Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poskozeni motoru pri testovacim behu jeste v Servisu

Od: nespokojeny

Ahoj mam dotaz ...v autorizovanem servisu jsem mel auto na vymenu motoru za muj zadreny ...Motor jsem nasel sam a v servisu bylo potbrzeno,ze je v poradku a neni zadreny muzeme ho tedy pouzit..Muj pozadavek byl vymena motoru a jeho kontrola preventivni vsech moznych soucasti...takto strucne protoze nevim jako zakaznik co na takovem motoru preventivne kontrolovat a spoleham se na profiky ze to vedej a daj mi vedet co je potreba akolik to bude stat atd.

Stalo se to ,ze jeste v servisu pro testovacim behu na volnobeh motor bezel asi 20 min nez problemu ale potom se rozvistila kontrolka mazani a mechanik uslysel divny rachtajici zvuk a motor vypl.

Druhy den me pozvali abych se podival s nimy enoskopem skrz vypustny sroub na olejove vane a zjistilo se ze retez pohanejici olejove cerpadlo se vyvlekl a proto doslo ke ztrate tlaku mazani.Muj argument ze to meli prece vsechno zkontrlovat,napinak retezu nebo samotny retez cerpadlo atd ...Servis chyby neuznava,ze pry to nemohli vedet a me by zajimal nazor neci kdo se vyzna jestli jim dat za pravdu nebo ne?

103 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Tak když čerpadlo fungovalo 20 minut a pak už ne, tak je to běžný stav, který se prostě někdy stane. Všechno jednou běží a někdy běžet přestane. Nikdo není věštec aby odhadl, jak dlouho dána věc bude fungovat a to ani kdyby vše rozebral do šroubku.
doplněno 15.12.25 19:28: Ještě dodám, že se tohle snadno stane u něčeho co je již použité a starší, tam pak může odejít cokoliv i když to projde kontrolou. Kdo jim dokáže, že kontrolu neprovedli?
nespokojeny
S tím částečně souhlasím... Ale mezi řeči bylo i to aby doporučily co pro jistotu vyměnit... Nemůžu tu psát o jaký motor konkrétně jde aby si někdo mohl domyslet kde se to stalo... Zatím není úplně jasno tak nechci daný Autoservis autorizovaný jmenovat a kazit jim pověst... Jedná se o velmi drahý motor o kterém zkušený mechanici vědí čím je náchylný ke to velmi výkonný motor přes 500 koní... I proto jsen chtěl aby vše řádně kontrolovali a to i za cenu preventivní vyměny, ale jak říkám divil jsem se, že se jim vše zdá v pořádku... Např. Vstriky jsem si vyžádal az ja sám aby demontovali a ja si je nechal otestovat a bylo zjištěno 3 vstriky špatné ihned jsem to hlásil a kupoval nové originál u nich... To tak trochu poukazuje na lajdakcky přístup

asd1
hodnocení

5x
Reklamovat můžeš skrytou vadu, ale ne u servisu nýbrž tam kde jsi motor koupil.
Zadal jsi kontrolu, ne generální opravu s kompletní demontáži a výměnou všech opotrebenych dílů.
Podle popisu chciplo mazani a hned to vypli. Takže se nahodi nový pohon ol.čerpadla a pojede to.
Jediná chyba servisu by byla zadreny motor kdy by nereagovali na rozsvícení kontrolky mazání hned ale nechali by to jet až do zadreni. Podle popisu to ale stopli hned = žádná vina servisu.

happygod
hodnocení

2x
O jaký motor se jednalo? A na kolik byl vyčísleny rozpočet za výměnu v AS?
nespokojeny
Zakázkovy list mi nedali... Motor jsem kupoval já... Nový není možné koupit a pochybuji že by se autorizovaný servis zabýval sháněnim náhradního motoru...

hodnocení

2x

Kdo kupoval motor? Jestli vy, máte smůlu. Jestli oni, mají smůlu oni.

hodnocení

2x

Chceli ste výmenu vášho motora, nie generálnu opravu. Len vtedy by ste dostali záruku na motor. Toto bolo vaše riziko,ktoré ste postúpili.

doplněno 16.12.25 12:26:

Zbytočne sa hnevate, vaša predstava sa nezhoduje so skutočnosťou. Len kompletné rozobratie motora by mohlo vylúčiť niejaké skryté poškodenie a to je generálna oprava už. To,že odišlo olejové čerpadlo je irelevantné,lebo mohlo odísť čokoľvek iné a nie v servise,ale kľudne za 1000 km.

nespokojeny
Chtěl jsem výměnu motoru a jeho kompletní kontrolu podle profesionálu podle jejich uvážení tak aby motor běžel bez vad chápete, profík by měl vědět a poradit doporučit zákazníkovi co na motoru měnit kontrolovat a co ne... O to šlo. A ze teď jim při testu odešlo olejové čerpadlo jw jejich chyba... Nebo snad jako zákazník mám nařízovaz co mají kontrolovat? O záruce se nebavím...

nevím, ale já to vidím jako chybu materiálu , holt čerpadlo šlo do kopru. Např na jednom motoru odcházelo olejové čerpadlo po +-120 000km a totéž i dalším nájezdu! Motor 022A5000

hodnocení

2x

Chybu vidím ve vágním zadání rozahu práce. "Kontrola preventivni vsech moznych soucasti." Co to je? Co se má udělat? Pod tím si každý může představovat něco diametrálně odlišného. Vodítkem by mohla být odhadovaná cena. Pod pojmem "kontrola všech možných součástí" by bylo možné chápat jako rozebrání celého motoru. V podstatě by se jednalo o GO, které by také odpovídala předběžná cena, která by nejspíš byla v desítkách tisíc. Pak by za vadný řetěz odpovídal servis. Jestli ale byla kontrola zadaná v rozsahu několika hodin práce, kontrolu rozvodů nelze předpokládat.

nespokojeny
Zadání znělo jasně kontrola všech kritických součástí motoru, nebudu tady slovíčkařit jednoduše věděli jasně co u těch motoru pravidelně odchází a mění se a to byl můj požadavek na otázku jestli by jsme měli dělat i hlavy váčky atd mi bylo řečeno že by sw nebáli ho tam dát že vypadá velmi dobře takže... Když budu mít doma zedníky budu jim říkat jak sw to ma dělat nebo očekávat, že vedej co dělat mají? Aai tak

hodnocení

1x
Když si koupíte nové auto vyměníte necháte vyměnit rozvody.
Když se kupuje nový motor do auta je základ vyměnit pokud není zadřený, tak je základ vyměnit :zapalovací svíčky (jestli jsou), rozvody(jestli není rozvod už teď třeba o zuby skočený)rozvody komplet to je i s kladkami!, chladící čerpadlo, olejové čerpadlo, zkontrolovat snímače , hadice sání...Termostat bych vyměnil tak jako tak origo
Stejně tak hlídat tlak oleje, teplotu kapaliny.
Je neskutečný že týpkové měli motor "nový" to znamená mimo auto takzvaně na stole, takže ho mohli pořádně zkontrolovat.
Evidentně si chtěli ušetřit práci
Tu kontrolu rozvodu jestli není skočený o zub jsem napsal proto, že jsou mamlasové schopný zajistit vačku ventilů s tím že se domnívají že současně nastavený rozvody jsou dobře nastavený a nezkontroluj to takže jenom zajistí vačku ventilu proti pohybu a vymění řemen s kladkou. Příklad ze života
nespokojeny
Takhle nějak jsem si představoval jejich postup... Teď se z toho chtěj vykroutit

"Teď se z toho chtěj vykroutit"

co s tím uděláte?

nespokojeny
Zkusím rozumnou domluvu...potom prostě soudní cestou...
nespokojený
Proč nemůžeme znát co je to za motor? Stejně podle popisu situace by bylo jasný kdo to je,.když by to četl majitel servisu nebo mechanici.

hodnocení

1x
No především žádný motor by neměl běžet na volnoběh déle než několik jednotek minut. Každý výrobce to uvádí a píše v návodu, takže stát se může cokoliv. Třeba shořet celé auto.
doplněno 18.12.25 10:32: Miláně nic takového jsem neřekl, jen jsem psal že motor byl již v nevalném stavu před koupí anebo se poškodil až na místě způsobený nedostatečným mazáním. A to se může stát i u nového auto, což všichni rozporujî. A pokud je to nový dsg automat, tak ten trpí volnobehem ještě více, takže nejenom motor samotný. Nemám již odpovědi, takže snad zase někdy jindy v jiné otázce. Hezký den a veselé svátky.
To myslíš vážně?
Některý příspěvky máš k věci a dobrý...
Ale tohle je takový... *smich*
Dávám ti bod za zajímavou odpověď
bear

Na volnoběh se ani nerozpálí výfuk natož katalyzátor. Tok plynů je minimální. A motor stále chladí voda řízená termostatem a chladičem s elektrickým ventilátorem.

Motor dá na volnoběh klidně i půl dne podobně jako elektrocentrály.

...

Blábol u návodech výrobců aut taky super :)

"žádný motor by neměl běžet na volnoběh déle než několik jednotek minut."

co se ještě ve stáří nenaučím...

to se zeptejte toho kluka, co u nás málem uhořel. Měli jet brzo ráno s kamarádem pryč, takže šel do auta dřív, aby se rozmrazily okna a jak byl rozespalý, tak v autě usnul. To naštěstí vzbudilo souseda, který se šel podívat k oknu, kdo ho tam vzbudil a viděl plameny pod kapotou. Tak vyletěl v pyžamu bos a ještě ho stihnul vytáhnout. I tak ho odvezla rychlá, protože se nadýchal a sám by se už nevzbudil. Takže měl velkou kliku. O tom volnoběhu už bylo milión článků, milión videí a není to jen o tom , že to motoru škodí, že v něm prší a ředí silně olej, ale i právě ten požár. Hlava se roztáhne, blok ne, písty taky, vložky ne, dochází k lokálnímu přehřívání a když to neodnese katalyzátor, tak třeba blafnou saze kvůli nedokonalému spalování. Příčin je samozřejmě víc.
asd1
Mu to blaflo ne protoze volnobeh ale deravej vejfuk.. kdyz budeš mít na elmobilu zkrat tak taky shoří na miste.
Stire píšeš totální nesmysly.

Každý má právo na svůj názor.

asd1
Jedná věc je názor a druhá tvrdit nesmysl.
Při stání na místě může auto zahoret jen když má deravej vejfuk a od horkých spalin chytnou plasty, chybi tepelny stit nad vejfukem, je deravy vedeni paliva a blafne od vyfuku nebo když bude stát ve vysoký suchý trávě a ta chytne od zhavyho katu. Pak teda jeste ten zkrat v elektrice..
Auto v dobrem stavu při stání na místě chytnout nemuze.
Podobně deravej vejfuk, spaliny do kabiny a otrava CO. S vejfukem v pořádku to nastane jen v zavřené garáži.

asd1, "Auto v dobrem stavu při stání na místě chytnout nemuze", souhlas. Omlouvám se, ale moje reakce nebyla na Váš názor, ale na ten nad tím.

Zapomněl jsem napsat "stir, Každý má právo na svůj názor.".

A jak ty víš, že měl děravý výfuk? Auto bylo poměrně nové, po STK, protože o to se policie zajímala první. Víš kolik se udusilo už lidí sezením v autě na volnoběh? A ne, nejsou to žádné testy v uzavřené garáži, ale venku. To auto není vzduchotěsné, jen se o tom nesmí psát, protože automobilový průmysl je těžká lobby a média ovládané politiky. Vidíme to dnes a denně, naposledy teď v posledních dnech, kdy EU pro automobilky dala volné ruce a mohou dále vyrábět spalovací auta i po 2035. Myslíš že je to zachrání? Ne, právě naopak, přestanou rozvíjet nové technologie a urychlí to jejich zánik. Pusť si včerejší zprávy, tuším na jedničce. Ohledně toho volnoběhu, výrobci to píšou u každého motoru, nenechávat dlouho na volnoběhu, 10-15 minut už může být moc, ne nadarmo, by to doporučovali, navíc lidí nechtějí slyšet, že by se v tom mohli udusit, takže není v zájmu o tom všude psát a už vůbec ne, že objetí je hodně. Podobně jako se to stává u plynových kotlů, přitom komín diravy taky není. Ponecháním motoru dlouho na volnoběh je opotřebení až o 80% vyšší než když se hned vyjede a motor má nějakou zátěž, prohřívá a ochlazuje se rovnoměrně a účinnost spalování je lepší. Bez zátěže dochází k lokálnímu přehřívání, takže požár vznikne i bez poruchy, dále může propouštět olej turbo, zvláště to s variabilními lopatkami nebo vládnou saze z nedokonalého spalování. Pak tady máme zatěžování katalyzátoru a předčasné zanášení dpf, proto pak dochází k častější regeneraci. No a vypouštění jedu do ovzduší se bavit nemusíme, to mnoha lidem vubec nic neříká. V Praze měřili ovzduší v nejvíce zatížených lokalitách a měřili ovzduší i přímo v autech, ke se zjistila až 4x vyšší koncentrace jedů než na chodníku.. Člověk si to pak veze sebou celou dobu. Odborník to vysvětluje tím, že stačí otevřít dveře, třeba před školou, kde řidič naloží své ratolesti a bezprostřední jedy z výfuku si naloží do auta, jak vzniká podtlak při otevření. V některých zemích už zakázali stát autem před školou, protože nechávali rodiče své auta nastartované a mohli zaparkovat až 500metru od školy. Nejen že děti trpí na astmata, ale došlo i k jednomu úmrtí mladého života, kde se prokazatelně zjistilo pitvou vysoký stav jedu pocházejích z výfukových plynů. Některé se neodbouravaji, takže se stav zvyšuje a jen v Evropě umírá předčasně 400 000 lidí ročně v důsledku znečištění ovzduší a emise z dopravy ve městech již představují 80% celkových emisí.
tomasek

Tak to už jsem dávno udušenej a ještě shořelej. Běžně stojím v kolonách hodiny s motorem na volnoběh, a když jsem jezdil na hory lyžovat se starým dieselovým mercedesem, tak jsem ho na parkovišti nevypínal, a blafal celý den.Pak bylo alespoň krásně vytopeno.

re4zon
hodnocení

0x
Jednoznacne jejich chyba. Existuje k tomu nejaky zakazkovy list? Co v nem je napsano?
nespokojeny
Jelikož šéf servisu je můj známý... Vše probíhalo jakože v na dobré slovo bez papíru... Pri dotazu jestli potřebuje něco podepsat při předávání auta a motoru řekl nějak se pak domluvme... Musím říct, že takto v minulosti již několikrát auto servisovali a vždy bez problémů se vší slušností a profesionalitou... Jen bohužel ted vše moc špatně... Jedná so o celkem staré cenne auto a motor do takového auta je těžko k sehnání a moc drahý...
Šef nebo jeho machři to vůbec nezkontrolovali..to je celé..jen prohodili a konec..Jestli se motor otáčel a oni "složitě dle toho odborně usoudili" že je dobrý,tak...Takhle jsem zkoušel motory fichtlů,když mi bylo asi 15 let..V tom případě jsem autorizovaný technik *smich*

bear
hodnocení

0x

Takže autorizovaný servis přijal neznámý motor k přehození za váš poškozený a požadavky při výměně o kontrole byly jen perhuba nebo bylo uvedeno na zakázce na papíře?

ad1 ...zvláštní, že autorizák přistupuje na převzetí motoru někde z vrakoviště a zavazuje se k jeho správné funkci a dává tím záruku (to je spíše zvykem u nějakého garážníka)

ad2... zvláštní, pokud se tak stalo jen ústně

nespokojeny
No bohužel ano,nevím jestli mám nějakou šanci v případě soudního sporu, ale jen z principu neměl by mechanik kontrolovat vše co je potřeba když mu to ja jako zákazník řeknu, ja laik zákazník, který čeká informace a doporučení co b bylo potřeba atd..

"nevím jestli mám nějakou šanci v případě soudního sporu"****neuspějete, mechanik přeci nebude vše rozebírat do šroubku, aby hledal, zdali někde něco není závadného.

Pokud jste ale přesvědčen o své pravdě, hned zítra jděte za advokátem, ať vypracuje předžalobní výzvu a pak další...

Pokud tazatel žádal výslovně, aby motor zkontrolovali a oni mu to odkývali a přitom se na kontrolu zvysoka...Tak čím se zákazník provinil? Oni to nedali na "žirafu" a nebyli schopní sundat vanu a prsa motoru,aby jako "profíci" zkoukly slabá specifická místa daného motoru? Buď jsou to lemplové nebo neználkové...Když byl ten motor venku a přístupný..navíc zákazník o kontrolu vysloveně žádal,tak si myslím..že ho sprostě oje*ali..
007cz
Doutnaku, evidentně víš, že jsou to lemplové, neználkové a zákazníka ojebali, jistě také víš co bylo příčinou problému. Prozraď nám.
bear

Aby vše mechanik zkontroloval, tak vlastně motor musí rozebrat do šroubku a opět ho zpět složit včetně nových šroubů hlavy a různých gufer a těsnění.

To už je generálka motoru za cenu desítek tisíc.

To zákazník vpohodě zaplatí a nebo je předpoklad, že se začne šprajcovat?

hodnocení

0x
"v servisu bylo potvrzeno,ze je v poradku a neni zadreny". Jedna věc je zadření, ale opravdu vám výslovně řekli, že je vámi dodaný motor "v pořádku"? To mají zřejmě mimořádné diagnostické schopnosti.
nespokojeny
To, že nebyl zadreny byla nejdůležitější věc... Dále to měli vše preventive kontrolovat. Čekal jsem od nich dále info co prohlédli a co mi doporučí... Ale nic.. Poslali mi minutové video jak motor běží, po 20 minutách prej přestalo fungovat čerpadlo, ale přece jsem je žádal o kontrolu od a do z
trtr
bez papíru bez šance
nespokojeny
Co SMS o dohodě zprávy na WhatsApp?
A s jakou pohádkou jste ten výjimečný motor z výjimečného auta koupil? "Auto bourané na střechu, nebo na zadek"? Ten zbytek auta jste viděl? Nebo aspoň fotky?
nespokojeny
Pohádky at by byla jakákoliv je potřeba brát rezervou... Důležité bylo, že motor nebyl zadreny, a měl tlaky v pořádku vse ostatní se počítalo s tím že oni právě budou kontrolovat a preventivně měnit podle potřeby... Na což jsem čekal, ale nikdo nic nepotřeboval dokud jim nepřešlo to čerpadlo teď už hoši vedej na co měli dát pozor
asd1
To bys musel zadat kompletní generalku motoru = komplet rozebrat. A stalo by to pár desítek tisic.
Podle popisu jsi nechtěl ani udělat rozvody, což je u bazarovyho motoru samozrejmost.. takže máslo na hlavě nema servis ale ty...
Motoru nic nebude, jen se musí opravit pohon čerpadla..

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, pokud nemáte vše na papíře, mohou argumentovat že na montáž vlastních dílů atd není záruka. Všechno bude o tom, kdo má jakého právníka.
teni

Žádný servis vám nebude vámi dodaný jakoby dobrý motor celý rozebírat a kontrolovat. Je to váš problém, jaký šit jste si dodal. Já si vždy nechal poškozený motor opravit, byť to nebylo nejlevnější. Nikdy bych motor z vrakoviště nebo od někoho nekupoval. Třeba úplná go motoru VWtiguan 2l benzin stála 80 tisíc a byla na ni plná záruka. Auto jezdí několik let bez problému.

nespokojeny
Vždyť to taky byl můj požadavek výměna a kontrola všech dílů na motoru i motoru... Xo ma zákazník ještě víc chtít? Jasně řečeno co je potřeba kontrolovat nahlásit a taky jsem se ptal co by doporučili s takovým motor nejdřív udělat... Odpověď byla že motor vypadá velmi dobře nebáli bychom se ho tam dát... Co víc jako zákazník laik man chtít... Samozřejmě na ně spoléhám jako na profily tak snad vedej co delaj
trtr
Jejich blbost to bylo vzít a udělat, vaše že to udělají, jak chcete. Dneska už moc opravářů a diagnostiků není, více je pouze náhodných měničů.
Bude to chtít právníka a soudního znalce, bude to stát ranec a trvat dlouho, výsledek nejistý.
Jestli se spokojili se vzhledem motoru zvenku a to pro ně znamená dobrý...tak čumím! I motor totálně zblitý od oleje může být uvnitř absolutně v pořádku a naopak..*alene*
007cz
Známka, že motor fouká do bloku a tlačí olej přes gufera ven je totálně zblitý motor olejem...
asd1
Na zbliti olejem stačí těsnění ventildeklu za pár korun, a motor jako takový může být v top stavu..

hodnocení

0x

Za skryte vady vami dodaneho motoru servis nezodpoveda, vase sance nieco dosiahnut sudne bez papierov su minimalne. Berte to ako zivotnu lekciu. Iny pripad by bol napriklad pad motora z montazneho kladkostroja a ohnutie hriadele, naliatie nespravneho oleja, zabudnuta matica vnutri, tam je jasna pricina.

nespokojeny
Rozumím... Mam aspoň SMS a zprávy na WhatsApp kde jim jasně píšu co od nich očekávám... Měli sundanou olejovou vanu aby měli přístup na kontrolu ojnicnich ložisek tak čekal bych od nich, že budou pečlivejsi a preventivně budou koukat na napínaky rozvody atd
kolda

Udělal jste chybu, tak se s tím smiřte.

nespokojeny
Jakou chybu myslíte? Určitě ne technickou chybu jinak chyba byla, že jsem jim věřil
Plně souhlasím s tazatelem..Věřil "machýrkům" ..Sami neměli problém s tím, že motor si doveze "svůj"..souhlasili,že ho zkontrolují..TOTO neudělali! Omrknout motor zvenku zvládne i stará Blažková..pokud je čistý, tak je pro laika OK..Ale zkušený mechanik to snad rozhodí,neee? Těsnění by stejně naúčtovali zákazníkovi..a práci okolo toho taky,nee?
kolda

Chybu, že jste chtěl motor měnit.

nespokojeny
To nebyla touha něco měnit, ale potřeba... Předešlý motor se zadrel...

petrr
hodnocení

0x
Chyba na straně servisu.
Pokud je autorizovaný, tak mají proti takové chybě pojistku.

hodnocení

0x

...v servisu bylo potvrzeno,ze je v poradku a neni zadreny...

To ocividne nebyl, kdyz bezel 20 minut.

...pozadavek byl vymena motoru a jeho kontrola preventivni vsech moznych soucasti...

Preventivne ho otestovali zcela kompletne a komplexne, pricemz jiz po pouhych 20 minutach zjistili, ze je vadny pohon olejove pumpy.

nespokojeny
No a nemohli to předvídat? Preventivně doporučit výměnu pro jistotu? Pak by se to nestalo...

Jako vše vyměnit pro jistotu? To nemyslíte vážně.

nespokojeny
Samozřejmě díly, o kterých se ví, že u těchto motoru se mění pravidelně právě i preventivně, ale olejové čerpadlo je dost zásadní dil v motoru, Ktery když odejde tak následky můžou být fatální a to Zkušený mechanici vědí

Jak píši jinde, jiný motor, nebo dobrý advokát

Vite jak. Predvidat mohli spoustu veci. A preventivne toho tedy spoustu vymenit. Ale pokud jste chtel vsechno pro jistotu nove, aby nemohlo dojit k problemu, mel jste si rovnou sehnat kompletne novy motor a nebo jim jasne rict, ze pred jeho montazi chctete udelat kompletni GO a repasi vsech prislusenstvi.
Sam pisete, ze se to stalo v ramci testovaciho behu motoru. K cemu myslite, ze to testovani bylo? Aby pronic zanic palili palivo? Nebo aby odhalili nejaky problem, nez vam auto vrati? Coz se presne stalo.

berlusconi
hodnocení

0x

Měl jste spíš koupit jiné auto, než se pouštět do takových nejistých věcí.

nespokojeny
Jedná se dražší auto zajímavější pro sběratele ...není to obyčejná Octavia nebo golfik... I když Octavia i golfik můžou být minimálně 10x spolehlivější

Tak najdete jiný motor, nebo advokáta.

Vyberte si.

tona

Hlavně jestli jezdíte do specializovaného servisu, mám pár amerik ze šedesátých let, většinu si teda udělám sám ale občas s něčím do servisu zajedu, je to servis specializovaný na ameriky a mám ho dlouhodobě vyzkoušený.

hodnocení

0x
Tak jestli se jedná o nějaké výjimečnější auto s motorem, se kterým většina měničů v autorizaku buď nepřišla do kontaktu, nebo v něm tak maximálně měnila olej, byla největší chyba to dát právě do autorizaku a ne nezávislému specialistovi, který o specifikách daného motoru ví řádově víc.
A co tady chybí - došlo k poškození motoru, nebo ho vypli ještě včas a jen se vymění čerpadlo? Nebo jde o to, že kvůli jeho výměně musí motor znova ven? Felda 1,6, když asi zmrzla voda v oleji, běžela po startu v hlubokém mrazu se svítící kontrolkou x minut za čím dál podezrelejsiho zvuku, ale po ohřátí vany po dalším startu zase ztichla a sloužila dál.

frogman
hodnocení

0x

Když má zákazník auto, pak si sežene díl, pak si sežene servis, tak je docela zmatená situace V tom, kdo se z čeho může vykroutit, já myslím že servis se může vykroutit skoro ze všeho, jak budete cokoliv prokazovat? To byste musel být u toho a mít to natočené a pak stejně to může dopadnout na tom že díl byl vadný nebo auto bylo vadný nebo cokoliv

prostě jediná jistá věc je nechat si v servisu opravit auto, díly a postupy nechat na nich a platit až když je opraveno

protože když vy si donese to je svůj díl oni vám ho namontuji teď se zjistí že to nefunguje tak i kdyby bylo průkazný že jste si dones vadný díl tak kdo zaplatí tu práci

ridic
hodnocení

0x

Když jsem přečetl celou zajímavou diskusi o práci servisu a kvalitě dodaného motoru, tak mě zaujala ještě jedna věc o které zde řeč nebyla.

Ať už byl dodaný motor v jakémkoli stavu, tak 20 minut běžel, než se poškodil, takže funkční byl.

Když čerpadlo oleje přestane tlačit olej, tak se ihned rozsvítí kontrolka mazání (ta se rozsvítila), ale to nezpůsobí okamžité zadření nějaké součásti motoru. Aby se něco poškodilo, tak musí motor bez mazání nějakou chvíli běžet.

Proč mechanik motor ihned nevypnul, když se kontrolka ruzsvítila?

ridic

Ještě doplňuji úvahu:

Došlo vůbec k poškození motoru, když čerpado přestalo fungovat? (to nebylo jasně řečeno)

A pkud se motor nepoškodil a je třeba jen vyměnit čerpadlo, tak co vlastně řešíč?

Chceš se soudit, aby ti opravu udělai zdarma?

Sám jsi chtěl na motoru zkontrolovat a vyměnit, co bylo vadné. Vadné čerpadlo se objevilo až při zkoušce motoru, tak ať ho vymění a je to vyřešené. Nebo o co ti jde, pokud se motor nepoškodil a je jen vadné čerpadlo?

To je jinými slovy co jsem psal o příspěvek výš. Že motoru asi nic není, jen se musí vyměnit to čerpadlo, hřídelka, řetízek nebo jánevímco, ale motor kvůli tomu musí znova ven a tu práci musí někdo zaplatit.

chlapci, zatím jen odpovědí: 65

ridic

Ano, odpovědí a komentářů už je hodně, ale ještě jeden přidám.

Název otázky začíná "Poškození motoru ...". Z toho se dá odvodit, že se motor nějak poškodil nebo se něco zadřelo, protože motor dál běžel i při rozsvícené kontrolce, že motor nemaže. To by ukazovalo na chybu toho, kdo motor testoval.

Ale tazatel už mlčí a na otázky, co se na motoru poškodilo, neodpovídá. Tak je zbytečné dál spekulovat, co a jak ...

Taky je možný že tlak v olejovém systému postupně klesal-protože olejové čerpadlo se zadíralo a teprv v téhle chvíli přeskočil řetěz čerpadla.
Holt týpkové nahodili motor nastartovali a nehlídali parametry motoru jako je teplota chladící kapaliny tlak oleje atd atd.
Nechce se mi věřit že nejdřív přeskočil řetěz olejového čerpadla jen tak.
Přesně tak, navíc je dost divné, že by to čerpadlo naběhalo tisíce km v jiném autě a najednou se seklo se krátce po montáži do jiného auta. Tak bude ještě něco, co nevíme.
nespokojeny

Že je motor poškozený naznačil servis když jsem se ptal, že stačilo už jen udělat test a bude auto hotové tsn den jsem volal a řekli mi že mají problém a už to začalo... Prý si všimli divného zvuku a uvideli kontrolku mazání oleje... Motor nesledoval na diagnostice, ale jen tak běžel... Hned co to slyšeli tak motor vypl mechanik... Vypustil olej a zjistil, že v něm jsou kovové částečky...

bobann
Teď je otázka kdy si toho vůbec všimli že něco rachtá. Že se něco vydírá.
Jestli nahodili mi motor stáli u něj dvě minuty, s tím že ho nechají nahozený a šli někam do háje tak bych se nedivil kdyby došlo k poškození.
Prostě to nezvládli
Kdy ví, kam až ty ocelový špóny v motoru doputovaly.. :-/
bear

Olejovému čerpadlu nepadne tlak jen zadíraním a nižšíma otáčkama.

Olejovému čerpadlu klesne tlak i tehdy, pokud je vylítané a má kolem sebe (zubu čerpadla) vydřené vůle víka.

Nebo pokud netěsní ventil a tlak jde místo do systému zpět do vany lehčí cestou.

ridic

"bear" V tom případě ale nezhasne kontrolka mazání, protože ta svítí proto, že je nízký talk oleje - je spínána tlakovým spínačem.

bear

U některých aut je rozpínaná (nemusí být spínaná). Díky tomu se eliminuje přerušení kabeláže (když ztratím kostru s čidlem tlaku, kde je rozpínací kontakt, tak žárovku nikdy nerožnu). U aut, kde je spínač při správném tlaku a tudíž běžícím motoru je sepnut, tak ŘJ vyhodnotí, že má otáčky, má sepnuto = nebudu svítit kontrolkou mazání. Stačí ovšem přeseknout drát nebo spínač rozepnout nízkým tlakem a řj při signálu otáček vyhodnotí = sviť kontrolkou, může to být nízký tlak, vadné čidlo nebo přeseknuté vedení.

Takto to má VW group (i třeba Fabie1, Polo 9N, atd...)

...

Z praxe, rožne se až v momentě, kdy tlak opravdu padne hodně. Tedy při nedostatečném mazání se to může pohybovat na hraně, kdy kontrolka ještě nesvítí, ale tlak už není ideální. Zvláště tam, kde čidlo není přímo na žárovku, ale přes řj, jak popisuji a je tam i mírné zpoždění.

nespokojeny
hodnocení

0x
Chci poděkovat všem co mi řekli svůj názor a byly ochotni nas tím přemýšlet... Situace je takova, že servis uznal lajdacky přístup mechanika a bude to opravovat na své náklady...proto jsem nechtěl hned psát o koho kde ae jedná... Nakonec uznali chybu a udělají vše jak se má...

Blahopřeji k vítězství.

V čem ten lajdácký přístup spočíval?

bobann

@genehawkins

to už těžko vykoumáme, snad tazatel napíše pak víc co a jak se s motorem stalo. Můžeme jen spekulovat

Nechali jo dlouho běžet na volnoběh, tak uznali chybu. Přes varování nízkého mazacího tlaku se někde přidřel a spadl řetěz. Ne nadarmo se říká, že opotřebení na volnoběh je extrémně vysoké. Samozřejmě opravit to půjde, vyčistí se špony a pojede dál. Ale většina píše, že motoru v pořádku se to nemůže stát, volnoběh mu neublíží, takže dle nich, ten motor v pořádku nebyl a proto ho někdo za včas prodal. Tak si můžete vybrat.

stir, "Nechali jo dlouho běžet na volnoběh, tak uznali chybu", ale to je Vaše stanovisko, nikoliv stanovisko servisu, nebo sdělení příčiny.

Ale jak správně píše pan Bobann, "Můžeme jen spekulovat"

asd1

tvl áááá... Stire ty jsi snad v sektě proti volnoběhu? Píšeš totální bludy.. Asi máš na mysli pravidelné ohřívání motoru na volnoběh a až pak vyjet. To máš pravdu že škodí, lepší je nastartovat a vyjet hned, motor ohřát volnější jízdou = nedupat tomu na krk/ nechtít max. výkon ani otáčky, postupně s ohříváním možno přidávat zátěž a po kompletním prohřátí bloku motoru je možné i vhodné jít do max. výkonu i otáček (italská údržba = motor až po konec výfuku čistý bez karbonů).

výhoda je mnohem rychlejší ohřátí a ohřívá se nejen motor ale i převodovka. Ohřát na místě a vyjet = dát pohulit studený převodovce.

Ovšem tvrzení že stání na volnoběh = smrt auta i všech kdo v tom sedí, nebo že 20 minut volnoběhu byla příčina chcíplýho mazání, to jsou naprostý kokotiny.

Nevíme o jaký motor šlo tj. ani jak je tam řešené mazání. Jediný info je pohon řetězem, spadlý řetěz a špony... Příčin může být hodně, od jebnutí motorem o zem při přepravě přes šroubek nebo nějaké piliny od řezání flexou spadlé do motoru a následné špony a zadírání po prosté selhání vytahaného řetězu (to by ale byla velká náhoda).

Hlavní tip na to jebnutí s motorem při přepravě a poškození něčeho co se pak přidíralo (zadřený čerpadlo a následně přetížení až selhání jeho pohonu)..

Nevim jestli se smát nebo brečet *zed*

bear

asd1... rozhodně brečet...*plac*

Kluci, ale včera na kafi jsem se dozvěděl od kámoše "novinku", že další známý vyprávěl, jak jeho kámoš dostal od měšťáků pokutu 2500Kč za trestný čin, že nechal běžet motor na volnoběh. "To moc řidičů ani neví, že se to nesmí"

Snažlil jsem se mu vysvětlit, že určitě nejde o trestný čin, že tato situace je popsána v zákoně desítky let a asi to nebylo tak, jak mu kámoš vyprávěl, co slyšel od jiného kámoše.

Zbytek diskuze jsem strávil mlčky pitím kávy a kousání sušenky.

Bylo to zbytečné, páč jeho "kámoš přeci nekecá."

Tím chci říci, že po světě se šíří mnoho nepravdy, které jsou "pravdivé".

bear

TČ... no... za to se chodí většinou sedět za mříže *cteni*

asd1

To ten kámoš nejspíš četl článek na Novinkách v rubrice Garáž/ Autoživě, tak nějaká lama píše podobný nesmysly jeden za druhým *smich* (tam to bylo o tom že nastartovat a škrábat okna/ čekat až se odmlží = přestupek.. Což přestupek samozřejmě není, naopak se zamrzlým/ zamlženým oknem vyjet nesmíš)

bear

Určitě přestupek? Výfukové plyny zabíjí a pak je to správně kvalifikováno jako trestný čin zabití. *sarkasmus*

asd1

Když o tom víš, tak tam je úmysl zabít. Takže žádný zabití ale vražda! *smich*

Teď mne bolí břicho, jak se směji poznámkám, ale včera mi bylo divno, čemu taky věří řidiči.

Už aby bylo školení povinné.

Omlouvám se, že se nedržím tématu.

bobann
asd1
Chyba při demontáži motoru To mě taky napadlo
Mohli s ním jebnout vozem, zapáčit motorem na nevhodném místě. Nikdo neví jak ten motor ani dávali z auta pryč jestli horem přes kladkostroj, nebo ho nějak rvali spodem z auta zapáčili páčidlem vopřeli se někde o čerpadlo .
Jebnutí s motorem při přepravě motoru.
Je to pravděpodobně hlavně při váze motoru když autor dotazu píše jak je výkonný. To může být motor s hmotností 220 kg. S tím se manipuluje blbě
bear

Za vanou uvnitř je většinou sací koš s trubkou a vede přímo na nějakou přírubu součástí zubového čerpadla.

Taky vodící lišty z plastu jsou zkřehlé a jebnutí o zeb může nadělat úlomky a ty se někde nasají, ucpou, atd... Pokud rovnou nerozhodí rozvody.

...

Reaguje vůbec tazatel?

asd1

Asi tak..

Tazatel napsal že se dohodli že to servis opraví za svoje, nevidim důvod proč by měl reagovat dál.. Leda nám poslat fotky toho pohonu čerpadla až sundaj vanu, ať se taky pokocháme co přesně tam bylo ;)

"proč by měl reagovat dál."***aby místní odborníci, specialisté na autoa věděli, co a proč se tak stalo. Třeba i to, o jaký motor šlo.

bear

No mě moc zajímal i ten samotný autorizák, který přijme takový druh zakázky s použitým motorem od zákazníka. Alespoň značka.

bear, nejste sám, snad se tazatel ještě ozve a doplní infa, které místní odborníci požaduji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]