Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vw fox 1,2 , 2011- spojka

Od: karolok

Zdravím koupil jse loni v červnu toto auto má najeto 170000,ale spojka nebyla dělána-kolik stojí?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No hoši,Karel je (asi) 70 letý důchdce a asi není zvědaví na vaše... a ani schopen si ji vyměnit sám a zajímá ho cena v servisu ve kterém dá cca 4 za spojku a 3 až 4 za práci, takže do osmičky by se měl vlést.

Pokud nemá nějakého garážmistra.Karle já Vám to udělám za 4 ...

karolok
hodnocení

Děkuji za zastání , jsem opravdu 74 důchodce a slyším už při rozjezdu do kopce zvuky od ložiska , tak bych nechal udělat v soukromé dílně tu spjku , jenom chci vědět kolik by to stálo.

hodnocení

0x
Motor je tam shodný s Fabia/Polo, spojková sada vyjde cca na 2500 Kč (Luk/Sachs).
Jinak nevidím důvod proč dělat spojku pokud neklouže nebo pedál nezabírá úplně nahoře.
bear

Důvodem může být třeba dovolená 600-1000km daleko od domova a nová spojka je jistota, že to an dovolené neklekne a nebudeš volat odtah nebo shánět místní umělce v zahraničí.

I když s Foxem tolik km asi nehrozí a není to tento případ.

k2

@bear: Vy menite pro jistotu pred delsi cestou u starsiho auta spojku, nebo znate nekoho, kdo to dela?

trtr
No tak při takovém nájezdu se nedivím, nebo půjčit jiné auto. *hi*
bear

No přímo před delší cestou ne, ale já osobně jsem si ji vyměnil po koupi, když jsem měnil hlavní dvouložisko v převodovce + olej u svého.

Spojka byla ještě použitelná, ale když už to bylo rozhozeno, tak proč si to neudělat a mít pokoj na mnoho km.

Rozhodně nepatřím mezi ty střelce, kteří se ani nestarají o dobíjení akumulátoru a pak v zimě sednou a zjistí těsně před odjezdem do práce, že to netočí a baterka je mrtvá.

Stejně tak nevyjedu do Alp, když vím, že brzdy jsou sjeté a kolem komína by byly OK, ale na zimní dovolenou, proč to riskovat s rodinou a bagáží včetně lyží.

Spojka stojí pár korun. To není zaklínadlo, že se to nedělá, protože je to ještě pojízdné. Kór, když někdo tahá přívěs s lodí nebo koněm.

Co pak na cestě se spálenou spojkou? Řeknu, že K2 řekl, že se to nedělá?

Ano, pár spojek jsem dělal i preventivně právě těmto tahacím lidem. Pochopitelně pro důchodce na auto k doktorovi a zpět do 20km perimetru je to úplný nesmysl. To souhlasím.

Ale strikně zavrhnout prevenci obecně pro všechny kategorie lidí a jejich vytížení auty je taky zhovadilost.

k2

@bear:To je zase omacky okolo vcetne tahani kone s lodi...

Jinymi slovy: Vy sam jste ji preventivne nemenil (pouze jako "dusledek" servisni cinnosti v dobe, kdy to bylo rozebrane uz z jineho duvodu) a nikoho, kdo by ji menil preventivne tez neznate (tazatele neznam, ale domnivam se, ze za VW Fox nechce tahat ani kone, ani lod)

bear

k2... Tazatel se může svobodně rozhodnout. Nikdo mu nic nenutí. Když se řekne A, tak by se mělo říct i to B.

A co se týče tebe, tak jsi neporadil vůbec nic. To není volná diskuze.

A o svých zakázkách tě nemíním přesvědčovat.

k2

@bear: To se jiste tazateli ulevilo, ze se muze svobodne rozhodnout.

A co se tyce me osoby, tak jsem reagoval na Vasi odpoved, tazateli jsem nemel v umyslu odpovidat, jinak bych klikl na "odpovedet na otazku".

bear

tazateli jsem nemel v umyslu odpovidat

Tak radši nepiš nic. Toto není volná diskuze.

k2

@bear: Pokud mate nutkavou potrebu to zde moderovat, tak se prihlaste pod svym jiz zaregistrovanym nickem a pozadejte admina o prideleni prav. Jinak z dovolenim nechte na mne, na co budu a nebudu reagovat.

bear

Mě přes hlavu nepřerosteš. Ty sem chodíš jenom prudit. Já alespoň z 90% radím a pomůžu. *smich*

k2

@bear: Dekujeme za Vas nazor a posilame klicenku!

bear

Doufám, že klíčenku expedice k2.

hodnocení

0x
Spojka se preventivně nedělá dokud neklouže tak se neřeší
bear

Když jí udělá preventivně, tak z 99% zachrání původní setrvačník.

Jinak spálenou klouzající spojkou může oddělat i plochu na setrvačníku.

Ale ano, nedělá se to, protože je to pak větší oprava a větší kšeft :)

Tak pokud ma človek kapku cit tak začatek konce spojky pozná a 170 na spojce sice nejni úplně málo ale taky to neni nák moc
Ja mam na spojce 240 a to sem najel jen ja a kdo stim co najel predemnou to netušim
bear

O tom citu, pamatuješ minulé otázky zde na poradně na Foxe?

Pokud se chce takový řidič spoléhat na funkčnost auta za všech okolností a má ho z druhé či třetí ruky (většina Foxů je dovoz z Německa, protože zde ho suplovalo Polo, Lupu, Fabia, Golf), tak to není rozhodně špatný dotaz, zda dělat či nedělat. I když je to jen Fox.

A na tohle je spojka fakt pakatel. Žádný dvouhmotový setrvák, jen práce, ložisko vypínací, přítlačák a lamela + nějaká chemie na odmaštění a případně před rozborkou umytí wapkou a nejlépe i nový olej do převodovky API4 75W.

Já naposled dělal spojku před rokem vlastně taky preventivně, po cca 150tkm byla lamela ještě asi v polovině, takže do poslední chvíle zabírala správně a ještě by řadu let vydržela, nebýt odlomení kousku přitlačaku :) A kdybych dopředu věděl, že rozvody s intervalem myslím 90tkm budou i po 150 jako nový, už bych se na výměnu býval vyprdnul :) Ale bál jsem se po dvou špatných zkušenostech o plastovou vrtulku vodní pumpy a v kovový s vyšším prutokem jsem viděl jistotu. Zrovna dosluhující lamela spojky se většinou postupně hlásí dopředu a je daleko víc věcí, co můžou auto nečekaně znepojizdnit, třeba škrtící klapku, zapalovací cívku nebo řídící jednotku taky neměníme preventivně, o snímací kliky, pístních krouzkach, pistech, ojnicích nebo klice nemluvě:)
bear

Škrtící klapka nebo cívky či snímače otáček dokáží pracovat v nouzovém režimu dojetí.

Nejlíp to umí škrtící klapka. Některé motory dokonce nastartují a drží volnoběh i úplně bez ní s dírou v sání. Třeba AME, AZF to umí s přehledem. Osobně vyzkoušeno.

Navíc má dvojice potenciometrů. Když jedna dráha selže, tak klapka může fungovat omezeně na druhé dráze, ale jen na poloviční otáčky. Případně pokud selže úplně třeba EPC, tak se automaticky zvedne volnoběh na 1500 a dá se také dojet.

Výpadek cívky pak většinou vypíná vstřikovače, aby neodešel katalyzátor. Motor se 4 válci lze i nastartovat pouze na jeden.

Hall a indukční snímače otáček nahrazují sebe navzájem (vačka-klika). Jen déle startují, nebo nejde pořádně za plynem, atd...

Od Euro3 toto všechno dopředu při sporadickém failu avizuje ihned MIL kontrolka, takže by jí někdo musel systematicky ignorovat.

Spojku nebo brzdy spousta uživatelů silnic, kteří auto umí jen ovládat mačkáním pedálů jak naučenou básničku bez nějakého pochopení techniky a citu, nepoznají, že odchází.

Stejně tak spousta lidí přivykne ztráty výkonu a postupem času mačkají plyn víc a víc a auto najednou žere víc a víc. Tedy u závad, které se projevují postupným zhoršováním.

Mimochodem u aut s dvouhmotovým setrvačníkem, který má velké vůle a vrní do pedálu spojky, tak ty vibrace postupně ničí převodovku. Zbytečně jí rozhrkávají ložiska a vymačkávají víc zuby převodů.

Tedy u dvouhmoty je nerozum jezdit s takovou závadou, až začnete pálit lamelu a vše odejde. Včetně GO převodovky.

U brzd zase při dlouhodobém ježdění se sjetýma deskama je pístek ve třmenech tak moc vysunutý a exponovaný, že praskne klidně stará manžeta a celý pístek vyrezne. Pak s novýma deskama zatláčet zarezlej pístek je nerozum, protože nikdy se nebude už hejbat a měníte i třmeny!

;)

Ale servis Vám to neřekne, protože pro ně je to kšeft na víc dílů a víc času opravy.

trtr
No ta jízda na jeden válec musí být super, to je o kliku! Minimálně dva a dva lépe než tři v uspořádání po 180 stupních.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]