Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výzva provozovateli vozidla - zjevně nezákonná

Od: tazatel odpovědí: 18 změna:

Odbor správních agend při městském úřadu mi zaslal výzvu provozovateli vozidla k úhradě pokuty. Odvolání podle poučení ve výzvě není možné. Výzva je co do obsahu zmatečná, orgán není schopen popsat konkrétní jednání, které považuje v rozporu se zákonem. Orgán nedoložil zřetelné fotografie, ze kterých je nepochybné, že jde o mé vozidlo. Z fotografií přiložených ve výzvě ani není zřejmé, kde byly pořízeny. Na mé namítky jak co do obsahu výzvy, tak co do předložení kvalitních fotografií orgán nereaguje. Kde si lze na postup orgánu stěžovat?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Stačí nereagovat, po 30 dnech to spadne do běžného správního řízení, kde budete mít všechny možnosti obhájení.

hodnocení

3x

"Kde si lze na postup orgánu stěžovat"***nadřízenému orgánu.

Nebo jak správně píše odborník gene, dozvíte se to až zahájí správní řizení, které zřejmě bude dražší. Ale to asi víte, když jste vyhodnotil, že je to nezákonné konání.

pavellkdborak
hodnocení

0x
Běžně se posílají příkazy, to je zkrácená forma rozhodování, když je úřadu na první pohled jasné že došlo k porušení zákona, tam se nic neprokazuje podle fotek z radaru se vyhledá v evidenci provozovatel s odkazem na porušeny zákon se rovnou stanoví sankce. Je tam vše co tam na být, proto je to příkazní řízení. Je tam poučení a tim bych se řídil. Když to necháš měsíc plavat, další výzva bude od exekutora.

V dnešní době to dělá již automat, dokonce výzva odejde ještě tentýž den.

mm

Výzva provozovateli vozidla je zvláštní úkon správního orgánu, jímž je možné na základě uhrazení určené částky ukončit šetření odložením bez zahájení přestupkového řízení. Není to pokuta ani správní rozhodnutí.

V případě neuhrazení této částky bude zahájeno standardní správní řízení se všemi právy a povinnostmi. "Výzva" tedy není příkazní řízení a exekutor s tím nemá nic společného.

mm,

Opět asi nechápu, "Není to pokuta ani správní rozhodnutí"..."případě neuhrazení této částky"...

není to pokuta, nebo co pak tedy hradí?

EDěkuji.

mm

"Výzva provozovateli vozidla" je právní zprasenina zakotvená v zákoně ve snaze hojit se na provozovatelích (na základě paragrafu o obecné odpovědnosti) v případech, kdy by přestupkové řízení bylo nejisté (nejsou spolehlivé důkazy) nebo příliš dlouhé (úřednící to nestíhají, typicky v Praze). Žádný právní status to nemá, ale tu "určenou částku" (nikoliv "pokutu") by šlo interpretovat jako poplatek za nezahájení přestupkového řízení. To se zahajuje až poté, co "částka" nebyla uhrazena.

tazatel
hodnocení

Po mých marných urgencích o doložení kvalitních fotek a popisu jednání, které mělo být v rozporu se zákonem, mne orgán předvolal k vysvětlení. Z § 137 odst. 1 zákona č. 500/2004 věta třetí je zřejmé, že "vysvětlení může požadovat jen tehdy, nelze-li rozhodné skutečnosti zjistit jiným úředním postupem". Zatím ještě ani neuběhla lhůta pro zaplacení stanoveného "výpalného". Čili orgán se mě asi chce zeptat, kde má hledat důkazy a nebo abych se k něčemu přiznal a důkazy proti sobě předložil...nebo se obhajoval a orgán to obrátí proti mě. Normálně jsem se už naštval a na orgán podal stížnost na příslušný městský úřad - aby přezkoumali zákonnost postupu orgánu a jeho odbornou způsobilost. Např. orgán vymezil místo přestupku jedním! GPS údajem (nevím jestli se jedná o poledník nebo rovnoběžku).

paveldvorak

Jakakoliv stiznost vubec nic nezmeni na lhutě, potrebne k podani odporu, pokud marně uplyne, je pokuta vymahatelna exekutorem...je rozdil zaplatit 700 korun, nebo 2000 korun + 3500 korun jako náklady řízení

Uvidíme, jak tazatel dlouho bude psát svoje postřehy z jednání s úřady a jaký bude výsledek.

Já kdysi v mladické nevědomosti nechal vyhnít neuhrazenou pětistovku od MP (dopravaci se vždy písemně připomněli) za špatné parkování a místo nějaké upomínky přišel cca po roce rovnou dopis od exekutora, srážky z platu a obstavený účet (v té době můj jediný účet) stavebního spoření. Státní příspěvek za řadu let spoření mi propadl (kvůli manupulaci exekutora s účtem), spravedlnosti jsem se tenkrát nedomohl ani s pomocí právníka (exekutoři v té době nebyli zodpovědni za svoji byť prokázanou chybu). Sečteno a podtrženo, kromě spousty nervů mě jedna botička nakonec vyšla na asi 80 tisíc:( Být to jen krátce později, kdy už chyba o neodpovědnosti exekutorů byla opravena, bylo by to jen za 9t ...
tazatel
hodnocení

"Uvidíme, jak tazatel dlouho bude psát svoje postřehy..." až do "grande finále"...ať si lidi dají pozor na podobné orgány...dnes po mně chtějí peníze a nedokáží sdělit proč, zítra budou chtít můj dům...a pozítří mě zavřou pro odlišný názor...

Uvidíme časem, jak velkou (ne)pravdu máte.

Přeji všem krásný víkend.

hodnocení

0x
Nejsem právník, ale pokud na té výzvě není uvedeno datum, čas, místo a označení přestupku, tak se to ani nedá považovat za výzvu. To je jako by vás zastavil policajt a bez vysvětlení řekl, že mu máte dát 1500 Kč.
Tedy by podle mě zatím ani nemělo následovat správní řízení (dražší), protože výzva, která mu měla předcházet, nesplňuje náležitosti výzvy.
tazatel
hodnocení

Již jsem byl předvolán k podání vysvětlení (aniž by marně uběhla lhůta pro zaplacení stanovené částky) - viz má reakce výše

Když si naúčtujete minimálních 1000 Kč na hodinu (pokud nejste důchodce), tak takové podání vysvětlení je pěkně drahý špás.
tazatel
hodnocení

Jsem OSVČ a předvolali mě na osmou hodinu ranní. Tak jsem se omluvil, že bych musel kompletně překopat svůj program. Navrhl jsem orgánu, kdy se mohu bez komplikací dostavit, což akceptoval a dal mi nový termín. Celé to na mně působí šikanozním dojmem. Na vyřízení mé stížnosti na orgán má podle vnitřního předpisu městský úřad do 60 dnů. Opravdu nevím, co mám orgánu za této situace vysvětlovat. Já jim to "výpalné" snad uhradím obratem, na stížnost to nebude mít snad vliv, správní řízení potom nebudou moci zahájit, vyhotovený paskvil musí odložit...a budeme se bavit s orgánem bez vydírání správním řízením s pokutou až 10.000,-Kč. Já těch 10 tis Kč poztrácím ročně z kapes, ale orgán se dosud chová jako urvaný z řetězu a je snad schopen poslat mě do vyšetřovací vazby i když na to nemá pravomoc.

yarda1
hodnocení

0x

cnn.iprima.cz/...

Letos jsem (po hodně dlouhé době) přispěl šesti stovkama do obecního rozpočtu jedné děrevni, uznal jsem to, asi jsem dost razantně nešlápl na hrzdu na začátku obce. Nechci, aby se to opakovalo moc často, přistihl jsem se, že víc čumím na tachometr místo abych sledoval dopravní situaci v okolí.

:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]