Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napětí akumulátoru po nabití

Od: slavo®

Mám letos nový akumulátor.

Po delší jízdě když mě start stop hlásí, že akumulátor je nabitý a motor by se po zastavení vozidla vypnul tak někdy na akumulátoru mám po vypnutí zapalování 12,8 V a jindy 12,4 V

Vím to protože mám pasivní satelitní hlídání a to mi ukazuje i aktuelní napětí baterie.

Napřed napětí klesá rychleji a potom pomaleji - proč to je mi jasné.

Ale nevím proč má baterka po nabití různé napětí někdy až 12.82V a jindy jen 12.38V

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Možná je to proto, že se mění podmínky okolo akumulátoru. Někdy je teplo, někdy chladno, někdy je zima.

Stejně tak může být dobíjení řízené z řídící jednotky. V okamžiku kdy akumulátor dosáhne hodnoty plného nabití, tak asi řídící jednotka nabíjení přeruší a čeká, až napětí akumulátoru poklesne pod nějakou nastavenou úroveň.

Máš v řídící jednotce nastavenou informaci o nové baterii? U novějších aut se musí při výměně baterie tato informace zadat, aby řídící jednotka mohla s baterií pracovat.

hodnocení

Výměnu akumulátoru dělal autorizák, tak snad jo.

Jinak po startu startstop tlačítkem v 90% vypínám - někdy ho nevypnu úmyslně a někdy zapomenu.

tomasek
hodnocení

0x

Prvořadě vypněte start stop a nepoužívejte ho. Je to blbost, která víc zkurví než ušetří. Tím se asi i vyřeší váš problém s napětím. Ze satelitního hlídání jsem vyléčený, nejlepší je dobrá pojistka. Zdravím.

hodnocení

Jinak mám pojistku nejlepší co může být.

( pokud se mi porouchá vozidlo kdekoliv v EU tak dostanu náhradní ).

A to satelitní hlídání byla akce - stejně si tam akorát sleduji kolik najedu.

hodnocení

0x

No, to je bohužel, pokrok podle slavné EU. Říkají tomu ,,inteligentní nabíjení ´´ a možná to může ušetřit nějaký mililitr paliva, každopádně zcela mimo znatelnou úsporu. Ale zase zapomeňte na akumulátor starší než pár roků. Před tímto výmyslem jsem běžně na služebácích měl i opravdu staré akumulátory, u Astry dokonce desetiletý. Ono když to auto denně jezdí, akumulátor se oživoval a fungoval. Bohužel, to bylo. Teď najezdím stovky km denně, často po dálnicích a co myslíte? Po zastavení mám 12,3V Auto má necelý dva roky, najeto slabých 160tkm a v servisu mě už upozorňovali, že aku už není co býval. Prý pomůže např před víkendem jej dobít chytrou nabíječkou . Tak to dělám, ale ze zkušenosti vím, že to nějak razantně neprodlouží život baterie. Stejně jako vypínání start/stop - to sice zabrání nesmyslnému zhasínání a startování motoru, ale nabíjení to neřeší - i při vypnutém S/S auto prostě při jízdě pod plynem nenabíjí.

ladan

Auto při jízdě pod plynem nabíjí.

To Vám gratuluji, zřejmě máte starší auto bez toho ekokurvítka. Taky jsem tomu nevěřil, ale díky tomu, že máme auta s GPS bonzákem který loguje kdeco, vč. napětí akumulátoru minutu po minutě vím přesně, že ani když jedu pod plynem, začne dobíjet až když klesne napětí někam k 11,5V . Ostatně - tady to rozebírá autor v článku

zpravy.aktualne.cz/...

007cz
Autor článku o dobíjení neví nic, píše polopravdy a Promon to tu donekonečna opakuje. Samozřejmě, že pro BMS je prioritou dobít akumulátor a dle podmínek klidně pod plným plynem, nebo klasicky po zimním startu okamžitě a při použití energeticky náročných systémů (např.různé výhřevy,dnes téměř všeho) může dobíjet dle situace a podmínek téměř nepřetržitě. Až je ošetřena baterie potom se snaží šetřit palivo rekuperací.

IMHO tady rekuperace znamená, že energii, která by jinak přišla v niveč (například kinetickou při brždění), se pokusí převést na něco, co uchová a použije později tam, kde je energie potřeba (například na zrychlování vozu).

Pokud to převede na elektřinu, tak ji musí uchovat v baterii, což nejde, pokud je baterie plně nabitá. Takže aby to mohlo fungovat, musí být baterie nabitá jen částečně, s dost velkou rezervou pro dodávání další energie.

(Jsou i jiné možnosti uchovávání, například roztáčení velkých setrvačníků, ale to se v praxi u atomobilů neosvědčilo :))

007cz
Ano, BMS si nechává rezervu v kapacitě akumulátoru na případné dobití případné rekuperací. Tady se jedná max. 20 % kapacity, při 80% kapacity přestávají fungovat některé systémy, klasicky start,stop.
007cz
Mimochodem, emisní normy (nikoliv inteligentní dobíjení) schvaluje evropská komise, evropský parlament a rada ministrů potom se implementuje do narodnich zákonů. Ale jako první a jediný namontovat zlou EU do technické otázky. Vyhráváte a posíláme klíčenku.
Ty uváděné procenta budou spíš naopak. Zkus cpat nějakej výkon do baterky nabitý na 80 a víc procent - taková už bere jen minimální proud, napětí hned vyleze, rekuperace výkonů v řádech desítek wattů by ani v laboratoři nic neušetřila. Jedině vybitá baterka dokáže altik náležitě zatížit a něco zaznamenatelneho přijmout.
007cz
18.12.25 23:10

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]