Nejste přihlášen/a.
Mam male auto chevrolet aveo rv. 2011.
Sekla se mi brzda na levem zadnim kole.
Rucka jde spatne nahoru.
Zkousel jsem se pohnout ani dopredu ani dozadu. Mlatil jsem do bubnu.
Je nejake reseni jak to odblokovat na cestu do servisu, nekde strihnout lanko nebo neco.
Moc dekuji. M.
1x
To pak stačí prohřát.
doplněno 19.02.26 12:58: Můžete se tu přít, komu bowden nikdy nezamrzl, ale faktem je, že hlavně u aut, kde bowden brzd je dole nechráněný, a často pod podvozkem prakticky visí, protože je yo blbě řešený, nebo protože příchytky uhnily, tak pokud už má stářím popraskanou bužírku, nebo je dokonce zespodu odřený, tak se to stát může (Což se samozřejmě nestane autu se vzornou údržbou. Většina 20 letých aut je vzorně udržována.
Zase ale, pokud někdo ručku neutáhl fakt fest, tak kolo nebývá bloklé natvrdo, jen je velmi bržděno. Natvrdo je bloklé, když přimrznou destičky, nebo se šprajcnou.
Mimochodem, nepoužívat v zimě ručku radí i policie.
policie.gov.cz/...
" Při parkování za mrazu hrozí přimrznutí brzdových čelistí a zamrznutí lanovodů. Proto v zimě při parkování nikdy nezatahujte ruční brzdu, ale zabezpečte vůz jinak zařazením rychlosti, podložením kola, či jeho zapřením o obrubník."
Dokonce píšou "NIKDY nezatahujte".
Ono jak které jsou auta kde se doporučuje VŽDY ruční. Jinak za celou dobu co jezdím (auta povětšinou 20+) a nestalo se že by zamrzla nebo zarezla!Dokonce ani na stařičkém fiatu tam spíš přimrzly dveře stejně jako na stopáté.
Nejspis zamrzlej lanovod = ohřát. Jak bude čas tak dát novej.
U mě na Favoritu lana nikdy nezamrzla. Stačí je mít neprodřená a vpořádku.
A to platí u všech aut.
0x
Možná by pomohlo pobouchat buben za současného houpání autem vpřed/vzad. Nebo sundat buben, což je ale v provizorních podmínkách porod.
Jestli to neni zamrzlej bovden tak to bude něco podobnýho.. Upadlý obložení z pakny nebo celá pakna a šprajclý v bubnu.. Bez demontáže věštění z koule.
Prasklá izolace bovdenu a voda na lanko = zamrzne, to je docela častá věc.. A obložení umí i přimrznout, stačí když na to je počasí, buben se nejdřív uvnitř orosí a pak to zmrzne. Když s tim zkusíš odjet tak táhneš bloklý kolo po zemi nebo se klidně i urve obložení od pakny, led je dost dobrý lepidlo ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.