Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exide nebo Varta

Od: juza

Zdravim. Jaká baterie podle vás je lepší EXIDE nebo VARTA a třeti BOSH?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

2x

VARTA a BOSCH jedna linka, jedna výroba.

Třetí majitel. Aktuálně Clarion, předtím Johnsons Control a předtím netuším.

Kvalita šla posloupností do ř*ti, takže není volba která je lepší, ale která je spolehlivá a nepůjde na reklamaci.

Jednoznačně Exide a pokud možno EFB řada s lepší kvalitou zpracování k vůli start-stop systému a pokud už EFB v autě byla, tak nahradit AGM a překodovat na AGM.

hodnocení

2x

Z osobní zkušenosti prašť jako uhoď... Mám s Exide špatnou zkušenost. Znám více lidí, třeba je či bylo jen u kusu či sérii. Byla doba kdy i Varta měla problémy.

vernon
hodnocení

1x
Samozřejmě Exide...

hodnocení

0x

Exide nebrat. Nevydržela ani celý rok.

juza
hodnocení

U jakeho auta. Klasika nebo hybrid?

Netuším, kam tím směřujete, ale budiž. 13 let stará klasika.

Třeba vyjímka potvrzující pravidlo!

vernon
Asi špatně skladovaná nebo dobíjená. Prostě výjimka.
Varta (Bosch) je plebs s "papírovými" deskami. Exide a nebo třeba Banner, chválí i odborníci...

el
hodnocení

0x
Exide, více než 8 let v autě, start stop.
Přisti zimu ale už určitě nedá.
Asi koupím zase stejnou

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, nejlepší je koupit svoji TOP značku. Bohužel malé "nároky" nás spotřebitelů zapříčinily, že kvalita je v kopru u všeho a všude.
bear

A taky to, že spotřebitelé slepě jdou po značce, která kdysi byla dobrá a dnes je odpadem. Nesledují aktuální žebříček kvality. Nesledují trendy co je aktuálně dobré.

A netrvají při koupi na měření (nemyslím multimetrem jen napětí, ale bezzátěžákem stav kapacity dle vnitřního odporu, jak na tom je).

trtr
Jj, ale na každý ví, co je a není potřeba ověřit. S příchodem AI to bude v kopru úplně. *smich* *plac*

olin
hodnocení

0x

..případně ještě přidat do výběru "rakouskou" Banner

juza
hodnocení

Takže podle vás je lepší klasická zaplavená než AGM? battery.cz/... nebo battery.cz/... .Mám vybrane tyto dvě.

bear

Takový prcky? To málo kdo kupuje a díky tomu leží na skladě mnoho měsíců.

Co máš za auto? Model, značka, rok.

asd1
Exide 44 Ah mam zrovna ja ;) asi 6 let a pořád ok. V dalších autech větší a taky ok.
Varta několik kusů zklamalo, chciply ca po dvou letech (dobijeni ok). Tam šla kvalita dolů a značková je už jen cena...
bear

44 do Citiga nebo Corsy dobrý, ale do něčeho s více komfortní výbavou ta baterka bude trápená a zdechne dřív. Navíc ty asi jezdíš každý den a neodstavíš to tejden či 3/4 měsíce na mráz na sídlišti.

asd1
Komfort ale mam, včetně vyhrivanyho celniho skla a to si bere fakt dost.. sedačky skoro nic, aut klima jede na motor ne na elektriku...
Když to stojí tak je jen klidový odběr par mA, měsíc vydrží v pohode.
Origo Varta z prvovyroby vydržela 11 let.. další Varta 2 roky a chcip. Teď ta exide a v poho.
Větší baterka jsou spíš jen porad vozit zbytečný kila olova navic...
bear

Klima jede na motor? No jen kompresor, ale kolik ti berou ventilátory nebo jeden ventilátor na kondenzátoru na sahaře? To si naplno pápne i 20 - 30A + pár ampér větrák v kabině.

asd1
To jo, ale altik mam tuším 90A, takže to utáhne v poho ;)
Vyhrev čelního skla bere kolem 60 A ;)
Baterka 44 Ah s tím ale evidentně problém nemá... Ta po těch 11 letech navic chcipla když auto 3 měsíce stalo, jinak by vydržela ještě dyl nejspíš...
bear
01.03.26 21:17

;)

Já taky odjakživa nechápu to spojování kapacity a kvality baterky s výbavou auta, když normálně funkční altik pokrývá spotřebu snad všeho kromě startéru, žhavení, případného bufíku a samozřejmě všech stand-by odběrů. Ale za běhu motoru běžně z baterky nic nejede, maximálně mžikove na volnoběhu kvůli odběru serva a pokud by altik nestačil udržet regulované napětí, zvýší se volnoběh. Mám tedy na mysli auta se standardním dobíjením bez startstopu.
bear

Start-stop ti to vykopne a chudák baterka. Zapnutý světla, stěrače, topení pod zadek, větrák, rádio s navigací a řj pro chod auta.

Stejně tak děcka budou koukat na DVD na parkingu a příjdeš a cvak a nic, protože máš baterku na hraně použitelnosti s Ah.

Záleží na povaze využití a jakej seš řidič (jak si dáváš pozor nebo ne či auto naplno využíváš jeho potenciál výbavy).

Pak v zimě v mrazech baterka o část Ah přichází a pokud je s kapacitou v létě na hraně, kdy to dává, tak v nestandartní situaci tě nijak nepodrží a vykašle se na tebe.

To je jasný, píšu o nestart stopu a o běžných baterkách neurčených pro startstop. Používání nadstandardní výbavy u stojícího auta je věc jiná, to samozřejmě bude mít vliv na životnost v závislosti ma četnosti takového využívání, ale zase že by se třeba 60ka baterka za 13 stovek nebo za dvojnásobek, dokud je v kondici,chovala rozdílně a buď mě podržela, nebo vysplouchla, se mi nezdá.
Jinak aktuálně mi v oktavce dodělává dvouletá exide premium 64ka, naopak ve fabii jsem nedávno měnil nějakou nejlevnější noname po 6 nebo 7 letech:)
juza
hodnocení

Mám Toyotu yaris cross hybrid a tam větší baterka nevleze,bohužel.

juza
hodnocení

Ještě. Nejezdím každý den.baterka má 3.5 roku a podle hlidače baterky ju musím dobíjet co 3-4 tydny. (podle GPT ma vydržet max 4 roky).A pišou že AGM baterka je pry lepší ,ale má jen 40Ah.Tak nevím co koupit.

bear

AGM je lepší. Snáší lépe cyklování (vybít, nabít) oproti EFB natož WET, která toto přímo nesnáší.

Hybrid baterku potřebuje jen jako zálohu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]