Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr auta s automatem

Od: ji

Vybírám menší auto s automatickou převodovkou pro důchodce. Jezdí málo po okrese, takže určite benzín. Menší až nižší střední třída, ne kombi, možná malé SUV kvůli lepšímu nastupování . Cenové rozpětí přibližně 200-300 tisíc - záleží co jde za to slušného aspoň trochu spolehlivého koupit.

Napadá mi Fabie 3, Scala, Golf s DSG. Něco s menším nájezdem, tím by se snad dalo vyhnout většímu servisu převodovky (olej by se samozřejmě měnil). Na škodovku jsou aktuálně zvyklý.

Toyota Auris - prý spolehlivá, nevím jestli se bude líbit interiér, vypadá dost futurusticky.

Co ještě zkusit? Jak je na tom automat třeba v Hyundai IX20? Co dalšího?

Díky

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

1x

Třeba ocení elektro. Pokud to může navázat na fotovoltaiku.

Benzín? Třeba MG ZS, tam se dobře nastupuje a při pomalejší jízdě se dá ten hluk vydržet.

k2

A Vy byste ojete elektro za 1/4mega ocenil?

ji
hodnocení

bydlí na vesnici se slabou el. přípojkou, muselo by se rozumně nabíjet, upravit k tomu el. instalaci

riva

Já ojeté elektro mám. Ale potřeboval jsem s delším dojezdem než důchodce kolem komína. Právě pro využití fotovoltaiky a i jako nouzový zdroj elektřiny (tedy s funkcí v2l).

A samozřejmě přes zimu se nabíjí ze sítě "wallboxem" 3x16 A v době nízkého tarifu.

Co to znamená slabou přípojku? Na elektromobil stačí normální 230V zásuvka do které zapojuje třeba rychlovarnou konvici. Jen to jede déle, takže stačí zkontrolovat kontakty a takový malobaterkáč jako i3 96 či 120Ah nabije hravě přes noc s přehledem. Dá se vyřídit i sazba D27d, pokud ještě nízký tarif nemá třeba na bojler.
ji
hodnocení

tuším že jenom 3*16A (spíš chata než dům). Občas rychlovarná konvice, trochu vaření na elektříně, občas narychlo přitopit přímotopem, bojler. To by se muselo ještě koordinovat s dobíjením.

riva

Nabíječka jde nastavit jakým proudem se má dobíjet. Taková smart 3 - 16 A se třeba ovládá pohodlně přes mobil - aliexpress.com/...

Ale jsou i levnější jednofázové, kde jde opět dobíjecí proud nastavit.

trtr
Tak elektro nákupní taška by možná řešení bylo. Rozhodně je to rozumnější, než použití EV jako hlavního vozu, to je krok mimo realitu a brzo všichni ten omyl pocítí.

hodnocení

1x
BMW i3. Náhrada za fabie...
doplněno 30.12.25 11:03:
Tady Vaculík propočítal účinnost přenosu z kapalného paliva na 30% což není zase tak špatné ve srovnání s běžnou účinností motoru ve městě či na okreskach. Kolik vyjde jedna kWh neřekl, ale bude to násobně více než doma ze zásuvky. Proto bych bral raději verzi bez Rex, třeba 94Ah, cca 28kwh což v létě dá s přehledem 200km.
Jinak jistič 3x16 je úplně v pohodě, bojler stejně jede z jedné fáze, takže nabíjení by mohlo jít z druhé fáze a samozřejmě se dá nastavit nabíjecí výkon. Já nedávno koupil na Alíku kabel Feyree 3x16 za 2400kc bez WiFi a přímo na tom kabelu se dá nastavit 8-10-13-16A. WiFi aplikaci nepotřebuju, Tesla má svoji aplikaci, kde se dá proud nastavit po jednom A až na 6A. Udělal jsem si redukci na jednu fázi, protože mám doma 1x16A a v noci kromě tv a ledničky nic nejede, občas si žena zapne fén další dvě kW, ale kupodivu to jistič vydržel. Myčku nebo pračku zapínáme, když se nenabíjí anebo se zapne nabíjení později. Mám NT od 20:00-4:00hod. Běžně držím baterku mezi cca 30-70%, když se jede dál, nabiju víc.
doplněno 30.12.25 11:03:

youtu.be/...

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, automat je obecně risk, pokud se tedy bavíme o ojetině. Co třeba Citroen Berlingo?
k2

Kdyz je automat risk, tak PureTech v Berlingu oznacite prosim jak?

trtr

Dnes, a samozřejmě všechna více moderní auta jsou risk. Vše je výráběno jen za účelem prodat, po dobu záruky aby vydrželo a pak směr šrot. Smutná pravda.

k2

@trtr: Zas tak "horke" to neni, ale rozhodne za mensi risk povazuji automatickou prevodovku (at uz prehistorii s HD menicem, nebo "moderni" dvouspojku), oproti rozvodovemu remenu macenem v oleji...

trtr
Ok, beru, vycházel jsem ze staršího vozu, kde ještě takové ptákoviny nejsou. Je třeba počítat i úvodním servisem.

mate59
hodnocení

0x

Myslím, že ten důchodce byl zvyklý jezdit a řadit.Do automatu bych nešel.

ji
hodnocení

abych to upřesnil tak důchodce už pomalu přestává jezdit a místo něj by ráda jezdil důchodkyně, takže proto automat.

hodnocení

0x
Ix20 je skutečně dobrý tip pro podobné účely. Manželka jej má taky, je to překvapivě prostorné auto, i já se svými vice jak 205cm se do něj v pohodě vejdu a rád s ním jezdím. Ale máme manuál, nicméně párkrát jsem měl v servisu půjčený i automat. Jezdí skutečně v pohodě. Ale u tohoto auta je automat spíše výjimkou. Co dalšího? Doporučím Tivoli, to má japonský automat Aisin, klasika hydro, nezdolná věc. Toto auto má známý, právě díky jeho zkušenostem jsem loni koupil Korando, to má taky Aisin. Ale Korando je už větší a za ty prachy comuvádíte jej nekoupíte. sauto.cz/...

pav®
hodnocení

0x

Ideální autopro důchodce, který chce jen jezdit a sn ičím se dál neotravovat = Honda JAZZ hybrid e:Hev. Jezdí to jako elektroauto a tankuje se do toho benzín (na plnou nádrž Vám tam skočí kolem 1000 km dojezdu) a má to spousty dalších výhod :

nemá to vůbec žádnou mechanickou převodovku (trochu jsem vycítil, že se jí bojíte), protože elektromotor točí od nuly

spotřeba kolem komína 3,8 l/100km

ideální pro manželku ,protože se nemusí starat o řazení

malé auto s úžasným vnitřním prostorem

žádné starosti s nabíjením

Zajděte si s manželkou do Hondy na zkušební jízdu a uvidíte, že Vám to auto sedne.

Jediná nevýhoda je, že je to celé složité, ale zase je to HONDA, tak bych byl v klidu

doplněno 30.12.25 15:20:

Opravdu mechanickou převodovku nemá, žádná kolečka se tam netočí, má pouze spojku s pevným převodem, která přicvakne spalovací motor ke kolům , když sofrware vyhodnotí, že je to nutné.

Třeba tady je to vysvětlené : autonoviny.cz/... (jazz má samozřejmě stejný systém jako HRV).

Svezte se v tom autě, je to opravdu zážitek, prakticky nepoužíváte brzdy, většinu situací vám zrekuperuje elektromotor a když potřebujete okamžitě zrychlit, tak zabere současně spalovací motor i elektromotor z baterie.

k2

nemá to vůbec žádnou mechanickou převodovku
Jak jste na to prisel? Samozrejme, ze auto ma mechanickou prevodovku.

Tak nějak...od elekromotoru asi fakt žádná převodovka nebude, ale od spalováku bude.

Já ty hybridy vůbec nesleduju, ale pokud je ten spalovací motor jako prodlužovač dojezdu, tak žádnou převodovku pak nemá. Motor jen vyrábí energii do baterie, ale neslouží pro pohon. Tyhle"hybridy" dávají největší smysl, protože motor jede v optimálních otáčkách při nejvyšší účinnosti a nejnižších emisí a nemusí jet pořád. A pokud se dá auto i nabíjet, nemusí jet prakticky nikdy.
007cz
Tahle honda může mít CVT (variátor) nebo jak píše štír, auto pohání výhradně ektromotor. Takže mechanickou převodovku pravděpodobně nemá.
Štír: Jen tu nejvyšší účinnost mechanicky nepropojeneho motoru pracujícího v optimálním režimu tam zase zabíjí součet ztrát mezi ním a koly:( Točí s nějakým alternatorem s omezenou účinností, ten se ztrátami nabíjí baterku, její vybíjení do elektromotoru pak také není se 100% účinností, o elektromotoru samotném pak nemluvě. Když se to nasčítá, stejný motor v kombinaci s klasickým automatem by na tom byl možná stejně:) Ideální účinnost tenhle systém bude mít z principu v situaci, kdy baterka není dobíjena ani vybíjena a výkon spalovacího motoru se rovná výkonu potřebnému k pohybu auta. A v té situaci všechna pohonná elektrika představuje jen váhu navíc.
Spíš si myslím, že základem úspory není tenhle systém hnacího řetězce, ale optimalizace použitého spalovaku přesně pro jeden druh režimu s maximální účinností na úkor jeho faktické nepoužitelnosti v jiných podmínkách. Asi jako dvoutaktní skútr 50ccm s laděným fukem a variátorem, ten taky jede jen naplno za stabilních otáček.
Tak v podstatě ten variátor nahrazuje převodovku, takže ty otáčky motoru také nejsou konstantní. Spalovací auto má ve městě účinnosti sotva deset procent, chvíli se rozjíždí, chvíli stojí v křižovatce, koloně atd takže běží zdarma, zatímco to "dynamo" vyrábí elektřinu pořád při nejvyšší účinnosti. Samozřejmě takový e- hybrid je nejlepší nabíjet ze zásuvky, kde bude účinnosti 95%, kdežto účinnost motoru na stabilním zatížení bude do čtyřiceti procent plus nějaké ztráty v tom "dynamu". To už je fakt lepší EV než takovéto experimenty. Ten prodlužovač dojezdu měl smysl u prvních BMW i3 60Ah pro ty, kdo chtěl jezdit nad 100-150km, kde byla ještě devitilitrova nádrž. Později se už dostaly na trh stejně velké baterie s kapacitou 9OAh kde už prodlužovač ztratil smysl a ještě později se už dávaly baterie s ještě vyšší kapacitou na litr či kg 120Ah kde se dá i po dálnici ujet 250km.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]