Nejste přihlášen/a.
0x
To vaše očko pod šroubek musí fungovat taky, i když by bylo lepší to něčím zakrýt, aby na to přímo nefoukalo. Spíš to máte na části bloku, který je za jízdy skutečně tak ochlazován.
Respektive asi by výsledek byl přesnější, ale ma to hrozné zpoždění, jde mi primárně o možnost si při troše pozornosti hned všimnout nadměrný teploty, pokud pojmu podezření, že něco není v pořádku. Mám i vyzkoušené z velkého travniho rideru Husqvarna, že náhradní spínání chladícího ventilátoru bimetalem na 60°C při plných otáčkách hned po startu upevněného tímhle způsobem reaguje tak pomalu, že motor za pár minut vaří, pokud se neohřeje pomalu na nižší otáčky. A tam do té doby neproudí vzduch žádný, až běžící větrák pak ofukuje i hadici s termostatem (proto jsem dal jen těch 60), ale to už bývá pozdě
(Bohužel se mi i po výměně vodní pumpy termostatu i proplachu chladiče v horku při zátěži přehřívá motor ASV, takže to sleduji. Nejspíš se předchozí majitel snažil prdlé těsnění pod hlavou vyřešit spoustou utěsňovače, nic niného mě už nenapadá.)
Asi budu muset dál laborovat s umístěním, je fakt, že v tom kabelovém oku poblíž termostatu na to za jízdy přímo fuci. Zkusím najít vhodnější šroub někde v závětří (ale tam zas jsou svody), nebo vhodnější hadici, u tohohle motoru s řízeným termostatem a dodělaným LPG přes samé hadice není skoro nic jiného vidět. Případně nějaké zákoutí hlavy očistit a váleček tam přilepit.
Mám navíc podezření, že u 1,6avu s tím řízeným termostatem je teploměr ještě víc na ozdobu, než je u koncernu obvyklé, když teplota kolísající kolem 105°C je běžná provozní. V životě jsem na něm nezaregistroval překročení devadesátky, vždycky začne řvát až maxidot když není voda v expanzce.
Taky bych rád zjistil, jestli tenhle motor nemá víčko nádobky držící vyšší tlak a pokud jo, koupil bych rád nějaký slabší. Nikdy mi nepustilo víčko, vždycky prdne nějaká hadice nebo příruba.
Už mám ovládání termostatu upravený na cca 80°C, ale nic není dokonalý, už jsem tam měl špatný kontakt, jindy se vyhrala pojistka větráku, jindy odešelo ovládací topitko v termostatu, prostě věřit se tomu nedá
0x
To vypadá že jsi výzkumník a chceš objevit něco (nevím co?).
Buď budeš měřit teplotu chladící vody tak, že si vložíš t-kus do výstupní hadice a tam si dáš jímku pro čidlo. Nebo, když ti to bude reagovat moc pomalu, tak tam musíš osadit teploměr bez jímky - přímo do průtoku horké vody.
Ale jakékoliv měření teploty vody bude vždycky zpožděné.
Abys změřil skutečně teploty motoru. musel bys mít teploměry osazené přímo v hlavě motoru. A tam to zase bude ukazovat jiné teploty podle toho, jak se teplo šíří materiálem a podle výkonu motoru a všech ostatních vlivů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.