Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přívěsný vozík samovýrobou a co se na STK vyžaduje?

Od: zdenek2®

Když bych si chtěl postavit brzděný přívěsný vozík typu plato, jak náročný je proces schvalování na STK?
Jde mi o to, že komerční nabízené vozíky mi úplně nevyhovují a pokud si rám vozíku svařím sám, tak si mohu stanovit rozměry, které mi přesně vyhovují.

Vozík bych chtěl později anebo rovnou přestavět na karavan. V tomto dotazu se ale NEPTÁM na schvalování obytné části, ta mne teď nezajímá. Ptám se na schvalování stavby rámu, který tvoří vozík pod obytnou částí a který je víceméně totéž jako u standardního přívěsného vozíku.

Nejde o žádný nadrozměrný nebo nestandardní vozík, jde jen o to mít jednonápravový vozík přesných rozměrů, které mi vyhovují.
Technicky stavba není náročná. Koupím certifikovanou nápravu, pneu, nájezdovou brzdu, hlavu, světla...
Z jeklu nebo jiného profilu svařím rám, pod který přišroubuji nápravu, oj atd. Vozíky jsou velmi jednoduché stavby, kde kromě rámu, nápravy a brzd vlastně nic není.

Teď mne zajímá jak obtížné je schvalování na STK, co se rámu týče?
Výše zmíněné koupené součásti jsou již certifikované (homologované), tam asi není co řešit, ale jak to bude s rámem z jeklu, který bude samovýroba?
Jak se bude kontrolovat nosnost rámu nebo případné další parametry, které bude STK vyžadovat?

Co všechno po mně ohledně toho rámu budou chtít?

Má s tím někdo zkušenosti?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

3x

Při stavbě vlastního přívěsu potřebujete projektovou dokumentaci. Tu pak Dekra a úřady schvalují či ne.

Je tedy zbytečné začít nákupem materiálu a stavět si to na koleně... ono to nějak dopadne...

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, ptejte se u výrobců vozíků a náprav. Doba domácích staveb a jejich legalizace je ale už pryč. Ne že by to nešlo, ale těch papírů, času a peněz. Ono vás to patrně přejde a najdete "kompromis" v nabízeném podvozku.
hodnocení

Já se ale ptám, co budou chtít schvalovat na rámu vozíku na STK a ne nějaký výrobce náprav. Toho můj dotaz nezajímá.

Ono to asi nebude o návštěvě stk, tam asi až po absolvování celého schvalovacího procesu, Dekra asi poskytne potřebné informace. A stát to zřejmě ude víc, než vlastní materiál na stavbu.
A co vím, svařovat takový rám může jen někdo se zkouškama, to je první predpoklad, aby se vůbec mohlo o schválení žádat. Pak myslím taky nějaká dokumentace s technickými údaji, návodem atd. A tipnul bych si,jestli i oj nemusí být fabricka.

hodnocení

0x
Když vynecháme složitost a finanční náročnost, tak opravdu chcete vytvořit něco tak těžkého? Nechci podceňovat, ale podle mě zrovna vlek typu plato, který nemá žádné bočnice a další prvky zajišťující tuhost a nosnost, musí mít rám nejsilnější a nejtěžší. Vleky s pevnými bočnicemi si vystačí v podstatě s ojí a nápravou, boky zajistí vše ostatní. A obytný přívěs totéž, budka je v podstatě samonosná a vzájemně se tak nějak jakžtakž podporuje s pouhými dvěma podélníky přecházejícími v oj. Ty jsou poměrně slabé a podlaha boudy sedí rovnoměrně po jejich délce, chycena jen několika málo šrouby. Cílem je úspora váhy a materiálu. Ta bouda už lehčí, než běžně je, vyrobit asi nejde, tak proč ji zbytečně dávat na nějaké samonosné plato z jeklu, které pro potřebnou nosnost "nákladu" bude samo vážit nejmíň půl tuny, když karavanu stačí jen "prodloužená oj"?
hodnocení

V čem vidíte "složitost a finanční náročnost"? Vynechejme obytnou část, o které již jsem to nahoře psal, se tu nebavme.

"Bočnice, vlek" nepotřebuji, psal jsem to v dotazu. Jde jen o vozík, který bude později (až bude hotový) sloužit jako obytný přívěs za auto.

Takový vozík má rám, nápravu a oj. Toť vše. Víte, co po mně při schvalování budou chtít na STK pokud se toho rámu týče?

O bočnicich jsem to popisoval, zásadně zajišťují pevnost a tuhost rámu, ten tak může být slabý. Bez nich bude pro potřebnou nosnost vycházet rám nesrovnatelně masivnější. Pro zamýšlenou samonosnou budku pak úplně zbytečně. A svařit ho musí svářeč se zkouškami. Za mého mládí taky rodiče koupili samodomo obytný přívěs, podvozek byl víceméně placatý rošt svařený z jeklu, takže tuhost 00nic a kroutilo se to, fabricke řešení se dvěma v přední a střední části vysokými podélníky je daleko tužší, i když i tak je to rádo, že to sotva uveze samo sebe. Rám podlahy není z jeklu, ale dřevěný rošt, kterému tuhost dodává oboustranně překližka a hlavně se to všechno roznáší na stěny samotné boudy.
halamus

Pro někoho, kdo nezná základy statiky jednoduchých konstrukcí, to bude velice obtížné.

gj
hodnocení

0x
Když jsem se jenom ptal na STK na to,že bych na doma dělaném starém vozíku chtěl vyměnit nápravu za novou (AL-KO), tak to je strašný problém. To by musel někdo dle nich v podstatě spočítat, jaký spojovací materiál (šrouby) použít. Jak upravit uchycení nápravy. Musel by se pod to podepsat i výrobce vozíku, že s tou přestavbou souhlasí. To nevím jak splnit, když už asi ani nežije :). No prostě strašný problém. Najděte si ve vašem okolí STK, která může schvalovat stavby a přestavby a běžte se tam zeptat. A doufejte, že narazíte na někoho rozumného. Já to vzdal a koupím nový vozík. Starý bude za traktůrek.
hodnocení

Vaši odpověď nechápu. Jak se může k "doma vyrobenému starému vozíku" vyjádřit výrobce vozíku? Který výrobce a kterého vozíku? To nedává žádný smysl. Jestliže jste si vozík doma vyrobil, tak si logicky musíte i vyměnit nápravu, pokud to její technický stav vyžaduje. Náprava se doma nevyrábí, ta se musí koupit a k vozíku se jednoduše přišroubuje. Náparava nese tíhu vozíku, proto jsou nápravy prodávány podle nosnosti.

k2

Krasny priklad toho, ze na STK jim clovek nemuze vsechno verit...

gj
To je ukázka toho, že záleží, na jakého blbce tam narazíte. Proto říkám, skočte na tu STK někde u vás a zeptejte se. Když tam bude někdo normální, tak vám poradí a pomůže. Když ne, tak můžete hledat jinou STK... Každopádně nečekejte, že to bude úplně jednoduché. Je jasné, že nápravu, elektroinstalaci, spojovací kloub (žehličku) budete muset koupit s homologací. Šrouby raději všude nějaké pevnostní..

hodnocení

0x

Dobrý den,

Zde najdete potřebné informace vč.souvisejících zákonů: md.gov.cz/...

Případně tady případ z praxe: jachting.info/... nebo offroadforum.cz/...

Ve stručnosti: nákres, homologační listy nebo doklady od originálních dílů, vozík musí obsahovat předepané částí (světla, vhodné brzdy, ...) svařované díly svařené od svářeče s papíry, návod k obsluze, vyražené VIN,

myslím si že STK nějaké nákresy a podobné věci nebudou zajímat -STK kontroluje určitě jen homologované výrobky s patřičnými doklady- pokud pán trvá na jím vyrobeném vozíku tak v dnešní dnešní době bych to tipoval že to bude muset projít přes nějakou státní zkušebnu která mu dá homologaci...a přidělí-dá Vin kod...jenže to bude časově ,papírově a finančně tak náročné žee případná úspora tím že si pán vyrobí vozík sám bude směšná-už jenom to že vozík na případnou kontrolu či testy někam po republice musí převézt na odtahovce-na silnici to nemůže ...

Pokud by jste se podíval na uvedené odkazy, zjistil by jste, že to zas tak náročné není. V odkazech nejsou domněnky ale zkušenosti z praxe + odkazy na legislativu

A další věc - dotyčný se neptá, jestli se to vyplatí nebo ne. To si rozhodne sám. On tomu bude věnovat čas, úsilí a finance. Ptá se jen, co k tomu bude potřebovat. Nějaké info jsem poskytl skrze odkazy, kde to už jiní řešili a nějaké info poskytli i jiní rádcové. Proč se tu řeší smysl aktivity, když je to každého věc a ne odpověď na tazatelovu otázku?

Já se obávám, že tazatel je motivován naivní představou, že samodomo stavba levnější bude.
Nebo druhá možnost, že nějaký starý samodomo dávno vyřazený karavan či podvozek z něj už má a chce dostat zpátky na značky, ale potřebuje nové papíry.
Při cenách "opoužívanějších" starších fabrickych kusů, které se v rukách šikovného majitele dají ještě dlouho opravovat a udržovat v použitelném stavu, se vlastní stavba nemůže vyplatit a a
výsledek bude zbytečně těžký, výrobci mají při svých zkušenostech nejspíš "optimalizované" každé prkýnko, aby tak akorát sotva stačilo ve spolupráci s díly okolo, zatímco doma místo něj nejspíš použijete pro jistotu fošnu:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]