Nejste přihlášen/a.
Dobré dopoledne vespolek,
máte prosím někdo zkušenost, že byste na Efectu (z Benziny/Orlenu) měli třeba o 0,5 litrů na 100 km nižší spotřebu než při tankování obyčejného N95 z Tank Ono, Avie, Eurobitu atd.? ![]()
Spotřebu počítám manuálně podle tankování a ujetých km, ale dlouhodobě se mi zdá, že s Efectou dosahuji výrazně lepší spotřeby. Rád bych si ověřil, jestli je to jen dojem, případně jenom moje zkušenost, anebo to pozoruje i někdo další.
Díky za odpovědi 
 JMW
Ne.
A když si vezmu rozdíl ve spotřebě na různých trasách, površích, počasí a profilu terénu (do toho ještě zatížení auta, rychlost atd), pak netuším, jak byste to chtěl objektivně(!) změřit.
Toto jsou mnou přesně změřené spotřeby vozu v čase, včetně míst kde jsem tankoval, jaký benzín atd. Vyčtete z toho, který benzín je "nejlepší"? Já ne..
Když jezdíte pořád stejnou trasu ve stejnou dobu a stejnou rychlostí tak není problém to objektivně změřit... Jo pokud pokaždé jedete jinam a jinou rychlostí tak to asi moc nepůjde.
Když jsem si v létě renovoval převodovku, tak jsem použil na mytí Vervu100 z Orlenu a myla líp než zbytek benálu, co jsem měl v kanystru (BA95 z MOLky).
Takže čištění vstřiků funguje určitě skvěle i při tankování.
Ovšem už jsem četl v diskuzních fórech i názor, že co je Benzina Orlenem, tak kvalita není taková a hodně lidí 100vku tankuje na OMW.
K Vašemu dotazu. 0,5l/100 může být i subjektivní dojem. Tak i aktuální počasí, kdy je chladno a motory bez turba nasají daleko víc. Mají lepší chod nežli s přehřátým suchým vzduchem v létě ve vedrech.
Když se tu diskutuje o benzínech, docela by mne zajímalo jak se liší taková Efecta, Verva, Natural 95 + aditiva případně tady Fuel Save od normálního Naturalu 95, kromě ceny. Tak abych to pochopil i já. Když jsem se ptal u benzínek, jestli je tam méně eko$raček tak prý ne.
BTW: Čeká mne delší cesta, mám jet kolem benzínky kde by měli mít i Natural 98. Chtěl bych zkustt jestli to bude mít nějaký vliv na jízdní vlastnosti mého auta (Thalia 1,2,16v). Nemůže to nějak auto poškodit?
Kdysi dávno syn na dp mechanika vyjel dvě plné nádrže benzínu N95 bez eko (prý!) od Euroil. spotřeba stejná, náklady vyšší,dojezd nižší o vzdálenost k čerpačce obě cesty 10km oproti nejbližší (T-ONO) -necelé 3km obě cesty. Na svém "sporáku jsem zkoušel Verva 100-oproti N98 nebo N95 od ONO mimo vyšší cenu nic jiného stejně jako LPG Tomegas u Ona a Tomegas na MOL mimo cětší vzdálenost na MOL a vyšší ceny nic nepostřehnutelného. Za mne "lepší" benál-ropa jen vyšší cena nic jiného, alespoň v Česku.
Může být i těch půl litru.. Jiný oktany - tam záleží na autě jestli je umí využít, pak jiný druh biosložky, ne líh ale ETBE, aditivace obvykle VIFkem..
Největší vliv na spotřebu má styl jízdy, např. mně na 1,6 atmo podle stylu kolísá spotřeba od 5,0 do 12 ![]()
Osvědčil se mi normální 95 + panák vifka na nádrž, dřív jsem se na denní trase nikdy nedostal pod 6,5, s vifkem to šlo postupně dolu a po ca deseti nádržích jsem se kdykoliv dostal pod 6,0.. Podobný vliv můžou mít prémiový benzíny..
Dost dělaj i gumy.. Nexen tu samou denní trasu jezdil za 7, po výměně za Blu response šla spotřeba okamžitě o půl litru dolu (to docela překvapilo). Btw ten Nexen CXP 641 byla nejklouzavější letní guma jakou jsem potkal.. Na mokrým asfaltu to bruslilo jak na sněhu (fakt až tolik), dokonce klouzala víc než Barum a to už je co říct 
 PS Milane, Polaris 6 je konečně rozumná zimní guma 
 (taky vychází z TS860, tak ještě aby ne..)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.