Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplňující zelená šipka na semaforu

Od: slavo®

1 - Na některých semaforech je vedle čeveného světla ještě zelená šipka která se rozsvítí k červenému světlu.

Zajímalo mě kdo a nebo co určuje jak to má fungovat - zákon to asi nebude.

Protože někde k červené a zelené se rozsvítí žlutá a pak zhasínají všechny tři světla a rozsvěcuje se zelená.

Jinde zelená vedle červené zhasne. ( a buďto se k červené rozsvítí žlutá a po zhasnutí obou se rozsvítí zelená a nebo červená zůstane svítit a volno dostávají vozidla v příčném směru ).

A všechny tyto 3 kombinace jsou v jedné obci ( městě ) a dokonce i v jedné městské části.

2 - A ve vyhlášce je napsáno, že řidič pokud odbočuje vpravo a k červené mu svítí zelená šipka může pokračovat v jízdě vpravo, ale musí dát přednost vozidlům ve volném směru přijíždějících zleva.

A už několikrát jsem zažil když svítila k červené zelená šipka pro odbočení vpravo, tak vozidla přijíždějící zleva v příčném směru zastavovaly u semaforu - takže musely mít červenou. Tím pádem v tomto případě nebylo dát komu přednost. A pokud se rozjely, tak to bylo až po zhasnutí zelené šipky.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

6x

A to jsi ještě nezažil dvě šipky či šipku směřující rovně.*smich*

Doplňující zelená šipka na semaforu

Bear, třeba i takto..

google.com/...

bear

Šipka rovně po levé straně. Tak to vidím zas já poprvé :). A nebo mě to nikdy nepřišlo nějak extra a tak si nepamatuji :)

Doplňující zelená šipka na semaforu #2
bear

Ještě jedna z Košic

Doplňující zelená šipka na semaforu #3

hodnocení

2x

Zelená šipka není rovnocená zelenému světlu, jen mi dovoluje odbočit i na červenou. Při tom musím samozřejmě dát přednost těm, kdo mají plnohodnotnou zelenou (zleva, v příčném směru). Ve většině případů, když svítí zelená šipka, má příčný semafor červenou, ale není to pravidlem.

Kdo a podle čeho rozhoduje jak budou svítit semafory asi žádným předpisem určené není. Určuje se to podle hustoty provozu v daném místě.

bear

Není šipka jako šipka.

Slavo řeší doplňkové.

Hlavní zelená šipka v hlavním semaforu je asi nejlepší oproti plné barvě bez šipek.

Nedáváš přednost nikomu a rovnou jedeš bez obav (pokud tam u ní nebliká doplńkově oranžový chodec jako zde)

schroter.cz/...

schroter.cz/...

Doplňující zelená šipka na semaforu #4

bear - No jasně, ale tazatel píše "...když svítila k červené zelená šipka pro odbočení vpravo...", tak předpokládám, že se ptá na šipku doplňkovou.

Jo a vzpomněl jsem si, že nás kdysi dávno v autoškole učili, že vedle červeného světla může být bílá doplňková tabulka s namalovanou zelenou šipkou. Ta měla stejný význam, jako dnešní šipka svítící (akorát tam byla trvale). Já tkovou tabulku na jedné pražské křižovatce pamatuju (akorát už nebyla moc bílá *smich*).

bear

Tak bílá tabulka s šipkou,... to musí být velká vzácnost.;)

Já znám hlavně ze starých filmů, že většina svislého dopravního značení v Praze byla podsvícená v noci žárovkou.

Dnes jsou dopravní značky reflexní.

Tenkrát to muselo být hezké.*hi*

Doplňující zelená šipka na semaforu #5
bear
25.02.26 11:56
Doplňující zelená šipka na semaforu #6
bear

Ťok na toto téma

idnes.cz/...

bear - Ty plechové tabulky se vyskytovaly ještě v roce 1969 (dělal jsem řidičák na pionýra), ale moc jich už nebylo.V těch podsvícených značkách bývala neonová trubice, která občas zajímavě blikala *smich*. Když "odešla", nouzově se rozsvítila obyčejná žárovka. Když odešla i ta, dala se tmavá značka velice snadno přehlédnout. Ani nevím, kdy tyhle značky z ulic zmizely *zmateny*.

Žádná neonová trubice, byla tam normální zářivka.

Hádat se nebudu, ale normální zářivka by se tam nevešla, v té době se dělaly nejkratší 60 cm. Navíc by neosvětlovala značku rovnoměrně. Trubice měly tvar značky a bylo tam i VN trafo pro získání potřebného zapalovacího napětí.

Ve směrových tabulích byly zářivky, v menších značkách normálně žárovky. Neon nesvítí bíle.

Tak mi to nedalo a zeptal jsem se EjÁje - používaly se oboje, podle velikosti a tvaru značky. Obrázek jsem nenašel.

Jistě, neon svítí červeně, ale "neony" se běžně říkalo trubicím nejrůznějších tvarů, plněných různými plyny, které svítily nejrůznějšími barvami.

bear

No já to viděl na nějakém urbexu na rozflákaném nádraží a tam jsem viděl snad čtyři 60cm trubice zářivky.

I když neon by byl krásnej. Nicméně ta kombinace ve značkách, že při závadě to zachránila nouzově žárovka, to mě baví. To bylo supr propracované.;)

bear

Myslím tyto, lepší foto na googlu by chtělo asi víc času. 4 zářivky a buď tam byl piktogram čísla nástupiště, nebo WC či sklenička s příborem co by bufet nebo z těch čtverců byval nápis NEMOCNICE, atd...

Doplňující zelená šipka na semaforu #7

hodnocení

2x

1. Doplňková zelená šipka, pokud svítí s červeným nebo žlutým světlem, umožňuje za splnění dalších podmínek jízdu ve směru, kterým ukazuje (nebo šipky ukazují). Nic víc, nic míň. Kdy zhasíná je nepochybně určeno záměrem, kdy chtějí jízdu umožnit a kdy ne.
2. a) nikoli ve vyhlášce, ale v zákoně, b) řidič může jet ve směru šipky, nemusí to být jen vpravo, c) musí dát přednost všem vozidlům ve volném směru, nikoli jen zleva. Zákon neříká nic o tom, která auta to jsou a jakou mají barvu na semaforu.

petrme
hodnocení

0x

Přednost se dává chodcům případně cyklistům (pokud je tam cyklostezka).

Vaše odpověď je poněkud mimo mísu.

petrme

Bydlím přímo u křižovatky, kde je zelená odbočovací šipka a chodím tam velmi často. Vždy dávám pozor, zda řidiči vědí, že musí dát přednost a zatím se mi daří přecházet bez úrazu, jen někteří řidiči kontrolují, zda jdu na zelenou. Znám křižovatku, kde vedou tramvajové koleje vpravo vedle silnice. Když tam vjede auto na odbočovací zelenou šipku, tak to bývá velká rána. Ale už tam ty semafory upravili tak, že když mají tramvaje svoje semafory na volno, tak zelená šipka zhasne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]