Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamek kufru, nelze povolit šroub torx

Od: leonek

Dobrý den, prosím vás jak povolit jeden ze šroubu zamku kufru na Roomsteru. Původně je to torx T45, ale bohužel nevleze a T40 je zase malá a protáčí se v hlavičce. Úpravou nenávratně nástavce na Imbus neveřím, že to povolí, spíše by to omlelo hrany. Poradte prosím jak šetrně šroub vymontovat.

PS zámek mám vadný, proto musí pryč (motorek hučí, ale neotevře)

Zamek kufru, nelze povolit šroub torx

68 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lll
hodnocení

0x
No, už je to hezky ožvejkané, T45 bit tam nejde ani naklepnout kladívkem?
leonek
hodnocení

nejde, bo nejaký de8il předemnou to domrvil

hodnocení

0x

Já bych vzal bit správného rozměru, nasadil ho do drážky a silnými údery kladiva (základ je se trefit, ale ještě nedeformovat materiál dveří) ho dostal do hlavičky a vyšrouboval. To by v tom byl čert, aby se těmi údery závit neodlepil.

leonek
hodnocení

danicek

.

zkoušel jsem vše a bohužel, nerad bych něco těmi ránami dodrbal

bear

Domr*aš to jen nekvalitním nářadím.

Ideální postup je BIT T45 do 1/2 goly.

K tomu prodlužovací nádstavec. Složíš si to, přiložíš do zapadnutí torxu na hlavu šroubu na tu hvězdičku a ten zbytek, co nezapadne do hlobky, tak naklepneš kladivem přímo do toho nádstavce, aby jsi to lépe udržel v rukách.

Stačí rychly silný klep.

Pak při povolování musíš nádstavec držet v přímce v ose šroubu. Ne, aby jsi nechal pákou nasazené ráčny nádstavec do strany vykývnout. pak ti pochopitelně vypadne.

Pokud jsi na toto opravdové jelito, tak ještě pomůže vratidlo.

Tedy torx bit, nádstavec prodloužení a na konci tyčka s upnutím uprostřed (vratidlo).

Vznikne ti takové povolovací Tčko.

Pak oběma rukama tlačíš rovnoměrně na vrtulku vratidla a tím hlídáš, aby to bylo celé to nářadí v ose bitu a šroubu. Pochopitelně tlačíš i dovnitř na šroub, aby to nevyskočilo ven.

Tedy tlačíš dovnitř a zároveň hlídáš, aby jsi nevykávnul nástroj doboku, což hrozí u ráčny když to nepřidržíš a méně to hrozí u vratidla, když to máš jako Tčko.

Počítej s tím, že jak ti to vyskočí, tak to domrdá okolo lak, takže si to okolo pořádně olep izolepou a papírovou páskou. Pořádnou vrstvu!

Pokud si fakt lama.

Jinak to nech na servisu, kde mají kvalitní nářadí.

bear

A nepoužívej na tohle 1/4 golu nebo obyčejné "L" klíče tyčky.

leonek
hodnocení

bear

.

torx mám čínu Fieldmann, jiné nemám, ale ten magor předemnou to musel dodrbat.

Jinak mám hotovo, neměl jsem nervy na to, takže vrtačka a vytahovak

YouCut_20260405_194109914.mp4802.64 kB
leonek
05.04.26 20:40
hodnocení

Zamek kufru, nelze povolit šroub torx #2
bear

No, tak vidím, že jsi moc šikovnej! Paráda. *hej*

Odkaz na novej šroub máš dole v diskuzi.

P.S.: Co máš za vytahováky? Bučovice nebo BGS? Taky bych si koupil už novou sadu.

leonek
hodnocení

bear

.

jenže davat za 3 srouby 280kc + postovne je rozežranost,ne?

nerikej, že se neda kouit v nejakem železarstvi, nemusi byt original, nebo radeji jo?

bear

Však si ho kup v autorizáku nejbližšího dealera Škoda, VW, Seat nebo Audi dle toho čísla.

Novej můžeš taky, ale inbus na toto není vhodnej, protože bláto 8.8 se vyžvejká a tento je pevnostní 10.9, protože drží dveře v zámku při nehodě, aby se šrouby nestřihly a nesnížila se pevnost karoserie při bouračce, aby neuletělo víko kufru.

Taky hlava musí být přesně taková plochočočková.

Jak koupíš vysokou hlavu, tak si rejpneš při prvním zabouchnutí do plastu dole. Myslím, že tam pro klasickou hlavu místo není.

Typ je ISO 7380FL ovšem torx

Případně vrakáč.

Měl by pasovat i s Fabie a Polo či Golf 99 - 2008 roky.

Akorát bude mít místo torxu třeba hlavu XZN, což je lepší.

leonek
hodnocení

bear

.

aha tak to jsem netušil, to je vlastne fakt. díky za objasnění

bear

Nemáš poblíž vrakáč?

A nebo tam nouzově dej z toho železářství obyč 8.8 a pak na škodadílech jak uděláš větší objednávku třeba filtry a oleje, tak tam si přihoď ty šroubečky, ale nejlepvnější a nejrychlejší je do nejbližšího města, kde je dealer VAG.

bear

zoomoval jsem tu fotku a koukám, že už používají 8.8

Takže napohodu nejbližší železářství.

První generace s XZN hlavou měli pevnější.

Takže to asi neva. On ten zámek vlastně proti vytrhnutí nedrží šrouby, ale vyztužená díra skrz dveře.

leonek
hodnocení

takže, proste šroub 8.8. s pulkulatou šrokou hlavou proste, délka je jasná 22mm

bear

Ano, tuším M8x22 plochá pulkulatá.

Běžně budeš všude narážet na nábytkové na křížový šroubovák, ale pozor, aby to nebylo bláto pevnost 4.8

a nebo na inbus 8.8

Pokud to utáhneš z citem, ale dobře, tak inbus nevymačkáš.

Torx jen tak v prodeji nebude.

A kup zinkovaný.

bear

Nábytkáč

stolarske-potreby.cz/...

Na tohle pozor, má pod hlavou moc malou plochu a bude potřeba velkoplošná podložka

obi.cz/...

Ideálně tento

briol.cz/...

Nejlépe ovšem tento

briol.cz/...

krom půlkulatosti hlavně ten límec

leonek
hodnocení

jj, už jsem taky koukal na šrouby s límcem, jako ony v eshopech jsou, ale ne každy v kamenném želazářství má tyto "spešl" šrouby v regálech

po svátkach zajedu do mesta na omrk *hledam*

bear

Hlavně budou mít všude ty okrasné nábytkové počítám...

hodnocení

0x

Napřed poděkuj tomu, kdo na to vzal imbusový klíč před tebou.

Pak tam zkus narazit správný torx. Pak bych ještě na torx nástavni zbrousil čelní plochu - aby ten torx zabíral co největší plochou. No a pak už zbývá šroub povolit a zahodit. Ne že ho tam zase vrátíš!

A pokud to takhle nepůjde, tak je poslední možností odbrousit hlavu šroubu a průběžně chladit. A nakonec opravit poškozená místa na plechu v okolí.

Jestli by šel šroub i odvrtat nevím. To jsem nezkoušel. Ale takové šrouby jsou asi dost tvrdé. Ale zase při odvrtávání naděláš méně škod než při odbrušování hlavy šroubu.

hodnocení

0x

Já bych na to použil odvrtávací vrták (kterým se vrtá PROTI směru hodinových ručiček), buď se do toho kousne a vyšroubuje to, nebo odvrtá hlavičku, každopádně půjde šroub pryč.

A pak bych tam dal šroub nový, s čistou hlavičkou, která mi bude sedět na oblíbené šroubováky.

bear
hodnocení

0x

Vzal jsi na to T40 a zničil jsi ho.

Vezmi T45 a žádnej Parside sra*ku.

Teď se modli, aby ten 45 šel naklepat kladívkem do hloubky.

doplněno 05.04.26 18:51:

A koupit nové šrouby N90940004

skoda-dily.cz/...

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, přistehnout matku a klasika klíč. Před povolením namazat.

hodnocení

0x
Pokud to tam fakt nejde natlouct (a máte správný bit - můžete mu maličko zkosit náběh) tak to prostě odvrtejte a kupte si nové šrouby. Já cca 60 % šroubů zámků dveří na svých O1 byl nucen odvrtat. Jde to celkem snadno a rychle.
doplněno 05.04.26 22:49:

Taky jsem měl kdysi obavy, že je to nějaký černý kalený, ale ne, je to z bláta, proto taky nejde ani pořádně zabrat, i když má člověk správný bit, protože nejenže je to měkké, ale i dost ploché.Proto i ten bit je potřeba mít kvalitní, protože jak se trochu ojede i ten bit, tak to zase nejde.

doplněno 05.04.26 22:55:

Nevím, jak by to vyšlo tady, ale ve dveřích je to utopený, tam ty šrouby měním za klasický obyčejný s šestihranou hlavou, ty pak už není problém povolit obyčejným olřechem, tím se dá pořádně zabrat.

leonek
hodnocení

jj, pravda, nečekal jsem , že to pujde odvrtat obyčejným "černým" vrtákem

leonek
hodnocení

jj, máš pravdu

flexa
hodnocení

0x
Vidim uz je hotovo, ja minule udelal drazku a slo to taky, zalezi no
bear

Tak to bych se bál i já, aby to nesjelo po laku, ale taky řešení pro nejšikovnější opraváře :)

leonek
hodnocení

drážku flexou, jako při preciznosti řezání a oblepení kolem není problém, ale nevěřím, že by to ak šlo časem povolit velkým šroubovákem (plochým, křížovým)

anebo ten odvrtaný šroub vyvařit a udělat tam drážky pro "křížák"? asi prasárna,co? *smich*

PS hned je ušetřeno nějaká 100kč :-D

Zamek kufru, nelze povolit šroub torx #3
bear

No nevím, ale CO2 plyn, elektrika, práce, matička,... Pak je ten paskvil spíš o 100kč dražší než novej za 70kč :)

A výsledná pevnost po tom tepelném namáhání... Osobně bych to, jako už hromadu šroubů, dostal ven namlacenim většího torxu a tím pak klidně i vrátil zpátky, při potřebě příští demontáže to s ním půjde ven zase. Nebo bych tam dal pevnostní s normální šestihrannou hlavou a tvrdou silnou podložkou, nic bych nekupoval, ale vytáhl z hrabák v dílně.
bear

No fuj Bery, pak ty Škodovky mají nějak vypadat, jak z oprav někde v Pákistánu. :-D

Lepší než tam namlátit větší torx je tam naklepnout 12tihran
leonek
hodnocení

Hoši, vyřešené, šroub vytažen pomocí vytahovaku. Seženu jakýkoliv s půlkulatou hlavou a ok. Teď už jen koupit nový zámek a hotovo 20.

asd1
hodnocení

0x
Tvoe vy s tím nadelate... na tohle vytahování nebo svářečky.. kanon na vrabce :-D
Správnej torx přes alobal nebo gumu, když se protoci tak olepit a +sikama za límec, když ani to tak drazku flexou a sroubovak...
leonek
Příště no, dle tvých rad.
Taky si mohl poradit včera a né až po bitvě generále:)
bear

Leonek, buď rád, že jsi to nedělal sikovkama. I nové nevyčvachtané siky ti budou z trčícího 0,8mm límce padat a akorát by jsi doškrabal lak až na kov kolem šroubu. Přitom jsi to udělal úplně perfektně těmi vytahováky.;)

leonek
hodnocení

ale jasně, jsem moc rád za vaše rady,

já když jsem se do demontáže poštěl tak jsem si myslel, že za 30minut i s prstem v nose budu mít zámek dole, jenže kvuli dementního rozje8aného šroubu půl dne v zadnici

chtěl jsem pokud možno demotnáž metodou "cukru" né "biče", ale asi to tak kolem autopráce prostě nejde, když to nejde po dobrém, tak musí jit po zlém.

asi to taky tak např i v servisech mají, nevím nemám zušenosti

leonek
hodnocení

asd1

.

a nekdy v podobném případě zkusím použít ten alobal,gumu, ale moc tomu nedávám, že by to pomohlo v tak vyžvejkané hlavě šroubu

Zamek kufru, nelze povolit šroub torx #4
Zamek kufru, nelze povolit šroub torx #5
bear

On ten alobal či gumička opravdu funguje, ale né na těch hodně utažených šroubech. To záleží na situaci.

Zde by bylo nejrychlejší a prvotní nabouchat kladíckem správnou velikost T45 bitu do šroubu a povolit.

Případně jsou na to povolovací nádstavce, kdy máš úderník do kterého když klepneš, tak krom síly klepu dovnitř šroubu se ještě díky vnitřnímu závitu zatočí.

Je to toto. To mají servisy. Alespoń ty kvalitní.

mojedilna.cz/...

A nebo si zahraješ na zubního technika a máš to velmi pečlivě a krásně, ale za delší čas ovšem s minimum rizik pro okolní plochy.

Udělal jsi to fakt nejlíp, když to máš pro sebe.

Tohle fakt funguje, pane medvěde?
mojedilna.cz/...
leonek
hodnocení

bear

.

no jsem rad že se mi to podarilo bez flexy, nevim jak by to řešili v servisech, jestli by to rozmlátily, nebo flexou apod...

jako učeň jsem chodíval na praxe do servisů v Ostravě (no potěš) a pokud můžu tak auto do servisu nikdy, ale když je něco složitého tak se neda nic dělat a doufat, že jsou taky "lidi" *hi* a chovaji se k cizím autum jako ke svým...no *frajer*

bear

boban... Jasně, je to boží nástroj ;).

Vložíš bit, otočením to nabiješ jak zbraň, aby se při následném klepu bit vysunoval ven a zároveň otočil na povolení.

Zajistíš otočení vůči stejné síle přidržení ve šroubu (aby ti nemohl vyskočit). Něco jako samosvěrné kleště. Tam taky je jen taková síla, která je přímo úměrná síle povolení, ale stejnou silou působíš i na sevření proti vyskočení.

A když je nástroj opravdu precizně v ose se šroubem, tak klepnutí

1. funguje jako rázák

2. drží na hlavě šroubu proti vypadení a žvejknutí bitu a hlavy

3. dojde k otočení

Opravdu výborná věcička, pokud děláš na veteránech, kde jsou takové šroubky zareznuté.

Na nějaké M10 a vejš to ovšem moc není. Spíš na to, co dělá leonek zde a menší šroubečky.

Zvláště tam, kde je to na křížovej šroubovák a plochej. Tam je to opravdu k nezaplacení. Torx vždy nějak naklepneš i bez toho.

leonek... servis dlačí čas a kvantum zakázek. Pokud jsi kutil, tak si to uděláš líp sám. Takovou tu zubní techniku odvrtávání moc servisů dělat nechce. Žere to čas a ničí nástroje (vrtáky, bity, atd...).

Vesměs ani výměna lambda sond a EGT čidel se na tebe moc tvářit nebudou. To je mnohdy za trest a i mezi mechaniky si takovou blbou práci budou losovat jak černýho petra :)

bear
07.04.26 00:09
bear
Není lepší klasický Aku malý rázový utahovák na povolení šroubů než tohle mojedilna.cz/...
bear

Z křížové hlavy se ti bude snažit vyskočit ven a ty rázy jsou silnější než tvé tlačení na šroub.

leonek
hodnocení

tak vcera došel zámek, dnes jsem koupil nove šrouby(imbus) a ty staré ludry(ošlehané torxy vyhodím)

Sesteloval jsem tu spodní kotvu zámku a nyní víko krásně s cca 5cm se hezky zavře. Před tím se muselo třískat jak ...*zed*

bear

Sesteloval jsem tu spodní kotvu...

Jo, to je zásadní. Pak je opět otvírání jak u Audi :)

leonek
hodnocení

co znamena ...jak u Audi?

bear

To je takové synonymum kvality. Nehledej za tím nic *smich*.

U jiných aut s VAG koncernu teče voda dveřma (vnitřkem, což je normální... ne do auta), dveřma se musí trošku víc prásknout a u Audin dveřma nic neteče díky několika vrstvám různých lišt a těsnění nejen k vůli aerodynamickému hluku a dveře se zavírají na jemné klapnutí případně se sami dovřou elektricky.

Ale jak píšu. Nehledej za tím žádnou vědu.

Na Fabii lze zámek seřídit i na klapnutí, že to zavře i vítr, ale potom je potřeba zkontrolovat, že správně dosedlo těsnění a trošku ho dveře domáčkly, aby při mytí auta do něj přes kufr neteklo.;)

leonek
hodnocení

aha, tak na to jeste kouknu radeji, at dovnitr nezatika, to me nenapadlo, takže radeji at více "bouchnu", takže kotvu radeji posunot smerem dovnitr vozu

bear

Aby to šlo hezky zavřít, ale aby tam neteklo.

Najít tu míru.

Těsnění nesmí být splácnuté a slisované, že je s dveřma potřeba pořádně prásknout.

Musí být jen mírně zmáčknuté.

Pro úplnost taky má vliv nastavení těch gumových dorazových čudlů, na nutnou sílu zavírání i na těsnost (pokud by někdo moc vytočený čudly kompenzoval posunem zámku :))
bear

Ano, dobrá připomínka

leonek
Bery
.
Na cudle jsem nesahal, jen musím nějak odhadnout to dovirani. Jestli raději ať víc bouchnu a nebo ať to jde lehce zavřít,
Anebo pokus vzít zahradní hadici a stříkat na víko a pak se kouknout zda dovnitř zatíká. Tak za mne si myslím že z vrchu a z boku zatýkat určitě nebude to spíše od narazníků když bude se voda odrážet směrem do auta
bear

Jo, tvar víka a pod tím těsnění dělá takové bludiště či okapničku, aby tam neteklo pod těsnění tak snadno.

Gumové čudle vyjmeš, aby jsi cítil při dovírání tlak těsnící gumy po obvodu.

Pak čudle vrátíš a seřídíš tak, aby to na nich sedělo a dveře se nekývaly do stran vůči zámku, který je přesně uprostřed.

U feldy mám v těsnění kufru takový bludište, že jsem po chvíli zkoumání musel vzdát hledání cesty, kudy mi tam teče, protože to podle všeho vytékalo dole právě z těsnění přímo na podlahu. Dírka pod rezervou to vyřešila, ta teď už neplave :)
bear

Feldám to často teklo přes zadní světla a zkorodované podběhy a uložení tlumičů.

Když to nějakej d*bil karosář neuměl napasovat a nebo koupil tu nejhorší druhovýrobu plechařiny, tak nedosedla zadní světla a ch*ala voda přes ně. Když by jsi je dotáhl, tak na světlech občas praskl kraj, který se dotkl karoserie v místě nově navařeného vyčuhujícího plechu lemu, což být nesmělo.

Stačilo uřezat lem těsně od zadního světla a nechat tam zdravý origo cancour a byla jistota, že světlo dosedne jak má. U Combíkůse to tak dělalo k vůli i nedostatku lemů combi a dávali se hatchbackový.

Jinak spíš Feldám teklo přes ty gumové bausety čelního a zadního skla, kde to prostě vyrezlo a guma stará nikdy nedosedla jak měla.

A střešní okna Velm, to byla totální tragédie.

Světla jsem podezíral hned, s tím mám z jiný zkušenost, ale tamtudy neteče, jde to z místa napojení těsnění na hraně kufru. A ne za jízdy, ta felda jen stojí jako rezerva, nejezdí. Tak stojí zadkem pod střechou:) Teče to prostě mezi těsněním a hranou plechu, na který je nasazený, někudy po cestě voda tu hranu nějak přeteče.
Jo a střešní okno má... Nesmí stát předkem nahoru, jinak voda teče dozadu na sedačky. A i na rovině nebo předkem dolů je to k vzteku, při prvním zabrždění voda ze žlábku okolo vychlistne za krk.
bear

Tak zkus trošku přitáhnout zámek. Posunout spodní podkůvku směrem dolů do vnitřku kufru.

bery2
To nemůžu, už tak se mi u měsíce neprovozovaného auta časem dveře tak přilepí k těsnění, že s nima pak obouruč chvíli rumpluju, div se spíš neodlepi kola od země:) Už to radši nechávám naopak nedobouchly s odpojeným světlem v kufru.
leonek
hodnocení

bery2

.

proti prilepeni vika k tesneni, nepomohlo by tesneni pravidelne natírat nejakym olejem, vazelinku apod.?

bear

Oleje a vazelínka pryžové těsnění rozleptá. To jsou přesně ty věci, které se nesmí na těsnění patlat.

leonek
hodnocení

bear

.

aha, tak čím třeba jiným tu gumu potírat? treba i zimě kvuli primrznuti

bear

Jsou na to přípravky, které gumu nepoškozují.

obi.cz/...

Většina ale obsahuje silikon, takže nechat natřené a pak třeba po půl hodině poutírat do froté hadříku (k vůli laku auta).

Proto tyhle přípravky mají i aplikátor ve formě houbičky z molitanu, aby to někdo nenatřel a zbytečně nepromáčel.

leonek
11.04.26 22:59
hodnocení

ok,diky ;)

bery2
Jj, silikonový oleje a vazelíny mám v oblibě, spotřeboval jsem jich na těsnění všeho možného už hodně kilo. Laku přece neškodí, jsou i v leštěnkach, jen lakýrníkum :)
Ono se mi to asi lepí (nejen kufr, vsechny dveře) hlavně kvůli promoření rezistinem, kterej to lepí a olejem, kterej leptá a udržuje lepkavé:)
bear

Silikon v leštěnkách na karoserie určitě není. Pak jde velmi špatně lak karoserie odmastit a cokoliv už pak nejde dobře přelakovat zvláště do rozstřiku. Silikon je zlo pro lakovny při opravách.

Proto s ním velmi opatrně na těsnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]