Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové,
měl bych dotaz zejména na přítomné automechaniky. Mám uvedené auto, motor 1,2, přestavěný na LPG a najeto cca 201 000km. Měsíčně najezdím cca 2500-3000km. Aktuálně je v servisu s tím, že je potřeba udělat repas převodovky a nejspíše bude potřeba vyměnit i těsnění hlavy motoru.
Krom toho, že jsem se začal poohlížet i poohlížet po jiném, zajímalo by mě, s jakými většími výdaji mám u auta tohoto stáří a nájezdu ještě předběžně počítat? Rozvody měněny při cca 180t km, u spojky nějaký válec zhruba před rokem, jinak běžná údržba - brzdy, kapaliny, občas utažení nějakých šroubů ![]()
Aktuální výdaj bude relativně vysoký, nicméně stále menší než za nové a byť se tomu výhledově nevyhnu, rád bych měl více infa pro rozhodnutí, zda to ještě chvilku bude pro mne únosné nebo už ne.
Děkuji
U auta s tímto motorem raději o výměně celého auta! Motor je už dost za zenitem . a v případě pohonu LPG asi tuplem.m Tyto motory jsou velmi špatné a jen výjímky najedou porce ke 200 000km! není výjímka kdy aute se 70 000km má motor na odpis! Ale předpokládám že tyto info máte. Jakou máte převodovku že je třeba dělat repas? Robota nebo automat?
Nebo za velký peníz udělat nutné a auto odjezdit do skonu.
Ps. poslední dobrý benzínový motor u PSA /Stelantis/ bylo dvoulitrové HDi! Tento (a ještě řada 1,6) je pomsta Němců Francouzům!
Děkuji za info. No, jsem si občas říkal, že v bazarech jsou auta s nájezdy max kolem 120t a až tam jednou bude můj, tak bude rekordman :D
Převodovka je manuál, 5st. Slyšel jsem hučení od podvozku, tak jsem prvně myslel, že odešlo ložisko ale pak ze servisu říkali, že ta jsou v pohodě ale převodovka je KO a musí se repas udělat než se rozsype komplet.
A u motoru jsem hlásil únik chl.kapaliny. A zde mi říkali, že motor je sice čistý, tak chl.kapalina uniká jinam ale naměřili zvýšené "CO" a na vině je buď směšovač LPG (budu po repasi převodovky nechávat zkontrolovat u firmy, co mi LPG montovala) nebo právě vadné těsnění hlavy. Na LPG už má najeto cca 100t
Ještě doplním - repas nedělá přímo můj servis ale vozí to spec.servisu, tak si nemyslím, že by to pro ně bylo výhodnější, než vyměnit ložisko a zkoušeli by nějaké šmečko. Navíc k nim jezdím x let a doposud spokojenost.
Jinak doporučil bych dříve než cokoliv jiného vypustit starý olej a dát novou náplň předepsané oleje (nwn jak zde ale pro moje citrýsky resp. přev. řady BE4/5 = Total Transmissions Gear 8 75W80. Tuším pro vaše auto stejný olej) a pojezdit cca5000km a pak obměnu . Nevím zdali to je placebo nebo opravdu to funguje, ale hejno pežoťáků a citroenářů maji veskrze kladné zkušenosti po výměně za tento olej a to tam dle svých slov měli kvalitní oleje jiných plnicích danou normu.K hlavě nevím, kdyby šlo o řadu TU -tam bylo kritické místo=tři kanálky blízko sebe kde těsnění dřív či déle povolilo.Ale i zde bych šel cestou nejmenšího odporu,od jednodušších řešení ke složitějším a dražším!
Tomk -žel v totmo se asi dost mýlíte protože průměrná životnost těchto motorů původem od BMW je kolem 100 000km! Auto s nájezdem jak má tazatel je už vyjímka!
@diesel - děkuji za tip. Vyzkouším
@tomkk - no, nepřekvapilo by mě, kdyby to někdo šikovný před případným dalším prodejem stočil :D
Asi i proto u všech koupených aut, byť mají papírově nízký nájezd, preventivně měním rozvody, svíčky a všechny kapaliny. Mám tak aspoň jistotu, že jedu od relativní 0 a to i s ohledem na servisní intervaly ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.