Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymytí světel bez rozebrání

Od: hasmanafrika
Dobrý večer, trápí mě světla na mém autě. Mám klasické čočky ale oproti jiným autům nemají jasný lom světla ale hodně takový rozmazaný a prostě oslňují. Měl jsem je venku, kovová clonka tam normálně je ale je to uvnitř pokryté jakýmsi zákalem jinak světla jsou pěkná nepopraskaná.
Měl jsem tam v té čočce uchošťour a ten nabral docela černotu.
Myslíte, že kdybych dovnitř nalil řekněme technický líh, protřepal a vylil tak by se to vyčistilo a vše fungovalo?

Vymytí světel bez rozebrání

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Moc bych na to nesázel, bez mechanického vyčištění to ta kapalina sama o sobě moc nevyčistí a nic agresivního tam lít nemůžete.
Existují firmy, které světlo rozlepí a vyčistí, případně vymění reflektor s odrazovou vrstvou.
Mám to za sebou, hned po opravě super, ale 4 roky po opravě už to není ono. Zřejmě se zase vypálila odrazová vrstva.
Mám tedy xenony a ty topí fest.
Jestli to budu dělat příště, hodím tam místo xenonů LED.

jenda22
hodnocení

0x

Můžete si zničit pokovení odrazové plochy.

hodnocení

0x
Destilovaná voda špejle vata tak bych to dělal já

Zkoušel jsem, není to reálný. Nejde se tam rozumně dostat. Čočka je až za tím reflektorem.
Jediný způsob je to rozlepit a vyčistit klasicky.

a co to jen vypláchnout

Těžko říct, je to takový jemný bordýlek, který je částečně zapečený.

Pokud použiju nějaký saponát, nechám to tam stát pár dní a sem tam s tím zatřepu, horší to asi nebude.
Každopádně bych to potom důkladně opláchnul od toho saponátu a na závěr použil destilovanou vodu, která po oschnutí nezanechá šmouhy z vodního kamene.

Každopádně bude to možná lepší, ale čistý to rozhodně úplně nebude.
Zkuste si umýt sklo u auta jen tím, že na to nastříkáte šampon a opláchnete bez sáhnutí rukou, ani vapka to neudělá beze šmouh.

hodnocení

0x
Kdysi jsem taky světla, už nevím, jestli od feldy nebo oktávky, vymýval saponátem, pak vodou a destilkou, ale šlo o klasické paraboly a aspoň na sklo jsem tak omezeně a nepohodlne dosáhl i mechanicky. Každopádně, pokud se jednalo o světla z oktávky, tak tam pamatuju, že když jsem je měnil, vrstva se začínala loupat, takže mezi loupáním a mytím nejde vyloučit možnou souvislost. A u feldy po face, kde jsem měl světla otevřený, se zase podařilo (naštěstí na kraji) začít smývat vrstvu lihem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]