Nejste přihlášen/a.
1x
Taktéž se spekuluje, že některé automobilky a velcí hráči elektromobilitu ve velkém nepřežijí - např. VW Group (už se delší dobu ničí sám).
Já o tom slyšel poprvé v roce 2010 na jedné energetické konferenci. To se prý někdy dohodlo, že se vypustí už jen nějaké určité množství fosilního uhlíku (tj. ten z ropy, plynu, uhlí, ale třeba i cementu). Ty jejich kilo a mega (tady možná i giga) tuny jsou pro mě abstraktní pojmy, tak si nepamatuju, kolik to mělo být. A teď byly 2 scénáře. Pokud se pojede jako dosud, tak ta kvóta vystačí na 20 let, tj. do roku 2030. Pokud se bude spotřeba fosilního uhlíku kontinuálně snižovat, tak to vystačí do roku 2050, kdy ovšem nikomu nebude chybět, protože ta přímka dosáhne nuly. Pro tehdejší trend, tj. mírný nárůst žádný scénář nebyl, mluvčí tehdy konstatoval, že v takovém případě se prostě ten strop dosáhne dřív, což je celkem logické.
Troufám si tvrdit, že spíš jedeme ve stejných kolejích, než aby se spotřeba fosilních zdrojů snižovala a tak by měl v roce 30 přijít ten velký šok (což samozřejmě nebude).
Od té doby došlo snad k nějakým úpravám (je to rozhodnutí politiků, neni to nic pevně daného) a došlo snad k prodloužení do roku 70. Což je něco, co naší generaci už trápit nemusí (roku 50 se pravděpodobně dožiju, ale o roku 70 trochu pochybuju, a pokud ano, tak konec fosilních zdrojů bude to poslední, co by mě trápilo).
EU si asi plně uvědomuje, že pokud nebude palivo (celou spotřebu benzinu, nafty, LTO, uhlí, plynu... prostě nenahradíte syntetickými palivy, to dá rozum, kromě toho ty náhražky jsou značně dražší (dokud někdo nepřijde na způsob, jak vyrábět tyhle náhražky ve velkém a levně)) vypuknou občanské nepokoje. Takže tu máme několik variant. Elektrika se zdá nejperspektivnější. Je tu ještě vodík, který se dá buď spalovat (ale spalovací motor je fuj) nebo použít v palivovém článku na výrobu elektriky.
Ale co je pointa je, že zatímco elektrická auta (roz. osobáky) nejsou až takový problém. To je snad už uspokojivě vyřešené a problém je jen s cenou (která ne a ne jít dolu). Už snad ani nákladní auta a autobusy se začínají objevovat (pravda v době, kdy by už měly převažovat, rok 30 se blíží, jsou nějaké ty první vlašťovky). Ale letadla a lodě, to je asi neřešitelné. Letadlo na baterky pokud vím uveze jednoho člověka (jinak je plné baterií), lodě asi budou muset přejít na větrný pohon a plavit se jak ve středověku. Dále máme spoustu energie z uhlí. Tak tady je pravda, že se zavírají uhelné doly (spíš kvůli vyřerpání ložiska než kvůli nějakým ekologickým pohnutkám) a přilehlé elektrárny (elektrárna je dělaná na míru konkrétního uhlí a neni tak snadné ho nahradit, někde prý míchají uhlí asi ze 4 dolů, aby nahradili původní, jinde předělávali ty kotle na biomasu).
A ti nemluvím o tom, že rafinérie ropy neni jen zdrojem paliva pro pro auta. Je na ní navázaný celý chemický průmysl.
Jenom jako dovětek, slyšel jsem o zavírání uhelných dolů u nás, ale neslyšel jsem, že by se někde zavíraly ropné vrty, spíš mám pocit, že se stále otvírají nové.
Neco konkretniho misto "mozna budou" ci "patrne neda" by nebylo? Nevim, co si predstavujete pod pojmem "porodni bolesti" pri dobijeni EV. Moje predstava je takova, ze problemy nejake byly, jsou (a budou), ale k blackoutu to ma stale daleko.
Tim nechci hajit politiku povinnosti e-taxi. Sam to povazuji za dalsi zbytecnou "přeregulaci", kdy stavajici stav a narizeni maximalniho stari vozoparku povazuji za dostatecne kriterium...
0x
Pokud bude extrém a síť začne kolabovat, patrně bude sáhnuto k obdobě HDO povelům, jenž omezí dobíjení a tedy provozu. Toto může vést až k "válce" o elektřinu!
Já znám jednoho fanouška westernu, který na venově jezdí do práce na koni. Ohromně si to pochvaluje.
Teď ještě o té výhodě přesvědčit ty ostatní zabedněnce...
Pokud je komu "sebrat" je to pořád dobrá situace. To řeší trh. Chlapíci z OTE (Operátor Trhu s Elektřinou) si to velmi chválí, že situace, které museli dřív řešit různými regulačními stupni teď za ně řeší trh.
Když se MWh dostane třeba na 250 euro, tak se vždy najde někde, kdo se své rezervace za tyhle peníze vzdá a naopak pokud cena elektriky jde k nule, tak se zase najde někdo, kdo ji v pohodě odebere. Pokud ne, tak právě nastává tzv. selhání trhu (nikdo nechce brát ani za -200 nebo dodávat za žádné peníze), tehdy přichází na řadu systémová opatření.
Ale to se bavíme o situaci, že máme víceméně vyrovnanou bilanci a jde o distribuci (výroby a spotřeby) v čase. Nechci domýšlet, co se stane, až tomu tak nebude a čekatelů na energii bude řádově víc než kolik jsou možnosti výroby.
Byl někde výpočet, kolik Temelínů bychom ještě museli postavit, při jaké elektrizaci vozového parku v ČR. Ten výpočet byl nekorektní v tom, že počítal, že všichni jezdí naplno a nabíjí každý den (z nuly na 100%). Za mě by byl korektnější výpočet, který by vzal prodaný benzin a naftu (případně LPG, CNG apod.) na pumpách a tohle přepočítal na elektriku, bylo by to reprezentativnější. Holt výpočet proběhl jak jsem psal.
Elektromobily jako podpora sítě, to je velké téma, V2G (Vehicle to Grid) se to označuje. Před 10 lety byla tahle myšlenka doslova revolucí, dneska se s tím běžně počítá. Stejně jako s V2V a vůbec obecně V2X. (Hlavně automobil jako součást mikrosítě, namísto stacionárního BES (Battery Energy Storrage)). Na energetických konferencích je těmto tématům věnováno vždy několik příspěvků.
> Za mě by byl korektnější výpočet, který by vzal prodaný benzin a naftu
To tas není tak složité, spustil sem Excel (OpenOffice Calc), ale na jednoduché násobebí dělení je to jedno.
Vygůgloval jsem si spotřebu nafty a benzínu, zjistil, kolik je v tom energie, porovnal s roční výrobou 1000 MW blokem Temelína. Takže Jeden takový blok postačí.
V plánu je odstavení uhelných elektráren, ČR už nebude vývozcem elektřiny (dovozy byly, ale vývoz převažoval), ale budeme dovozcem. Takže jaderky je třeba stavět tak i tak, bo zatím nic na spolehlivou výrobu ve velkém nemáme.
Energetici ví, že pro stabilitu sítě jsou nutné točivé synchronní generátory (třeba i větrníky), tohle nám solárníci a baterkáři dobrovolně neřeknou.
0x
doplněno 18.01.26 14:27: Už to začíná
doplněno 18.01.26 17:30: ve špičce většinou nikdo nenabíjí, proč, když může v noci mít výrazně levnější distribuci. A HDO přepíná jen tarif, na wallbox by musel být další stykač a ten nikdo nevyžaduje, takže je možné nabíjet prakticky kdykoliv. Já mám NT na celou domácnost, takže odpojit jen jednu zásuvku nejde, leda tak fyzicky u mě doma. NT mám od 20:00-4:00 od června na zatím časy neměnili (Egd). Nejhorší to má snad ČEZ, čtyři hodiny to jede pak dvě hodiny pauza a poté znovu čtyři hodiny v NT. V létě to ani tak nevadí, ale v zimě baterie vychladne a pak se ohřívá znovu podruhé. Kdo ale má 3x16 tak to zvládne za čtyři hodiny v pohodě.
Problem je v tom, ze se stat (nebo zde samosprava) montuje a zbytecne reguluje odvetvi, ktere to nepotrebuje.
Nejakou vyhodnost nebo "samozaplaceni" bych nechal na provozovateli...
@stir: Zase se tocite ve svem bajnem samovydelavani, a to opravdu neni argument pro regulaci jakehokoliv oboru. Tudiz z me strany opet plati, ze samosprava se montuje do neceho, co je lepe nechat na posouzeni provozovatele...
Trochu ní to připomíná naše místní radní. Obyvatelé, nastavte tam tu stavbu, je tam mokřad. Už za, socíku tam dělali sondu. Radní, je moderní doba to půjde. Houby, asi 5 mega za posudek, že to stále nejde. Teď jestli brečet, nebo se smát. Rozdat lopaty a dluh odmakat, to by bylo řešení.
Je-li ta "Tesla" tak výhodná, ponechme to na trhu. Taxikáři na ty elektromobily nadšeně přejdou sami. Přece umějí počítat, ne?
P.S.:Ted nám montovali smart elektroměr. Jsem zvědav,zda budou dodržovat +- časy levného tarifu, nebo se to zvrtne v neočekávané.
0x
Rozhodnuto!
Povinná elektrotaxi v Praze neprošla. Ani čtyři roky příprav podle kritiků nestačí
Zastupitelstvem neprošly ani kompromisní návrhy, aby se povinnost elektrotaxi v Praze přesunula do let 2031 a 2032 či rozšířila o možnost hybridního pohonu.
zdopravy.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.