohadrovanou motorku (Velorex) jsem si sice nevzpomněl, ale i tak ji za auto považovat nemůžu.

Těch DKW F8 se vyrobilo opravdu hodně (50 tisíc). Kolik jich skončilo v ČSR jsem nenašel.

Myslím, že to ale odpovídá můj dotaz - mechanické brzdy se naposledy navrhly před válkou a obnovená výroba po válce je mohla ještě pár let vidět sjíždět z linky (Jawa Minor do 1951) . IFA F8, tj. východoněmecká verze DKW F8, vyrobila po válce 25 tisíc kusů a skončila výrobu až 1955. Počet vývozů do ČSR jsem neviděl.

k2

To jste trochu domotal. Minor I (Jawa) ma lankove brzdy (vyroba do 1946), Minor II (Aero)ma pak uz hydraulicke (vyroba do 1951).

Ohledne Brouka (tedy oficialne VW typ 1) se jeste slusi dodat, ze nejstarsi seriovy dochovany exemplar (jeste pod znackou KdF) nestoji v zadnem muzeu, ale vlastni jej Cech.

lmgify
hodnocení

Čtu ty články na Wikipedii ještě jednou a opravdu jsem to pomotal. Minor I se vyráběl jen do 1946. Minor II (1947-51) měl už kapaliny.

hodnocení

0x

Lankové brzdy měla každopádně "Aero 30 - Sodomka" z roku 1938.

lmgify
hodnocení

Aero 30 sice předchází Minor o 2 roky, ale prý se dělal až do 1947, tedy o rok déle než Minor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]