Nejste přihlášen/a.
řešení je vyhodnotit, jestli se vyplatí chvíli počkat (např. popeláři, kteří se za momet zase rozjedou, tedy nestojí to za riziko) a pokud se rozhodnete objíždět tak jet opatrně, klidně se vyhnout hlavou z okénka a zkusit vidět částečně před překážku, a zároveń sledovat zrcádka, jestli vás nějaký netrpělivý idiot bezhlavě nepředjíždí. zároveň takové objíždění je skutečně riziko, takže kdokoliv se k němu rozhodne, musí počítat s tím, že narazí na bezohledného řidiče v protisměru, který nesníží rychlost ani lokaci vozidla v jízdním pruhu (aby se v rámci možností, z bespečnostních důvodů, posunul ke kraji)... ještě bych doporučil nepřijet až za takovou překážku, ale nechat si dost místa na rozhled a rozjezd.
Objizdet opatrne. Nebo co jineho cekate? Stat za prekazkou a pockat, dokud se nepohne, nebo couvat a jet jinudy?
Je to stejné jako vyjíždění z místa, odkud nemám rozhled. Opatrně, pomalu a spoléhat se, že tam ten druhý nevletí jako blázen. Ale stejně v případě nehody ponesu vinu já. Obhajovat se "neviděl jsem" nemá cenu. Policie i soud na to odpoví "Tak jste tam neměl vůbec vjíždět, nebo jste si měl zjednat pomocníka, který vám ukáže, že máte volno."
Z pohledu tupě otrockého výkladu předpisů je skutečně správným řešením "couvat a jet jinudy".
Naštěstí většina řidičů přemýšlí. Když vidím v protisměru překážku, za kterou řidič do mého pruhu nevidí, jedu pomalu a počítám s tím, že mi tam někdo vjede. A podle situace pak couvnu buď já, nebo on.
V rámci sociologického průzkumu doporučuju jezdit autem min. ve 2 lidech pro zajištění bezpečnosti provozu . V rámci praxe - mám odježděno i na motorce - moc nespoléhat na přednosti.Dělal jsem na hale kde hrozilo nebezpečí ze všech stran - jěštěrky,jeřáby,opilí zaměstnanci ...člověk se pak trochu naučí předvídat a očekávat nečekané
Jistě, některé věci se jako obtížně předvídatelné u soudu uhrát dají. Ale smrt tuhle hru nehraje. ![]()
Již nejvyšší soud rozhodl, že řidič musí předvídat jen to, co lze předvídat.
Asi nelze předvídat, že v lese vyběhne děcko z lesa, jako nejde předvídat, že ze školky vyběhne večer srnka. Takový byl rozbor výsledku soudu.
@ milancukrar:
...pokud si ovšem řidič sám na sebe neupletl oprátku tím, že by do protokolu dobrovolně uvedl, že předtím v lese sice nějaké děti viděl, ale nepočítal s tím, že mu o kilometr dál nějaké vběhne pod auto. V tom případě sklapla past. Argument soudu bude " Řidič věděl, že se v lese pohybují děti, a přesto tomu nepřizpůsobil svoji jízdu."
mm, ale který řidič by to udělal?
Aby sebe napráskal?
Ale každý si můžeme vymyslet nějaký příběh, jak se to stalo, ale je důležité vědět průběh nehodového děje.
Vy ale umíte předvídat soudní rozhodnutí.
milancukrar: dotaz zněl "Jake je tedy řešení z pohledu vozidla co prekazku za kterou prostě nejde vidět objíždí?", en jak by rozhodl soud
"Vy ale umíte předvídat soudní rozhodnutí." ale no tak, je to stejné, jako když vy jste napsal "Již nejvyšší soud rozhodl, že řidič musí předvídat jen to, co lze předvídat." soudci jsou lidé, mění se, každá nehoda je jiná atd. a nakonec i to právo a jeho výklad se mírně v čase mění.
@milancukrar:
Podobné případy často popisuje web D-FENS, například zde: dfens-cz.com/...
Často jde o situace, kdy rozrušený řidič v dobré víře situaci policistům nějak "lidsky"vysvětlit mimoděk uvede nadbytečnou informaci, na které ho nakonec "uvaří". Velmi markantní byl případ, kdy řidič při couvání na parkovišti obchodního centra přejel ročního chlapečka, kterého matka ztratila z dohledu, protože se bavila s jinou ženou. Nebohý řidič policii uvedl, že si při vracení vozíku sice všiml dvou žen s malým dítětem, ale nenapadlo ho, že se později to dítě bude batolit po parkovišti bez dozoru. Soudkyně rozsudek zdůvodnila tím, že řidič o dítěti na parkovišti věděl, a proto měl ty ženy upozornit, že bude couvat. Jen díky vytrvalosti řidiče a jeho advokátům se nakonec podařilo rozsudek zrušit, ovšem až u Ústavního soudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.