Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám dotaz, scháním ,,nové" auto krátkou Fabii II ( možná VW Polo), (cenově kolem 60 000 kč) pro řidičku, která dosud jezdila s naftovou Felicií 1.9D, která umožnuje se rozjet do menšího kopce prakticky bez použití plynového pedálu (motor nechcípne). Řidička má totiž ,,problém" používat současně plyne a spojku při rozjezdu.
Jak jsou na tom rozjezdy s Fabií II 1.2 HTP 44 Kw nebo 51 Kw, případně motor 1.4 16V 63 kW jsou podobné jako na Felicia 1.9D?
Nebo raději sáhnout po naftové Fabii 1.4 TDI PD 51 kW a 59 kW, 1.6 TDI popřípadě benzínovou 1,6 16V (BTS) o výkonu 77 kW.
Případně, kdyby se našla pěkná jedničková Fabia s motorem 1.4 16V 55 kW nebo 1.4 16V 59 kW, ale tuhle možnost na 98 % vylučuji
Co by jste zvolili Vy, pro řidiče, kteří mají problémy s rozjezdem, aby se nemusel motor při rozjezdu hodně vytáčet, případně vůbec
Děkuji za odpověd
Základ je rozjíždět se do kopce na ruční brzdu. To se snad učí i v autoškole. Bez tréninku to nepůjde nikdy.
@mettaxa Źe bydlíte u Kolína kde je rovina nic nemění na tom že rozjezd do kopce přes ruční brzdu i "dvojšlap" byl v autoškole základ . U nových aut to řeší asistenty. Viděl jsem video z kondičních jízd pro pokročilé s klasickým autem a 2/3 řidičů se neumí rozjíždět do kopce. Někteří jsme vyrůstali v době kdy řidič byl řidič ne operýtor
Ani já jsem se neučil rozjíždět přes ruční brzdu. Naopak autoškola vyžadovala rozjezd s podržením spojky v záběru v mírném kopci. Jezdilo se na Fabii1 a Polo. Žádnej asistent krom ASR (ale kola se nikomu neprotáčela. Spíš to zdechalo
)
Podle mě rozhoduje i fakt, zda autoškola učí jen Bčkaře a nebo má instruktory i na C, D, E.
Bčkařská malá autoškola s jedním či dvěma auty má zájem na tom, aby udělalo autoškolu i největší vemeno a tak na nějaké správné návyky kašle. Hlavně spokojené recenze a prachy za kurz.
Asi bych takové řidičce koupil traktor. S tím se může rozjíždět i na trojku.
Ale vážně: přece je jednodušší řidičce vysvětlit potřebu mírného zvýšení otáček plynem a pouštění spojky, při rozjezdu do kopce.
Tím si snad prošel každý řidič, že mu motor občas chcípne.
Není nic jednoduššího, než mírný kopeček a tam si ty rozjezdy zkoušet a natrénovat to. Na sedadle spolujezdce musí sedět kliďas, který dokáže po provedení rozjezdu vyhodnotit co dělá řidička správně a co dělá špatně.
Pro takovou lamu automat.
Akorát do 60k to bude plečka před smrtí a dalších 60 schramstne repas převodovky ![]()
Nechápu proč jedině Fobii.. btw z tvýho výběru jí budou chcípat všechny..
Ve výběru i HTP 44 kW nebo 1,4 TDI, tak to fakt bez komentáře ![]()
Tak hoď něco na obhajobu výběru, předveď se s recenzí jak je to povedený:
1,2 HTP 44 kW
1,4 TDI
Můžeš se rozepsat jak moc kvalitní jsou to motory ![]()
Prostor - srovnání Fabie a Feldy v který jezdila doteď
Tak se můžeš vycukat zase ty..
(jediný plus je bezpečnost a posilovač volantu kde ve vracečkách nemusíš makat jak autobusák v 706 RTO, ve všem ostatním je Filcka lepší)
Někdo nadnodil Punto - to sežene v pěkným stavu za polovinu než Fabii. Btw do 60k se dá sehnat hafo lepších aut než F2.. Holt někdo jezdil nejdřív starou Schade, pak fávem, Filckou, pak si pořídil Fobii nebo Ovci, lepší společnost Superba.. Supr auta jsou jen Koncern a všechno ostatní šrot, tak chce zase něco od Škodovky a v nejhorším případe VW, což je sice ještě dražší ale ještě lepší.. Hezká iluze ![]()
Kde máte TSI? To je na to podle mne nejlepší z toho výběru. Akorát pokud to má autohold (nebo jak se to jmenuje) tak se bez přidání plynu nerozjede ani 3l diesel, protože nepřetlačí brzdy, tak bude úplně jedno co dostane za motor. A proč jí vlastně nekoupíte Megane s 1,9 DCi ten bude za půlku té Fabie a rozjede se i do kopce.
90t je kolem 60t? Mate zajimave pocty. Priplatit si 1/2 tazatelem (tazatelkou) uvazovane castky? To jste prodejce, nebo ho nejak znate?
k2... Že by jsi nechápal, že cokoliv pod 90t je vrak a vyplatí se opravovat tak maximálně někomu, kdo to umí svépomocně?
@bear: Proc by auto pod 90t melo byt vrak? A proc je ta magicka hranice vraku zrovna 90t? A kdo vlastne urcuje, co je vrak? Pan @boban a @bear?
Spis nechapu, proc kdyz se tu resi auto kolem 60t, tak tu nekdo hodi neco o 1/3 drazsi a upne se k tomu, jak k modle. Proc teda rovnou neresit auta za 1/4 mega? Nebo rovnou koupit nove? To jiste v automatu nebude problem...
Podobná Fobie v automatu bude tak za 150 a Punto v manuálu sežene v top stavu za 50, nebo i Pandu.. Fabka manuál v top stavu bude spíš za 100.
Punto automat má robota, 15 let / 110 kkm bych do ní nešel nebo jen po důkladném ověření stavu.
k2... Tak jasně. Někdo podědí pod dědovi Fabii Junior s nájezdem 20 000km a místo toho, aby ji prodal za 60 tisíc s přehledem jako TOP stav bez koroze a v novém stavu téměř nejetém, tak jí hodí na vrakáč, aby uvolnil místo pro Teslu. I tací jsou.
Takže klidně jakkoliv.
Kdo má přehled, jak se prodávají staré škodovky, tak ví. Kdo včetně k2 neví, tak jen mlátí prázdnou slámu ![]()
@bear: Nejak nechapu Vase myslenkove pochody. Dotaz se tocil kolem fabie za 60, padlo tu punto za 90, na to jsem zapochyboval, zda to neni cenove mimo uvazovanou castku. Na to se mi dostalo odpovedi, ze 90 je kolem 60 a dalsi vychvalovani onoho vozu.
Pak jste se do toho zapojil Vy, ze nechapu, ze cokoliv pod 90 je vrak. Ted tu vytahujete jakesi imaginarni zvrakovane dedictvi, do toho teslu a prehled o cenach starych skodovek.
Takze musim uznat: Hluboce se Vam timto omlouvam, mate pravdu a opravdu nevim o cem je tady rec, protoze ja celou dobu myslel, ze o Puntu za 90, ale Vy uz jste ocividne v uplne jine dimenzi, mozna i vesmiru...
Tak nejpodobnější bude asi Fabia 1.9 TDI, i když ta asi zase nebude za 60 000 Kč.
Ale stejně, byť sama taky trpím po přesednutí do slabého benzínového auta (i když dřív jsem jezdila Felicií 1.3 a ani mi to nepřišlo), auto bych si podle toho nevybírala.
Ale jako odpověď na otázku, v podstatě jakýkoli naftový motor s objemem nad dva litry by měl splňovat "aby se nemusel motor při rozjezdu hodně vytáčet, případně vůbec". ![]()
Spíš SDI...
Nafta neni jistota, některý turbodiesely mají snahu při rozjezdu s málo plynem chcípat jak benzín.
Pokud nebude sedět volnoběh, tak ho vyhodí na emisích. To bude překolíkovávat pokaždé co 2 roky?
Nápad s kompresorem je fajn.
Akorát Fábka to info dostává po CAN s manuálního climatiku, ŘJ motoru se musí nakodovat, že je climatic v autě a tlakovým spínačem posilovače si nepomůže, protože ho nemá a místo něj má elektrohydro s CAN
.
... pokud se tedy tazatel drží Fábek
Feldy 1.3MPi Simos to měli super. Všechny kabelový svazky motoru měli na tom trojpinu konektoru připraven drát, který pak pokračoval do kabiny k topení na jednopin. Tím se dalo krásně ECU říct o zvednutí otáček bez nějakého kodování nebo výměně jednotek ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.