Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna gufera motor 1,6 HDI

Od: jura2®

Vážení rádcové

Potřebuji radu. Motor 1,6 HDI, je třeba vyměnit gufero u řemenice. Po delší jízdě ukápne. Rozvody jsem dělal před 10 lety, celkem příjemná práce. Ale nyní je třeba vyměnit i gufero. Přemýšlím jak je řešeno utěsnění řemenice - kliková hřídel. Aby nedocházelo k prosakování oleje drážkami. Je to řešeno zabroušenými plochami, kuželovým stykem ...? Na tachometru 200 000 km, motor stále v kondici, spotřeba oleje prakticky nulová. Prosím rady od těch co ví a ne co předpokládají. Termín STK tlačí.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vidíte na 1,9D orTD (např p405 jsem dělal sám, na 1,8i-16V v xantii,na 2,0hdi ) brnkačka, ale na 1,6HDi bych si netroufl a dávám kamarádovi-mechanik citroenář. Ale když píšete, že jsou rozvody staré 10 roků, udělal bych rozvody a při té příležitosti i gufero + další věci. Ale jak to tam je nevím pokud neznáte saolidního mechoše na PEU a CTR a děláte si to sám tak se zkuste, předpokládám že nemáte placený svcbox citroen nebo peugeot a že nejste řádný (placené členství) člen Peuclubu, podívat na catcar -po zadání VIN auta si pak najdete požadované včetně OEM kódu (svc box je přesnější a navíc je to tam lépe rozkreslené)

PS nevím jak která STK, ale pokud jen trochu ukápne tak je tam jistá tolerance . Očistím a jedu na TK.

U mě občasné ukapnuti všeho řeší dodatečný celoplošný kryt pod motorem :)

hodnocení

@diesel

Na Service Box Peugeot mi před více lety skončila registrace a nyní se mi nechtělo se zavázat k platbám. Bylo to tam perfektní. Hledal jsem po prodejcích zda není nějaké těsnění např. O kroužek.

Protože jsem Jura, přemýšlel jsem postaru. Traktory, nákladní auta, Škodovky - běhalo gufero po řemenici, pokud se vydrala, tak se vyhodila. Pak se mi rozsvítilo, že gufero běhá po klikovce a žádný průsak řemenice nemůže být.

AI - mi to potvdila, dává to smysl. Návod, video není.

objednám díly, nachytám nářadí - jen ten chlad v garáži.

Díky za ochotu

Jj nejen na svc je vidět že PSA-Stelantis na zákazníky serýnkuje a chce jen těžit, ale věnovat se dlouholetým klientůn na ty s.e.r.e. Také jsem měl registraci. Jinak na Peuclubu je, nevím zda jen jeden, člen co má placený přístup a řádným členům dokáže zjistit cokoliv , co je někde vedeno - např oficiální záznamy o opravách které byly zaneseny do servisky a na síť PSA, včetně rozkreslení daných sestav včetně názvů dílů a jejich OEM čísla.Výhoda-mluví česky. Zde : catcar.info/... hovoří v AJ nebo kdo rozumí technické ruštině tak rusky (pro mne i když jsem složil maturitu z RJ , je jednodušší v AJ!) je to obdoba? kopie? svc. U předchozí synovi C4 nebral VIN, i současné jej bere, na mé C5 (stejně staré jako někdejší synovo C4, VIN vezme, tak nevímjak fungují ale zatí když jsem hledal tak se to shodovalo (OEM) se SVC.

PS pod řemenicí na klikovce je klasické gufero -stejně jako na druhé straně motoru u spojky. Je se doporučuje nedávat do stejných míst jak bylo původnía.e o pověstný chloupek posunout. Tato neznalost způsobila, že na motoru 150J v BX14RE (monoblok) začal téci olej po cca 500 ujetých km. Před výměnou gufera mi na cestě JH-KV-JH nastal masivní únik že jsem celkem udělal 3 a po dojezdu další výměnu oleje v motoru.

asd1
hodnocení

0x

Píšeš jak tatar.. Jaký těsnění klika - řemenice, tam se nic netěsní.. Jaký drážky? Obecně těsní se klika - blok a tam je klasický gufero. Řemenice dolu, vyloupnout gufero a nasadit nový, řemenici zpět. Samozřejmě že jsou u toho rozvody. Jestli nejsi shopný nastudovat a udělat, tak to dej do servisu...

Zas obecně - někdy tam neteče gufero ale spoj blok - prsa. Tam bys vyměnil bezvadný gufero a teklo by to furt *smich*

hodnocení

@diesel

díky za rady, kontrola povrchu kliky, posunutí gufera proti dřívějšímu ... Díky za práci s doporučeními ... Jsem už pradědek, ale důvěřuji svým rukám po špatných skušenostech se servisy. Např. při výměně žhavičů na P 307 mi zničili vstřik - údajně jsem jej zničil sám jízdou ze servisu domů atd. U aut Š1000 MB, Š100, Š 120 znám každý šroubek, GO motoru jsem si vychutnával. Pak Renault R19, ve stáří 24 let šel z domu - u něj jen výměna uhlíků a zkamenělá hadička k váze vzduchu. Nyní od r.2015 Pegeot P 307 Combi po přeléčení při koupi z bazaru jediná porucha - čidlo tlaku paliva ( taky jsem sám měnil). Takže od poloviny 90 let se prakticky v autech nehrabu.

Užitečné informace jsem od vás dostal. Díly mám objednané

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]