Jaký je minimální vzorek pneu na přívesném vozíku nebržděném 750kg v zimě? Google najde buď 1,6 mm nebo 4mm. Co je správně? Předpokládám 1,6mm a postačí letní pneumatiky?
Bez ohledu na vyhlášku, u nebrzdeneho na typu pneu a výšce vzorku při jízdě rovně zásadně nezáleží, ale logickou úvahou bych byl hodně opatrnej v případě brzdeneho. Tam při tažení autem na zimních bude pravděpodobně i lehké brzdění na sněhu přesahovat adhezi sjetých/letních na vleku, takže hned blokne kola a někam vybočí...
k2
Logickou uvahou mozna, ale v praxi je to jedno. Jako prevence blokace je daleko dulezitejsi mit najezdovku dobre serizenou, coz neni uplne trvialni zalezitost...
S opravami a seřízením pár zkušeností mám. Každopádně i sebeprecizněji serizene brzdy pořád pracují jen tak,jak mají, tedy neomezeně brzdí úměrně síle, kterou vlek tlačí na auto, což v případě lepsich pneu na autě nastane na kluzku snadno. Pokud je adheze pneu auta i vleku cca shodná či vleku lepší, funguje najezdovka jako takové mechanické abs ( při špatném tlumení jak sbíječka), ale v opačném případě nemá co brzdný účinek omezit.
k2
A mate zkusenosti i s jizdou s brzdenym privesem na tom kluzkem povrchu?
Bery i nebrzdeny má problém, v zatáčce se bude chovat jak kdyz tahnes boby s hladkým spodkem - auto pojede obloukem ale vozík po tecne ven, levá zatáčka zahuci do skarpy, prava sejme auto v protisměru. Nebo sebou i stahne tazny auto. Milane je video vloni z dálnice jak to těm kamionum na sněhu "krasne" brzdi ( v mlze to kalíli svých 90, viděli tak 150m ale brzdna dráha tak 300.. prekazka a jen duc duc rozm...li tam desítky aut. Proc to píšu, letni na privesu jsou na snehu sice legální, ale dost na ... dvě věci.
k2
@asd1: Ale jev, ktery popisujete, nijak se zimnimi pneumatikami nesouvisi. To same se Vam stane v lete na suche silnici nebo v zime (na mokru) se solo autem, kdyz to prezenete s najezdovou rychlosti do zatacky.
asd1
Boční vedení letni a zimni gumy - zimni přenese mnohem vetsi silu. Takže auto na zimních zatoci v pohode ale vozík na letních pojede rovne jak ty boby..je to asi jak kdyz budeš mít na přední nápravě zimni a vzadu letni..
A proto je tolika přívěsů a návěsu v zimě v příkopě. Mají letní gumy.
asd1
Jel jsi někdy s vozíkem na sněhu? A nejen zatacka.. těžší vozík = do kopce akorát hraješ protože tahnes kila který nemáš na hnací nápravě, brzdeni nápodobně ty kila ti tlačí do zadku = brzdi to dost na h... A kamiony na sněhu to je kapitola sama pro sebe.. tady čekají až to solnicka rozpusti, kdo neceka ten se zahrabe v kopci a ucpe komplet provoz.. každou chvíli tady jedu za inteligentem který nechce hodinu čekat tak to zkusí vyjet a sine se stylem "hrabos" 5 kmh celý 3 kilaky mírného kopecka.. Najdi si to video jak to kamionum na sněhu skvele brzdi a nebouraj
"Jel jsi někdy s vozíkem na sněhu?"***mnohokrát, i s přívěsem za Liazkou, ještě v dobách starých předpisů, kdy nebylo třeba zimní pláště.
Hrabání Tiráků do kopce v břečce, přeci nesouvisí s letní gumou na přívěsu.
asd1
Dřív ty letní gumy byly podobný víc dnešním celorockam než letním, proto se na nich na sněhu dalo jezdit relativne v pohode (ačkoliv, každou chvili bylo do kopce nutný tlacit Navesem a že nemaj zimni, s tim jsem nezacal ja... hrabos souvisí s letnima na kamionu/hnací nápravě a brzdna dráha na všech gumach i na tom navesu, je rozdíl jestli ty kola brzdi nebo jen klouzou. Ale nákladní letní jsou taky spíš celorocka než čistokrevná letní.. Čistokrevná letní je na sněhu uplna zoufalost, to klouze jak na ledovy glazure.. vozik na nich je fakt jak ty boby s hladkym spodkem:D
Mno, ziju v horách a na sněhu mám už něco najezdeno, i s vozíkem, tak vim co to dela kdyz se brzdi z kopce pred vraceckou To holt asi není jak pohoda u Pardubic?
asd1, jasně u Pardubic (tam již nebydlím) je rovina až k Jenykovi. Tam se to již zvedá.
Ale s náklaďáky jsem jezdil v zimě i do Špindlu, Harachova zkrátka po celém kraji. Mockrát se stalo, že za Hořicemi se auto otočilo, jeli jsme domů a zkusili druhý den...
Přívěsy jsou z výroby obuty do celoročních pneumatik. Ve tvém vlastním zájmu je, aby pokud v zimě převážíš těžší věci, měly vzorek spíše k těm 4 mm, než 1,6 mm. Zvlášť, když je přívěs bržděný... Jinak platí, že u přívěsu za dezén 1,6 mm a víc, nemůžeš ani v zimním období dostat od policajtů pokutu. Zažil jsem takovou silniční kontrolu. Bylo nasněženo, já vezl skříně, naložené na přívěsu asi tři metráky hmotnost a hloubku vzorku mi u auta i přívěsu měřili...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.