Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna tlumičů

Od: domin
Ahoj budu měnit přední tlumiče na golfu 4, budu to dělat poprvé, nejsem mechanik ale hodně veci se učím sám, chtěl bych se zeptat zda při výměně tlumičů se musí sundat poloosa, čep řízení? Nebo mě to pustí bez demontáže poloosy atd.. Za mě teda stačí sundat šroub dole na tlumíči a nahoře u karoserie, někdo říká že jedna strana jde u druhý se musí sundat poloosa, někdo říká že jdou obě strany bez sundání poloosy, tak jak to tedy je? :) díky za odpovědi.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

povolit poloosu z těhlice

sundat brzdič kotouč odpojit čidlo abs a hlídání desek

povolit spodní čep povolit čep řízení ja ho nevyndavam z těhlice ale povolim 3 šrouby a vytahnu z ramene

povolit stabilizační tyčku

povolit šroub v těhlici co drží tlumič

ted to musíš sklepnout z tlumiče je dobry si tu objímku kapku roztáhnout de to líp dolu já na to mam takovej forichtung z číny

nahoře v podběhu si povolíš matku co drží uložení tlumiče a de to ven

je třeba mít dobrý stahováky pružin stáhneš pero povolíš uložení a měníš tlumič měníš uložení krytky a dorazy

domin
hodnocení

Díky moc, tlumiče mám sestavené budu měnit komplet i pružiny a vše s tím spojené, zapomněl jsem dopsat, jde mi jen o to zda by to šlo vyměnit bez sundání poloosy nebo ne. I za cenu toho že s tím bude větší srani ve výsledku.

je lepší si to posundavat je stim menší trépení

parkrat sem to na oktě udělal bez vytažení poloosy ale zmoudřel sem a zjistil že se stim už zbytečně trapit nechci *frajer*

Tohle jsem řešil před časem u Boxera. Vytahovat poloosy nebo koupit stahováky. Uvažoval jsem tak, že těch pár stovek za pohodlnější montáž stojí. Koupil jsem dvě sady nejlevnějších polských od Vorla a na každou pružinu použil tři.

bear

Jak na poloose jednou povolíš matku, tak je pak otázka, zda ji zas dobře utáhneš, aby ložisko nezačalo jít rychle do smrti. Mechanici toto neřeší, protože závada se projeví klidně po nájezdu 5000km a zákazník si to nikdy nespojí s výměnou tlumičů a servis má druhej kšeft.

asd1
Ad poloosy, je třeba presne dodrzet utahovaci moment (stlaceni vnitrniho krouzku vymezuje vuli v lozisku) a při utahování loziskem točit aby si valivy segmenty najely přesně do provozní polohy (klec je vymezi jen priblizne), jinak vznikne přesah a do obezny drahy se udělá dulek.
Nedodržení tehle "drobnosti" znamená snížení životnosti loziska klidně z 200 na 5 kkm
Mechanici na to serou, trubka/rehtacka, dotáhnout na krev a odjezd. Za půl roku maj další kšeft na vymenu ložiska, tak proč to dělat tak jak se má...
Po výměně tlumičů geo, obzvlášť když se sundá cep z ramene. Jde snadno/přesně i svepomoci (sbihavost)
bear

Klidně může sundat čep z těhlice a geo nemusí.

Spíš to geo by si měl udělat z důvodu, že když někdo na starých a vybouchaných tlumičích s lehlým gumovým horním uložením někdo geo našteloval, tak snovým uložením bude uplně jinde závlek, odklon i sbíhavost díky rozhození sbíhavosti novými díly uložení tlumiče.

domin
hodnocení

na geo mám v plánu jít tak nebo tak, měnil jsem rameno a rozhodilo mi to sbihavost + horní uložení mám ko a to by mi to taky rozhodilo, takže po výměně tlumičů, uložení, zajedu na geo, díky za komentář, na todle téma je taky hodne názoru, někdo říká při každém zásahu do napravy musí být geo anekdoty zas když ti to nerozhazi geometrii tak nemusíš
jenda22
Loziska kol maji vnitrni krouzky, takze se utahuji pouze na moment. Zadne dulky v loziskach utazenim nevznikaji. To se dotycnemu neco plete.
asd1

Jenda22 - a víš že matka na ten vnitřní kroužek tlačí a stlačením se kroužek roztahuje = zvětšuje se průměr oběžný dráhy? Utažení vymezuje vůli v ložisku, utáhneš málo = velká vůle, přesně na moment = správná vůle, utáhneš moc = malá vůle. Kuličky jsou v kleci která je rozmístí jen přibližně, když je v takový poloze utáhneš tak vznikne přesah a kulička vymáčkne do oběžný dráhy důlek nebo oběžná dráha udělá na kuličce malou plošku (záleží co je tvrdší). Ten se pak chová jako výtluk na silnici - každá kulička před důlek drcne.

Bavíme se o rozměrech v řádu tisícin, ovšem ložisko je hodně přesná záležitost a i tisíciny nebo mikroskopický důlek mají dost zásadní vliv na životnost.

Ale klidně si to utahuj trubkou od oka a kolem u toho netoč.

jenda22

Nepište nesmysly o dotahování ložisek. Kuželíková se použíbvala před desítkama let, což jste asi zapoměl.

Čili ještě jednou pro vás, ložiska se dotahují na moment podle výrobce, ne podle podivných radílků.

Jak vyměnit přední tlumič na VW GOLF 4 [NÁVOD] - YouTube

asd1 - už neraď.

jenda22

Co že se roztajuje? To snad ani nemůže být pravda, takový blábol.

jenda22

Dotahovací moment je síla, která působí na osu se závity. Pokud je příliš velká, hrozí prasknutí materiálu se závitem s matkou. Kdyby asd1 náhodou netušil, k čemu je ten utahovací moment. Podobně se při přetažení trhají šrouby hlav.

v životě sem na poloosu momenták nepoužil vždy trubka a loketní moment

ložiska na mí oktě jedno má cca 90000km druhý cca 120000km

nedávno sem dělal péra na xc 60ce a opět loket povolit šli tak nák moc dobře tak sem to dotáh s citem kapku víc než to bylo

já říkám že je důležitý se z toho nepo...t *frajer*

bear
hodnocení

1x

Když si pružinu stlačíš přípravkem na autě, tak poloosu nemusíš dolovat.

Někdy i tak proleze.

Problém je, že je potřeba dát tlumič dolů a poloosa se pak při pohybu dolů opře ve finále o trojuhelník ramena a dál už dolů kolo nestlačíš, aby jsi nahoře tlumič vyháknul kolem lemu podběhu.

Můžeš si uvolnit čep ramene u těhlice místo poloosy, aby poloosa se nedotkla tak brzo a šlo to o dalších třeba 4cm dolů.

domin
hodnocení

Díky moc, zajímalo mě zda vůbec konstrukčně jde sundat tlumič bez sundání poloosy nebo nikoliv.. Odpověď jsem tedy dostal, jde ale je pak s tím větší oser :)
jenda22

Hlavně nepostupujte podle této rady. Pokud vám vystřelí zajíštění stlačené pružiny, může vám to utrhnout hlavu. Mám takové video. Stupidní rada !

jenda22
hodnocení

0x
Tlumice se meni bez sahani na poloosu. Ta s tim nema nic spolecneho! Co je důležité je zmerit odklon kola na zvedaku. Po zpetne montazi kompletu to nastavte stejne.
asd1

Taky ten tlumič musíš vytáhnout z podběhu a poloosa tam jaksi překáží.

Tady je někdo chytrej jak rádio *ua*

bear

Jendo, některá auta mají tlumič v těhlici vsunutý do svěrky.

A některá, která asi myslíš ty, tak mají nohu tlumiče k těhlici nasazenou přes praporky plechů ze strany. Tam se s poloosou fakt nemusí nic dělat, ale v prvním případě je potřeba nohu tlumiče vysunout a na to je potřeba více prostoru. Hlavně u pravé poloosy, která je delší a svírá k rameni při demontáži jiný úhel než levá poloosa, která je kratší.

Golf IV je první případ. I když to většinou jde vyklonit i s poloosou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]