Nejste přihlášen/a.
Zdravím, moje stávající auto r.v. 2004 má obsah 1,348 m3 a výkon 62,5/5500. Spotřeba 6,5 l/100 km. Je to živé auto a motorově jsem s ním spokojená. Horší to bylo (ještě v záruce) a je (nyní) s kvalitou jiných částí. Má najeto asi 114 tis. km.
Hledám auto podobného ražení. Raději zase nové. U kterého je předpoklad, že nebude po 6 letech provozu a 3 opravách potřebovat nový výfuk. Kterému vydrží ložiska na obou předních kolech více než 3 roky. Podmínkou je klima, hatchback a 5 dveří a evropský výrobce. Prošla jsem hodně stránek, ale autům moc nerozumím a motorům už vůbec ne.
Prosím, poraďte, jezdím hodně po městě a dálnici. Děkuji
Býval bych doporučil něco od Hondy, ale to není bohužel evropský výrobce, třebaže se část aut dělá někde v Evropě. Jaké je stávající auto?
Getz, jezdí výborně, ale odešlo na něm kdeco. Stál 306 tisíc. Dokud to bylo v záruce, dobrá. Ale záruka skončila a ročně tak 15 tisíc za opravy. Nešlo o výměny opotřebovaného. Zkrátka něco přestalo fungovat. Už nechci nic od šikmých očí. Možná je to hloupost, ale chci auto, které se vyrábí v Evropě a evropskou značku. Asi Němce. Možná zaplatím o 100 tisíc víc, ale věřím, že se už nedožiju toho, že budu nucena se v noci na dálnici přilepit na dobráka v audině, budu svítit mlhovkama a že ten dobrák mě takto doveze až domů. Že nebudu na parkovištích otravovat tiráky, že mi někde něco bouchá a jestli s tím mohu odjet. Že se mi nezablokuje kolo proto, že se mi urve brzda. Kolegové mají staré felicie a za opravy ročně zaplatí míň než já. Najezdíme stejné km. Nemůžu se zorientovat v nabídce aut. Nerozumím otáčkám a výkonu. Buď jsou pod stávající hodnotou anebo naopak ji zas přesahují.
KIA ze sedmiletou zárukou a motor si můžete taky vybrat. Sice neznám podmínky záruky, ale ložiska budou určitě zdarma
Neznám nikoho známého, kdo měnil ložiska. Já jedno měnila měsíc a druhé 3 měsíce po záruce. Co se týká záruky, tak nevím, jestli je vhodná dlouhá záruka. Když si vzpomenu na povinné servisní prohlídky v servisu... hodina 450 + daň, výměna oleje po záruce u obyčejného automechanika stála třetinu toho, co ve značkovém servisu. Prostě Korea je pro mně totéž co Čína.
nedá mi se nezapojit-ohledně ložisek-nedávno jsme měnili na A6,dávali jsme SKF,hups,vydrželo 5 dní-takže znova(zatím v záručním řízení)a další vydrželo asi 10 dní-přitom auto nebylo nikdy bourané,veškeré segmenty o.k.a auto bylo už i u Štanglu na posouzení,vše o.k.až na to ložisko-prostě nikdo neví co s tím...A to je to Audina 4roky stará...,a SKF nejsou žádný Kambodžani...Jinak k autu jako takovému-kdo dnes dává 7letou záruku na auto?Krom Kii žádná automobilka(ani německá,ani jiná evropská)-což o něčem vypovídá..Co tak matně tuším,tak pouze Lexus(odnož Toyoty) dává taky podobnou záruku...Prostě když budete něco-cokoliv vyrábět,musíte mít setsakra dobře spočítaný,a vědět,co si můžete-vzhledem ke kvalitě,dovolit a co nee-tak abyste neprodělala kalhoty...Takže,a to nejsem fanda Kii,auta jsou na takové tech. a výrobní úrovni,že si to prostě mohou dovolit-a za přijatelné peníze...Kolik let dává Mercedes,VW,Audi,BMW...?(a to stojí pomalu dvojnásobek a i víc...)
No jsou i prodloužené záruky... ale nevím, jestli 2 předražené servisní stojí za tu záruku, když trefím na dobré auto. V záruce mi měnili světla - celý panel, protože někdy svítily a někdy ne. Nemohli přijít na to, čím to je, vyměnili mi vždy žárovku a mohla jsem tam být za týden znovu. Až jsem si stěžovala na ředitelství firmy, dostal to servis befelem. Měnili mi v záruce výfuk. Od konce záruky byl 3x svařovaný a mám se přichystat na výměnu celého. Je to normální? Během 6 let vyměnit výfuk a mezitím ho 3x svařovat? Centrální zamykání - opravováno 5x, nyní opět nezamyká. V práci jsem všem pro posměch, prý si mám konečně koupit auto Chápu, že každé auto může mít nějakou závadu.. ale tohle je na mně fakt moc. A že vypadne šroub z brzdy... Nevím, jestli se na mně obohacoval ten první značkový servis a vyměnil mi tam všechno nové za staré anebo jsem koupila vážně takový šmejd. Na audinu, mercedes apod. bohužel nemám příjmy, ale víte jak to je - nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci. Viděla jsem auta do 180 000. Ne že bych chtěla nutně utratit za auto 400
ale potřebuju tomu auto věřit, jezdím do práce cca 150 km denně a rychle. Moje auto by ještě klidně mohlo jezdit, ale co se mu zase stane? A já budu někde trčet!
je mi jasný,že po takové zkušenosti(ech) se vám do ničeho z Korejského poloostrova nechce...bohužel se prostě nedá říct:" tento model je o.k a tento je na prd...",je to hodně o tom konkrétním autě,co stojí před vámi...-takže prostě zalovte na netu,vyberte auta,která se vám líbí,projděte si autosalony vybraných značek-svezte se s nimi v rámci předváděček-posbírejte prospekty s tech.údaji a spolu s vašimi tipy pak písněte sem-s konkrétními modely,motory atd.už se spíš z různých konkrétních názorů zorientujete...
To je fakt, máte pravdu, už pár výpisků mám a na jízdy se chystám. Pak se sem vrátím. Tak za měsíc nashle
Nemám zkušenosti s Kiou ani s jiným východním autem, ale pokud někdo dá 7let záruku, tak není co řešit. Jen bych si zjistil podmínky pojištění a na co vše se vztahují. Třeba takový wv má stejnou elektroniku jako třeba kia, ale jinak se tomu říká značka kvality. Poslední motory wv 2,0tdi se mu serou tak, že němci se těch aut houvně zbavují a u nás je z toho byznys. Až se to provalí, cena půjde kvapem dolů. Takže ne vždy platí, nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci. Koncernové auta já osobně nemusím, je to stejný nebo i horší šmejd, jen předražený. Další věc jsou servisní prohlídky - záruka není a ani nemůže být podmíněná návštěvou značkového servisu, servisní prohlídku může udělat kde kdo, samozřejmě kdo má určitou licenci, kdejaký garážista to dělat nemůže. Vzhledem k nájezdu bych přemýšlel o dieslu, ten se za tři čtyři roky nerozsype a celkové náklady budou menší než u benzínu. Výkon motoru, který vám vyhovuje nebo dostačuje z papírů nevyčtete, každá automobilka se chlubí max výkonem a točivým momentem, ale o chování motoru toho moc nevypovídá. I slabší motor může být daleko pružnější a bude se s ním lépe jezdit. Takže auto si můžete vybrat na netu, ale bez důkladné projížďky bych ho nekupoval, aby vás pak nezklamalo.
jardo ale to ložisko se po dotažení matice předepsaným momentem musí opět trochu uvolnit, vím o expertovi který to také utáhl nadoraz a po 2 kilometrech mu audina začla hořet...doufám že máš momentový klíč a další přípravky a neděláš to doma ve stodole
Jak si můžete být jisti, že něco není z východu? Kdejaká firma si tam nechá své vyrábět pod svojí značkou. Pokud je to zcela mechanizované, robotizované a mateřská firma si toho hledí, tak o co jde? Mám Fiata .. z Turecka (minulý rok odešel starter, pak dva následně na reklamaci výměna, jeden po třech dnech). Ložisko aj . je věcí subdodavatele. Na kdečem je dnes nápis vyrobeno v €U, tak kde? Otevřete počítač japonské, americké značky ..
Přesně tak, dneska je všechno z východu, takže nemá cenu to hned zamítat. Kdo má doma televizor třeba panasonic nebo sony, může si být jistý, že nebyl vyrobený v Japonsku a z japonských součástek, poněvadž na tuhle kvalitu by kdekomu nestačil plat. Toyota nebo mazda je momentálně nejméně poruchový vůz, taková "ikona kvality" WV na něj ani náhodou nemá. To už dávno neplatí, ale je stále vidět, že reklama v podvědomí lidí stále funguje a jsou ochotní připlatit nemalé peníze, protože dražší znamená lepší. Ale koncern si je toho vědomý, proto nemůže konkurovat základní zárukou, jakou dává kia. Jaký je rozdíl mezi škodovkou vyrobenou u nás a Kiou vyrobenou taky u nás? Materiály používají automobilky stejné, technologii taky, dnes je vcelku jedno, co koupíte, jestli ford, renault, peugeot, motory mají vyvinuté ve spolupráci, takže jsou identické, jen mají jiné názvy tdci, hdi, dci...a kia nemá motory vůbec špatné. Navíc taková kia ceed může velikostí kufru u kombíku s přehledem konkurovat německým vozům a vzhledově mně osobně se líbí. Ford prodal volvo číňanům a chce mi někdo tvrdit, že volvo si už nikdo nekoupí, protože majitel je číňan? Je to stejné jako s kiou jen s tím rozdílem, že volvo má už vybudovanou nějakou pozici na trhu a stále platí za ikonu bezpečného vozu a prodává se pořád a většina zákaznímů ani neví, kdo je majitel. Nedávno jsem četl testy zimních pneu a čínské značky se umístili na chvostu tabulky. Nedá se říct, že jsou špatné, jen nejsou tak dobré, jako ty nejlepší. Navíc aby se k nám dostaly na trh, musí projít nějakým schvalovacím řízením a pochybuju, že si někdo dovolí dát na trh nebezpečné zboží, takže jsou tyto pneu prostě schválené a v normě. Vím, že kluci si je dávají na eReSa na okruhu, protože stejně rychle ojedou i ty třikrát dražší pneu a to by byl už drahý koníček a neslyšel jsem, že by měli nějaké problémy. Můj šéf v práci má čínské pneu na svém bmw, přitom se nemusí ohlížet na korunu a že by jezdil pomalu se říct nedá. U nás je firma, která dělá palubní desky pro mercedes, audi a porsche, němci by to zvládli udělat taky, ale otázka je za kolik! A nechtějte vědet, odkud berou ty granule, ze kterých se to lisuje
To sice máte pravdu, ale jsem po šestiletech vlastnictví korejského auta na Koreu alergická. Nepotřebuji kdoví jaké auto, motor z toho současného bych si s chutí nechala ale jinak... Kdybych chtěla lítat po servisech, nekoupila bych si nové auto. Očekávala jsem, že nové auto bude vyžadovat jen údržbu a výměnu opotřebovaného. Vždyť já ho nemůžu ani prodat. Propadla bych se hanbou. Pozdává se mi a cenově dostupné pro mně jsou: C4, peugeot 308 a golf. A taky Mazda 2 a 3. Mám objednané zkušební jízdy a docela se těším
No vidíte, jenže doba se změnila, auta se montují u nás a tu alergii můžete protáhnout na sedm let, a nevěřím tomu, že by vám dobrovolně obnovovali auto tak dlouho zdarma, takže něco na kvalitě bude. Myslím, že alergii u golfu budete mít daleko dříve, pokud chcete tužší podvozek, volil bych ford. Jinak citroen a peugeot jsou líbivé auta a jak už jsem Vám psal, volil bych diesel 1,6 HDI nebo TDCI ve verzi 90 nebo 110k. Mám silnější verzi tdci a spotřeba na delší trasy v pohodě za čtyři litry. Vzhledem k nájezdu 150km denně bych o benzínu neuvažoval. Mazda a Toyota platí za nejméně poruchové vozy, ale nejsou evropské, tudíž případný servis může být dražší. Taky bych vzal v úvahu rok staré málo jeté nebo nějakou předváděčku, ty ušetřené peníze stojí za to. Známí teďka prodali peugeot, auto mělo najeto necelých 1000km - dědictví
Zdraví, tak jsem zpět. Tak jsem se projela a nejvíc se mi pozdává Fiesta. Verze Titanium + vyhřívané přední sklo. 1,25 82 k 60 kW. KOmbinovaná spotřeba by měla být kolem 5,6. Anebo 96 k? Ale to je už 1,4 a větší pojistka a spotřeba o 2 deci vyšší. Prodejce mi tvrdil, že mi stačí ta 1,25... Není to málo? Nejvíc jezdím trasu Nový Jičín - za Olomouc. Takže kopečky mírné. Nemíním se do kopečků plazit, getz je vyjede hravě a je 1,348. Tak nevím.
K té naftě. Jaké jsou další výhody naftového motoru, kromě levnější jízdy? Ať počítám jak počítám, rozdíl v pořizovací cenách mi nepřijde brzy návratný...
Netvrdím, že musím mít zase nové auto, ale bazarové fakt nechci, v úvahu připadá nějaké skladové nebo předváděcí nebo férový občan. Ale férového občana nevím jak poznám a to předváděcí by muselo mít zajímavou slevu, která by kompenzovala kratší záruku.
zdravím taky, tak nakonec vám přece sedí nejvíc to, co jste ani nechtěla Jak jsem psal, chce to v klidu vyzkoušet, každý má přece jiné požadavky. Rozdíl mezi 1,25 a 1,4 nebude tak závratný, žádný motor nebude trhač asfaltu a pro normální jízdu bude stačit i ten slabší úplně v pohodě. Když si vyzkoušíte diesel s větším krouťákem, tak s tím se vám bude jezdit ještě lépe. obecně ženské jsou radši, když nemusí tolik řadit
jestli naftu nebo benzín? To záleží na tom, jak dlouho auto chcete mít, kolik km najedete celkem a při rozdílu spotřeby 1,5litru si lehce spočítáte, kdy se vám zvýšená cena zaplatí. Když se ale mrknete na mírně jeté, tak cena je už stejná jak pro benzín, tak pro diesel. Při nájezdu 150km denně bude návratnost rychlejší, ale ford na nové fiesty má teď akci jen na benzínové motory, takže rozdíl je dost patrný.
Jednu férovou firmu poznám, mám od nich druhé auto a jsem nad míru spokojený. Od vás je to sice trochu z ruky cca 150km, ale kdybyste chtěla poslat odkaz, stačí napsat mail...mají většinou mírně jeté nebo i předváděčky, ale ta úspora za to stojí.
Jen typ:
Kamarád si koupil před 2ma lety Citroen C4, 1,4 benzín a je maximálně spokojenej. Dodnes nepotřebval servis, najel asi 50tis km.
Není to žádnej dravec,ale jede to pěkně, půjčoval jsem si ho na cestu Praha -Ostrava a jelo to pěkně i na dálnici... prům. spotřeba 6,0L/100km a při courání mimo dálnici to ještě klesalo, mělo to tempomat a všechny tyhle moderní serepetičky, takkže palec nahoru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.