Nejste přihlášen/a.
0x
Oba podvozky mají stejná zavěšení.
Kastle leží na pružinách.
Tlumič se možná zvlášť podkládá v zadu, kde není skrz pružinu, aby nebyl v klidové poloze příliš vysunutý pístek a pak tlumič nemlátil o doraz, když se kastle nadlehčí a auto mírně skočí.
Nepleť si pojmy tlumič a pružina.
Tlumič je jen pístek v uzavřeném systému s olejem a plynem a zpomaluje kmitání sem a tam. Brzdí bohyby nahoru a dolů.
Péro je nosná část na které auto sedí a taky umožňuje tlumič opět po stlačení natáhnout zpět.
Vepředu je uvnitř pružiny systém mcpherson a v zadu je péro a tlumič mimo vedle sebe.
1: Přesně tak – Já si to snad nepletu – ale u Octavia 1/Golf IV je ten tlumič s perem přišroubován v motorovém prostoru přes víčko za jeden šroub tlumiče a pověšen za kastli ne? Jedním šroubem takže jakoby nejde dolů.
A dáva se tam jiná dvoj-položka, tahle viz obr
2/ U Fabia 1/Polo jsou 3 šrouby v kastli pokud se nepletu a ty drží celek aby neupadl (když ho dole odděláš od těhlice)
A dává se tam ta podložka co je na první fotografii- ona se vrazí mezi kastli a celé to těleso tlumiče s pružinou přece, ve kterém by asi měl držet i ten tlumič...
já to teď nemám možnost zkouknout takže jenom po paměti
Ty tři šrouby v horním uložení nebo jeden šroub... obojí má stejnou funkci. Aby tlumič nevypadl z kastle, když se kola nadlehčí (třeba auto ve skoku) nebo na zvedáku. Jinak na tom auto leží a tlačí vlastní vahou.
Pevnost šroubů tedy není nikterak kritická. Jen jsou jako proti vypadnutí.
V horním uložení je v obou případech otočné ložisko a při zatáčení noha tlumiče zatáči doleva či doprava taky. Mimo jiné mění i geometrii kola, protože noha tlumiče není rovně, ale mírně vpřed a do písmene A ze stran.
Ok...
tak jsem taky na něco přišel:
foto1 je zadek Fabia i octavia ale na spodek mezi péro a napravu (stejný tvar) - libovolná výška za 750,-
foto2 je zadek Na vršek mezi péro a kastli a je pro Fabia/polo jinačí nez pro Octavia/Golf (asi jiná kastle) - tohle je homologovaný německy výrobek +20mm za 1900,- nebo nehomologovaná česká kopie 20mm za 1100,- na Octavii (ne Fabia) jde najít to stejné (nehomologované) na alegru 30mm do 600,-
foto3 je předek Fabia co zvedá celý auto i s tlumičem. Homologovaný německy 20mm za 2000,- (koupil jsem za 300,-)
Jiná Česka verze předků Fabia je do pružiny - co mění pružinu a ne tlumič ...
tak by me zajímalo jestli někdo ma zkušenosti s dofukovacim vakem do duté pružiny (tedy proměnlivá tvrdost
- cena je 2x30€? Link auto.bazos.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.