Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatné brzdění

Od: luke® odpovědí: 26 změna:
Zdravím,chci se zeptat ohledně brzdových destiček. Auto stálo tři měsíce přes zimu. Při brzdění mi ale přeskakuji brzy. Nepíská,ale buď je nějaka nečistota na kotoučich nebo sjeté destičky. Nejlepší by byl určitě servis,ale chtěl jsem se zeptat ještě zde. Ke možné že to za tu dobu zarezlo a proto to dělá? Děkuji
Špatné brzdění
Špatné brzdění #2

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x
Kope ten orezlej hrb. Když ho zaskrabnes do roviny tak to bude ok. Zbytek se obrzdi.
Když vymenis kotouče + desky a nebudes pak jezdit denně, tak za měsíc budeš mít to samý.
To jako že za 3 měsíce se tam vytvořil hrb? To jako fakt?
Nejsem příznivec měnit všechno na starým autě, ale brzdy bych už nepokoušel po zkušenostech mých i ostatních.
bear

Když se koukneš na tu desku, tak moc obložení na ní už není...

Za mě vyměnit kotouče a desky.

Já bych tou starou deskou kotouče ještě "očistil" a připravil tím plochu pro poslední nové desky ;) Ale to je na každém, jak to vyřeší..Hodně záleží, jak auto používá..
Já teda na destičkách vidím ještě slušnou tloušťku. Klidně bych i řekl polovinu oproti novému kusu. Nebo 40%.
Nicméně já bych vyměnil oboje. Na pěkný nový kotouče i nové destičky.

hodnocení

0x

Takhle, pokud auto není vrak, po mnoha zkušenostech bych koupil celý komplet brzdový třmen+podle fotek i nové kotouče.

Brzdový třmen FS /...

samozřejmě vyměnit brzdovou kapalinu komplet+brzdové pryžové hadičky, nejsou drahý. Někdy jsou na první pohled dobrý, ale jak se ohnou, tak je vidět těžký zpuchření. Brzdové desky taky nové, taky to není drahá položka

Nový třmen=žádné problémy s plovoucími čepy, nebo polozarezlým brzdovým pístkem a různými těsněními.

Navíc takový auto daleko líp vypadá, že se o to někdo stará

To je jediná správná cesta

asd1
Jasně v servisu dá 10k+ a za měsíc bude mít to samý..
Třmen měnit proč, je snad vadnej? Kope ten hrb rzi kde byl kraj desky..
Po zkušenostech vím jak jsou na tom starý auta s plovoucími třmeny, zasekávájící pístky, zarezlý čepy . Orezlý hlavice třmenů, že nejdou ani vyšroubovat aby se očistily od rzi...
Minimálně těsnění na pístku by se mělo měnit.
Brzdy do 4 tisíc komplet materiál i s brzdovkou a bude mít klid na mnoho let dopředu, nemusí podplácet STK.
Když to hodí do servisu tak mu to maximálně přelíznou kartáčem v brusce aby to vypadalo nebo si řeknou těch 10 tisíc.
Sám jsem šel před 6 lety cestou komplet výměny brzd za 4 tisíce na jednom z mých aut a dneska si chrochtám, jak to na tak starým vreglu funguje, ani při max.brzění nekope, netáhne do strany a vypadá to dobře.
Žádný starosti, klid...

hodnocení

0x
Ne té první fotce mi to za tři měsíce přijde vyžraný hodně. To stálo v rybníce? Nebo někde u krajnice, kde na to cákala slanou břečku auta?
Stačí 14 dní u silnice,kde na to stříká slaná břečka a je to tam..Mám více aut,takže vždy nějaké dlouho stojí a pak to takhle vypadá..Nejlepší je mít v zimě plechové disky a poklice..Kotouče jsou líp zakrytý proti téhle slané kejdě
Stačí to projet ve slaný břečce a odstavit, ideálně do teplý garáže :)

hodnocení

Díky chlapi za odpovědi. Stačí jen zda to po nějaké jízdě sjede a bude zase dobré,jak se obrousí rez při brzdění. Nebo jestli neriskovat. Stálo to přes dva měsíce a předtím to nedělalo. Moc se s tím nejezdilo a v květnu když to bylo v servise tak bylo řečeno že destičky i kotouče ještě dobré. Děkuji
trtr
Zdravím, až nebude ledovka, tak někde stranou v klidu projet a častěji a s citem brzdit, pokud se to nezlepší, tak servis.
asd1

Ještě dobrý ani omylem. Ještě použitelný ano.

Zaškrábni škrabákem ten hrb rzi a kopat to přestane. Je to v místě kde je kraj desky, vlhko se tam drží řádově víc než okolo, proto to rezne víc než jinde. Rez "nakyne" = zvětší objem a přesně to je ten hrb který kope.

Drátenej kartáč to nestrhne, je třeba zaškrabat.

Obrzdit tohle moc nejde, spíš to vydře drážku do desek ale kopat bude další hafo kilometrů. Zaškrábnutí zabere čtvrt hodiny (nejdý trvá zvednout káru, shodit a nahodit kolo. Kotouč chytit matkama - nenechat ho volně nebo jen na tom upevňovacím minišroubku, jinak se při škrabání uvolní, zapadne za něj kousek bordelu a pak bude šmajdat..

Po zimě bych tam hodil nový kotouče + desky, repas třmenu nebo nový třmen neni od věci - desky od kotouče odtahuje pružnost těsnicího kroužku pístu, když je starej kamennej tak pořádně neodtáhne = furt to lehounce přibrzďuje = vyšší spotřeba, víc to žere desky atd.

Za 4k komplet i s třmenama - to leda svépomocí za cenu materiálu a ještě levnější starší auto kde kotouč stojí pětikilo a třmen litr..

hodnocení

Díky za radu. Bylo mi řečeno že se mění destičky když jsou sjeté a to je 3mm a méně. U těchto destiček je vidět že je tloušťka ještě dostačující. Kotouče už něco mají za sebou. Je to fabia 1.2 a má najeto 350 tisíc. Myslel jsem si že to bude tou rzí jak to stálo.
bear

Tak to seš asi slepej, protože mají pod 3mm i z fotky je to znát. Navíc se ti to obložení rozpadá korozí, tvl.. vyměň to.

Nebo měříš krom obložení i tu plotnu nosiče desky na které je obložení?

bear

O ten zrezlej kotouč tu desku sedřeš velmi rychle i na 2mm i 1mm

Špatné brzdění #3
bobann
V mým prvním příspěvku na tenhle dotaz jsem právě psal že pokud není auto nějaký starý vrak, tak bych zainvestoval. Těch 4500 tkč bohatě stačí.
Nevím jestli je to zrovna na úplně přesně autorovou fabii, ale jen kotouče a desky lze koupit za slušný prachy
allegro.cz/...
Celý komplet brzdový třmen slušný kvality 1 kus se dá koupit za 800 kč. Pak ty hadičky, to je pár korun a nová brzdovka, taky pár korun.
Jenom tady píšu svůj názor nic, víc nikomu nic necpu!
I když to týpek zaškrábe jak píše asd1, stejně těsnění pístku třmene a další důležitá těsnění jsou za svou životností. Čepy na plovoucím třmenů často orezlý a pryžový díly ve kterém se pohybují, vydřený.
Jenom jsem napsal že když to není vrak a dá do toho 4000 kč tak má na mnoho let pokoj, tak jako já.
Ale jestli je to volítaná fabie možná to nemá cenu...
bobann
Akorát jsem to zase strávil nějaký svůj čas..
Ať si s tím dělá autor co chce mně to je úplně jedno
bear

@doutnak... boban, asd1

Když ty kotouče opracuje a dá jim ještě šanci, tak ty ztracené mm tloušťky mají špatný vliv na brzdové třmeny.

Pístky toto musí kompenzovat a víc čumí ze třmenu. I harmonika prachovky je více vytažená a pokud je stará, tak i většinou naprasklá a pístek, jak čumí zbytečně moc ven, tak orezne a při vracení zpět, když se rozhodne třeba po roce vyměnit nové kotouče s deskama, tak tím oreznutým zajede až do hloubky třmenu a zničí tam gumičku. Pak bude kouslej, bude se špatně vracet, kolo přibržďovat a nebo to rovnou poteče a je to na repas či výměnu třmenů.

Proto se takový kok*tiny z doby Š120, kdy nebylo nic k sehnání v dnešní době nedělají. Nic se neoživuje a díly brzd spotřební se prostě mění kus za kus nový bez vad a v plné síle.

Přesně jak píše bobann, ať si s tím každý naloží dle svého (ne)rozumu.

Na nějaké obyčejné 1.2dvojce, pokud to není Junior, tak jsou běžné kotouče 256mm.

Cena 250 - 300 v těch levnejch.

bear

Takto to vypadá, když se to s kotoučema a deskama flikuje dlouhodobě a pístek je KO.

Špatné brzdění #4
trtr
Jo, pokud je to na či před minimem, tak to vyměnit a neřešit ptákoviny. Já ani neschváluji nějaké soustružení a podobné akce. Na brzdách se nešetří.

bear

i když má autor dotazu starou vránu, furt se to novými brzdami "zhodnotí" pokud to není sežraný korozí. Pak takováý auto někdo koupí na naučení po autoškole, nebo na vesnici na dojíždění na nákupy

bear

Bobann...

Nevím no. 1.2HTPčka jsou vesměs ve výbavách Classic. Tedy holota.

Absence MFA palubáku na měření spotřeby a dojezdu, švihadla, nedělená zadní sedadla, občas v classic nikdo nenakonfiguruje i centrál, takže chybí i komfortka, stejně tak rádio origo příprava s dráty v hlavním svazku, sedadla občas sem tam nejsou výškově stavitelná, ale mají jen pojezd dopředu a dozadu...

Nebývá ani ABS/EDS/ASR

a když k tomu přičtu 350 000km...

To je auto za odvoz nebo za 4000kč a přepis.

...

Spíš se to zhodnotí tím, že nezůstane někde trčet se zakouslou brzdou a přehřátým kotoučem a nebude volat odtah za několik tisíc.

bobann

právě proto jsem psal na ježdění třeba pro chudýho důchodce na nákupy kolem vesnice

Co tam není to se nerozbije, pořád bezpečnější než felicie nebo favorit. Skelet a nosníky jsou pevný

Rozhodující je koroze

007cz
hodnocení

0x
Celkem běžný stav, vyčistit, oškrábat rez, uvolnit a dalších 30 000km budou sloužit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]