Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má přednost?

Od: jann45 odpovědí: 24 změna:

Ahoj, s touhle křižovatkou jsem se v ČR ještě nesetkal. Jsem ve vozidle z výhledu a chci jet rovně. Vidím ceduli dej přednost v jízdě. Auto jedoucí zleva je na hlavní, tak mu dávám přednost. Jak je to s autem jedoucím zprava? Normálně bych řekl, že je také na hlavní, ale on tam má ceduli STOP. Tak dávám mu přednost, podle pravidla pravé ruky nebo mám přednost já, protože STOP je přísnější značka než dej přednost v jízdě? Díky

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

1x

Já tam žádnou hlavní silnici nevidím. Vidím tam z jedné strany STOP, potom 2x dej přednost v jízdě a jednou nic takže z téhle strany platí přednost zprava.

Vozidlo z výhledu dává přednost zprava, ale nesmíte se nechat zmást tím, že dotyčný zastaví, protože tam má STOP. Teda za předpokladu, že v tom tamní pravidla silničního provozu neudělají guláš...

hodnocení

0x
Přednost z prava podle mne. On tam má stopku na zemi, ale chybí svislá značka. Podle mne tam nejde o přednost, ale o to aby tam někdo nenalítl suverénně do nepřehledné křižovatky.
km

svislá tam je taky, ale je na baráku

Tak to jsem si nevšiml. Vypadá to, že hlavní je jen u směru z levé strany. Takže stejně přednost z leva i z prava.

hodnocení

0x

Svislou značku má na baráku, z křižovatky vidět není. ale cizí značky mě nemají co zajímat, já tam mám tu dej přednost, tak ji dám. (A i kdybych tam před chvílí jel, mohli ji těsně potom odstranit.)

Já bych tam zastavil, rozhlédnul se a pak bych tam teprve opatrně vjel. Pokud by tam bylo auto zprava, tak by asi taky zastavilo a pak se rozjelo a opatrně bychom se vyhnuli (někdo by zastavil dřív a druhý projel).

Kdyby tam došlo k nehodě, tak by to posuzoval soud, který u toho vůbec nebyl a jak by rozhodl je ve hvězdách, takže raději bez nehody.

(Tyhlety nehody a bouračky každého jen obtěžují, já bych je zakázal. V.Pohl, chodec)

Každý si pravidla vykládá podle sebe, jak potřebuje.

" ale cizí značky mě nemají co zajímat,"... takže zde odbočujete doleva a Vy i protijedoucí auto, které tam bude dávat přednost Vám, budete dávat jeden druhému přednost?

Děkuji za vyjasnění?

Mě opravdu nezajímá, co má on na značce, která je ke mně zády. Pro mě je důležitá značka, která je ke mně čelem, a ta říká, že je to obytná zóna a proto bude dávat on přednost mně, i když budu odbočovat doleva.

Gene, souhlas.

mm
hodnocení

0x

Ta "stopka" na hlavní zřejmě slouží jako psychologický zpomalovač, aby ten, kdo jede po hlavní z kopce, do té nepřehledné křižovatky nevletěl jako smyslů zbavený, protože ostatní ho neuvidí.

S "evropsky otrockým" výkladem bych si hlavu nelámal, jsme v jiných krajích. A i kdyby do toho chtěl někdo po evropsku "právnicky" rýpat, šlo by namítnout, že stopka se týká té čáry, která je před přechodem, a tedy i PŘED křižovatkou, nikoliv čáry na hranici křižovatky. Neboli je to stopka umístěná v průběhu komunikace a na křižovatce o dva metry dál už nepatí.

mll

Pamatuju, když jsem byl poprvé ve Španělsku, tehdy to byla taková školní akce, kdy jsme měli pronajatá auta, tak že červená na semaforu se brala jen jako doporučení. Normálně na nás za náma troubili, jako proč nejedeme (měli jsme španělské SPZ, nikdo nevěděl, že nejsme místní). To samé platilo o povolené rychlosti. Ono vůbec tam toho byla tehdy spousta pro mě neuvěřitelného. Ale tomu je už skoro 20 let, od té doby se to mohlo změnit (tak jako to, že dneska už na takovou cestu stačí občanka, tehdy byl potřeba pas). V Itálii už taky třeba dodržujou víc jednosměrky, než když jsem tam byl poprvé.

mll
hodnocení

0x

Je to Španělsko, navíc ostrov, takže tam se jezdí trochu jinak. Ale řekl bych, že značka dej přednost v jízdě znamená dát přednost všemu. Že je zprava za rohem ještě se stopkou, to nemůžete tušit. A když o tom přemýšlím, je to trochu zmatek, ale tak auto od stopky přijede zprava, no tak bych mu dal přednost, zleva a protějšímu kvůli značce, takže všemu. (Vlastně kromě odbočky doleva je dej přednost v jízdě ze všech směrů.)

Mě na Tenerife dostávaly některé autobusové zastávky. Třeba jedna, nejsem schopnej ji teď najít, vypadala asi nějak takto google.cz/... ale s tím, že autobus zastavoval v křižovatce (sloupek byl jako na té fotce, ale nebyl tam odbočovací pruh, autobus jel rovně a blokoval tak křižovatku, musel bych prstem po google street projet celou trasu 105 (případně i 050 ale myslím, že to bylo v části, kterou mají společnou), abych to místo našel). Podle mě to musela bejt ona a nebylo tam tak výrazné značení na silnici (nebylo žádné) a autobus stavěl v tom místě, kde je značka zastávky, a pamatuju přístřešek v křižovatce za rohem, tak nevim. No holt já se pohybovat po Tenerife pomocí guagua a metra a ne autem.

hodnocení

0x

Neni co resit.
Mam znacku Dej prednost v jizde, to znamena, ze jsem na vedlejsi, tak davam automaticky prednost zprava.
Bud tam je hlavni, pak tam maji automaticky prednost a nebo tam je vedlejsi, ale stale je to pro mne zprava, takze maji stale predemnou prednost.
At tak nebo tak, nic to pro mne nemeni.
V CR i na Kanarech.
Jedine, o cem se presvedcim je, ze zprava nejde o vyjezd z mista leziciho mimo pozemni komunikaci nebo z obytne zony. Pokud ano, pak samozrejme prednost mam ja, ale opatrne, pac si nemuzes byt jisty, ze Te tam zprava stejnak nevletne.

k2

To je hodne sverazna interpretace dopravnich predpisu CR...

V zásadě má pravdu. Problém je s tou stopkou, protože když tam pojedu já (se svými znalostmi českých předpisů), budu dávat přednost já jemu (a on mně)...

k2

Pokud tim "V zasade ma pravdu" myslite to, ze nekomu da nekde prednost tak OK. Jinak:

Mam znacku Dej prednost v jizde, to znamena, ze jsem na vedlejsi, tak davam automaticky prednost zprava.
Neni pravda, davam prednost tem na hlavni, nikoliv zprava.

Bud tam je hlavni, pak tam maji automaticky prednost a nebo tam je vedlejsi, ale stale je to pro mne zprava, takze maji stale predemnou prednost.

Neni pravda, nic jako prednost na vedlejsi pro mne zprava zakon nezna.

Zakon 361/2000 Sb popisuje v §22 pouze 2 situace:

(1) Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.

(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.

Zjednodusene:

1) Mam znacku dej prednost v jizde=jsem na vedlejsi a davam prednost tem na hlavni

2) Nemam zadnou znacku=plati prednost zprava a nikdo neni na hlavni ani na vedlejsi.

Ceska legislativa proste "nezna" krizovatku s hlavni silnici, kde by nebylo "oznacene" ktera je hlavni a ktera vedlejsi...

Nemáte tak úplně pravdu.
"Dej přednost v jízdě!
Značka označuje vedlejší pozemní komunikaci.
Značku lze použít i uvnitř větší nebo složitější křižovatky nebo na místě, kde se řidiči přikazuje, opakuje nebo zdůrazňuje povinnost dát přednost v jízdě."
Vyhláška 294/2015 Sb. (spojka "i") říká, že nemusíte být nutně na vedlejší...

k2

@genehawkins: I pres spojku "i" si to ale (logicky) vykladam tak, ze davam prednost tem na hlavni. Nebo jak zakonodarce mysli vetu: ...opakuje nebo zdůrazňuje povinnost dát přednost v jízdě.

Dat prednost komu? Vsem? Tem zprava? Tem zleva?

A nebyla by pak v kolizi se zakonem, ktery rika:

Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!"...

ze plati to, ze kdyz mam znacku DPVJ, tak jsem na vedlejsi? Protoze jako ridic tezko rozlisim, zda mi zakonodarce neco "jen" zduraznuje, nebo zda se ridim stale §22 (1)

k2. Zbytecne se v tom zamotavas.
Pokud prijedes na Dej prednost v jizde a nedavas prednost tem, co k te same krizovatce prijedou po komunikaci pro Tebe z prava, tak mohu pouze konstatovat, ze nejezdis podle predpisu.

k2

@axus: Ktery predpis udava, ze hlavni silnice je vzdy ta zprava?

K2. Zadny, ale to urcite vis.

k2

No a co s tim?
Vozidlo z vyhledu v tvem obrazku musi dat prednost vozidlu, ktere prijede zprava.
Napriklad v linku minuta 0:43, pokud Te to stale neni jasne.
Křižovatky s hlav/...

hodnocení

0x

Zbytečná diskuze. Dokud nebudeme znát dopravní předpisy v dané zemi, není reálné se v této diskuzi domluvit.
Takže i za cenu, že budu za blbce, dám přednost všem, kterým podle mého musím a určitě se nebudu cpát nikam, kde si nejsem jistý.
A ještě jednou: Bez znalosti předpisů příslušné země je celá diskuze úplně zbyteečná!

ocr
hodnocení

0x
Ano, bohužel takovéto turingovsky nekompletní křižovatky jsou
například "křižovatka" T, kdy z nožičky je dej přednot a ještě jen doprava-ěsměr, a z rovné nejsou žádné značky - ptom jeden dává přednost zprava a druhý dává přednost z značky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]