Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde umýt motor

Od: top odpovědí: 20 změna:

Mám čtyřleté auto, kde je již motor pěkně zaprášený.Bez úniku čehokoli, pouze prach. Bydlím v bytovém domě a parkuji v podzemním stání. Tam ani není vyvedená voda a ani bych to tam dělat nemohl. Potřeboval bych k nějaké myčce, kde se motor smí mýt. Existuje v praze něco takového?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

0x

Já jsem motor nikdy neumýval a ani k tomu nevidím důvod, ona mu ta koupel totiž zrovna neprospěje. Hlavně pak nezapomeňte pořádně nadávat na kvalitu až vás potáhnou do servisu...

km

vidím to stejně

k2

Pokud u myti pouzivate trochu hlavu, tak se to nijak extra nelisi od rychlejsi jizdy ve vetsim desti. Obvzlaste pekne to byvalo videt na starych autech, ktere nemely zespodu nijak motor zakryty.

hodnocení

Tak děkuji za odpověď, moc jste mi pomohli. Poradna opravdu super.

mm

@top:
Možná jsem vás špatně pochopil, ale vaše reakce zní jako ironie. Jako že bezcenné odpovědi.

Nemyslím si.
Informace, že motory se v běžném provozu neumývají, může být pro méně zkušené majitele aut užitečná.

Mnozí z nás si totiž pamatujeme, jak naši tátové poctivě šmrdlali motory škodovek a žigulíků Arvou, trochu to ošolíchali starým mokrým smetáčkem a pak tou vodou motor opatrně prolili, aby jim to nenateklo do rozdělovače. Nakonec se to nechalo vyluftovat.
Tehdy to mohlo mít smysl v případě, že z motoru a převodovky stříkaly spršky oleje a na mastný povrch se chytaly tlusté vrstvy prachu, které zhoršovaly chlazení (nebohé "vařící" stodvacítky) a případně hrozily vzplanutím. Ale většinou to ani tehdy nebylo nutné.

Dnešní auta mají motorový prostor mnohem lépe chráněný před nečistotami a lepivá mastnota se z nich uvolňuje jen nepatrně. Navíc jsou plné elektroniky, v níž každá zbytečná kapka vody může nadělat paseku.

Mytí motoru tedy už nepřináší žádný praktický užitek, spíše naopak. Je to tedy hlavně estetická záležitost. Taky proto to už dnes málokterý servis či specializovaná myčka nabízí. O to více rad na tohle téma najdete na nejrůznějších tuningářských fórech, protože vypulírovaný a nablýskaný motor se na srazech cení.

Chcete-li se kochat čisťounkým motorem, pátrejte na tuningových webech. Existují i bezoplachové přípravky, tam se o nich dočtete.

hodnocení

0x
Spíš bych se na vašem místě zajímal, zda k vašemu autu a motorizaci neexistuje standardní spodní kryt motoru.
hodnocení

Je to jeep grandcherokee, který má motor zespoda zcela zadeklovaný.

Jeep má být auto tak trochu do terénu tak proč umývat? *smich*Píšete že motor je "pouze"zaprášený - co použít kombinaci kompresor - vydavač?

hodnocení

0x
Třeba u nás na Karlovarsku se dá umejt motor na šachtě na Jiřím za Vintířovem tuhle sem tam myl motor u služební dodávky

hodnocení

0x

Väčšinou sa dá umyť motor na myčke pre kamiony,kde umývajú aj ručne.

kovadlina
hodnocení

0x
Mít známého v ČSAD tam vám koně někdo očápne jestli je to ještě možné *nevi*
Dříve šlo za flašku slibovice kdeco

hodnocení

0x

Mno na S.Ibiza 1,7d před dvěmi TK myl motor (zam. čerpačky) poprvé to bylo na tehdy Agip (dnes MOL) V JH kde myli i motory. Podruhé to bylo na Euroil nebo na dnešní MOL v PE na pražské nwn-taky před TK, žel zbytečně páč shodil wapkou (tlakovou vodou) hadičku přepadu na vstřiku a než jsem se dostal na TK tak celý motor byl stejně mastný od nafty -dokonce jsme na to přišli s technikem až na lince. Vzal to sportovně nasadil se přepad a TK byla v kapse.

Dnes byť nemám auta s krytem motoru, tak motory jsou docela čisté, že nemám potřebu je umývat-ty motory, takže nwn zda-li ještě někde mimo servis pře extra velké opravě a motoru mimo auto umyjí

hodnocení

Tak jsem to vyřešil, koupil jsem akumulátorovou vapku s nasáváním vody ze zásobníku, kam mohu přidat i saponát.

km
predpokladam, ze to kam ta voda pak odtece neresite...
Tak ono z druhé strany u takového auta asi lepší, když odteče kanalizací do čističky, než někam do přírody při bahněni a brodění v terénu... A s aku wapkou s kýblem vody to steče po asfaltu pár metrů a "zmizí" samo :)
km
jasne, ale je to paradox. ty zakazy myti motoru jsou myslim si prave kvuli tem odpadum.

k2

@km: Nejsou. Zakaz myti motoru je proto, ze mycky maji vlastni "COV", ktere ale nepracuji s "velkym" mnozstvim vody, takze par takovychto umyti by zlikvidovalo "ekosystem" cisticky.

km
tak to by me zajimalo, co tam ty bakterie v tech vlastnich COV papaj, kdyz tam tecou jen saponaty a smir. trochu neuveritelne s tim ekosystemem.
k2

@km: Tak si slovo ekosystem (v uvozovkach) nahradte treba slovnim spojenim rovnovaha zarizeni, technologie zarizeni ci funkce zarizeni. Spokojen?

Z mého laického pohledu v automyčkach samozřejmě nejsou žádné hodné bakterie, ale nějaká filtrace, odkalovani, vločky pro srážení nečistot, úprava PH a podobně. A stejně laicky mě nenapadá, jak by se z té kolující vody odstranila posypova sůl, takže auto myju zásadně na ulici čistou pramenitou ze studny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]