Nejste přihlášen/a.
Mám také Roomster 1,4 63 kW rok 2014, nájezd 140 000 km.
Ještě vloni před zimou jsem si skoro jistý že tohle to nedělalo až nyní po zimě jsem zaregistroval toto tkání pouze při zahřátém motoru a volnoběžných otáčkách. Jakmile malinko přidám plyn tak klepání přestane ale někdy přitom volnoběhu to klepání je miň slyšet někdy více někdy vůbec. Olej tam mám Castrol EDGE LL 5W 30.
Jsou to ty hydroštely tak jak se to nedávno řešilo při jednom dotazu tady děkuji
Jinak proč máš namontovanou na konzole motoru držáku u nádobky expanzky tu starou kladku?
To je nějakej easter egg? NEbo mechanik to používá jako odpadkový koš nebo kdyby se ještě hodila?
Proč? Co to má za (ne)smysl?
Už jsem to hledal. Ona to není kladka. Jen gumové těžítko. Asi k vůli vibracím či hluku?
Ano, víčko z pod krytu AME,AZF,AQW,... Fabie je servisní, kdy bez okrasného deklu je potřeba zavíčkovat víko ventilů ![]()
0x
Dobře a ptáš se na co? Co tedy chceš? Co jsi si vzal z předchozích diskuzí za informace? Co jsme ti psali?
Co teď dělat a co to obnáší?
Vyskočil na mě olej Valvoline 5W 40 norma to splňuje a na stejném eshopu mají i od stejné značky i ten přípravek na proplach co myslíte?
Přejít na 5W40 - tim nic nezkazíš. Klepat může přestat díky silnějšímu olejovýmu filmu.. Do 1,4 63 kW leju dlouhodobě Shell HX7 5W 40 a motor jede pořád jak hodinky.
Pístní čep typicky zaklepe při ubrání plynu. Stettoskop nebo aspoň "poslouchat přes tyčku nebo šroubovák" kde přesně to klepe.. Oprava se vyplatí asi jen svépomocí, v servisu dáš raketu v desítkách tisíc a ještě ti to můžou dojebat - dobrých motorářů je málo. Dáš klidně 50k za "generálku motrou" a za 10kkm ti to chcípne - tohle je vidět hodně často. A nevyreklamuješ nic.
změřit tlak oleje (přicpaný sací koš bordelem nebo prohlá vana že ho přicpe)
1. vyměnil bych olej
2. poslecham bych hledal kde to klepe
Pak se rozhodnout jestli se v tom hrabat nebo zesílit rádio a jezdit - může to vydržet desítky tisíc km.. Nebo za týden vyběhne klika blokem ![]()
pístní čepy se jen postupně zhoršujou ale jede to furt.. Hlavní příčina dlouhý výměny oleje/ nekvalitní olej = karbon a čep to vydře jako brusná pasta...
.
Přiložil jsem ucho a klepání jde za mne z levé strany jak je kryt rozvodových řemenu, ale těžko říct přesně
Já bych přiložil video jenže nejde mi to vložit nevím proč
rozvody jsou vpravo ![]()
Endoskop nebo posloucat přes tyčku.. Můžeš shodit dekl rozvodů a zkontrolovat jestli neklepe třeba napínací kladka, nebo ty rozvody rovnou udělat..
Blbý je že za cokoliv na motoru si servisy řeknou o raketu a lítaj tisíce.. Např. sada rozvodů komplet i s vodní pumpou stojí 2k a práce je celkem jednoduchá na max. 3 hodiny. A schválně se zeptej v servisu za kolik ti rozvod vymění ![]()
Mobil 1 3000 a Metabond CL?
Ostatní proplachy mohou uvolnit krustu karbonu. Metabond rozpouští na bláto a pak na kapalinku. Tedy nikdy neucpe uvolněný kus, prootže se nic neuvolní, ale rozpouští.
Proplachem mi servis kdysi dojebal motor, před nim bral 0,3/ 1kkm, teorie zapečený kruhy, po proplachu litr
Rozborka motoru = přidřeno na pístech. Co tam nalili nevim...
Proplach by měl tady smysl asi jen při cvakajícím hydroštelu, vakl někde jinde to může leda zvětšit (odstraní se povlak = větší vůle..)... Ale tu větší vůli by vymezil hustější olej, takže asi cajk...
Objednával jsem tento přípravek raději ho používat nebudu když píšete
Valvoline Engine Oil System Cleaner 300 ml
Teď nijak nemyslím nic proti tobě, ale jen je zajímavá ta situace, kterou bych rád popsal.
Je zajímavé, jak jsou lidi vystrašení z proplachu kvalitním přípravkem CL, raději koupí nějakou levnou konkurenci co je nějaké obyč odmašťovadlo
a
nejsou vystrašení z oleje Castrol 5w30, který deklarovaně dělá při přehřátí či delší nevýměně i časové humus v motoru.
Ono je to asi tím, že lidi věří něčemu či někomu a motor sami nikdy neotevřeli. Ani nesundali a nevyčistili nikdy vanu a víko ventilů u tak starých aut.
.
Jasně já tě chápu ale abych se přiznal já jsem do minulého týdne ještě pořádně nevěděl že nějaký proplach motoru se běžně provádí a s tím olejem Castrolem to mi doporučili jak jsem přivezl Roomstera domů tak ten olej mi tam dali oni a nechal jsem to vyloženě na nich.
Do zimy byl klid ale to klepání se objevilo až teď vlastně 14 dní tři týdny zpět maximálně ale to jsem už psal
..
PS ano za mých mladých let když jsme měli ještě fichtli kozí dechy mustangy a podobně tak vím že existoval nějaký vyplachovací olej ale to už je přece skoro půl století
Zatim nevíš co tam klepe, tak s pokusama opatrně..
Obecně - po Kastrolu bych proplach udělal, obzvlášť jestli to jezdilo na longlife výměny.
Nebo bez proplachu jen vyměnit olej a další výměnu třeba už po 5 kkm (uvidíš na měrce podle stavu za jak dlouho to bude černý bláto, dokud jen světle nahnědlý tak ok..)
Z8sadní ale je co nejdřív dobře zdiagnostikovat co tam klepe a podle toho se rozhodnout jestli a jak se v tom hrabat nebo jezdit dokud pojede.
Vyplachovací olej se snad už ani nedělá, protože moderní oleje sami o sobě čistí a udržují motor.
Ale za podmínek, že je včas někdo z auta vypustí. Tedy při velkém tepelném namáhání, kontaminací vlhkostí v zimě, kdy se jezdí krátké trasy a lidi si řeknou, jezdím jen město, motor se ani neohřeje a mám najeto za 2 roky 5000km, tak proč měnit -> ti jsou nejhorší zabijíci motorů a pak přejezdy km přes 10 000km.
Vždy se olej musí vypustit pryč z motoru, když něco z tohoto nastane.
Problém je, že třeba Castrol je ten typ oleje, kterej když se přehřeje, tak dělá z toho co vyčistil krusty tvrdého karbonu. Tedy za benefit, že nejlíp čistí. proto ho má BMW třeba v předpisu, ale tam zajišťuje pravidelné výměny servis a hlídá to v garančce. Případně už ta logika, že výrobce nikdy nechce to,a by vůz přežil moc km. Jinak by si lidi nekupovali nová auta.
Takže filozofie Castrol je zcela mimo, pokud chceš po motoru nějaké výsledky.
...
Existují aditiva na čištění do oleje. Lahvička, která bordel ve starém oleji ve formě gelu či karbonu pomalu odmeje a rozpustí do staré náplně oleje. Tedy naleješ těsně před výměnou a motor necháš půl hodiny na volnoběhu.
Pak to i lépe teče, protože to aditivum mění vyzkozitu pomalu na vodu.
A motor je pak jak čisté miminko.
Výborně to rozhejbá jemné součástky jako ložiska rolen nad vačkou či hydroštely. Ty většinou začnou fungovat jak mají a ztichnou.
Ovšem vylágrovanýmu motoru to nijak nepřidá.
Nicméně to i neřešení situace, jako máš ty, že máš motor s nájezdem 140tkm a plnej nějakýho kdoví čeho po předchozích majitelých.
.
Za mě ideálně sundat vanu, vymejt benzínem a znovu osadit a nalepit. Pak dát nový olej.
Jezdit 4000km a přidat ke konci třeba při 4001km metabond CL a nechat ho tam jen půl hodiny na volnoběh dle návodu a opět olej vypustit a koupit Shell nebo Mobil 1 5w40 a toho se držet a držet se i pravidelných výměn 10 000km nebo 1 rok co nastane dříve a jezdit s klidem, že je motor uvnitř čistej.
Když jenom vyměníš olej a kašleš na proplach, tak ti ty zbytky bordelu stejně časem zničí šály na klice a se zapeklýma kruhama na pístech taky nic neuděláš a akorát pozvolna budeš ztrácet kompresi, ředit, olej, ničit olejovou náplň k vůli netěsným pístům a ředěním palivem a vydírat bordýlkem všechna kluzná místa.
Proto je vhodné ten proplach metabond cl udělat teď, dokud motor není před smrtí úplně vylágrovanej a je menší riziko, že začne žrát olej a i kdyby mírně začal, tak se dá povrch ještě z ušlechtit a ošetřit metabond oldzpezial, který se leje a jezdí na něj po celou dobu náplně a díky keramice snižuje tření a mění vizkozitu, aby motor olej přestal žrát. Efekt co mám zkušenost po jedné náplni proběhu km.
Mnohem lepší je pak jezdit s motorem, který je aditivovaný metabond spezial nebo spirit nežli jezdit na nějakej čerstvej CAstrol a ve vaně zbytky bordelu a kdo ví čeho, který už je normálně novým olejem nerozpustný.
Ale každého věc, co si dělá z autem. Jen doporučení.
A filtry pouze u VAG koncernu jen MANN a nebo MAHLE. Žádný s*račky jako UFI, Filtron, FEBI, Meyle, Bosch,...
Na youtube je pár testů na Fabii 1 a Felicii, kdy jezdil po okruhu bez oleje po ošetření aditivy bez zadření motoru a ztráty komprese. Já sám nevěřím, že to tak dlouho motor snesl, ale věřím, že krátkou dobu to opravdu snesl bez újmy.
asd1
.
no to ja nevím co tam lil predesly majitel, auto jsem hnedka daval do servisu, že si určitě poradi s olejem, no dali mi ten Castrol, jdu se mrknout na olej v motrou jak moc je černý nebo jaký
Tak jel jsem vozem, mrknul na olej, nahnedly není, je hodne tmavy ale do černé barvy ma daleko
zameril jsem se na to klepaní, odjel jsem mimo obec kde je klid,
klepe to stejně nejak nepravidelne, jednou ano, pak chvíli je absolutně klid, pak začne malinko a zase hlasiteji, jakmile pridam plyn tak klepot ustane,
pak když se rozjedu tak klepaní pokračuje, ale pak už při vyšší rychlosti není slyšet nic, ponevadž Roomstr je sam o sobe hlučnya navic fouká venku,
dojel jsem pak pred barak stojim a nezhasinam motor, krásný čisty zvuk pri volnobehu a po cca 30vterinach opet klepot
v servise u nas tento tyden maji dovču, takže až za tyden, tento tyden jen můžu asi vymenit jen ten olej
0x
Zdravím,
Přesně jak popisujete problém,tak stejně to měla manželka loni na Fiestě r.v. 2007 najeto cca 120tkm.V servisu měli podezření na axiální ložisko na klice,nakonec po sundání převodovky zjistili střihlé nýty na přitlačáku.Výměna kompletní spojky a problém vyřešen,ale samozřejmně u Vás to může být mnoho jiných příčin...chtěl jsem jen uvést ,že problém může být jinde než si původně člověk myslel.
To byl taky supr servis... Axiální vůle se zjistí že si pajcrem zahejbeš řemenicí na klice, ověření trvá asi tak minutu, kdo to chce přesně změřit tak přihodí úchylkoměr a má vůli změřenou na setiny..
Ano je to super servis ,mám s nima jen tu nejlepší zkušenost,pravidelně mi servisují dvě auta tu možnost ,ze by to mohl být axiál jen tak pronesl při objednání auta na opravu,neměl místo a auto opravili takže za mně spokojenost,ale chápu rýpnout si musíte,to je taková česká vlastnost...
Tak si příště rozmysli co o nich píšeš, "jen tak pronesl" a "servis měl podezření na axiální ložisko" jsou dva naprosto různý popisy.
Btw axiální vůle neklepe, ale konkrétně u Forda (Zmetec) v zatáčce motor chcípá (klika se odstředivou silou posune do strany a vypadne signál polohy kliky = chcíp), takže i to nadhození možnosti bylo dost mimo a byly to jen chytrý kecy (který se hodně často používaj jako záminka pro "nutnou generálku motoru" - když ale našli a opravili skutečnou příčinu, tak ojeb neni případ tvýho servisu)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.