Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak trefit měřícími hroty utopené piny konektoru

Od: boban®
Zdar. Mám snímač teploty motoru. Ale když tam chci dát hroty multimetru tak jak je to utopený hodně špatně se mi tam trefí tak abych se dotknul měřícími hroty těch pinů kterých chci.
Máte na to nějaký trik potřebuji měřit jak za studena tak i za tepla čidlo. Takže vymontovat čidlo ven není řešení
Byly by dobrý krokodýlky ale pochybuji že se tak kompaktní malý úzký vyrábí, sotva by se tam vešel jeden
Díky

Jak trefit měřícími hroty utopené piny konektoru

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

V jiné, ale podobné situaci používám protikus konektoru, který tam zasunu a z kterého trčí dráty, na které se už připojuje dobře.

hodnocení

6x

Na měřící kroty se prodávají prodloužení, které mají na konci ostrou špici asi 10mm dlouhou.

Pokud dokážeš sehnat stejné dva kusy konektoru (samce a samici), tak si můžeš vyrobit mezikus s odbočkou pro měření.

A nebo můžeš narovnat kancelářskou svorku, jeden konec namotat na měřící hroty a druhý konec nechat dlouhý podle potřeby. Namotání zaizoluješ a můžeš měřit.

Možností je hodně.

bear
hodnocení

6x

Napojení osciloskopu či multimetru se v autotronice správně provádí tak, aby nedošlo k nevratnému poškození konekotru nebo elektroinstalačního svazku (drátů,izolací).

Ad1... NIKDY! Nikdy se nesmí napichovat drát přes izolaci. Zůstane tam mikrodírka, kterou jde na drát vlhkost, drát vyhnije a pak se přetrhne a je přerušen a poškozen jen k vůli nějakému debilnímu elektrikáři. Toto se opravdu děje a je to průser, protože nechceš mít poškozenou elektriku na autě.

Ad2... NIKDY! Nikdy se nesmí ani propichovat gumové špuntíky pinů v těle konektoru. Ze stejného důvodu jako ad1. Provádí se pouze odsun špuntíku od stěny konektoru jehlou a jen provlečení hrotu stranou mezi špuntík a tělo konektoru. Nikdy nepropichovat! Viz foto.

...

Do otevřených konektorů můžeš použít třeba Junior power timmer pin třeba od VAG a ten hodit do smrˇštovací bužírky a máš měřící dutinku na pin. Velmi tenkou. Nebo můžeš použít i faston 2,8mm a ten dát do smršťovačky.

Obojí drží na pinu velmi dobře.

Případně se prodávají hroty k tomu určené, použité, jak popisuji. Jen tak. Nepropichovat jimi!

autodiagnostik.cz/...

zde jsou hroty i "konektorky"s dutinkou

aretacni-pripravky.cz/...

Jak trefit měřícími hroty utopené piny konektoru #2
Správný rady, určitě dobře vědět.
Ale za sebe bych z toho nebyl tak vyděšenej, v interiéru a většině vodičů kolem motoru se propíchnutím nic nestane, tam nemá co natéct, kdyby mělo, byly by dráty dávno plný vody "přirozenou" cestou. A ani ta nepoškozená buzirka není dokonale vodotěsná, viz třeba svazek u fabie. U oktávky jsem si teď preventivně zkracoval a dával nový oka na kostry kolem jednotky motoru pod torpédem, měl jsem to všechno úplně zelený a není to vlastně ničím chráněno, voda tam teče volně dovnitř vodičů a i po 24 letech to překvapivě fungovalo.(V kufru mi vše uhnilo už před lety, asi to tam míň luftuje). Každopádně soukromě jsem v tomhle dobytek, i v motoru si klidně někde na drát cvaknu spojku, nebo riznu buzirku a přiletuju odbočku, případně precviknu a pripajim a žádný problém, žádná oxidace ani po víc jak 10 letech, celý kouzlo je v dostatku mastnoty :) Kde se to nemá čeho dotknout, ani neizoluju, ať to dýchá a je přístupný pro pripad potřeby hledat problém v budoucnu. Ano, pravda, už se mi takhle něco uklepalo, to jo :) Samozřejmě někde v podběhu, to je jiná, tam by to uhnilo max druhou zimu. Ale i tam by stačila obyčejná smršťovacka naplněná silikonovou vazelínou.
bear

Oktávky a Fabie u konektorů se špuntíky nikdy neměli nějaký problém s oxidacema a vnikání vody. Jasně, když je někdo neumí odpojit, prasknou zajišťovací pojistku, tak pak netěsní (viz třeba konektor serva u Fabie ten veliký napájecí).

U Octavie do roku cca 2000 byl konektor na motorku stěračů odhalený nevodotěsný. Proto taky roky 2000 - 2010 mají konektor vodotěsný.

Fabiím právě hnijou dráty z důvodu, že se přelomí ztvrdlá izolace (proto bych tomu nepomáhal napicháváním drátů) a pak holá měď uhnije (dveřní průchodky). Ovšem nikdy téměř nehnijou piny v koenktorech. Ty má VAG perfektní. ;)

MR97-2000

nd-skoda-volkswagen.cz/...

MR2000 ->

automrazik.cz/...

Jen odbočím, včera jsem měnil matce na O2 blinkr v zrcátku a tam je teda provedení elektriky a nejen tý k zbliti. Počínaje samotným hliníkovým trojúhelníkem přišroubovaným ke dveřím, ten je jakoby žebrovaný a v podstatě vyplněný takovou pěnogumovou podložkou, úplně nachcanou, ač auto jakou dobu nezmoklo, a hliník se drolí. A konektory ovládání a blinkru nijak neutěsneny, normálně otevřený, jako v interiéru, ještě když dráty od nich vedou směrem dolů... Prijde mi to stejná schválnost, jako ty houbový nasákavý podběhy, který pokládám za snad největší kurvitko.
Ještě ty dráty u Fabií - ve dveřích určitě jak píšeš, ale u svazku vepředu pod oknem a pod airboxem příčina nebude v mechanickém přelámani buzirky, tam věřím často uváděnému, že to narušuje nemrzka z (případně rozpojeného) ostřikovače.
hodnocení

@bery
Jsou i dnešní nemrznoucí kapaliny k ostřikovačů tak agresivní?

hodnocení

2x

Riesim tu kusom medeneho vodica vhodneho priemeru, ktory po zasunuti vedla pinu nadviaze bocny kontakt. Potom bud kablik s krokosvorkami na hrot multimetra alebo rovno meracie snury s hacikmi alebo krokosvorkami.

Niekedy je mozne namotat tenky medeny vodic na ihlu alebo tenky klinec a navliect to na pin.

hodnocení

2x
Často potřebuju takhle něco změřit i na běžícím motoru, kde jakékoli hroty nemají šanci o piny ani škrtnout, natož spolehlivě držet ( zrovna včera hledání chyby vstřikovače u motoru běžícího na 2-3 válce ze 4 :)). Většinou uříznu kousek nějakého konektoru třeba z počítačového zdroje s aspoň podobnou roztečí a narvu to tam, tohle funguje. Dokonce i trvale tekhle mám "zredukovaný" konektor ventilu přepínání délky sání, které mám ze starší verze motoru s jiným konektorem- tam to teda mám ještě pojištěné lepidlem proti vypadnutí.

hodnocení

2x
V obdobné situaci, kdy jsem se potřeboval připojit na konektor zámku dveří, kam navíc vůbec nebyl přístup, jsem oměřil protikus a vytiskl si ho na 3D tiskárně. Pro kontakty jsem udělal pouze dutinky a protáhl jimi lanka. Fungovalo to a vyhnul jsem se vymlácení zámku.
Vy tam přístup máte, takže bych hledal vhodnou bužírku, nebo plastovou trubičku, do ní s malým přesahem strčil oholený konec kablíku a jednotlivě to nasunul na každý kontakt. Tohle už jsem několikrát úspěšně dělal.

hodnocení

díky za odpovědi pánové *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]