Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větší baterka v autě - neukotvená

Od: jarin® odpovědí: 7 změna:

Zdarec ve spolek,

podařilo se mi do Julči nacpat 70Ah baterku ze 147, je nová. Původně to bylo provizorní ale už s tím jezdím cca 3-4 týdny. Baterka tam není ukotvená přes ten pás a matku, ale vzhledem k tomu, že je větší než která tam normálně patří, tak nemá moc kam jít. EjÁj mi nicméně řekla, že je to velice prasácké a mám tam dát baterku která tam patří velikostně - Váš odborný názor? Je mi jasný, že kdyby byla nedejbože nehoda tak baterka asi proletí skrz nárazník.

Samozřejmě 1700 za novodu Exide mě asi nezabije a aspon budu moc vrátit 70tku do 147 a využívat ji na cuky po městě, stejně na ni musim zaplatit povinný...spíš mě zajímá jak moc to spěchá a jak moc je to nebezpečný. Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

1x

Tak improvizuj a přepásej ji popruhem. Koupíš v galanterii.

Nebo držák zvětš.

Nevím, jak to má ta tvoje Alfa.

Jestli ti neposkočí a nezkratne o kapotu, tak se asi nic neděje. Možná ty vibrace, jak tam bude hrkat jí zkrátí život.

...

Jinak elektricky víc Ah je velká výhoda.

U některých aut se dá řešit držákem z naftového modelu, atd...

hodnocení

Tady ta současná ma 70ah. Ta Exide ma 64Ah. Startovací proud maji shodně 640A. Udělá tech 6ah rozdil?
bear

Každá Ah udělá rozdíl.

Zima a mráz ti ty použitelné Ah bere. Stejně tak stáří.

Startovací proud je v tomto případě méně zajímavý údaj.

...

Ovšem pokud je překážkou kotvení, tak 6Ah není takový rozdíl.

Musíš si vybrat menší zlo.

Přednost má bezpečnost před komfortem ;)

...

Představ si Ah (kapacitu) jako fotbalové hřiště. Stářím se z něj vytrácí trávník a užitná plocha se zmenšuje.

Z většího hřiště je to výhoda, protože to dovoluje delší čas použitelnosti minimální plochy ke hře (tedy to minimum Ah na které ještě motor Alfy nastartuje).

riva
hodnocení

0x

Jezdil jsem s neukotvenou baterkou a nějak jsem si kvůli tomu nedělal vrásky.

hodnocení

0x

Tentokrát s EjÁj naprosto souhlasím. Pokud se nic nestane, bude to v pohodě. Třeba i řadu let. Když ale třeba dojde i k relativně bezvýznamné nehodě, z baterie se může stát neřízená střela a bude malér. Při nejmenším se Vám pojišťovna vysměje.

hodnocení

0x

Na TK je to - bylo důvod k neprojití! Nejen při nehodě může způsobit požár auta a za neposlední dle stáří auta i může vyzkratovat celo síť a zničit ŘJ .

Osobně po zkušenosti bych ji UPEVNIL, bez toho bych nevyjel! Viz výše -neprošel jsem díky tomu TK a jednou se stalo že při prudším manévru , byť seděla velmi dobře a ničeho se nedotýkala, se kontakty dostaly do stky s kastli.haupnou? nevím ale zánopvní baterka byla v pr...a musel jsem tehdy koupit další novou!

bear

Zkratováním baterky se palubní napětí akorát rozhoupe 0 až 12V. Případné napěťové špičky při rychlém jevu zkratování (jiskření) v ŘJ pochytají Transily a kondíky.

Ty jednotky jsou dosti chráněné.

Právě kdyby třeba někdo jezdil s povolenou svorkou na aku a docházelo k podobným jevům.

...

Ale úplně to nevylučuji.

Spíš dojde k požáru nebo explozi nabité baterky. Svorky se přivaří o kov kapoty a bum. Všude pak elektrolyt a vše poleptané. Případně i požár.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]