Zdravím, mám nafťáka 1.9 multijet a benzín 1.6 Kia Cvvt. Když je zima a mráz tak po startu benzínové Kie jsou strašně vysoké otáčky nejprve snad 2 tisíce a pak pomalu klesají. Kdežto u nafty to nastartuju a otáčky jsou hned normální řekněme cca 800-900. Trošku se bojím o toho benzína aby se motor zbytečně neopotřeboval vždyť ty otáčky pro studený motor a olej jsou moc vysoké. Nejde to přes diagnostiku snížit na úroveň toho nafťáka?
2000 otáček bez zátěže je úplně v pohodě. Auto musí co nejrychleji ohřát katalyzátor a moc jiných možností nemá. Buď rád, že to za studena nefunguje stejně, jako u starého VW motoru 1.6MPI 75kW Euro 4/5. Tam to bylo tak, že se vstřikovalo 2,5x víc paliva a do výfuku se vháněl vzduch, aby nespálené palivo znovu chytlo ve výfukových svodech a ohřálo to tak rychle katalyzátor. Motor bublal, škytal a volnoběžná spotřeba byla kolem 3,5 l/h...
Tahle ekoberlicka naštěstí funguje jen za nějakých specifických podmínek odpovidajicich podmínkám právě při homologaci pro tu euro4 normu, takže nejspíš jen u studeného motoru a teplotě vzduchu kolem 20°C. Dávno jsem ho vyndal a používám ho v létě pro nafukování různých nafukovacích plavidel, jen to zabíralo místo v motorovém prostoru Nevím, jestli jednotka pozná odpojení, pro jistotu jsem do konektoru strčil žárovičku parkovacku, každopádně podle readiness absenci větráku pozná jen výjimečně jednou za čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.