Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fabia 1.4mpi 50kw kolik kg zvládne utáhnou přívěs

Od: martinnn
Dobrý den, kolik vaše fabia i 1.4mpi 50kw utáhne na nebrzděném přívěsu? Podle techničáku 450 kg mínus přívěs 130kg = 320kg. Chci se zeptat jestli zvládne třeba i 600kg, počítaje s tím, že mě nechytnou policajti. Máte někdo s tímto motorem zkušenosti při tahání přívěsu?
Děkuji za případné odpovědi, Martin.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

felda 1,6 tuna a pul štěrku na pohodu jen nesmí bejt za volantem blbec takže fábie nevidim problém

hodnocení

2x

Auto mto zvládne, je otázka, jestli to zvládnete Vy.

hodnocení

2x
Mám naftovou fábku, u naloženého vozíku do velikého kopce kolikrát musím podřazovat na dvojku. Z kopce volte rozumný kvalt a využijte schopnosti motoru brzdit. Brzo se naučíte koukat na silnici jak je zvlněná a kde jsou hrby a díry a přizpůsobovat rychlost. Ať vezete hodně, nebo málo tak vždy je nutné nakládat náklad aby těžiště bylo vždy před nápravou a na kouly leželo staticky jen 50kg.

bear
hodnocení

0x

Motor to zvládne, ale nezvládnou to brzdy, aby to bylo bezpečné a těžkej vozík nepřetlačoval zezadu auto a nesmíkla se do strany zadní část vozu při jízdě z kopce zatáčkou, atd...

asd1
Tady zedníci vozí co se vejde a jede to... 600kg když umíš jezdit a nejsi debil tak není problém. Do kufru vhodná zátěž pro zatížení zadní nápravy
Problém maj spíš moderní vylehceny vozejky kde se protoci zkrutna tyc/guma = smrt ( vozejku)
bear

Já jsem v tomhle radění opatrnej, protože na silnici není sám a jak píšeš, použiju tvoje slova.

Nevím, zda je debil a nebo zda umí jezdit. Proto píšu možná rizika.

Jinak souhlas. Nejhorší je přívěs s trubkou kotvenou do prostředka podlahy. Často Agadosy nebo Maro Kralovice.

Nejlepší je V oj. Nejlépe od Vezeko.

el
hodnocení

0x

Auto to zvládne na normální trase, tahal jsem více s menším slabsim autem, ale kratší trasy do 15km víceméně rovina.
Na náročnějším úseku můžeš oddělat spojku, motor v extrémním případě i brzdy, takže s rozumem.
k2

Proc by se na narocnejsim useku neco melo stat spojce ci motoru?

Tak leda tu spojku třeba při tahání dřeva z lesa:)
asd1

k2 asi nikdy nejel v Alpách s karavanem *smich*

k2

@asd1: A jak ta Fabie pozna, ze do Alpskeho kopce netahnu brzdeny 600kg prives, na jehoz tazeni je normalne technicky (a legislativne) stavena?

Nebo kdyby se tazatel ptal, zda muze jet s Fabii s 3/4t brzdenym karavanem do Alp, tak mu vysvetlite, ze u toho znici spojku a motor?

asd1

Papírově stavěná je, ale pokud neni v top stavu tak se párkrát rozjedeš ze serpošky a spojka začne klouzat a shoří :-D

Podobně motor, v delším krpálu to často nedá ani dvojku, musíš za 1 + plnej knedlík a dostane to pohulit tak že odejde těsnění hlavy nebo se zapečou kruhy. Podobně brzdy z delšího krpálu, motor to neubrzdí, pár serpošek a z obložení se čoudí.

Realita v Alpských krpálech.. A s vozejkem někde k chatě do prudkýho kopečka v zatáčce a ještě couvat, tak spojku taky spálíš ani nevíš jak ;)

k2

@asd1: Proc by mela po par rozjezdech s 600kg privesem shoret spojka? To same motor? Nedelejte z toho takove drama, Spojka a motor na normalne udrzovane Fabii (ne opravdu nemusi byt v TOP stavu) to musi uplne normalne vydrzet.

O brzdach se nezminuji, tam je to v pripade prelozenych nebrzdenych privesu celkem zahul na brzdy auta.

Respektive co se od vcerejsiho vecera (kdy to nebyl problem) zmenilo?

asd1

nezměnilo se nic, pořád platí podmínka umět jezdit a nebýt debil ;)

Že těžší auto = větší zatížení i spojky, motoru a brzd, to je snad jasný..

k2

@asd1: Takze vcera stacilo umet jezdit a nebyt debil, dnes k tomu pribyla podminka auta v TOP stavu, jinak shori spojka, odejde tesneni a zapecou se kruhy? Jsem zvedavy, co pribyde zitra...

el
Já nevím kde tazatel jezdí jestli poveze třeba obklad z obchodu ku paneláku nebo opravuje chatu někde v horách bez pořádné příjezdové cesty.
Ale už jsem se dostal párkrát do situace když jsem pálil spojku. Prostě náročnější terén kdy nemůžeš jet moc rychle a strmé stoupání par rozjezdu, nebo couvání do kopce s naloženým vozíkem a je dým pod autem.
Kdybych tak jezdil pravidelně je po spojce.
Navíc jak píše asd pro tuhle fabii je typické i to těsnění pod hlavou.
bear

Pro tuhle Fabii je hlavně typické, že se o ni lidi nestarají. Hlavně důchodci kašlou na údržbu a nebo tam lejou olej jak do Favorita nějakou srágoru. Pak klape jak diesel.

el
Bear: to je možné. Mě mechanik kdysi říkal, že takové starší auta provozované důchodci jsou na tom nejhůř co. Se týče údržby. Jezdi do servisu ( teda pokud dojedou) jen na opravy nebo závady kvůli stk, na údržbu už moc ne.
Z oleje vazelína, zbytek náplní snad původních a filtry taky pěkných pár let netknuté atd.

hodnocení

0x

Martine, utáhnete to, paleta s lepidlem 1050kg + 20kg paleta. ALE problém je s bržděním, musíte počítat, že Vás vlek bude tlačit. Takže pomalu a velký odstup před sebou.

Obytný, bržděný přívěs o váze 1200kg, taky utáhnete, dokonce i ubrzdíte.

Toť moje vlastní zkušenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]