Nejste přihlášen/a.
Vybírám menší auto s automatickou převodovkou pro důchodce. Jezdí málo po okrese, takže určite benzín. Menší až nižší střední třída, ne kombi, možná malé SUV kvůli lepšímu nastupování . Cenové rozpětí přibližně 200-300 tisíc - záleží co jde za to slušného aspoň trochu spolehlivého koupit.
Napadá mi Fabie 3, Scala, Golf s DSG. Něco s menším nájezdem, tím by se snad dalo vyhnout většímu servisu převodovky (olej by se samozřejmě měnil). Na škodovku jsou aktuálně zvyklý.
Toyota Auris - prý spolehlivá, nevím jestli se bude líbit interiér, vypadá dost futurusticky.
Co ještě zkusit? Jak je na tom automat třeba v Hyundai IX20? Co dalšího?
Díky
1x
Třeba ocení elektro. Pokud to může navázat na fotovoltaiku.
Benzín? Třeba MG ZS, tam se dobře nastupuje a při pomalejší jízdě se dá ten hluk vydržet.
bydlí na vesnici se slabou el. přípojkou, muselo by se rozumně nabíjet, upravit k tomu el. instalaci
Já ojeté elektro mám. Ale potřeboval jsem s delším dojezdem než důchodce kolem komína. Právě pro využití fotovoltaiky a i jako nouzový zdroj elektřiny (tedy s funkcí v2l).
A samozřejmě přes zimu se nabíjí ze sítě "wallboxem" 3x16 A v době nízkého tarifu.
tuším že jenom 3*16A (spíš chata než dům). Občas rychlovarná konvice, trochu vaření na elektříně, občas narychlo přitopit přímotopem, bojler. To by se muselo ještě koordinovat s dobíjením.
Nabíječka jde nastavit jakým proudem se má dobíjet. Taková smart 3 - 16 A se třeba ovládá pohodlně přes mobil - aliexpress.com/...
Ale jsou i levnější jednofázové, kde jde opět dobíjecí proud nastavit.
1x
doplněno 30.12.25 11:03:
Tady Vaculík propočítal účinnost přenosu z kapalného paliva na 30% což není zase tak špatné ve srovnání s běžnou účinností motoru ve městě či na okreskach. Kolik vyjde jedna kWh neřekl, ale bude to násobně více než doma ze zásuvky. Proto bych bral raději verzi bez Rex, třeba 94Ah, cca 28kwh což v létě dá s přehledem 200km.
Jinak jistič 3x16 je úplně v pohodě, bojler stejně jede z jedné fáze, takže nabíjení by mohlo jít z druhé fáze a samozřejmě se dá nastavit nabíjecí výkon. Já nedávno koupil na Alíku kabel Feyree 3x16 za 2400kc bez WiFi a přímo na tom kabelu se dá nastavit 8-10-13-16A. WiFi aplikaci nepotřebuju, Tesla má svoji aplikaci, kde se dá proud nastavit po jednom A až na 6A. Udělal jsem si redukci na jednu fázi, protože mám doma 1x16A a v noci kromě tv a ledničky nic nejede, občas si žena zapne fén další dvě kW, ale kupodivu to jistič vydržel. Myčku nebo pračku zapínáme, když se nenabíjí anebo se zapne nabíjení později. Mám NT od 20:00-4:00hod. Běžně držím baterku mezi cca 30-70%, když se jede dál, nabiju víc.
doplněno 30.12.25 11:03:
youtu.be/...
Dnes, a samozřejmě všechna více moderní auta jsou risk. Vše je výráběno jen za účelem prodat, po dobu záruky aby vydrželo a pak směr šrot. Smutná pravda.
@trtr: Zas tak "horke" to neni, ale rozhodne za mensi risk povazuji automatickou prevodovku (at uz prehistorii s HD menicem, nebo "moderni" dvouspojku), oproti rozvodovemu remenu macenem v oleji...
0x
0x
Ideální autopro důchodce, který chce jen jezdit a sn ičím se dál neotravovat = Honda JAZZ hybrid e:Hev. Jezdí to jako elektroauto a tankuje se do toho benzín (na plnou nádrž Vám tam skočí kolem 1000 km dojezdu) a má to spousty dalších výhod :
nemá to vůbec žádnou mechanickou převodovku (trochu jsem vycítil, že se jí bojíte), protože elektromotor točí od nuly
spotřeba kolem komína 3,8 l/100km
ideální pro manželku ,protože se nemusí starat o řazení
malé auto s úžasným vnitřním prostorem
žádné starosti s nabíjením
Zajděte si s manželkou do Hondy na zkušební jízdu a uvidíte, že Vám to auto sedne.
Jediná nevýhoda je, že je to celé složité, ale zase je to HONDA, tak bych byl v klidu
doplněno 30.12.25 15:20:
Opravdu mechanickou převodovku nemá, žádná kolečka se tam netočí, má pouze spojku s pevným převodem, která přicvakne spalovací motor ke kolům , když sofrware vyhodnotí, že je to nutné.
Třeba tady je to vysvětlené : autonoviny.cz/... (jazz má samozřejmě stejný systém jako HRV).
Svezte se v tom autě, je to opravdu zážitek, prakticky nepoužíváte brzdy, většinu situací vám zrekuperuje elektromotor a když potřebujete okamžitě zrychlit, tak zabere současně spalovací motor i elektromotor z baterie.
nemá to vůbec žádnou mechanickou převodovku
Jak jste na to prisel? Samozrejme, ze auto ma mechanickou prevodovku.
Spíš si myslím, že základem úspory není tenhle systém hnacího řetězce, ale optimalizace použitého spalovaku přesně pro jeden druh režimu s maximální účinností na úkor jeho faktické nepoužitelnosti v jiných podmínkách. Asi jako dvoutaktní skútr 50ccm s laděným fukem a variátorem, ten taky jede jen naplno za stabilních otáček.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.