Nejste přihlášen/a.
Odbor správních agend při městském úřadu mi zaslal výzvu provozovateli vozidla k úhradě pokuty. Odvolání podle poučení ve výzvě není možné. Výzva je co do obsahu zmatečná, orgán není schopen popsat konkrétní jednání, které považuje v rozporu se zákonem. Orgán nedoložil zřetelné fotografie, ze kterých je nepochybné, že jde o mé vozidlo. Z fotografií přiložených ve výzvě ani není zřejmé, kde byly pořízeny. Na mé namítky jak co do obsahu výzvy, tak co do předložení kvalitních fotografií orgán nereaguje. Kde si lze na postup orgánu stěžovat?
Výzva provozovateli vozidla je zvláštní úkon správního orgánu, jímž je možné na základě uhrazení určené částky ukončit šetření odložením bez zahájení přestupkového řízení. Není to pokuta ani správní rozhodnutí.
V případě neuhrazení této částky bude zahájeno standardní správní řízení se všemi právy a povinnostmi. "Výzva" tedy není příkazní řízení a exekutor s tím nemá nic společného.
mm,
Opět asi nechápu, "Není to pokuta ani správní rozhodnutí"..."případě neuhrazení této částky"...
není to pokuta, nebo co pak tedy hradí?
EDěkuji.
"Výzva provozovateli vozidla" je právní zprasenina zakotvená v zákoně ve snaze hojit se na provozovatelích (na základě paragrafu o obecné odpovědnosti) v případech, kdy by přestupkové řízení bylo nejisté (nejsou spolehlivé důkazy) nebo příliš dlouhé (úřednící to nestíhají, typicky v Praze). Žádný právní status to nemá, ale tu "určenou částku" (nikoliv "pokutu") by šlo interpretovat jako poplatek za nezahájení přestupkového řízení. To se zahajuje až poté, co "částka" nebyla uhrazena.
Po mých marných urgencích o doložení kvalitních fotek a popisu jednání, které mělo být v rozporu se zákonem, mne orgán předvolal k vysvětlení. Z § 137 odst. 1 zákona č. 500/2004 věta třetí je zřejmé, že "vysvětlení může požadovat jen tehdy, nelze-li rozhodné skutečnosti zjistit jiným úředním postupem". Zatím ještě ani neuběhla lhůta pro zaplacení stanoveného "výpalného". Čili orgán se mě asi chce zeptat, kde má hledat důkazy a nebo abych se k něčemu přiznal a důkazy proti sobě předložil...nebo se obhajoval a orgán to obrátí proti mě. Normálně jsem se už naštval a na orgán podal stížnost na příslušný městský úřad - aby přezkoumali zákonnost postupu orgánu a jeho odbornou způsobilost. Např. orgán vymezil místo přestupku jedním! GPS údajem (nevím jestli se jedná o poledník nebo rovnoběžku).
Jakakoliv stiznost vubec nic nezmeni na lhutě, potrebne k podani odporu, pokud marně uplyne, je pokuta vymahatelna exekutorem...je rozdil zaplatit 700 korun, nebo 2000 korun + 3500 korun jako náklady řízení
Již jsem byl předvolán k podání vysvětlení (aniž by marně uběhla lhůta pro zaplacení stanovené částky) - viz má reakce výše
Jsem OSVČ a předvolali mě na osmou hodinu ranní. Tak jsem se omluvil, že bych musel kompletně překopat svůj program. Navrhl jsem orgánu, kdy se mohu bez komplikací dostavit, což akceptoval a dal mi nový termín. Celé to na mně působí šikanozním dojmem. Na vyřízení mé stížnosti na orgán má podle vnitřního předpisu městský úřad do 60 dnů. Opravdu nevím, co mám orgánu za této situace vysvětlovat. Já jim to "výpalné" snad uhradím obratem, na stížnost to nebude mít snad vliv, správní řízení potom nebudou moci zahájit, vyhotovený paskvil musí odložit...a budeme se bavit s orgánem bez vydírání správním řízením s pokutou až 10.000,-Kč. Já těch 10 tis Kč poztrácím ročně z kapes, ale orgán se dosud chová jako urvaný z řetězu a je snad schopen poslat mě do vyšetřovací vazby i když na to nemá pravomoc.
Letos jsem (po hodně dlouhé době) přispěl šesti stovkama do obecního rozpočtu jedné děrevni, uznal jsem to, asi jsem dost razantně nešlápl na hrzdu na začátku obce. Nechci, aby se to opakovalo moc často, přistihl jsem se, že víc čumím na tachometr místo abych sledoval dopravní situaci v okolí.
![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.