Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na automat

Od: jann45
Zdravím, mám dvě otázky k jízdě s automatem.
Jaký je postup po jízdě?
1) Po sešlápnutí brzdového pedálu zařadit P, stisknout EPB a tlačítkem vypnout motor.
2) Totéž jen bez EPB - prý se sama zabrzdí po vypnutí motoru?
3) Tohle jsem slyšel od kolegy. Sešlápnout brzdový pedál, stisknout EPB a zařadit N, pustit brzdový pedál, znovu brzdový pedál a P.
A druhá otázka. Co dělat když stojím v koloně v kopci a vypadá to, že budu stát delší dobu? U manuálu vyřadím na neutrál a zatáhnu ruční brzdu. Jaký je postup u automatu? Nechat D a využít Auto hold nebo P a EPB?
Díky moc za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

1x
Co vám brání udělat to v koloně jak u manuálu? Tedy zařadit neutrál a zatáhnout ručku?
Já vždycky dám neutrál pak ručku, pustím brzdu a až pak dám P takže to drží ruční brzda a ne P.
2024

Technicky mu v tom nebrání nic.

Ale s tímto si AutoHold samozřejmě poradí. Kolony kde by člověk stál více jak 10minut v kuse, těch (alespoň u nás) moc není a nejsou tak časté. A když to bude přes 10minut (tedy nevím jak dlouho AH drží jeho auto), tak si s tím auto také poradí a přepne se samo.

Ale ano, beru to dle našeho auta (Honda CR-V 6.gen). Jak to má tazatelovo konkrétní auto, to nevím.

2024
hodnocení

0x
Tak v návodu k autu by se to asi našlo, ne?
Když zaparkuji, sešlápnu brzdu a vypnu motor, P si auto zařadí samo a EPB si také aktivuje samo (ale dá se nastavit jestli ano, nebo ne).
AutoHold je aktivní 10minut, pak se přepne na P a aktivuje EPB.
Jak to má konkrétně vaše auto, to ale víte Vy.

hodnocení

0x
Brzda, N, ručka, povoliť brzdu (nech si auto sadne na ručku), P. Takto sa nezaťažuje kolík, ktorý sa vysúva v prevodovke pri zaradení P. Ale veľký problém to asi nebude.
Pri státí v kolóne asi trochu záleží, aký typ automatickej prevodovky máte. U hydromeniča je to snáď šumák. U DSG si nie som istý. Taktiež môže byť rozdiel medzi jednotlivými typmi DSG so suchými a mokrými spojkami.

hodnocení

0x
To je fakt psycho postup ta trojka. To by se člověk zbláznil. Normálně když člověk parkuje, tak má už rovnou sešlápnutou brzdu aby zastavil. Bouchnout tam P, pak ručku a pak pustit brzdu. Takže auto visí na ručce. U mírného kopce klidně i bez ruční brzdy.
bear

To je právě špatně.

Nejprve ručku a pak to zavěsit na aretační čep na P!

Pak to teprve visí na ručce a né na převodovce.

I když celou dobu stojíš na hydraulické brzdě, stejně to může trochu popojet. Hlavně u SUV, která mají občas na zadku bubnokotouče a brzdí bubny paknama a né kotoučem.

Tak asi záleží na technice? Mně to nikdy nepopojede a sedne si to na ručku, což je cítit rozdíl mezi ručkou a převodovkou.
Každopádně ty jsi větší znalec. Já sdílím svou zkušenost a zatím se to nikde negativně neprojevilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]