Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jelikož se ochlazuje a v práci se trošku nudím, uvažuji co svému autu na zimu obuju. Teď na své Fabii mám celoroční Barum Polaris 2 - 185/60R 14 82 T M+S. Nejsem si jist jestli i zimní budou stejných rozměrů, ale řekl bych že jo. Nechci žádné levné šunty (nechci se zabít) ale vybrat něco v poměru cena/výkon. Ono taky nechcu dát 2000,- za jednu. Takže jsem si podle různých testů vybral tyto. Co vy na to?
Dobrý den, já si dovolím jen takovou poznámečku ... zabít se můžete na kterýchkoliv zimních pneumatikách. I ty nejlepší nezabrání, když budete jezdit po ledovce jak Fitipaldi, že ano, případně do Vás narazí nějaký šílenec, co předjíždí v nepřehledné zatáčce.
To ano, ale myslel jsem tím že i ty pneumatiky budou pro bezpečnější jízdu než nějaké za 400,-. Vím že i když budu mít 10 airbagů v autě a pojedu jako magor, tak mi to život nezachrání. Ale na tohle jsem se neptal.
No jo, já vím. Však to byla jen poznámka na okraj. Jinak - s pneumatikami Barum Continental mám dobré zkušenosti, taky bych nekupovala nějaké za 400,- Kč (měla bych strach, že opravdu nebudou kvalitní).
Zimní gumy jsou nutností každý rok, každý řidič řeší, kde vyměnit, aby ho to nestálo moc. Taky je to s nimi v zimě bezpečnější. Teď je i zajímavá nabídka na výměnu pneumatik: na zapakatel.cz
No začal jsem uvažovat ještě nad tím. Auto mám hodně po městě a do blízkého okolí. Občas dálkově. Na hory se nechystám, takže možná někde kouknu po nějakých levnějších.
Dnes mi došly PPLkou obuté vyvážené nafoukané čínské zimní gumy s diskama za dobrou cenu. Na zimu kupuju jen levné, protože v zimě jezdím v drtivé většině jen po městě. Sníh u nás je pár dní v roce a drahé continentaly na tom asfaltu mizí stejně rychle, jako ty levné gumy, navíc bych řekl, že jsou méně hlučné.
A kde jsi byl poslední zimu? :D Nejsi z Prahy?
Jinak díky za radu. Ono opravdu asi nemá smysl na to mé ježdění kupovat něco drahého.
já tedy včera nazul pneunet.cz/...
ale na autě které moc nejezdí nazouvám matadorky. A vlastně nezouvám, jsou tam zimáky celoročně protože jezdí tak málo že se to nevyplatí měnit. Přijdou mi dobré za solidní cenu.
Léta jsem používal GOODYEAR ULTRA GRIP a vždy naprosto v poho, před dvěma roky mi snad nějaký čert napískal ať zkusím jiný tak jsem koupil MICHELIN ALPIN a je to hrůza. Počítám , že příští rok je dolítám přes léto. Prostě MICHELIN Alpin nebrat. Manželce na auťák ,který jezdí většinou po městě ,jsem koupil protektory od VRANÍKA a absolutní pohoda a to jezdím v podhůří. ( pneuvranik.cz/... hned jak oddělám ty mizerný Micheliny kupuju zimáky od Pneu Vraník i na Alfu.
Na vraníka jsem od kamrádů profíků neslyšel moc velkou chválu. Jseš první nezávislý, který je chválí. Jinak jsem byl nejspokojenější na Kleber krisalp , tak nějak se jmenovali nevím tejdě už přesně a potom na michelinech. Jsem ze severu Českého ráje a sněhu tu máme dost.
No Mile, podle mapy geoparku Český ráj, jsem taky z Českého ráje, směr Špindl a sněhu tady bývá dost a dost. Né vážně já na ty Vraníky nemůžu naříkat, v zimě se chovají v pohodě ,vzorek drží a přitom je celkem měkký. Ty Michelinky mě fakt zklamaly. Pokud bych kupoval novou gumu tak bych zase šel do Good Year nebo Nokian, ale raději si přdám na lepší leťáky a koupím nejspíš ty "vraniky"
ahoy,
taky jsem jednou na auto (fabii) s kterym moc nejezdime koupil vraniky.
Kupoval jsem je stim, ze to bude des, ale byl jsem hodne prekvapeny, ze to zase az tak spanti neni.
Prvni dojem byl, ze byli kupodivu tiche, zadne divne zvuky ani vibrace.
na snehu taky zadny problem a za par tydnu uz jsem nehledal zadne chyby pac zadne nebyli.
dalsi velke prekvapeni bylo po zime co jsem je sundaval, skoro vubec z nich neubylo.
nevim jestli jsem mel stesti a nebo jsou takove dobre vsechny, ale mne vraník hodně překvapil.
Hlasuju pro GY ultragrip 7+, zatím nejlepší zimní gumy na jakých jsem jezdil (jsem z hor, celou zimu tu je sníh, prosolené sr. a mokrej asfalt). Pak byly Semperit už nevím které. Michelin Alpin ujdou. Barum je leda do města, jak na sněhu tak i na mokrým asfaltu to je jak na bruslích, jediná výhoda je že dlouho vydrží, jinak to je běs - už je nikdy nechci. Na sněhu celkem ujde Debica, ale strašně rychle se ojede. Jinak pro ty s názorem, že nemá cenu kupovat dobrý (to neznamená drahý) gumy - s dobrýma z 50kmh zabrzdíte klidně o 5 metrů dřív (na rovině, z kopce se rozdíl zvětší klidně na desítky metrů , to vám může zachránit dost peněz nebo i život. Kupovat sr. není moc dobrý nápat, možná tak do oblastí kde moc sněhu neni a jezdit podle toho. Ten rozdíl je i na suchým asfaltu, sice třeba o metr, ale i to může rozhodnout mezi dobrzdim/ nabourám. Jo a rozdíl mezi čínským a německým dělníkem je hlavně ten, že číňan slezl z rýžovýho pole a absolutně nemá cit pro techniku, a němec je X-tá generace kde si předávají zkušenosti z otce na syna. Taky je vidět rozdíl mezi tím když číňan vyrábí na automatech a kvalitu hlídá němec, a tím když něco vyrábí sám číňan včetně hlídání kvality.
kxdfjkh:Jak jsem psal už jinde, každá guma u nás na trhu musí projít nějakým schvalovacím procesem a pokud neprojde, má smůlu. Takže i ta čínská sračka nemusí být špatná, jen není tak dobrá, jako ty nejlepší. Taky závisí po čem se jezdí, jsem z jižní moravy a tady fakt nemá cenu kupovat značkové na sníh. Mně i ta lepší guma prostě na tom asfaltu mizela stejně rychle, jako jiná a na hory jezdím jen v létě. S tou brzdnou dráhou máš pravdu, těm co se mi lepí do kufru bych doporučil gumy s hřebama. Jezdil jsem z náklaďákem dost let, ale zimní gumy jsme ve firmě nikdy neměli, vždy jsem si držel takový odstup abych stihl zastavit a ještě mít několik metrů rezervu. je to stejné, jako mi známý vyprávěl, že si musel koupit auto ze silným motorem, protože prý není sebevrah a když veze děti, musí mít dost výkonu na to, aby stihl bezpečně předjet, přece je nezabije. Fakt mám rád takové bavoráky, kteří předjíždí na poslední chvíli nebo před zatáčkou. Potom dej takovému člověku silný vůz. Jinak rozdíl mezi číňanem a němcem...?...proč roste čínská ekonomika závratným tempem? Roste tak rychle, že za chvíli bude nejsilnější ekonomikou na světě. Myslíš, že je to tím, že se na to dívají z rýžového pole a němci to dirigují? Kdo tedy kupuje tu jejich veškerou výrobu...
ne že bych byl nějaký "čínofil"-ale zcela výmluvným argumentem je fakt-jak je na tom Čína a jak Německo...?Čína je podle všemožných mezinárodních ekonomických ukazatelů druhou nejsilnější ekonomikou světa(v některých i první)-mimoto stabilizace "úletu" USA,kterou odnesl celý svět,přišla odkud?-správně,z Číny,jenž půjčila USA téměř bilion(10 na 12,nebo tisíc miliard...,pro představu o jaký ranec bankovek jde) dolarů...O takové sumě si mohou němci nechat zdát(aby vůbec měli co jíst)...Takže příteli ,číňan sice slezl z rýžového pole,jak píšeš,ale přeskočil veškeré vyspělé země Evropy,a téměř celého světa...Takže ať se ti to líbí nebo ne,prostě němci(a skoro všichni ostatní) už zaostávají(krom cen svých produktů)...
Mám chalupu v Jizerkách, jezdil jsem tam dvacet let každý týden na letních a sjetýchl pneumatikách, vždycky jsem tam dojel,dnes mám samozřejmě zimní, ale jenom proto, že se říká něco o nezodpovědných řidičích.
Samozřejmě ty nejlacinější.
Tím chci říct, že šofér je každý, ale řidič málokdo. Když je někdo šofér, tak mu nepomůžou ani nejdražší pneumatiky.
Honza
ono bohužel dražší neznamená kvalitnější-uvedu příklad,2ks prasátek na P306 od firmy TRW lehce přes 800,-kaček-tytéž,ale v krabičce Peugeot za 3200,-...A jsou kvalitnější..?-nejsou,z jednoho prostého důvodu,jelikož Peugeot tyto díly nevyrábí(běl),už z prvovýroby to byly od fa.TRW-takže jediný rozdíl(krom ceny)je v obalu...A obdobné to je téměř se vším...Je rozdíl mezi čínským proškoleným pracovníkem stojícím u linky a stejně tak proškoleným německým? Je-čínský odvádí tutéž fundovanou obsluhu linky za 1/4 mzdových a energetických nákladů co německý...,ale vstupní materiály a technologie je tatáž-konečná cena není odrazem "kvalitnější"výroby německé obsluhy linky,ale podstatně dražší práce,logistiky a marketingu, a vyššímu daň.zatížení...
Právě proto jsem volil čínu, v zimě ve městě fakt nemá cenu experimentovat s vysokým nájezdem a na tom asfaltu odejde i ta dražší guma stejně rychle, takže cena/výkon zde platí více. V létě ale nedám dopustit na michelinky, nájezd jednou tolik co na jiných značkách, nízký valivý odpor, nízká spotřeba, nehlučné. Prý horší na mokru, ale hranici na vodě jsem nezkoušel (do 140-150kmh), na suchu sedí jak přibité.
Dobrý den. Již dlouho jsem si zvykl na zimní pneu. Nemohu si je vynachválit. Nikdy jsme na zimních nešetřil, v tom smyslu, že zásadně nekupuji neznámou značku. I přesto, že jezdím v zimě hodně po městě jako každý rok překvapí silničáře sníh a auta mají k sobě tak nějak "blíže". Mám velice dobré zkušenosti s pneu Hankook. Nejsou moc drahé a každoročně jsou v testech na předních místech. Ještě k Vaší otázce ohledně rozměrů. Loni jsem kupoval zimní pneu na Octavii. Ve značkovém servisu nabízeli kompletní zimní kola s pneu. Všechna zimní pneu byla užší než letní. Asi by to tak mělo být správně, ale já kupoval vždy stejný rozměr a problémy jsem nikdy neměl. Pneu jsem kupoval vždy po internetu a vždy to klaplo.( www. pneu-servis.cz ). Upřímně nechápu proč ještě nejsou zimní pneu zákonem povinné. Mějte se pěkně. Zdraví Roman.
Když u nás (SK) začala platit povinnost zimních pneu, shánělo se kde co, co mělo označení zimních pneu...bez ohledu na rozměry.
policajti měli hody, zaměřili se na údaj v technickém průkazu (na SK se vozí velký techničák, teda zatím, ale už zase začali dávat i malé) a když neseděli rozměry napsané na pneu se zapsanými v TP, tak byl problém... teda šofér měl problém...
Takže bacha na to, aby byla shoda TP - rozměry pneu!
Nejlepší by bylo převzít německý zákony - mají to nastavené: v zimním období na sněhu a ledu povinně zimní gumy Což je myslím rozumné. Né jako tady, že se to bude oficálně vyžadovat i při 15 a suchým asfaltu :-o
Úzký gumy jsou na sněhu lepší - vyšší měrný tlak a tím líp drží. Samozřejmě musí patřit mezi gumy povolené pro auto - podle TP
díky nechci, jezdím jen po rovině a bez problémů, kdo chce do hor, ať si dá co je třeba aby vyjel. Když se jede rozumně, ne galusky,dá se i kopec vyjet. O rovině ani nemluvím, bez problémů, v podstatě neomezený, je třeba s rozumem, neblbnout.
Nejlepší zkušenost mám s Continentálama, jak léto, tak i zama. Dal bych tuto gumu 165/60 R14 CONTINENTAL TS800 82T M+S, mám za to, že na fábii to jde bez problému, sám jsem na nich na nich jezdil
Ale nechápu proč dávat jinou gumu, když na autě máte zimní Barumku?
Kaučuk jde na komoditním trhu tvrdě nahoru, takže myslím, že zanedlouho nebudeme řešit na čem jezdíme a kolik nás to bude stát. Už teď se mluví o navýšení ceny jedné pneu o cca 400Kč...
stírečku, ano psali v novinách MF Dnes a 400Kč na celé auto a jenom někde. Dále byl text, že se to týká jen u cizích málo používaných značek.
Je třeba předzásobit trh, proto jsem požádal redaktora o takový text.
(kecám)
doplněno 23.09.10 18:12:stírečku, nechci dělat propagati některým tiskovinám, ale když při ranní kávě čtu titulky a poslouchám rádio, je jasné, že si vzali rovněž noviny a čtou to z nich.
Proto mě takové zprávy nechávají klidným.
Napřed jsem si myslel, že je to nějaká kachna, slyšel jsem to v rádii, tak jsem to neposlouchal celé...Ale díval jsem se na komodity a fakt to jde nahoru. Pšenice, kukuřice je na tom stejně, ale o cenách pečiva nás už taky pekárnící informovali. Jen trochu nechápu cenu elektřiny, když všude v evropě je levnější, ale u nás bude zase dražší...ale u nás je to běžné, stejně jak ceny paliv. Češi by bez zdražování žít prostě nemohli!
A dívali jste se na TV, kde dnes varovali před čajnami? Jen mne mate, že když jsou tak špatné, proč se tady prodávají, zda odpovídají nějaké normě nebo nemusí odpovídat. Ani bych se nedivil.. Pokud ano ...
a napodlo tě jakým legálním způsobem lze "zatopit" levnější konkurenci při zhruba o něco málo horší kvalitě,ale podstatně nižší ceně...?Srovnávací reklamy jsou zakázány(tohle je lepší než tohleto),takže hups,jakože nějaký test,třeba pod hlavičkou Mas.univerzity Brno(samozřejmě při seškrtávaném rozpočtu škol uvítají každou kačku-jakože náklady testu,aby nikdo nemohl nic říct),no a šup s tím někam,ideálně do televize...Je to úplně jednoduchý,a ani bych se moc nedivil,kdyby zadavatelem podobných "testů"byl výrobce Barum...Prostě čongolíkům nelze cenově konkurovat(je ale k pozastavení,že oni dokážou cokoli vyrobit třeba za 1/10 ceny)a i když s kvalitou někde pokulhávají,leckde už jsou hodně vyspělí-i proto se stávají opravdovou světovou velmocí...
doplněno 23.09.10 21:35:a jen pro doplnění-neboj,že by jejich pneu nemělo atesty-to by Barum křičel mnohem víc nahlas,a mnohem otevřeněji-ono v reálu o moc horší nebudou-ale prostě cena mluví za vše,no tak asi fakt jediným způsobem pro konkurenci s tím něco udělat,je takováhle reportáž-i když tím zase zcela degradují státní zkušebny ap.bez jejichž atestů,povolení,nelze nic na našem trhu prodávat...A co třeba něm.,franc.trh? tam nic takového neproběhlo(pročpak asi?!) Je to stejné,jako když Škodovka zalobbovala ve sněmovně za zákaz(silné omezení)8leté hranice dovozu-jenže smolík EU byla proti...
Tak Čínské gumy co propadají v testech hlavně na mokré silnici bych si na auto v životě nedal na to mám rád sebe i své auto.
Já sem Středočech,ale i tady sem zažil kalamitní stavy a hlavně v čase ,kdy jezdím do práce silnice nejsou vůbec upravené.
Už sem na protektorech zažil malér to bylo na 120 a jednou sem na sněhu boural,když to shrnu na Focus tyto gumy nepatří.
Jezdím na Dunlopech 3D ty nyní vyhráli test ve 14 a mohu je doporučit a hlavně vydrží více než letní Dunlopy.
doplněno 25.09.10 12:18:Víš, tomasone, nesmíš všemu tak bezvýhradně věřit. Konkrétně tyhle testy gum mě nechávají naprosto chladným. Víc dám na osobní zkušenost, věř tomu, že jsem najezdil už mnooooho km a zažil spoustu krizových situací. A přes to - když jsme měli Felicii, koupil jsem v Tescu zimní Debica za pětistovku guma. Nemůžu říct jediné křivé slovo proti nim.
Píšeš, že máš Focus - já mám Mondeo, žiji v místech, kde je každoročně sněhu jaxviňa - a představ si - mám na Fordu zimáky Sunny (tedy číny jak vyšitý) - konkrétně tyhle pro-pneu.cz/... . Jak na sněhu, tak na mokru OK. Jezdím i Holandsko a po německých dálnicích jsem je vyzkoušel i při 180 km/h - no problem.
Ale žádná - ani sebelepší guma Tě nikdy neochrání před havárií - prostě je potřeba taky přemýšlet, jednak jezdím v rámci předpisů (bez řidičáku bych přišel o práci) a za druhé je třeba taky odhadnout, co si můžu s autem na daném povrchu dovolit a co už ne. Nikdy jsem neměl nehodu z vlastní viny, ale občas to schytám od druhého (naštěstí nic vážného) Zrovna vloni v zimě se do mě (naštěstí jsem jel ve služebním autě) trefil jeden frikulín - vyletěl ze zatáčky smykem a odřel mi celý bok. A šíleně se divil - Jakto, že mi to ustřelilo, vždyť mám Úgéčka? Holt prostě vyhlášku je možné porušovat, ale fyzikální zákony prostě okecat nejdou.
Fyzikální zákony okecat nejdou - jasně. Ale to neznamená že je jedno jaký jsou gumy. Např. určitou zatáčku na sněhu projedete na špičkových zimních gumách 50kmh naprosto bezpečně, na špatných zimních 40kmh a auto přitom už bruslí, a na letních při 30kmh bruslíte jak blázen a jste rád že to nebylo do příkopu. Podobné je to s brzdnou dráhou. A čím víc to klouže, tím jsou větší rozdíly mezi dobrou a špatnou gumou. Samozřejmě na ledě klouže všechno, ale na letních brzdíte 100m, na špatných zimních 80m a na špičkových zimních 60m (na suchým asfaltu stojíte na 20m). Jezdit podle toho na co má auto (a řidič) je jasné - to je základ, ale tvrdit že je jedno jaký má auto gumy je trošku mimo.
Ještě jsi nenapsal, kolik je brzdná dráha u naloženého náklaďáku s letními ojetými protektory. Dvanáct let praxe a bez nehody mi stačilo, vždy jde jen o to, co píše promon, fyzikální zákony neokecáš, pokud je hledáš, nepotřebuješ drahé gumy, poněvadž stejně nepomůžou. Tu reklamu v tv jsem samozřejmě viděl, nebyla namířená proti levným gumám, ale vyloženě proti čínským a ten kdo si ji zaplatil, ví proč. Dva týdny předtím byl zase v médiích obecný test na zimní gumy a všechny gumy na trhu byly vyrovnané, prostě i levná zimní guma je daleko lepší než letní.
Tak děkuji velice za poučení,názor stejně nezměním Čínský gumy na Německé auto nepatří basta.Navíc na těchhle Dunlopech jezdím 2roky teď to bude třetí zima to že vyhráli test jsem se dozvěděl předevčírem.Nemám první auto od 120,Tico ,Fábie,Favorit ,Focus jezdil sem na různých gumách třeba dobrá byla Marshall KW 15 asymetrická tichá na sněhu po horách sem vyjel všude s Fabkou ´,ale směs byla měká,jak se oteplilo gumy tekly.Savy výborný na sněhu ,tragický na mokru na Fáčku kloužou.Debicy jsou pořád ještě značka a patří pod Good Year.Čínský auta taky tvrdili,jak sou srovnatelný a v crashtestech uplně vyhořely a ty gumy na tom sou hodně podobně.A abych nezapomenul gumy si vybírám především podle hodnocení uživatelů na pneunet a tyretest toť vše
.
doplněno 25.09.10 20:06: Čínské gumy jsou nebezpečné na mokruKdyž tady čtu názory " odborníků " , tak bych se s nima rád svezl jako spolujezdec. / a nejlépe na sněhu /. 80 % známých, kteří najedou po evropě 100 000 km za rok z toho ježdění úplně zblbnou a svést se s nima, to je utrpení. Plyn-brzda-plyn, vidí červenou a drtí to, pak honem brzda. Spolujezdec nemá poznat že jsem dostal smyk, nebo že brzdím. Prostě jízda má být plynulá, jezdit kolik se má a ne jezdit po dálnici 80, protože JÁ nepospíchám. Něco je vrozené, ale něco se dá naučit když je snaha a hlavně když má něco v hlavě a snaží se to využít.
U nás je vrozená na dálnici minimální rychlost 140 i když napadne dva cm sněhu. Zbytek vidíme o půl osmé na nově.
Taková kia si v crashtestech taky už polepšila, problémy se týkaly malých vozů, ale takový ceed s pěti hvězdičkami na to nemá ani fabia a oktávka. Taky soul dostal pět hvězd. Nová kia optima ještě nevím, jak dpoadla, ale vzhledově vypadá fakt dobře a taková kia sportage není taky špatná. Myslím, že bych se dlouho rozmýšlel, ač můj favorit je kuga, jenže cenově je hodně daleko.
Jinak ty čínské gumy jsou na mokru a suchu horší, ale co se týká sněhu, ledu,spotřeby paliva, hluku jsou dokonce i lepší než goodyear nebo michelin. Vzal jsem goodride a do města mně úplně stačí
Letní mám michelin pneunet.cz/... a s něma jsem spokojený. Příště je koupím znovu. Vzhledem k opotřebení není co řešit.
Těžko radit, každej má svoje zkušenosti a naprosto odlišný od kohokoliv jinýho. Já jsem měl ma Octavu 4x4 klasický český Polarisy a pokud jsem nezústal viset na břichu tak jsem vyjel úplně všechno. Ale když to sedlo na břicho tak vyházení nepomohlo a musel jsem volat kámoše s traktorem aby mě vytáhnul. Asi hodně, ale opravdu hodně záleží na řidiči a jeho odhadu co jeho auto ještě zvládne a co už ne. Samozřejmě v kombinaci s řidičskými schopnostmi. Když se někdo bude rozjíždět na sněhu na jedičku pod plným plynem abede se divit, že mu to nejede, tek tomu nepomuže ani svěcená voda. Natož ty nejlepší gumy. Co to jsou nejlepší gumy?
V dnešních autech už to samozřejmě hlídá elektronika, takže s plným plynem se dá rozjet, ale protiprokluz pustí jen tolik, aby kola neprokluzovala. Taktéž jakákoliv akcelerace je nemožná, elektronika omezí točivý moment, takže když si ženská zapomene podpatek mezi pedály, nic se neděje, auto si jede podle svého a zatočí tam, kam chci i na letních. Někdy je docela problém se i rozjet, ale esp nevypínám a na to, že je u nás sníh 14dní v roce, fakt drahé gumy nepotřebuju. Když je kalamita, nejedu, do práce to mám přes čtyři křižovatky...ono ty leštěné liťáky na soli dost trpí, jinak bych si vystačil s letními.
Jsem toho názoru, že kupovat na zimní provoz auta nové pnu je při rekreačním provozu vyhazování peněz. Proto jsem zakoupil na mého FORDA Mondeo zimní protektory od TipTyru za 950,- Kč kus. Mají docela dobrý hrubý vzorek a pryž se zdá dost měkká. Obuju to asi koncem října a budu na nich jezdit až do konce března. Tak mi vystačí na několik let.
Ahoj všichni!
Konečně jsem se dostal k tomu, abych pročetl tuto debatu. S některými názory souhlasím, s některými méně. Moje zkušenost je jednoznačná, na staršího Transita s náhonem na zadek je v podstatě zbytečné dávat zimní gumy. Vzhledem k malému zatížení zadní nápravy na sněhové nebo ledové rovince stejně neodjedu bez vyprošťováků, přední náprava vzhledem k zatížení zatáčí i brzdí téměř stejně na zimákách i letňákách. S touto koncepcí pohonu se v zimě prostě nedá "utíkat" ani kdybych tam nastřelil hřebíky. Už nejsem puberťák s mokrejma papírama, když jsem začínal tak zimáky byly pouze univerzály s naprotektorovaným vzorkem z traktoru. Takže po škole života si myslím, že letos se na to přezouvání vykašlu, možná někam přezuju staré zimáky na dojetí než je vyhodím, pořád nevím jestli dopředu či dozadu, vyjde to nastejno...
Vím, že mne spousta kolegů za moje názory odsoudí, také nechci nikomu radit ani podceňovat zimáky v kombinaci s novým rychlým autem a méně zkušeným řidičem. Ale stejně jako spousta dalších věcí je i tato kampaň také dobrým byznysem pro gumaře...
Hope Hope druhá možnost je taky ta,že je prostě mít musíš, zvás asi nikdo neližuje a nejezdí po D1 a ojeté zímní sou stejně špatné, jako staré zimní v obou případech.Nejlepší jsou ucpané kopce kamionáma na letních gumách
Aj aj Lyžovat tady se nedá nic opravit.
Tomasone, pravda je, že už pár let neližuju ani nelyžuji.
Chápu, že v některých případech zimní gumy trochu pomohou, ale v případě kalamity tem kamion uvízne i v řetězech, akorát o kopec dál... Já jsem se bavil o svém konkrétním případě, Transit s blbou konstrukcí a v tom - dovolím si tvrdit - aspoň trošku zkušený řidič!
U těch kamionů je vcelku problém, jestli firma ty zimní gumy zaplatí nebo ne. Rozhodně jsem nechtěl takové auto obouvat za svoje, poněvadž bych na to neměl, a když jsem nechtěl vyjet, nemusel jsem už jezdit vůbec. Není to příjemný pocit, když se naložené auto při podřazení nechytne a začne couvat kopcem dolů...jako na saních. Částečnou vinu na tom má policie, pokud nebude pokutovat majitele auta, ale šoféra, nových gum se nikdo nikdy nedočká, a bude se dít na silních stále stejný scénář, alespoň u nás pokuty za ojeté letní protektorované galusky majitel neproplácel a komu se nelíbí, ať jde...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.