Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Teď jsem četla, že hrozí pokuta za používání mobilu za jízdy, který je upevněn v držáku. A jak to mají dělat ti, co pracují jako kurýři a potřebují mobil k práci? Já už se fakt u nás ničemu nedivim. Našla jsem článek v portálu www.garaz.cz Už jste za to někdo vyfasoval pokutu?
A četlas ten článek pozorně?
Držák slouží pouze k uchycení přístroje.
Pokuta je za používání telefonu za jízdy řidičem. Jako řidič máš ve svých rukách ovládání vozidla a tak si při potřebě ovládat telefon umíš zastavit.
Když se ti to u nás nelíbí, zajeď si do Německa nebo do Rakouska. Tam ti to rádi vysvětlí a tu pokutu si budeš taky dlouho pamatovat.
garaz cz je snůška nesmyslů, ty články tam píše úplná lama. Podobně jako dřevostavitel a podobný rubriky..
Nečti články ale předpisy.
Držák je legální. Telefon nesmíš za jízdy držet v ruce a manipulovat s ním.
Jiná věc je ta, že u telefonování není nebezpečné ani tak držení v ruce, ale to že se řidič soustředí na hovor a nesleduje situaci kolem auta. Dá se to přirovnat jako když jede po třech pivech. Já osobně bych telefonování zakázal obecně, včetně handsfree. A čtení/ psaní SMS, to už je jak když jede totálně vylitej. Podobně ovládání auta dotykáčem místo čudlíků (to vymysleli inteligenti, holt displej je levnější tak z toho udělali pokrokovou věc... Taky už zjistili že to je nesmysl a znova se zavádí čudlíky. (Btw po prohraných soudních sporech v D)
Kurýři můžou jezdit ve dvou, jeden řídí druhý vyřizuje telefonáty. Nebo si holt na volání zastaví.
Jak kdy, prsatá stopařka v letním ohozu je jak flaška rumu ![]()
Ale vážně, spolujezdec a hovor je dost rozdíl, aspoň u mně, na telefon se soustředim mnohem víc.. Netelefonuju ani s handsfree, když je hovor tak si zastavim (a ne u krajnice jak kuželka - takových exotů vidim dost - ale zajedu někam bokem.
Nečetl jsem ten článek, ale jen vím, že není pravdivé tvrzení, které sděluje, to co popisujete.
Tak to opravdu není. Kurýři mají většinou v kapse telefon, v uchu zařízení, kterým obsluhují telefon a mají volné ruce.
Páč v zákoně to je jinak
Řidič nesmí (mimo jiné)
Řidič nesmí držet telefon nebo jiné hovorové či záznamové zařízení v ruce za jízdy
Jak píše pan asd1 "ale to že se řidič soustředí na hovor a nesleduje situaci kolem auta"***dokonce i spoustu testů toto prokázalo.
V tom článku je výslovně řečeno, že pokuta by teoreticky mohla být za vyťukávání textu a jinou podobnou složitější manipulaci s displejem, nikoliv za pouhý mobil v držáku a jeho použití např. jako navigaci. Nebo pouhé přijetí hovoru s hlasitým odposlechem, dodávám (stejně to při jízdě nedělám).
Je to jen teoretická úvaha opírající se o paragraf přikazující povinnost "plně se věnovat řízení vozidla a sledovat situaci v provozu." Autor v článku dodává. že tento přestupek s pokutou do 1500 Kč je bez bodů a že policie ho stejně nestíhá, pokud není příčinou nějaké nehody. Úplně stejným způsobem by mohla být posuzována i manipulace s dotykovým displejem továrního infotainmentu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.