Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuji podle diagnostiky vyměnit 3 zapalovací cívky.Jde o Ford Mondeo MK3 SCi.Tedy každý válec má svoji cívku.Originál Bosch podle typu stojí skoro 2 000,- Vzhledem k tomu že to je staré auto 2006.Nechce se mi kvůli horším startům investovat 6 000,- Je možné zvolit levnější alternativu svíček např.od Starq, Bremi atd?
Díky za radu.
Díky za radu, ale doufat že v onom starém autě bude cívka ok mi moc dobrý nápad nepřijde.Když to je věc která v autech dost odchází.Musel jsem ji měnit, snad v každém autě.
P.S.: Jinak cívky likviduje taková blbost, třeba špatně nastavená vzdálenost elektrod svíček.
0x
Tak si kup za pětikilo třeba NTY a nevotravuj.
Dívku obvykle odpálí velkej odtrh svíce.
baterku sis měnil sám nebo to bylo někde jinde? Dobíjení je OK?
NTY by mi byly k prdu, když jsou tříkontaktní...Co jsem pátral, tak by mi tam šli BREMI 20751.
Baterku mi měnili v prodejně s autobateriema, dobíjení přeměřovali a vše ok.
Druhý den začal problém s cívkama...
Baterku jsem měnil z důvodu, že jsem v lednových mrazech nenastartoval a musel jsem ji dobíjet.Věk cca 6 let.
0x
Odpojení baterky = reset adaptací. Například.. Kdoví co všechno se tam dělo a co a jak se diagnostikovalo. Tři cívky naráz jsou nesmysl, takže kdo ví co tam je za problém. Taky třeba ulomenej regulační drát k altu, přebíjení a chaos v ecu..
Dotažení svorek, jasně...
A víš, jak to dopadne? Místo toho, aby je před dotažením očistil mosazným měkkým kartáčkem a hlavně zevnitř v místě styku s polem a správně nasadil na baterku až dolů na doraz (musí se roztáhnout šroubováčkem ve štěrbině, aby se rozevřela),
tak je špinavé a zaoxidované a volně nasazené jen dorve a efekt nula. Akorát mu prasknou. A pol baterky je konus, takže jestli už je svorka přitiskla v čelistech a přesto volná, tak pouhé dotažení má efekt jen stržený šroubku a prasknutí.
Toto je běžné uvažování laiků a běžná praxe při čtení jednoduché rady.
Proto jen doplňuji, protože tvá rada je správná (a je to základ všeho), ale nedomyšlená pro lamy ![]()
asd1... můžu si rejpnout, co je za problém?...
... For...
0x
No aby byly najednou tři cívky vadné... To je dost zajímavé a s výměnou baterie to určitě nesouvisí... Ono jestli diagnostika vyhodnotila jako že na třech válcích vynechává zapalování, tak to oznámení nemusí být třeba jen svíčky či cívky zapalování, ale vše co souvisí s těmi válci... A u Forda bývá někdy ještě i číslování válců podle toho jak pálí a ne jak jsou umístěny fyzicky třeba zpravidla od rozvodů...
No nevim, chcíplý cívky jsou vidět spíš na Fobii. Ale tak škodofkáři si rádi kopnou když se to objeví i jinde než u nich ![]()
Kdoví co tam je.. Tři cívky naráz - to silně pochybuju...
Navíc ty svorky má blbě nasazený. Ten pol by měl ze svorky být zarovnán nabo trošku čumět ven. Má to utopený a kleštinu zarvanou zbytečně moc (svírá ostrý =uhel). Je to vidět jak pěst na oko.
Ale příčina to nebude.
Očistit by je ovšem mohl. Má je zašlé.
To už je zkušenost. Zašlý z venku, zašlý vevnitř. Navíc to mínusové oko na svorce, jak je ten krimp úplně černej, taky nepřidá. A nová matička na neočištěném oku,... to je víc než jasné, že to očištěno nebude.
Jak kdo, já třeba čisitim jen kontaktní plochy = ojet šmirglem jen vnitřek koncovky, takže zvenku/ namontovaný to vypadá jako neočištěný. Pak samozřejmě máznu zvenku včetně krimpování, hlavně vstup vodiče do izolace kde to hnije nejvíc. Podobně kontaktní plocha koncovka - kabelový oko, taky nečistim celý oko ale jen kontakt.
Tazateli ale buď chcípla cívka (nejspíš jen jedna a neví která) a časová shoda s výměnou baterky je náhoda, nebo tam je jiný problém ať už nový, nebo starý a projevil se po smáznutí adaptací při výměně baterky. Nebo mu při výměněbaterky dolámali kabeláž, vyměnili cívku atd. atd. Volejte věštce ![]()
Určitě zkontrolovat svíce, kabeláž k cívce atakdále...
Na vzduchu jiskra na svíčce přeskočí jak prd, tam stačí daleko nižší napětí, než ve válci při kompresi, stlačená směs je proti vzduchu izolant. A tam mu to trochu zlobí ...
Co se měří a jak:
1. se měří odpory vynutí (NN/VN) - multimetr (hodnoty dle výrobce, všechny cívky +- stejné)
2. průběhy napětí (peaky) v NN a VN části - motor tester, třeba Bosch KTS + esi software
3. správné svíčky a nastavení vzdálenosti elektrod - údaj dle výrobce vozu, měrky
Když u těch jisker, tak právě tlaky válce mohou být ona závada. Lze měřit jednoduše i složitějším způsobem. Buďto přes "odpor-odběr" startéru (motor tester Bosch) nebo klasika měřák a jde se.
bery, stačí mnohdy postříkat vodou. Jinak ano. Ve válci při kompresi se to bude chovat jinak. Základem jsou nové svíčky.
trtr ![]()
Ale pokud se mi nezdá, že nějaká cívka zvládá dostatečné napětí pro přeskok jiskry ve válci, jednoduše to zkusím na vzduchu s nějakou starou svíčkou odehnutou na cca 3-4mm, což odpovídá přeskokovemu napětí cca 10kv, což cívku nemůže ohrozit.
Vodní mlhou jde zjistit vadná izolace vysokonapěťový části, typicky izolace kabelů (ve tmě je vidět jak lítaj blesky = vadná izolace)
Ano, na vzduchu svíce může v pohodě pálit, ale pod tlakem ve válci ani prd. Takže pokud to neni ta upravená svíce s velkým odtrhem, tak se pozná velký kulový, resp. když neni jiskra tak to nepálí vůbec. Pokud jiskra je, tak to neznamená že zapalování je OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.