Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě auta na “bydlení”

Od: lukys®
Dobrý den,
vždy jsem měl sen mít menší dodávku ve které půjde přespat, něco málo i uvařit a cestovat…
Jsem mladej, polepšil jsem si v práci a začíná to být pro mě dostupné a aktuální.
Jezdím v prťavém Yarisovi r.v. 2017 kterého jsem koupil za celkem dost peněz před třemi lety s nájezdem 20000km. Tudíž je asi pochopitelné že takhle zachovalého a spolehlivého auta na které reálně když to přeženu nesáhnu klidně dalších 10 let krom spotřebky se zbavovat nechci.
Je tu tedy otázka zda bude schůdnější koupit spíše nějakou babičku T4,T5, Traffic apod. a udělat si přestavbu v něčem takovém. Parkováni na sídlišti, garáž nemám.
Pak varianta koupit něco novějšího jako T6 a mít to zároveň jako auto na denní ježdění a Yariska prodat. Přecejen, širší jak osobák to neni.Problém je že jsou u mě časté jízdy jen po městě.
Co z těch starých aut, co je nejspolehlivější a co dokáže pozlobit? Koroze je jasná, to si musí člověk pohlídat.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

terry
hodnocení

1x

Dám vám opravdu radu. Ještě pár let šetřete a kupte si hotový obytňák.

bear

To je ovšem problém, protože hotový obytňák nesmí parkovat na sídlišti a vůbec přes noční hodiny ve většině měst, kde je to dáno vyhláškou.

Lépe nenápadná dodávka a i ty tlačí ze sídlišť pryč (s vyjímkou majitelů přilehlých bytů, kteří si to musí vyběhat a mít papír).

hodnocení

Zas takhle ponořenej do toho asi nejsem když vezmeme v potaz že mám od loňska vyrobenou konstrukci na spaní i do Yarise… To je ale opravdu sebevražda.
Pár lidí kolem mě to má v VW T4-T6 a maj to fakt pěkný a mým potřebám přespat někde na víkend by to stačilo.

bear
hodnocení

1x

T4 bude koroze na perník a T5 bude mít mraky km za sebou.

Osobně bych v této kategorii volil Boxer nebo Ducato či Jumper s motory 2.3 JTD Iveco.

hodnocení

Jo to je fakt, T4 co se mi líbí se daj koupit klidně za 200-250…
Tam kilometry ani nevadí, to najede nesmysl.
Pak jsou hezký T5 ale maj 500kkm za sebou a taky za to lidi chtěj šílený prachy.
To je prostě realita…
bear

A ty zrezlý nápravy, tlumiče, ramena, vybouchaný čepy, hřeben řízení, kardan a dif u syncro, dveře se kterejma se musí trošku víc třísknout,... koroze a motor co najede nesmysl není vše.

Taky ten motor musí udělat emise.;)

V T4 a 5 se budeš plazit po kolenou nebo v předklonu, pokud to není sanitka se zvedlou střechou.

hodnocení

Jo to je mi taky jasný, není to zrovna obr ale spát se v tom už dá což je priorita. Bral jsem v potaz že prostě nemám tu garáž a ty Téčka jsou prostě nejblíž osobáku.
Jinak to co jste popsal, takovou T4 bych fakt nekoupil :D
bear

Ta pěkná T4 je zas v hodnotě perspektivního youngtimeru za raketu. Stejně tak pěknej Favorit či Forman se neprodává za basu piv, ale třeba i za 120 000kč.

Takže hledat T5 a vyhnout se motorům 2,5TDi.

hodnocení

1x
Na T4 kašli rovnou! Měl jsem a nikdy více..Prostě jakákoliv dodávka,která má OPRAVDU zdravou kastli..Cokoliv nahnilý nebo přímo shnilý NEMÁ smysl..Nacpeš do toho peníze za přestavby a vestavby a "zlomí se to"..Je jedno,co to bude! Hlavně neshnilý! Pozor na čerstvý nástřik spodku! Utíkat pryč!

hodnocení

0x
Parkování na sídlišti? Na obytnou dodávku se vys**.
hodnocení

Pokud se bude jednat o Téčko apod. tak tím u nás zaberu jedno velké parkovací místo uplně stejně jako Yaris…
Naštěstí se u nás na parkovišti nešetřilo, stojej tu snad 4 dodávky aniž by někoho limitovali.

hodnocení

0x
Když je člověk mladej, tak se klidně v pohodě i s holkou vyspí v běžným lehce upraveným kombíku, kterým pak bez omezení může jezdit i do práce. Běžným osobákem také méně provokujete na takových těch free placech. A vařit v autě je stejně děs a ne moc bezpečné, normální je vařit kus od auta. Ale to zakoukání se do o obytné dodávky chápu, to je samozřejmě vaše volba, ale denně bych tím do práce nejezdil.
lll
Hlavně neshnilý! Pozor na čerstvý nástřik spodku! Utíkat pryč!
To potvrzuju!
hodnocení

Ale jo to máte pravdu, stejně bych z 90% případů vařil venku ale líbí se mi ta možnost pokud se udělá hnusně si sednout i uvnitř a to kafe si dát i tak.
Jak jsem psal, preferuju spíš něco staršího jako druhý auto. Yaris je fakt mazlík a nechci ho moc dávat pryč při jeho totální blbuvzdornosti a skoro až nesmrtelnosti…
Já, z pohledu uživatele přívěsu, sice starého a malého, ale uzpůsobeného pro soběstačný provoz, jsem zastáncem něčeho, co lze podobně zařídit. Klidně může jít o pracovní dodávku s vyjímatelnou vestavbou (a rozumným prosklenim) , ale aby uvnitř bylo v minimalizované podobě všechno a člověk nebyl odkázanej na kempy a místa s kadibudkou a sprchou.
Neuznávám zbytečný luxus a komfort, na dovolenou jezdím za pohybem a poznáváním, přívěs slouží jen jako zázemí, ale takové, že na ploše necelých 8m2 (takže cca jako v dodávce) obsahuje vše pro 2+2+pes :) , stačí mít kde obden doplnit vodu a vylít záchod. Právě ti prespavaci v autech bez zázemí (a bez lopatky) částečně stojí za rozšiřujícím se odporem "domorodců" proti obytnakum.
Přespávání v autě si, jakožto bordelar, co má auto pořád plné, nedokážu představit. Dokud jsme jezdili ve dvou, tak se stanem, protože kombikova felda byla i na týden narvana po strop vším možným včetně jízdních kol, takže ani sklopit přední sedačky nešlo (jednou jsme takhle přespali pár hodin vsedě:))

bear
hodnocení

0x

A co za Yaríska zapřahovat tohle?

provleky.cz/...

750 kg je za limitem, nebo na limitu většiny Yarisů.

bear

Ta sranda váží 750 celková minus užitná 525 = 225kg

Musí mít skupinu BE a pak stačí splnit nebržděnou váhu yarise a je OK před hlídkou PČR.

Když ho zváží, tak se do 400kg vejde a to yaris určo má na nebržděném (kolik do 400kg doloží c počátečních 225? pár peřin, matrace, nějakej stoleček... do 100kg... co by tam vozil? )

Pochopitelně bez BE musí dodržet celkové váhy. To je trošku handicap.

Proto je vhodné mít BEčko.

Pak lze za Fábií tahat i autopřepravník, který váží bržděný 550kg a Fábie splňuje třeba cca 900 -1000kg.

Ovšem nebeečkař musí dodržet celkovou a to mají autopřepravníky klidně i 2800-3500kg

... a přitom je to bez aut prázdná kostřička s kolečky vážící 400-600kg

Takže BE řeší i problém Yarise.

Než tyhlety novodobý nevybavený polotovary, radši starší malej poláček. Ty úplně první (jeden mám), mají jen 340kg vlastní (390 celkovou) váhu. A novější/těžší už můžou mít ve výbavě snad víceméně všechno.

Ovšem je fakt, že ani taková muší váha poláčku za jízdy sama o sobě nic neznamená. Problém je ta zásadní zřejmě výrobní chyba, kdy to tenkrát před 50 lety navrhoval snad někdo ožralej a budku posadili na podvozek opačně, kolmou stěnou dopředu, takže to má odpor vzduchu jak padák, respektivě na dálnici to brzdí víc, než podstatně těžší, vyšší a širší přívěs se zkosenou přední stěnou ... ale pak stačí dozadu na střechu auta (kombík) dát spoiler, co se kdysi dával při tažení karavanu na škodovky stovky a stane se zázrak, auto skoro jako by nic netáhlo :)

bear

... teď mě napadá, že by přívěs měl být bržděný, aby s BE mohl "překolíkovat" vyhlášku celkových vah na zkutečné okamžité.

Tedy u O1 kat. asi bude potřeba fakt 750kg dodržet.

Takže u výrobce snížit doložnost, což lze a je řešením. pak nemusí mít ani BE.

Nebo nechat výrobcem osadit brzdy a nájezdovou brzdu, aby spadl do O2, ale musí mít i BE a je tu nejistá věc, zda nájezdová brzda bude dobře fungovat u tak malé váhy a nebude spíše zbytečná a tzv. pro papír.

...

Suma sumárum, nebál bych se toho, jen u výrobce nechal otypovat celkovou váhu na tu, kterou má yaris na vlečení nebržděných přívěsů.

Pak je vklidu a navíc zkutečnou váhu u takové prckosoupravy nikdo převažovat nebude.

A tento vůzek tahají i tříkolky motorkáři na ryby a cemping, takže výrobce určitě váhou hejbe, když ta věc je opravdu lehoučká na 225kg

Toto tedy pohlídat a domluvit se s výrobcem.

Takže i toto je fungující řešení a má to nové, nezrezlé a útulné.

bear

No bery, já bych raději chtěl tento Cargo chladírenský sendwich plast, PUR pěna, plast co používají pekaři, masaři na velkých autech ... na spaní skrz teplo a odolnost nežli skořápku výdřevy a sklolaminátu ve stylu canoe či pramice.

A nechtěl bych hotové mini přívěsy stylu otvírací venkovní kuchyně, která třeba mě by byla k prdu a akorát to zvyšuje složitost a snižuje životonost celkové nástavby. Zatékání vody, aerodynamika, atd..

Lepší uzavřená pevná krabice bez bočních skříněk a rozkládacích a výsuvnáých mechanismů.

Prostě psí bouda pro člověka :). To je TOP

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]